Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ 21-27/8/2023

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

ΘΕΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Γενικά περί Ελλάδος

Ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική

Βαλκανικές έριδες ή «Ατζέντα των Αθηνών»;

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ριζικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις που έφερε, η δυναμική για τη διεύρυνση ΕΕ έχει επιταχυνθεί (21/08/2023)

https://www.ot.gr/2023/08/21/apopseis/valkanikes-erides-i-atzenta-ton-athinon/

----------------------------------------------------------------------

Η Συνάντηση της Αθήνας και η ανάγκη για έμπρακτη αποδοχή της ”Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης 2003″

Η ''Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης 21 Ιουνίου 2003 για τα Δυτικά Βαλκάνια'' και η πρόσφατη Συνάντηση της Αθήνας (25/08/2023)

https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-senantese-tes-athenas-kai-e-anayke-yia-emprakte-apodoche-tes-diakerexes-tes-thessalonikes-2003_gr_64e6e482e4b0400efa5900e7

----------------------------------------------------------------------

Ο Ζελένσκι στην Αθήνα, ένας Ιρανός στρατηγός στη Μόσχα: Για διπλωματική έκρηξη στην Ευρώπη, ομιλούν οι New York Times, όπως και για τον ρόλο της Ελλάδας (23/08/2023)

 https://hellasjournal.com/2023/08/o-zelenski-stin-athina-enas-iranos-stratigos-sti-moscha-gia-diplomatiki-ekrixi-stin-evropi-omiloun-i-new-york-times-opos-ke-gia-ton-rolo-tis-elladas/

----------------------------------------------------------------------

Η ιστορική επίσκεψη του Πρωθυπουργού Μόντι στην Αθήνα: Σημαντικότατη η νέα αναβαθμισμένη Στρατηγική Εταιρική Σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδίας (27/08/2023)

https://hellasjournal.com/2023/08/i-istoriki-episkepsi-tou-prothipourgou-monti-stin-athina-simantikotati-i-nea-anavathmismeni-stratigiki-eteriki-schesi-metaxi-tis-elladas-ke-tis-indias/

----------------------------------------------------------------------

Επίσκεψη Μόντι: Συνάντηση Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών

Το ενεργό ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου της Ινδίας για ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα επιβεβαιώθηκε σε συνάντηση μεταξύ Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών (25/08/2023)

https://www.ot.gr/2023/08/25/oikonomia/episkepsi-monti-synantisi-ellinon-kai-indon-epixeirimation/

----------------------------------------------------------------------

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ: Τι αναμένεται μέχρι τέλος του έτους, για το 2024 πάνε κορβέτες-ΜΕΚΟ-Reaper-MLRS (23/08/2023)

https://navaldefence.gr/ellinikoi-exoplismoi-2023-2024/

Ελληνοτουρκικά

Το Δικαστήριο της Χάγης και η τραγωδία της ελληνικής ΑΟΖ, που συνεχίζει να καταδιώκει την Τουρκία: Ο ρόλος των ΗΠΑ και η Ελλάδα που ΕΧΕΙ θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο, αλλά φοβάται… (22/08/2023)

https://hellasjournal.com/2023/08/to-dikastirio-tis-chagis-ke-i-tragodia-tis-ellinikis-aoz-pou-sinechizi-na-katadioki-tin-tourkia-o-rolos-ton-ipa-ke-i-ellada-pou-echi-thalassia-sinora-me-tin-kipro-alla-fovate/

ΚΥΠΡΟΣ

Το Σ.Α. του ΟΗΕ καταδικάζει τους Τούρκους Αττίλες: Λέει ότι οι κατοχικές δυνάμεις διέκοψαν τις “εργασίες” και αποχώρησαν από την Πύλα!!! Τι θα συμβεί αν επιστρέψουν όπως λέει ο Ερντογάν; (22/08/2023)

https://hellasjournal.com/2023/08/to-s-a-tou-oie-katadikazi-tous-tourkous-attiles-lei-oti-i-katochikes-dinamis-diekopsan-tis-ergasies-ke-apochorisan-apo-tin-pila-ti-tha-simvi-an-epistrepsoun-opos-lei-o-erntogan/

----------------------------------------------------------------------

Μέσα από… ναρκοπέδια η αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τουρκικές ενέργειες στη νεκρή ζώνη: Καταδικάζει μεν, αλλά απαγγέλλει και το γνωστό “ποιηματάκι” (23/08/2023)

https://hellasjournal.com/2023/08/mesa-apo-narkopedia-i-antidrasi-tou-simvouliou-asfalias-gia-tis-tourkikes-energies-sti-nekri-zoni-katadiki-men-alla-apangelli-ke-to-gnosto-piimataki/

----------------------------------------------------------------------

Ο Μενέντεζ κάνει μαθήματα στους πολιτικούς Ελλάδας-Κύπρου: Να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να φύγει από την Κύπρο και η τελευταία μπότα του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη (24/08/2023)

https://hellasjournal.com/2023/08/o-menentez-kani-mathimata-stous-politikous-elladas-kiprou-as-sinechisoume-na-agonizomaste-gia-na-figi-apo-tin-kipro-ke-i-teleftea-bota-tou-telefteou-tourkou-stratioti/

----------------------------------------------------------------------

 «Αποτρόπαια» η επίθεση στο τζαμί στη Λεμεσό, λέει ο έξαλλος Ερσίν Τατάρ: Ζητά άμεση προσαγωγή των δραστών στην κυπριακή Δικαιοσύνη (27/08/2023)

https://hellasjournal.com/2023/08/apotropea-i-epithesi-sto-tzami-sti-lemeso-lei-o-exallos-ersin-tatar-zita-amesi-prosagogi-ton-draston-stin-kipriaki-dikeosini/

ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκική εξωτερική και αμυντική πολιτική

Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα δώσει νέες ευκαιρίες τόσο για την ΕΕ όσο και για την περιοχή μας, ανακοίνωσε ο Χακάν Φιντάν Άγκυρα, 22.08.2023 16:37 ΒΤΑ Βουλγαρίας

    Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα δώσει νέες ευκαιρίες τόσο για την ΕΕ όσο και για την περιοχή μας. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Μαρία Γκάμπριελ, η οποία έφτασε σήμερα για επίσκεψη στην Τουρκία.

    Ο Φιντάν υπενθύμισε ότι μετά την επανεκλογή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο, τόνισε έντονα τη δέσμευσή του για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι αυτό που περιμένει η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να αναθεωρήσει τις σκληρές θέσεις της από τα προηγούμενα χρόνια.

    Η Μαρία Γκάμπριελ, με τη σειρά της, δήλωσε ότι η Βουλγαρία, ως κράτος μέλος της ΕΕ, στηρίζει τις προσπάθειες της Άγκυρας στην ευρωπαϊκή της πορεία.

    Η Τουρκία είναι επίσημα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ εδώ και 24 χρόνια, αλλά οι ενταξιακές συνομιλίες έχουν σταματήσει από το 2016 λόγω των ανησυχιών του μπλοκ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον σεβασμό του κράτους δικαίου στη χώρα.

https://www.bta.bg/bg/news/balkans/510149-prisaedinyavaneto-na-turtsiya-kam-es-shte-otkrie-novi-vazmozhnosti-kakto-za-es-

----------------------------------------------------------------------

 Tο καθεστώς των Στενών των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου απασχολεί εντόνως τον Ερντογάν: Ο Ελληνισμός πρέπει να είναι έτοιμος για τις επόμενες κινήσεις του “Σουλτάνου” (25/08/2023)

https://hellasjournal.com/2023/08/to-kathestos-ton-stenon-ton-dardanellion-ke-tou-vosporou-apascholi-entonos-ton-erntogan-o-ellinismos-prepi-na-ine-etimos-gia-tis-epomenes-kinisis-tou-soultanou/

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι: Η συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στην συνάντηση στην Αθήνα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Ελλάδας Πρίστινα, 23.08.2023 14:15 ΒΤΑ Βουλγαρίας

    Ο πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι δήλωσε σε κυβερνητική συνεδρίαση στην Πρίστινα σήμερα ότι η συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στη συνάντηση στην Αθήνα τη Δευτέρα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Ελλάδας, ανέφερε το KosovaPress.

    Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, την οποία το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που επίσης δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα, την Ουκρανία, την Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Κύπρο.

    «Μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού της Ελλάδας (Κυριάκου Μητσοτάκη), είχαμε δείπνο με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας συμμετείχε σε αυτή τη συνάντηση, εκδώσαμε μια κοινή δήλωση που ζητά την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.   Εν τω μεταξύ, στο κοινό δείπνο, τόνισα ότι η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ δεν έχει εναλλακτική. Στις διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τόνισα τη σημασία της πλήρους εφαρμογής της βασικής συμφωνίας (για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, που συμφωνήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου)», δήλωσε ο Κούρτι στη σημερινή κυβερνητική συνεδρίαση. .

    Από την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008, οι εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου ήταν συνεχείς. Κλιμακώθηκε τελευταία φορά στα τέλη Μαΐου, όταν Αλβανοί δήμαρχοι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους σε δήμους με κυρίως Σέρβικο πληθυσμό. Οι δήμαρχοι εξελέγησαν στις τοπικές εκλογές τον Απρίλιο με συμμετοχή 3,5 τοις εκατό καθώς οι Σέρβοι μποϊκόταραν την ψηφοφορία.

    Το Κοσσυφοπέδιο έλαβε μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας της Μπρατισλάβα μεταξύ της ΕΕ και της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου στις αρχές Ιουλίου.

    Στη σημερινή συνεδρίαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, ο Κούρτι τόνισε ότι η αποκλιμάκωση της έντασης στους τέσσερις δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο «έχει πρακτικά συμβεί».

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Σερβίας Βούτσιτς συναντήθηκε και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συνάντησης στην Αθήνα και ανέφερε ότι «οι Έλληνες φίλοι επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην επίσημη θέση τους,σχετικά με τη μη αναγνώριση της μονομερής κήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου».

https://www.bta.bg/bg/news/balkans/510641-kosovskiyat-premier-albin-kurti-uchastieto-na-kosovo-v-atina-predstavlyava-vazh

ΕΥΡΩΠΗ

Σχέδιο για μεγάλης κλίμακας επέκταση της Πολωνίας αποκάλυψαν οι ΗΠΑ Pan.bg 25 Αυγούστου 2023 | 15:31 

    Ο Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ αξιολόγησε τις δραστηριότητες της Βαρσοβίας σε σχέση με τα εδάφη.

    Η ηγεσία της Πολωνίας ονειρεύεται να δημιουργήσει μια τεράστια αυτοκρατορία κοντά στα  σύνορα της Ρωσίας, αφού από την αρχή ήταν εχθρική προς τη Μόσχα. Την αντίστοιχη δήλωση στον αέρα του δικού του καναλιού στο YouTube έκανε ένας απόστρατος Αμερικανός συνταγματάρχης, πρώην σύμβουλος του αρχηγού του Πενταγώνου, Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ.

    Ο ειδικός σημείωσε ότι αυτή η ιδέα της Βαρσοβίας ήδη αποτυγχάνει, καθώς οι Πολωνοί εκπρόσωποι αρνούνται να συμμετάσχουν σε μια περιφερειακή σύγκρουση που εκτυλίσσεται σε μια γειτονική χώρα.

    Ο αναλυτής πρόσθεσε ότι οι Πολωνοί θέλουν να διώξουν από τη χώρα τους εκατομμύρια πρόσφυγες που ήρθαν από την Ουκρανία.

    «Βλέπουν τους εαυτούς τους ως κύριους μιας αυτοκρατορίας που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή στο μυαλό τους. Τώρα θα είναι πολύ δύσκολο γιατί οι Πολωνοί δεν θέλουν πλέον να είναι τα άλογα έλξης της Αμερικής», είπε ο Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ, πρώην Αμερικανός συνταγματάρχης.

https://pan.bg/view_article-6-571601-video-v-sasht-razkriha-plan-za-mashtabno-razshiryavane-na-polsha.html

----------------------------------------------------------------------

Η Σουηδία αρνείται να απαγορεύσει την καύση του Κορανίου και των θρησκευτικών βιβλίων Pan.bg 26 Αυγούστου 2023 | 10:12

    Οι σουηδικές αρχές δεν σχεδιάζουν να ακολουθήσουν τη Δανία στην απαγόρευση της καύσης θρησκευτικών βιβλίων, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τροποποιήσεις στο σύνταγμα του βασιλείου.  Αυτό δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristerson, επικαλούμενος το τηλεοπτικό κανάλι SVT.

    Πριν από μια μέρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας Πίτερ Χούμελγκαρντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαγορεύσει την καύση θρησκευτικών βιβλίων.

    «Κάθε χώρα που εκτίθεται σε οξείες απειλές επιλέγει τον δικό της τρόπο να τις αντιμετωπίσει», είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

    Παράλληλα, τόνισε ότι σέβεται πολύ την απόφαση της Δανίας, αλλά το να ακολουθήσει το παράδειγμά της για τη Σουηδία θα σήμαινε αλλαγή του συντάγματος, επομένως δεν είναι ο καταλληλότερος τρόπος για το βασίλειο.

    Στις 28 Ιουνίου, η αστυνομία στη Στοκχόλμη επέτρεψε μια διαδήλωση καύσης Κορανίου δίπλα σε ένα τζαμί.

    Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον είπε ότι η απόφαση ήταν «νόμιμη αλλά ακατάλληλη».

    Την πρώτη μέρα της μουσουλμανικής γιορτής του Κουρμπάν Μπαϊράμ, ένας άνδρας έσκισε σελίδες από το Κοράνι, σκούπισε τα παπούτσια του με αυτές και τιςς έβαλε φωτιά. Την ίδια ώρα, περίπου 200 άτομα παρακολούθησαν τη δράση.

https://pan.bg/view_article-58-571617-shveciya-otkazva-da-zabrani-izgaryaneto-na-korana-i-religiozni-knigi.html

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Δανία και η Ολλανδία συμφώνησαν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16 Pan.bg 20 Αυγούστου 2023 | 18:10

    Η Δανία και η Ολλανδία συμφώνησαν να παραδώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Κίεβο, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο αφού ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων και εκπληρωθούν άλλες προϋποθέσεις. Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Δανίας, γράφει το TASS.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι σκοπεύουν να μεταφέρουν τα αεροσκάφη F-16 στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία σε στενή επαφή με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους. Ταυτόχρονα, το Κίεβο πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι το ουκρανικό προσωπικό έχει ολοκληρώσει επιτυχώς ολόκληρη τη διαδικασία εκπαίδευσης F-16. Επιπλέον, οι αρχές πρέπει να προετοιμάσουν ειδικές άδειες, υποδομές και αλυσίδες εφοδιασμού μέσω των οποίων θα παραδίδονται μαχητικά αεροσκάφη στο μέλλον.

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, μετά από συνάντηση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε, είπε επίσης ότι ο σύμμαχος του θα παράσχει στο Κίεβο 42 F-16. Ο πολιτικός σημείωσε ότι 42 αεροπλάνα είναι «μόνο η αρχή». Επισήμανε επίσης ότι μια τέτοια συμφωνία είναι ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση της ασπίδας της Ουκρανίας.

    Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Ζελένσκι έφτασε στην Ολλανδία με τη σύζυγό του Έλενα. Ανακοίνωσε τις συνομιλίες με τον Ρούτε και σημείωσε ότι η παράδοση των αεροσκαφών F-16 είναι πλέον το κύριο θέμα της συνάντησης. Επιπλέον, οι χώρες σχεδιάζουν να συζητήσουν τη «φόρμουλα ειρήνης» καθώς και θέματα που σχετίζονται με την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής.

    Λίγο πριν από αυτό, ο Ζελένσκι επισκέφθηκε και τη Σουηδία. Αργότερα, ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα παράγει Σουηδικά οχήματα μάχης πεζικού (IPV) CV-90.

https://pan.bg/view_article-1-571427-daniya-i-niderlandiya-se-dogovoriha-da-dostavyat-na-ukrajna-iztrebiteli-F-16.html

ΑΦΡΙΚΗ

Καταστροφική μείωση στην πρόσβαση στο νερό στην Αφρική, Μ.Ανατολή, Ασία προβλέπει η Oxfam: Στα 3 δισ ανθρώπων μέχρι το 2050 (24/08/2023)

https://hellasjournal.com/2023/08/katastrofiki-miosi-stin-prosvasi-sto-nero-stin-afriki-m-anatoli-asia-provlepi-i-oxfam-sta-3-dis-anthropon-mechri-to-2050/

----------------------------------------------------------------------

Στη Γκαμπόν, μόλις έκλεισαν οι κάλπες, η κυβέρνηση απαγόρευσε την κυκλοφορία και μπλόκαρε το ίντερνετ λόγω καταγγελιών για νοθεία (26/08/2023)

https://hellasjournal.com/2023/08/sti-gkampon-molis-eklisan-i-kalpes-i-kivernisi-apagorefse-tin-kikloforia-ke-blokare-to-internet-logo-katangelion-gia-nothia/

ΚΙΝΑ

Ο Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε ζοφερή τη γεωπολιτική κατάσταση Pan.bg 23 Αυγούστου 2023 | 20:45

    Ο Κινέζος ηγέτης μίλησε στη συνεδρίαση των BRICS.

    Οι χώρες των BRICS θα πρέπει να μεσολαβούν ενεργά σε ευαίσθητα θέματα καθώς και να προωθούν πολιτικές λύσεις. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έκανε μια αντίστοιχη δήλωση στη συνάντηση της XV Συνόδου Κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ μεταξύ των πολιτικών ηγετών της ένωσης.

    Ο ηγέτης της Κίνας προέτρεψε τους ομολόγους του να υποστηρίξουν την ειρήνη και τη σταθερότητα και να αναπτύξουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

    «Πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον σε θέματα που επηρεάζουν τα συμφέροντα κάθε χώρας, να ενισχύσουμε τον συντονισμό σε μεγάλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, να μεσολαβήσουμε ενεργά στην επίλυση ευαίσθητων θεμάτων και να προωθήσουμε την πολιτική διευθέτηση», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ, Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

    Ο πολιτικός σημείωσε ότι σήμερα η σκέψη της εποχής του Ψυχρού Πολέμου διατηρείται στον κόσμο και η γεωπολιτική κατάσταση παραμένει ζοφερή.

    Ο Σι Τζινπίνγκ προέτρεψε τους BRICS να αντισταθούν στον οικονομικό καταναγκασμό.

https://pan.bg/view_article-58-571531-video-si-dzinpin-nareche-geopoliticheskata-situaciya-mrachna.html

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Πολυμερή

Ο πόλεμος με Μαθηματικά

Πού μπορεί να οδηγήσει η εφαρμογή κάποιων μαθηματικών συλλογισμών τους οποίους δύο εμπόλεμα μέρη θα πάρουν στα σοβαρά; (24/08/2023)

https://www.in.gr/2023/07/24/b-science/mathimatika/o-polemos-mathimatika/

Οικονομία - Ενέργεια

G20: Ξόδεψαν πάνω από 1 τρισ. δολάρια σε επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων παρά τις δεσμεύσεις της Cop26

Το δημόσιο χρήμα εξακολουθεί να ρέει στη βιομηχανία παρά τη συμφωνία για σταδιακή κατάργηση των «αναποτελεσματικών» επιδοτήσεων (24/08/2023)

https://www.ot.gr/2023/08/24/energeia/oi-g20-ksodepsan-pano-apo-1-tris-dolaria-se-epidotiseis-orykton-kaysimon-para-tis-desmeyseis-tis-cop26/

----------------------------------------------------------------------

Huawei: Χτίζει μυστικό δίκτυο εργοστασίων παραγωγής ημιαγωγών

Πώς η κινεζική Huawei επιχειρεί να παρακάμψει τους περιορισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ (23/08/2023)

https://www.ot.gr/2023/08/23/texnologia/huawei-xtizei-mystiko-diktyo-ergostasion-paragogis-imiagogon/

----------------------------------------------------------------------

Ναυτιλία: Μάχη για την πρώτη θέση στις θάλασσες

Η Ελλάδα παραμένει η μεγαλύτερη ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο με όρους dwt καθώς οι έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 21% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου (21/08/2023)

https://www.ot.gr/2023/08/21/naytilia/pontoporos/naytilia-maxi-gia-tin-proti-thesi-stis-thalasses/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου