Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ (27/8/23)

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Οι Ουκρανοί έπληξαν Ρώσους αμάχους στο Μπέλγκοροντ με Βόμβες Διασποράς

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/oi-oukranoi-epliksan-me-vomves-diasporas-rosous-amaxous-sto-mpelgkoront/

----------------------------------------------------------------------

Περιοχή του Κουπιάνσκ (100 χλμ. ΝΑ Χαρκόβου, 130 χλμ. Βως  Μπάκχμουτ) 

 Στις  21 Αυγούστου, οι Ρωσικές Δυνάμεις κατέλαβαν την Σινκίβκα  (8 χλμ. Βορειοανατολικά του Κουπιάνσκ) και συνεχίζουν περιορισμένης κλίμακος Επιθετικές Επιχειρήσεις με μικρού βάθους  προελάσεις στον Άξονα Κουπιάνσκ – Σβάτοβο - Κρεμίνα, εν αναμονή της τελικής Επιθέσεώς τους προς κατάληψη του Κουπιάνσκ.

          Το  Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ουκρανικές Δυνάμεις αναχαίτισαν την ρωσική Προέλαση στην περιοχή της Νοβογιεχορίβκα ( 16 χλμ. Νοτιοδυτικά του Σβάτοβυ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου ΄Άμυνας (MoD) της Ρωσίας, οι ουκρανικές Δυνάμεις, πραγματοποίησαν ανεπιτυχείς τοπικές Αντεπιθέσεις εναντίον της Σινκίβκα και της περιοχή του Νοβοσελίβσκυ (15 χλμ. Βορειοδυτικά του Σβάτοβυ.

Οι Ρώσοι συγκέντρωσαν 45.000 άνδρες και 500 Άρματα Μάχης στο Κουπιάνσκ και ετοιμάζονται για την τελική έφοδο

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/oi-rosoi-sygkentrosan-45-000-andres-kai-500-armata-maxis-sto-koupiansk-kai-etoimazontai-gia-tin-teliki-efodo/

----------------------------------------------------------------------

Περιοχή της Κρεμίνα        

          Η Υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε  ότι οι ουκρανικές Δυνάμεις απέκρουσαν ρωσικές επιθέσεις στην δασική περιοχή της Σερεμπριάνσκα (10 χλμ. Νοτίως της Κρεμίνα), την Μπιλοχορίβκα (12 χλμ. Νοτίως της Κρεμίνα) και την ίδια την Κρεμίνα.

          Ανέφερε επίσης και την πληροφορία ότι οι ρωσικές Δυνάμεις προβαίνουν σε ανασύνταξη και αντικατάσταση Μονάδων στην περιοχή του  Λίμαν (32 χλμ. Νοτιοδυτικά της Κρεμίνα).

          Ορισμένοι ρωσικοί στρατιωτικοί ιστότοποι ανέφεραν ότι, στις 23 Αυγούστου οι ρωσικές Δυνάμεις προέλασαν προς την Μπιλοχορίβκα (12 χλμ. Νοτίως της Κρεμίνα) και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον Αυτοκινητόδρομο από Μπιλοχορίβκα προς Χριχορίβκα (11 χλμ. Νοτίως της Κρεμίνα).

          Οι ουκρανικές Δυνάμεις, πραγματοποίησαν ανεπιτυχείς τοπικές Αντεπιθέσεις εναντίον της Χριχορίβκα (11 χλμ. Νοτίως της Κρεμίνα), της   Ντίμπροβα (5 χλμ. Νοτιοδυτικά της Κρεμίνα), των περιοχών του Τόρσκυ (14 χιλιόμετρα Δυτικά της Κρεμίνα),και της δασικής περιοχής της Σερεμπριάνσκα (10 χλμ. Νοτίως της Κρεμίνα) στις οποίες διεξάγεται αγώνας θέσεων και του Μπερέστοβυ (30 χλμ. Νοτίως της Κρεμίνα).

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Περιοχή Μπάκχμουτ (65 χλμ. ΝΑ Κραματόρσκ, 60 χλμ. ΝΔ Κρεμίνα)

Οι ουκρανικές Δυνάμεις συνέχισαν να Αντεπιτίθενται στην ευρύτερη περιοχή του Μπάκχμουτ.

Προς Δυσμάς επιτέθηκαν Δυτικά του Ζαλίζνιασκυ (13 χλμ. Βορείως του Μπάκχμουτ).

          Προς Νότο, επιτέθηκαν στην Κλιστσίϊβκα (7 χλμ. Νοτιοδυτικά του Μπάκχμουτ) και κατέλαβαν προωθημένες ρωσικές θέσεις δυτικά του οικισμού.

Το Υπουργείο ΄Άμυνας (MoD) της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι Μονάδες της Ρωσικής Ομάδος Δυνάμεων «Νότος» απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις στο Πίβνιτσνε (21 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά του Μπάκχμουτ).

          Στον Βορρά, οι ρωσικές Δυνάμεις επιτέθηκαν στην περιοχή του  Βέσελυ (20 χλμ. Βορειοανατολικά του Μπάκχμουτ).

----------------------------------------------------------------------

Περιοχή της Αβντίϊβκα (50 χλμ. ΝΔ Μπάκχμουτ      

     Δεν υπήρξε αξιόλογη δραστηριότητα στην περιοχή του Ντόνετσκ, όπου οι αντιμαχόμενοι πραγματοποίησαν περιορισμένης κλίμακος Επιθετικές Ενέργειες.

          Οι ουκρανικές Δυνάμεις επιτέθηκαν στο Νεβέλσκυ (6 χλμ βορειοδυτικά της πόλεως του Ντόνετσκ) και (13 χλμ. Νοτιοδυτικά της Αβντίϊβκα).

      Οι ρωσικές Δυνάμεις Νοτίως της Αβντίϊβκα, κοντά στην Μαρίνκα (27 χλμ. Νοτιοδυτικά της Αβντίϊβκα)  και Βορειοδυτικά της Νοβομιχαϊλίβκα (36 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της Αφντίϊφκα)

ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Περιοχή Ζαπορίζια

Οι Ρώσοι έπληξαν Στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ντνίπρο

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/rosiko-pligma-sti-ntnipro-gia-traymaties-kanei-logo-i-oukrania/

Τομέας Πριγιούτνυ – Σταρομαγιόρσκυ (Ανήκει στην Δυτική πλευρά της περιφέρειας του  Ντονέτσκ)

           Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου ΄Άμυνας (MoD) της Ρωσίας Μονάδες της  Ανατολικής Ομάδος Δυνάμεων απέκρουσαν επιθέσεις ουκρανικών Δυνάμεων στο Πριγιούτνυ  (17 χλμ. Νοτιοδυτικά της Βελίκα Νοβοσίλκα) και την Σταρομλυνίβκα (15 χλμ. Νοτίως της Βελίκα Νοβοσίλκα).

          Οι ουκρανικές Δυνάμεις ελέγχουν το Ουροζάϊνυ (10 χλμ. Νοτίως της Βελίκα Νοβοσίλκα) η Προέλασή τους όμως στην περιοχή, έχει επιβραδυνθεί.

Τομέας Πγιατυχάτκυ - Ρομπότγινυ (Ανήκει στην Ανατολική πλευρά της περιφέρειας της  Ζαπορίζια)

           Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις Αντεπιθέσεις τους και προσέγγισαν την δεύτερη Γραμμή Άμυνας των Ρώσων.

          Συγκεκριμένα προέλασαν στο νότιο Ρομπότγιουνυ (15 χλμ. Νοτίως του Ορίχιβ) με Τεθωρακισμένες Μονάδες και Ανατολικά του Ρομπότγιουνυ προς το Βέρμποβυ (9 χλμ. Νοτιοανατολικά του Ορίχιβ).

          Σύμφωνα με ρωσικές πηγές οι ουκρανικές Δυνάμεις ελέγχουν μόνο το βόρειο τμήμα του Ρομπότγιουνυ, ενώ, καμία πλευρά δεν ελέγχει το κεντρικό τμήμα.  Οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού.

          Το Υπουργείο ΄Άμυνας (MoD) της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές Δυνάμεις απέκρουσαν πέντε ουκρανικές επιθέσεις στο Ρομπότγιουνυ στην περιοχή της Βάλκα Ουσπενίβκα (11 χλμ. Νοτιοανατολικά του Ορίχιβ). Επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν στο Ρομπότγιουνυ και απώθησαν τις ουκρανικές Δυνάμεις από το βόρειο τμήμα του οικισμού.

 Οι ουκρανικές Δυνάμεις προέλασαν επίσης προς την Κατεύθυνση της Νοβοντανιλίβκα (6 χιλιόμετρα Νοτίως του Ορίχιβ) και της Νοβοποκρόβκα (14 χλμ. Νοτιοανατολικά του Ορίχιβ). Η επίθεση προς την Νοβοποκρόβκα αποκρούσθηκε από τις ρωσικές Δυνάμεις.

          Οι ρωσικές Δυνάμεις επιτέθηκαν επίσης και στην Μάλα Τοκμάτσκα ( 10 χλμ. ΝΑ του Ορίχιβ).

----------------------------------------------------------------------

Αιφνιδιαστική προσπάθεια καταλήψεως του Ρομπότγιουνυ κατέληξε σε «ποταμό αίματος»: Οι Ρώσοι για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν  Μαχητικά Αεροσκάφη

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/se-nekrotafeio-exei-metatrapei-to-rampotino-den-exei-katalifthei-apo-tous-oukranous-i-rosiki-aeroporia-tous-vazei-mploko/

----------------------------------------------------------------------

Αποκαλύπτονται οι σημαντικές  απώλειες των Ουκρανών στο Ρομπότγιουνυ

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7188519_apokalyptontai-oi-akraies-apoleies-ton-oykranon-sto-rampotino-oi?utm_source=email&utm_medium=newsletter

----------------------------------------------------------------------

Περιοχή Χερσώνας

           Οι ουκρανικές Δυνάμεις συνέχισαν της περιορισμένης εκτάσεως καταδρομικές ενέργειες  στην Ανατολική (Αριστερή) όχθη του Δνειπέρου ποταμού. Η ουκρανική Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση δημοσίευσε βίντεο στο οποίο φαίνεται ότι οι ουκρανικές Δυνάμεις ύψωσαν προσωρινά μια μεγάλη σημαία στην Ανατολική (Αριστερή) όχθη του ποταμού, χωρίς να αναφέρουν λεπτομέρειες.

          Οι ρωσικές Δυνάμεις προσέβαλαν πολλές ουκρανικές Ομάδες Αναγνωρίσεως και  Δολιοφθορών που αποβιβάστηκαν σε μη καθοριζόμενα νησιά στο Δέλτα του Δνειπέρου ποταμού.

          Επίσης απώθησαν αρκετές από αυτές που επεχείρησαν να αποβιβασθούν στην Ανατολική (Αριστερή) όχθη μεταξύ Χόλα Πριστάν  (13 χλμ. Νοτίως της πόλεως της Χερσώνας) και Καρντασούνκα (7 χιλιόμετρα Νοτίως της πόλεως της Χερσώνας).

    Οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν περιορισμένο αριθμό θέσεων κοντά στο Ολέσκυ (9 χλμ. Νοτίως της πόλεως της Χερσώνας) και στην γέφυρα Αντονίβσκυ.

    Ρωσικές πηγές υποστήριξαν ότι οι ουκρανικές Δυνάμεις προσέβαλαν το Διοικητήριο μίας μη καθοριζομένης Μονάδος της Ρωσικής 58ης Στρατιάς Συνδεδυασμένων Όπλων (Νότια Στρατιωτική Περιοχή) στο Τόκμακ ( 30 χλμ. Νοτίως του Ορίχιβ).

          Ρωσικά Αεροσκάφη βομβάρδισαν την θέση ουκρανικού Αντιαεροπορικού Συστήματος S-300 στο Ζελένουι  Χάι (13 χλμ. Ανατολικά της πόλεως του Μικολάιβ). Από την προσβολή καταστράφηκαν δύο Εκτοξευτές Πυραύλων, ένας Σταθμός Ραντάρ και το Κέντρο Διοικήσεως και Ελέγχου της Μονάδος.

    Ρωσικός στρατιωτικός ιστότοπος που διατηρεί διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι το κτύπημα ήταν απάντηση στην ουκρανική επίθεση εναντίον ρωσικού Αντιαεροπορικού Συστήματος S-400 στην Κριμαία στις 23 Αυγούστου.

----------------------------------------------------------------------

Περιοχή Κριμαίας

   Δεν σημειώθηκε αξιόλογη μεταβολή της Τακτικής Καταστάσεως     

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Ρώσικος πύραυλος Εδάφους – Αέρος έριξε το αεροπλάνο του Πριγκόζιν λένε οι Αμερικανοί

https://hellasjournal.com/2023/08/rosikos-piravlos-edafous-aeros-erixe-to-aeroplano-tou-prigkozin-lene-i-amerikani-4-keria-stichia-apo-ta-sintrimmia-videos/

----------------------------------------------------------------------

Πρώτη δήλωση Πούτιν για Πριγκόζιν: «Ήταν ταλαντούχος επιχειρηματίας αλλά έκανε σοβαρά λάθη στη ζωή του»

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/proti-dilosi-v-poutin-gia-g-prigkozin-itan-talantouxos-epixeirimatias/

----------------------------------------------------------------------

Πριγκόζιν: Η πορεία των 35 ημερών – Από τη δόξα μέχρι το θάνατο

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/g-prigkozin-i-poreia-ton-35-imeron-apo-ti-doksa-mexri-to-thanato/

----------------------------------------------------------------------

Ο Λουκασένκο έριξε πραγματική βόμβα: Γνώριζα εδώ και αρκετούς μήνες ότι σχεδιαζόταν η δολοφονία του Πριγκόζιν

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/693052/o-lukashenko-lynei-ti-siopi-tou-gia-prigozhin-to-simantiko-minyma-pou-metefere-stous-wagner-sti-lefkorosia

----------------------------------------------------------------------

Το μήνυμα του Καντίροφ μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν: Τον προειδοποίησα να εγκαταλείψει τις προσωπικές του φιλοδοξίες

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/rosia/7188581_minyma-toy-kantirof-meta-ton-thanato-toy-prigkozin-ton-proeidopoiisa-na

----------------------------------------------------------------------

Φινλανδία: Συνελήφθη Ρώσος εξτρεμιστής για φρικαλεότητες στην Ουκρανία

https://www.thestival.gr/eidiseis/diethni/finlandia-synelifthi-rosos-extremist/

----------------------------------------------------------------------

Ποιός είναι ο πιθανότερος διάδοχος του Πριγκόζιν και νέος επικεφαλής της Wagner

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/poios-einai-o-pithanoteros-diadoxos-tou-g-prigkozin-kai-neos-epikefalis-tis-wagner/

----------------------------------------------------------------------

Ο Πούτιν ζητά υποταγή - Οι Μισθοφόροι της Βάγκνερ πρέπει να ορκιστούν πίστη στο ρωσικό κράτος

https://politisonline.com/kosmos/835289/o-poutin-zita-ypotagi-oi-misthoforoi-tis-vagkner-prepei-na-orkistoun-pisti-sto-rosiko-kratos/

----------------------------------------------------------------------

Θα υπάρξει νέα κινητοποίηση – στράτευση στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/693096/oleksiy-danilov-oukrania-tha-yparksei-nea-kinitopoiisi-stratefsi-stis-enoples-dynameis

----------------------------------------------------------------------

Ο Ζελένσκυ ζητά να επισπευσθούν οι παραδόσεις των F-16

https://www.viadiplomacy.gr/o-zelenski-zita-epispeysi-stis-paradoseis-ton-f-16/

----------------------------------------------------------------------

Οι σκληρές αποκαλύψεις του Αμερικανού Συνταγματάρχη McGregor για τον πόλεμο στην Ουκρανία

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/693100/oi-sklires-apokalypseis-tou-amerikanoy-syntagmatarxi-mcgregor-gai-ton-polemo-stin-oukrania

----------------------------------------------------------------------

Το αδύνατο σημείο του ουκρανικού Στρατού

https://www.pagenews.gr/2023/08/26/kosmos/to-adynamo-simeio-tou-oukranikou-stratou/

ΣΧΟΛΙΟ: Θεωρητικά, είναι πολύ σωστή, η ανάλυση. Επειδή όμως βασίζεται σε εμπειρίες των Αμερικανών δεν λαμβάνει υπόψιν τις προϋποθέσεις, ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα του πολέμου στην Ουκρανία.

    Στις Χερσαίες Επιχειρήσεις που διεξήγαγαν οι Αμερικανοί (Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία), αντιμετώπισαν σημαντικά υποδεεστέρους αντιπάλους, η σύνθεση, η διάταξη και οι δυνατότητες των οποίων, τους επέτρεπαν (στους Αμερικανούς) να ενεργούν σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στους Στρατιωτικούς Κανονισμούς (by the book) και τα όσα εφαρμόζονται κατά τις Τακτικές Ασκήσεις Μετά Στρατευμάτων. Έτσι είχαν την πολυτέλεια να παρατηρούν εύκολα την εχθρική Αμυντική Τοποθεσία, να εντοπίζουν το ασθενές της σημείο, το σημείο με την μικρότερη επάνδρωση, να εντοπίζουν και να εξουδετερώνουν τα εχθρικά Ναρκοπέδια, το εχθρικό Πυροβολικό, να πραγματοποιούν με επιτυχία τους επιβαλλομένους ελιγμούς και, γενικά, να μην επιτρέπουν στον εχθρό να αντιδρά με την απαιτουμένη αποτελεσματικότητα. Μάλιστα, όλα τα παραπάνω τα επετύγχαναν διαθέτοντας Κυριαρχία Αέρος.

    Η διεξαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία είναι εντελώς διαφορετική. Με την βοήθεια που παρέχεται από την Δύση στην Ουκρανία η διαφορά των δύο αντιπάλων δεν ήταν εξ’ αρχής τεράστια. Βεβαίως, η εξέλιξη των Επιχειρήσεων, έχει φέρει την Ρωσία σε ακόμη πλεονεκτικότερη θέση. Ιδιαίτερα κατά την παρούσα φάση, κατά την οποία οι ρωσικές Δυνάμεις είναι αμυνόμενες. Παρ’ όλα αυτά, παρατηρείται το τακτικό παράδοξο να είναι επιτιθέμενος ο ασθενέστερος, χωρίς μάλιστα να διαθέτει ούτε, έστω Τοπική Αεροπορική Υπεροχή. Συνεπώς, οι εκτιμήσεις των αδυναμιών του ουκρανικού Στρατού Ξηράς και η προσπάθεια της αντιμετωπίσεώς τους, ακόμη και επί θεωρητικής  βάσεως, πρέπει να στηριχθεί επί περισσότερο πραγματιστικών δεδομένων.    

----------------------------------------------------------------------

Μεντβέντεβ: Οι ΗΠΑ είναι ο μεγάλος κερδισμένος της ουκρανικής κρίσεως και η ΕΕ ο μεγάλος χαμένος

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/693163/medvedev-oi-ipa-einai-o-megalos-kerdismenos-tis-oukranikis-krisis-kai-i-ee-o-megalos-xamenos

----------------------------------------------------------------------

Έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ για Βάση υπερηχητικών Πυραύλων «ZIRCON» της Ρωσίας στην Νικαράγουα -Φτάνουν Ουάσιγκτον σε… 39”

https://iskra.gr/tromos-stis-ipa-vasi-rosias-sti-nikaragoua-yperichitikon-zircon-ftanoun-ouasingkton-se-39/

----------------------------------------------------------------------

Bloomberg: O Biden θα ωθήσει την Ουκρανία σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/693081/bloomberg-o-biden-tha-othisei-tin-oukrania-se-diapragmateyseis-me-ti-rosia-prin-apo-tis-proedrikes-ekloges-tou-2024

----------------------------------------------------------------------

Βίκτορ  Σοκίν (πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας) δήλωσε ότι  ο  Μπάιντεν είναι διεφθαρμένος: «Δωροδόκησε με 1 εκατ. δολάρια τις ουκρανικές αρχές για να με απολύσουν»

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/693097/viktor-shokin-proin-genikos-eisaggeleas-tis-oukranias-dieftharmenos-o-biden-plirose-1-ekat-dolaria-gia-na-ton-apolysoun

----------------------------------------------------------------------

Η Νέα Ζηλανδία προσφέρει στους Ουκρανούς πρόσφυγες δυνατότητα μονίμου κατοίκου

https://politic.gr/diethni/nea-zilandia-prosferei-stous-oukranous-prosfyges-dynatotita-monimou-katoikou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου