Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ (8 Μαίου 1945 )

ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ( 8 Μαίου 1945 )
ΤΟΥ Ι.Μ ΒΟΛΟΝΑΚΗ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ
    Η Σύμη, νησί της Δωδεκανήσου, το πλησιέστερο με τη Ρόδο, είχε από τα πολύ αρχαία χρόνια την ίδια ιστορική μοίρα με τη Ρόδο. Επιδρομείς και κατακτητές πολλοί και το 1306 οι σταυροφόροι, από το 1523 οι Τούρκοι, από τις 5 Μαiου του 1912 οι Ιταλοί και από το 1943 οι Γερμανοί, ως την 8ης Μαiου του 1945, ημέρα της παράδοσης της Δωδεκανήσου από τους Γερμανούς στους συμμάχους, που έγινε στη Σύμη.
    Η Σύμη, όπως και τα αδελφά νησία, υπέφερε κατά την Ιταλική και Γερμανική κατοχή. Η αντίδραση του λαού μεγάλη με όλα τα μέσα και με κάθε τρόπο. Μεγάλες οι καταστροφές, πολλοί οι νεκροί και στους βομβαρδισμούς της Σύμης, για 18 ημέρες απο τα Γερμανικά στούκας. Συμιακοί εθελοντές πολέμησαν παντού, στη Πίνδο, στο Αιγαίο, στο Ρίμινι. Η Σύμη ερήμωσε στη κυριολεξία. Οι Γερμανοί κατέλαβαν το νησί στίς 2 Νοεμβρίου του 1943 και στίς 25 Σεπτεμβρίου του 1944 έφυγαν για την Ρόδο, αφού ανετίναξαν την εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς του Κάστρου, όπου είχαν πολεμοφόδια. Η Σύμη ελεύθερη πλέον, όχι όμως και τα άλλα νησιά.
    Τις μέρες προ της 8ης Μαiου του 1945 η κατάσταση στη Σύμη ήταν περίπου η εξής: Ο κόσμος όλος χαρά και ενθουσιασμό, όμως στα ερείπια και στη μεγάλη ένδεια.
    Με διοικητή τον Άγγλο ταξίαρχο Moffat υπήρχαν στρατιωτικές δυνάμεις, 15-16 χιλιάδες, Άγγλοι, Νεοζηλλανδοί, η 281η Ινδική δύναμη και όλος ο ένδοξος ιερός λόχος, αυτοί οι εύσωμοι και εύψυχοι άνδρες υπό τον συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγκάντε. Υπήρχε στόλος από δύο Ελληνικά αντιτορπιλικά, 3 Αγγλικά, πάνω απο 10 τορπιλάκατοι, τα λεγόμενα Μ.L{EM-EL}, 4 Γαλλικά πλοία και αρκετά αποβατικά και μεταγωγικά.
    Εν τω μεταξύ το τέρας του Άξονος έπνεε τα λοίσθια. Την 7ης Μαiου ο γερμανός στρατιωτικός διοικητής Otto Wagener ήλθε σε διαπραγματεύσεις με τον Άγγλο στρατηγό Πάτζετ για την παράδοση των νησιών. Την επόμενη, 8 Μαίου 1945 μια γερμανική τορπιλάκατος χωρίς οπλισμό, έφερε τον Γερμανό στρατηγό, που ανοικτά από το μικρασιατικό ακρωτήρι Αλωπός, επιβιβάστηκε σε αγγλικό αντιτορπιλικό και συνοδεία Ελληνικού αντιτορπιλικού έφθασε στη Σύμη και αποβιβάστηκε στη ξύλινη τότε αποβάθρα στο Ρολόι. Τον υποδέχθηκαν εκεί ο άγγλος συνταγματάρχης Acland με τον υπασπιστή του και με τιμητικό άγημα στρατού. Πεζή έφθασαν στον δεύτερο όροφο παρακειμένου κτιρίου, που επί Ιταλικής κατοχής ήταν Ειρηνοδικείο και εκεί υπεγράφη το πρωτόκολλο παράδοσης της Δωδεκανήσου στους συμμάχους. Λέγεται, ότι ο Wagener ζήτησε να γίνει η παράδοση στους Έλληνες αλλά δε το δέχτηκαν οι Άγγλοι...
    Παρόντες και ο άγγλος ταξίαρχος Moffat, ο Άγγλος συνταγματάρχης Baird, ο Γάλλος πλοίαρχος Legge και ασφαλώς και ο Έλληνας διοικητής του Ιερού λόχου συνταγματάρχης Τσιγάντες. Ο Wagener υπέγραψε την παράδοση και αμίλητος παρέδωκε το πιστόλι του στον Άγγλο ταξίαρχο Moffat, αυτός δε την ίδια στιγμή το έδωσε στον Τσιγάντε, λέγοντάς του, αυτό το τρόπαιο ανήκει σε σας και στον Ιερό λόχο. Ο Wagener τότε, επειδή συμφωνούσε με την χειρονομία του Moffat, είπε απλά ''για''{ναι} και πάλιν αμίλητος έφυγε για τη Ρόδο.
    Οι Συμιακοί έξαλλοι από χαρά, με γαλανόλευκες, έψαλλαν τον Ύμνο της Ελευθερίας. Την επόμενη ημέρα, όλη η στρατιωτική δύναμη της Σύμης έφυγαν για την Ρόδο. Η 8η Μαίου του 1945 είναι για το ηρωικό νησί της Σύμης για την προσφορά της στο Έθνος και τις θυσίες της, μια επιβράβευση από την ιστορία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου