Κυριακή 21 Μαΐου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 21 ΜΑ’Ι’ΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 21 ΜΑ’Ι’ΟΥ )
428 πχ - γεννιέται ο φιλόσοφος Πλάτωνας.
337.—(ή στις 22/5) Πεθαίνει στην Νικομήδεια ο Μέγας Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ισαπόστολος. Ο Flavius Valerius Constantinus ή Μέγας Κωνσταντίνος ή Άγιος και Ισαπόστολος Κωνσταντίνος στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, υπήρξε ρωμαίος αυτοκράτορας από το 274 μ. Χ. έως τον θάνατό του το 337 μ. Χ., αυτοκράτορας της Δύσεως από το 312 μ. Χ. έως το 324 μ. Χ. και μονοκράτορας από το 324 μ. Χ. ως το 337 μ. Χ.Γεννήθηκε στη Ναϊσό στις 27/2 του 272 και γονείς του ήταν ο Ρωμαίος Καίσαρας Κωνστάντιος Α΄ Χλωρός (Aurelius Valerius Constantius) και η Ελένη (μετέπειτα αγία Ελένη η Ισαπόστολος).
878 - Μετά από πολιορκία οκτώ μηνών, οι Συρακούσες καταλαμβάνονται από τους Αγλαβίδες της Ιφρικίγια. Η Ιφρικίγια ήταν η περιοχή που περιελάμβανε την Τριπολίτιδα (δυτική Λιβύη), τη σημερινή Τυνησία και την Κωνσταντίνη (ανατολική Αλγερία). Η περιοχή αυτή περιελάμβανε τα εδάφη της παλαιάς ρωμαϊκής επαρχίας της Αφρικής, το όνομα της οποίας κληρονόμησε μετά την αραβική κατάκτηση στα τέλη του 7ου αιώνα μ.Χ.. Περί το 800, η Ιφρικίγια υπό τους Αγλαβίδες, αυτονομήθηκε από το Χαλιφάτο των Αββασιδών, ενώ κατόπιν πέρασε στους Φατιμίδες, τους Ζιρίδες και τους Χαφσίδες. Οι Αγλαβίδες εμίρηδες της Ιφρικίγια κατέκτησαν επίσης τη Σικελία από τους Βυζαντινούς. Πρωτεύουσά της ήταν η πόλη Καϊρουάν στην κεντρική Τυνησία.
879 - Ο Πάπας Ιωάννης Η΄ δίνει τις ευλογίες του στον Μπράνιμιρ της Κροατίας και στον κροατικό λαό, αναγνωρίζοντας έτσι το κράτος της Κροατίας.
1295.—Ο Μιχαήλ Θ΄ Παλαιολόγος, αναγορεύεται συναυτοκράτορας τού πατέρα του, Ανδρόνικου Β’Παλαιολόγου και θα παραμείνει στο θρόνο μέχρι τις 12 Οκτωβρίου τού 1320. Η απόφαση τού Ανδρόνικου Β’ για περικοπή τών στρατιωτικών δαπανών, είχε το ολέθριο αποτέλεσμα τής διαλύσεως τού Βυζαντινού Ναυτικού.
1453.—Κατά την ημέραν αυτήν, ο Μωάμεθ ο Β’ έθεσεν εις εφαρμογήν το τελευταίον από τα σχέδιά του διά την εκπόρθησιν τής Κωνσταντινουπόλεως. Σανιδωτή οδός, κατασκευασθείσα εις μίαν μόνην νύκτα, ετοποθετήθη επί των ύπερθεν τού Διπλοκιονίου, Γαλατά καί Πέραν υψωμάτων. Διά τής οδού ταύτης, ήτις ηλείφθη με λιπαράς ουσίας, 70 τουρκικά πλοία μετεφέρθησαν από τού Βοσπόρου εις τον Κεράτιον κόλπον, ούτω δε η Κωνσταντινούπολις απεκλείσθη καί από θαλάσσης.
1471 - Πέθανε ο Ερρίκος ΣΤ', βασιλιάς της Αγγλίας
1527 – Γεννήθηκε ο Φίλιππος Β΄, βασιλιάς της Ισπανίας
1639 - Πέθανε ο Τομάζο Καμπανέλα, Ιταλός θεολόγος
1686 - Πέθανε ο Ότο φον Γκέρικε, Γερμανός επιστήμονας. Το 1650 εφεύρε μια αντλία κενού που την αποτελούσαν ένα έμβολο και ένας κύλινδρος που μπορούσαν να αφαιρέσουν τον αέρα μέσα από δοχεία. Ο Γκέρικε τη χρησιμοποίησε για να διερευνήσει τις ιδιότητες του κενού σε πολλά πειράματα. Ο Γκέρικε έκανε μία θεαματική επίδειξη των δυνάμεων που μπορεί να ασκήσει η πίεση του αέρα με το πείραμα που είναι γνωστό στην Ιστορία της Επιστήμης ως τα «Ημισφαίρια του Μαγδεμβούργου».
1792 - Γεννήθηκε ο Γκασπάρ-Γκυστάβ ντε Κοριόλις, Γάλλος επιστήμονας
1821 - Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καταλαμβάνει τη Ζαράκοβα Αρκαδίας.
1823.—Αρχίζει η πολιορκία τής Κισσάμου Κρήτης από τους επαναστατήσαντες Έλληνες τής νήσου. Ο Αρμοστής Τομπάζης ήλθε στην Κρήτη με πέντε πολεμικά και τρία φορτηγά πλοία καθώς και 600 άνδρες οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ηπειρώτες και βοήθησαν στην πολιορκία της Κίσσαμου. Οι Τούρκοι με έντιμη συνθήκη που τους πρότεινε ο Αρμοστής δέχθηκαν να αναχωρήσουν με τα όπλα τους για τα Χανιά στις 25 Μαΐου 1823.
1829.—Επικεφαλής σώματος 3.000 ανδρών ο Δημήτριος Υψηλάντης, επιτίθεται εναντίον των τούρκων στο Πυρί Βοιωτίας. Μετά από δίωρη μάχη οι Έλληνες ανατρέπουν τον εχθρό και καταλαμβάνουν την ερειπωμένη Θήβα.
1850 - Γεννήθηκε ο Τζουζέπε Μερκάλι, Ιταλός ηφαιστειολόγος
1864 - Ο Θρασύβουλος Ζαΐμης, ως επίτροπος τού Βασιλέως τής Ελλάδος Γεωργίου τού Α’, παραλαμβάνει τας υπό τής Αγγλίας παραχωρηθείσας Ιονίους νήσους. Ένωσις τών Επτανήσων με την μητέρα Ελλάδα. Ο Άγγλος αρμοστής Ερρίκος Στόρης παραδίδει την σημαία τού Ιονίου Κράτους στον Βασιλέα Γεώργιο Α’. 
1865 - H παράταξη του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο νέο κοινοβούλιο, που προέκυψε από τις εκλογές της 14ης έως 17ης Μαΐου.
1867 - Κρητική Επανάσταση (1866-1869), μεγάλη ήττα των Κρητών στο Λασίθι.
1902 - Γεννήθηκε ο Μαρσέλ Μπρόιερ, Ούγγρος αρχιτέκτονας και σχεδιαστής
1904 - Ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA).
1908 - η πρώτη ταινία τρόμου, το "Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ", προβάλλεται στο Σικάγο.
1910 - Γεννήθηκε η Τζίνα Μπαχάουερ, Ελληνίδα πιανίστρια
1920 - στο Μεξικό, ο Πρόεδρος Καράντσα σκοτώνεται από τα κυβερνητικά στρατεύματα.
1921 - Γεννήθηκε ο Αντρέι Ζαχάροφ, σοβιετικός φυσικός και ακτιβιστής. Πάλεψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του και βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο όμως αρνήθηκε. (Θαν. 14/12/1989)
1927 - Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ προσγειώνεται στο Παρίσι, ολοκληρώνοντας την πρώτη πτήση χωρίς σταθμό πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό στην Ιστορία.
1930 - Ο υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Παπανδρέου, υλοποιεί την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση, η οποία στηρίζεται στην αναμόρφωση του δημοτικού σχολείου ως εξατάξιου, αυτοτελούς και υποχρεωτικού.
1931 - Γεννήθηκε ο Γιώργος Βασιλείου, πρόεδρος της Κύπρου από το 1988 έως το 1993.
1932 - Παραιτείται η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Πολιτικοί σχολιαστές κρίνουν το γεγονός ως φυσικό επακόλουθο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, αλλά και διαφόρων άτυχων περιστατικών, που δεν ήταν πάντα σε θέση να ελέγχει ο πρωθυπουργός.
1936 - συλλαμβάνεται στο Τόκιο η Σάντα Άμπε που επί μέρες περιφερόταν με τα γεννητικά όργανα του συντρόφου της στην τσάντα της. Τα είχε κόψει η ίδια.
1938 - "Εδώ Αθήναι", με τον τίτλο αυτό βγήκε στον αέρα η πρώτη επίσημη εκπομπή της τότε ΥΡΕ (Υπηρεσίας Ραδιοφωνικών Εκπομπών) από τους ραδιοθαλάμους Ζαππείου στην Αθήνα.
1941 - κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου βυθίζεται στα ανοιχτά της Βραζιλίας το αμερικανικό σκάφος SS Robin Moor. Πρόκειται για το πρώτο σκάφος των ΗΠΑ που βυθίζεται από γερμανικό υποβρύχιο.
1941 - Β' Π.Π. - Μάχη της Κρήτης, Γερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε της Κρήτης.
1945 - ο Αμερικανός ηθοποιός Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ παντρεύεται την ηθοποιό Λορίν Μπακόλ.
1956 - πραγματοποιείται στα νησιά Μπικίνι, στον Ειρηνικό Ωκεανό, η πρώτη έκρηξη βόμβας υδρογόνου καταστρέφοντας σχεδόν ολοκληρωτικά τη νησίδα.
1959 - Γεννήθηκε ο Νικ Κασαβέτης, ελληνοαμερικανός ηθοποιός.
1978 - Γεννήθηκε η Μπραϊάνα Μπανκς, Γερμανίδα πορνογραφική ηθοποιός
1980 - κάνει πρεμιέρα το πέμπτο επεισόδιο του "Πολέμου των Άστρων" με τον τίτλο "Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται".
1986 - Γεννιούνται τα πρώτα τρίδυμα με εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα.
1991 - Πέθανε ο Ρατζίβ Γκάντι, πιλότος στο επάγγελμα, γιος της Ίντιρα Γκάντι. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ινδίας από το 1984 έως το 1989 και δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 1991. (Γεν. 20/8/1944)
1998 - Ο δικτάτορας της Ινδονησίας Σουχάρτο παραιτείται.
1999 - Πέθανε ο Φρέντυ Γερμανός, δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστός για τις τηλεοπτικές παραγωγές του και τα ευθυμογραφήματά του. (Γεν. 5/9/1934)
2000 - Πέθανε η Μπάρμπαρα Κάρτλαντ, Αγγλίδα συγγραφέας
2005 - Διεξάγεται ο 50ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στο Κίεβο της Ουκρανίας. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Ελλάδα η Έλενα Παπαρίζου, με το τραγούδι My Number One, σε μουσική του Χρήστου Δάντη και στίχους της Ναταλίας Γερμανού. Είναι η πρώτη νίκη της Ελλάδα στα 31 χρόνια συμμετοχής της στο θεσμό.
2006 - Η Αναστασία Κωστάκη γίνεται η πρώτη Ελληνίδα καλαθοσφαιρίστρια που, σε επίσημο ματς, φορά τη φανέλα των 4 φορές πρωταθλητριών WNBA Comets στο Houston εναντίον της San Antonio Silver Stars μπροστά σε 11.000 θεατές. Αγωνίστηκε 18 λεπτά και σημείωσε 10 πόντους με τη φανέλα νούμερο 55.
2006 - Πέθανε ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος, ιδρυτής της αλυσίδας τροφίμων Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος Α.Ε. και του ιδρύματος Τράπεζα Τροφίμων για την Καταπολέμηση της Πείνας. (Γεν. 1917)
2006 - Το Μαυροβούνιο αποφασίζει σε δημοψήφισμα με πλειοψηφία 55.5% την ανακύρηξή του σε ανεξάρτητο κράτος και τη διάλυση του ομόσπονδου κράτους της Σερβίας και Μαυροβουνίου
2008 - Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, Γιάννης Βαρδινογιάννης, σε συνέντευξή του ανακοινώνει το σχέδιο της πολυμετοχικότητας για την ΠΑΕ. Δυο μέρες μετά, ο Ανδρέας Βγενόπουλος θα ανακοινώσει την αναστολή λειτουργίας της ΠΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου