Τρίτη 23 Μαΐου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 23 ΜΑ’Ι’ΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 23 ΜΑ’Ι’ΟΥ )
641.—Θάνατος τού Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Γ’. Στον θρόνο τον διαδέχεται ο 15χρονος αδελφός του Ηρακλεωνάς, υπό την επιτροπεία τής μητέρας του, Μαρτίνας. Σύντομα θα κατηγορηθούν για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γ’ καὶ θα τιμωρηθούν με ακρωτηριασμό και εξορία. 
844 - Μάχη του Κλαβίχο: λέγεται ότι ο Απόστολος Ιάκωβος εμφανίζεται ως εκ θαύματος σε μία δύναμη Ισπανών επαναστατών και τους βοηθάει να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις του εμίρη της Κόρδοβα.
1430 - Οι Βουργουνδοί συλλαμβάνουν την Ζαν ντ' Αρκ και αργότερα την πωλούν στους Άγγλους.
1453 - Ο Μωάμεθ Β’, διά τού εμίρη τής Σινώπης Ισμαήλ Χάμζα Ισφεντάρογλου, προτείνει εις τον Κωνσταντίνον ΙΑ’ να εγκαταλείψη την Κωνσταντινούπολιν με όλην την αυλήν, τον στρατόν καί τούς θησαυρούς του, προσφέροντάς του παράλληλα την ηγεμονίαν τής Πελοποννήσου υπό τήν υψηλήν κυριαρχίαν των οθωμανών. Ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ απήντησε: «Δεν έχω το δικαίωμα, ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος εδώ να παραδώσωμεν αυτήν την πόλιν. Είμεθα έτοιμοι ν’ αποθάνωμεν καί θα αφήσωμεν την ζωήν χωρίς λύπην». “Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι οὔτ’ ἐμόν ἐστι οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καί οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν” Ο Ελληνισμός, στην κρισιμότερη στιγμή τής χιλιετίας, μνήμων τών αξιών και τών παραδόσεών του, είναι έτοιμος να γράψει την συγκλονιστικότερη σελίδα τής Ιστορίας με το αίμα του. 
1498 - Πέθανε ο Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα, ιταλός ιερωμένος και θρησκευτικός μεταρρυθμιστής, μέλος του τάγματος των Δομινικανών, πολέμιος της Αναγέννησης και δικτάτορας της Φλωρεντίας. Καταπολέμησε τη διαφθορά στον κλήρο και το λαό, γι' αυτό αφορίστηκε και κάηκε στην πυρά ως αιρετικός, με διαταγή του Πάπα Αλέξανδρου VI. (Γεν. 21/9/1452)
1533 - Ο γάμος του Ερρίκου Η΄ της Αγγλίας και της Αικατερίνης της Αραγωνίας κηρύσσεται άκυρος.
1618 - Η Εκπαραθύρωση της Πράγας: οι Προτεστάντες ηγέτες πετούν από το παράθυρο τους καθολικούς απεσταλμένους της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γεγονός που προκαλεί τον Τριακονταετή Πόλεμο.
1701 - απαγχονίζεται ο διαβόητος Βρετανός κάπτεν Κιντ, για πειρατεία και φόνο.
1707.—Στις 23 Μαΐου του 1707 και πενήντα επτά χρόνια μετά την έκρηξη τού 1650, μια καινούργια γεωλογική αναστάτωση σημειώθηκε στην καλδέρα τής Θήρας. Από την έκρηξη δημιουργήθηκε η νησίδα Νέα Καμένη. Οι κάτοικοι τού νησιού είδαν να βγαίνει από την θάλασσα ένα καινούργιο νησί, ανάμεσα στη Μικρή και τη Μεγάλη Καμένη, κάπου τριάντα μίλια από την Σαντορίνη. 
1741 – Γεννήθηκε ο Αντρέα Λουκέσι, Ιταλός συνθέτης
1785 - σε επιστολή του, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος περιγράφει την τελευταία του ανακάλυψη, τα γυαλιά διπλής εστίασης, για πρεσβυωπία και για μυωπία.
1788 - Η Νότια Καρολίνα είναι η 8η Πολιτεία, που επικυρώνει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.
1821 - Γεννήθηκε ο Απόλλων Μάικοφ, ρώσος ποιητής, γνωστός για το ποίημά του Νέο Ελληνικό Τραγούδι (Novogrecheskaya pesnya) που μελοποίησε ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.(Θαν. 8/3/1897)
1863 - Ίδρυση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας
1868 - Απεβίωσε από ανίατη ασθένεια ο Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης.Ήταν παντρεμένος με την Φωτεινή Τζαβέλα από το Σούλι και απέκτησε μαζί της δύο γιους τον Θεόδωρο, γνωστό με το ψευδώνυμο Φαλέζ και τον Κωνσταντίνο καθώς και πέντε θυγατέρες.
1873 - Η πρώτη καρτ-ποστάλ αποστέλλεται από το Σαν Φρανσίσκο.
1878 - Η Κύπρος προσαρτάται στην Μεγάλη Βρετανία, μετά από μυστική συμφωνία με την Τουρκία.
1883 - γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και παραγωγός Ντάγκλας Φέρμπανκς, πρωταγωνιστής σε ταινίες όπως "Το σημάδι του Ζορό" (1920) και "Οι Τρεις Σωματοφύλακες" (1921), δεινός ξιφομάχος. Πέθανε το 1939.
1886 - Πέθανε ο Λέοπολντ φον Ράνκε, Γερμανός ιστορικός
1893 - Ιδρύεται ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος, το δεύτερο σημαντικότερο αθηναϊκό αθλητικό σωματείο, από 12 μέλη του Πανελληνίου ΓΣ που διαφωνούν με την πολιτική του προέδρου Ιωάννη Φωκιανού. Ήδη από τον Φεβρουάριο του ιδίου έτους έχει διαγραφεί ο Ν.Α. Κοτσελόπουλος, ενώ η διάσταση των απόψεων έχει αιτία το γεγονός ότι ο σύλλογος διοργανώνει αγώνες δαπανηρούς για λίγους εκλεκτούς θεατές, ενώ θα έπρεπε να απευθύνεται στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.
1900 - Αρχίζει τη λειτουργία του στη Νέα Υόρκη το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.
1906 - Πέθανε ο Ερρίκος Ίψεν, Νορβηγός συγγραφέας
1909 - Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κοινό μένει άφωνο όταν η αστυνομία παρεμβαίνει και διακόπτει διάλεξη της Έμμα Γκόλντμαν, που δηλώνει αναρχική.
1910 - Χαλάζι μεγέθους καρυδιού πέφτει στο Δομοκό, καταστρέφει τις στέγες σπιτιών, σκοτώνει πολλά ζώα και προξενεί ζημιές, που υπολογίζονται σε ένα εκατομμύριο δραχμές.
1911 - Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου.
1912 - Η Γερμανία ναυπηγεί το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο, το Ιμπερατόρ, 50.000 τόνων, που δρομολογήθηκε στη γραμμή Αμβούργο-Αμερική.
1915 - Η Ιταλία συντάσσεται με τη Αντάντ κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά την κήρυξη του πολέμου κατά της Αυστροουγγαρίας. Την ίδια μέρα στο Δυτικό Μέτωπο η 2η Βρετανική Στρατιά ανακόπτει τη γερμανική προέλαση στην Υπρ. Μέσα σε ένα μήνα, οι Γερμανοί έχουν χάσει 35.000 άνδρες, οι Βρετανοί 60.000 και οι Γάλλοι 10.000.
1917 - Γεννήθηκε ο Έντουαρντ Λόρεντζ, αμερικανός μετεωρολόγος, που ανέπτυξε τη «θεωρία του χάους» και εισήγαγε τον όρο «το σύνδρομο της πεταλούδας». (Θαν. 16/4/2008)
1921 - Γεννήθηκε η Έλσα Βεργή, Ελληνίδα ηθοποιός
1923 - Στο Βέλγιο ιδρύεται ο εθνικός αερομεταφορέας Sabena.
1925 - Γεννήθηκε η Ζωρζ Σαρή, Ελληνίδα συγγραφέας και ηθοποιός
1929 - Εξαπλώνεται με τρομακτικούς ρυθμούς η λέπρα στην Αθήνα.
1931 - Υπογράφεται νέα ελληνογαλλική εμπορική συμφωνία και ρυθμίζεται το θέμα εισαγωγής ελληνικών κρασιών στη Γαλλία.
1933 - γεννιέται η ηθοποιός της τηλεόρασης, Τζόαν Κόλινς, διάσημη από το ρόλο της Αλέξις στη σαπουνόπερα "Δυναστεία". Η Κόλινς έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο, σε ηλικία 9 ετών, στο "Κουκλόσπιτο" του Ίψεν.
1934 - Η 24χρονη Μπόνι Πάρκερ και ο 25χρονος Κλάιντ Μπάροου, το γνωστό δίδυμο παρανόμων Μπόνι και Κλάιντ, σκοτώνονται στη Λουιζιάνα από την αστυνομία, καθώς οδηγούν μία κλεμμένη Ford V8, το αγαπημένο μοντέλο αυτοκινήτου του ζευγαριού. Ο Κλάιντ είχε στείλει επιστολή στον Χένρι Φορντ το 1934 συγχαίροντάς τον για το μοντέλο αυτό: «Οδηγούσα πάντα ένα Ford, αφού μόνο με ένα τέτοιο μπορούσα να διαφύγω... Δεν κοστίζει τίποτε να σου πω τι καταπληκτικό αυτοκίνητο έχεις φτιάξει».
1937 - Πέθανε ο Τζον Ντέιβινσον Ροκφέλερ, Αμερικανός βιομήχανος και φιλάνθρωπος
1940 - Ο Φρανκ Σινάτρα ηχογραφεί με την Ορχήστρα Τόμι Ντόρσι το "I'll Never Smile Again", το πρώτο από μια σειρά Νο 1 τραγούδια, που θα επιτύχει με αυτή την ορχήστρα.

1941 - Καθώς η Μάχη της Κρήτης συνεχίζεται, ο Βασιλιάς Γεώργιος Β' και η Ελληνική Κυβέρνηση φεύγουν από το νησί και μεταβαίνουν στην Αίγυπτο, για να συνεχίσουν από εκεί τον αγώνα κατά του Άξονα.
1943 - Γεννήθηκε η Βίκυ Μοσχολιού, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1944 - Βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα ξεκινούν μεγάλη επίθεση από το Άντζιο της Ιταλίας.
1945 - Πέθανε ο Χάινριχ Χίμλερ, Γερμανός στρατάρχης των SS. Λίγες μέρες μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου συνελήφθη στις 22 Μαΐου με πλαστή ταυτότητα κοντά στην Βρέμη από Βρετανούς στρατιώτες. Συνελήφθη φορώντας την στολή του Λοχία της μυστικής αστυνομίας. Είχε προμηθευτεί πλαστά έγγραφα με το όνομα Χάινριχ Χίτσινγκερ (Heinrich Hitzinger), αποκαλύφθηκε όμως καθώς τράβηξε την προσοχή της βρετανικής στρατιωτικής αστυνομίας, επειδή τα χαρτιά του ήταν πλήρη και σε πολύ καλή κατάσταση, πράγμα που ίσχυε μόνο για ελάχιστους Γερμανούς μετά το τέλος του Πολέμου.
Βάσει κατάθεσης του Βρετανού Σ. Όστεν (C.S.M. Austin), ο οποίος ήταν ένας από τους έξι ανακριτές του Χίμλερ, ο τελευταίος αυτοκτόνησε στις 23 Μαΐου με μια αμπούλα υδροκυανίου λίγο πριν εισέλθει στην αίθουσα ανάκρισης στην οδό Ίλτσενερ (Ülzener Straße) αριθ. 31 του Λύνεμπουργκ, την στιγμή που υποχρεωνόταν σε σωματική έρευνα. Αντίθετα από όσα είχε υποσχεθεί στους αξιωματούχους της SS, ότι θα αναλάμβανε ακέραιη την ευθύνη για όσα είχαν διαπραχθεί από την οργάνωση, ο Χίμλερ δεν επέδειξε καμία τέτοια πρόθεση, αρχικά προσπαθώντας να διαφύγει και στη συνέχεια με την αυτοκτονία του
1949 - Γεννήθηκε ο Άλαν Γκαρσία, Περουβιανός πολιτικός
1949 - Ιδρύεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας στις τρεις ζώνες κατοχής των δυτικών δυνάμεων (αμερικανική, βρετανική και γαλλική).
1949 - Οι Αμερικανοί αποφασίζουν τη συνέχιση της αποστολής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα και μετά το 1952, οπότε έληγε η προθεσμία.
1951.—Η Γιουγκοσλαβία αποδίδει 214 Ελληνόπαιδαις, οίτινες είχον απαχθή υπό τών συμμοριτών. 
1951 - Γεννήθηκε ο Ανατόλι Κάρποβ, Ρώσος σκακιστής
1951 - Γεννήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, πολιτικός, τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
1952 - Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν δίνει διαταγή για την επιστροφή των σιδηροδρομικών γραμμών στους ιδιοκτήτες τους, μετά από την 21μηνη κατοχή του στρατού.
1954 - Η Ουγγαρία συντρίβει την Αγγλία στο Νεπ Στάντιον της Βουδαπέστης με 7-1 σε έναν αγώνα που η Αγγλία θέλει να πάρει την άτυπη ρεβάνς του 3-6 της 25/11/53 στο Γουέμπλεϊ.
1958 - Ο Μάο τσε Τουνγκ ανακοινώνει ότι, η Κίνα αφήνει πίσω της την αγροτική οικονομία για να βαδίσει προς την εκβιομηχάνιση.
1960 - Ισραηλινοί απαγάγουν από την Αργεντινή και οδηγούν στο Ισραήλ τον ανώτατο αξιωματούχο των SS, Άντολφ Άιχμαν, υπεύθυνο για τη λεγόμενη «τελική Λύση» του εβραϊκού ζητήματος και την εκδίωξη των Εβραίων, που ζούσαν σε εδάφη γερμανικής κατοχής.
1960 - Πέθανε ο Ζορζ Κλοντ, γάλλος χημικός, που ανακάλυψε τον φωτισμό neon. (Γεν. 24/9/1870)
1961 - Αρχίζει στη Θεσσαλονίκη η δίκη 10 ατόμων, που κατηγορούνται για κατασκοπία υπέρ της Βουλγαρίας.
1962 - Ξεκινάει η κατασκευή του υπόγειου σιδηρόδρομου στο Κεμπέκ του Καναδά.
1968 - Ορισμένες εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κυκλοφορούν χωρίς λογοκρισία.
1969 - Οι Who κυκλοφορούν το διπλό άλμπουμ «Tommy», που περιέχει την ομώνυμη ροκ όπερα.
1976 - Ο ΠΑΟΚ κατακτά το πρώτο του πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο νικώντας στην τελευταία αγωνιστική τον Εθνικό εκτός έδρας με 0-4.
1979 - Στη Βόννη, ο πρώην ναζιστής Καρλ Κάρστενς εκλέγεται Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
1983 - Η πολεμική αεροπορία της Νότιας Αφρικής βομβαρδίζει την πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης Μαπούτο, μετά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Πρετόρια.
1984 - Ο Μάρκος Βαφειάδης και ο Θρασύβουλος Τσακαλώτος, δύο μεγάλοι αντίπαλοι του συμμοριτοπόλεμου, δίνουν τα χέρια και συμφιλιώνονται, στα γεράματα, αφού φαίνεται ότι είχαν ‘’μπουνακιάσει’’.
1986 - Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) αποστρατιωτικοποιείται και μετονομάζεται σε Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).
1988 - Ο ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός Αντέννα ξεκινάει τις εκπομπές του.
1992 - στο Παλέρμο της Σικελίας, σκοτώνεται ο δικαστής Τζιοβάνι Φαλκόνε, διώκτης της μαφίας, όταν το αυτοκίνητο, που επέβαινε αυτός, η σύζυγος του και τρεις σωματοφύλακες δέχθηκε βομβιστική επίθεση με εκρηκτικά μισού τόνου. Ο Φαλκόνε ήταν φανατικός διώκτης της Μαφίας που τελικά τον σκότωσε.
1993 - Στην Αθήνα φτάνει ο Πρόεδρος της Τσεχίας Βάσλαβ Χάβελ για να παραβρεθεί στην τελετή απονομής των Βραβείων Ωνάση, όπου τιμάται με το ειδικό βραβείο για την προστασία την ανθρωπότητας.
1993 - Στην Καμπότζη, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι αγνοούν τις απειλές των Ερυθρών Χμερ και ψηφίζουν στις πρώτες ελεύθερες εκλογές, που είχαν να διεξαχθούν στη χώρα περισσότερο από δυο δεκαετίες.
1994 - Η Coca Cola  εισβάλλει και στην Αλβανία, μέσω του ιταλικού επιχειρηματικού ομίλου Φερούτσι, εγκαινιάζοντας το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής της.
1994 - Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών, ο Χρυσός Φοίνικας απονέμεται στην ταινία Pulp Fiction, του Κουέντιν Ταραντίνο.
1995 - Στην Τουρκία, ένοπλοι δολοφονούν τον εκδότη της εφημερίδας «Γενί Γκιουναϊντίν», Μπεκίρ Κουτμανγκίλ.
1996 - Υπογράφεται η σύμβαση για την κατασκευή της λεωφόρου Σταυρού-Ελευσίνας, για τη σύνδεση των δύο εθνικών οδών με το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων.
1997 - Πολιτικές διαστάσεις παίρνει το θέμα των απόψεων του Γιώργου Παπανδρέου για το διαχωρισμό σκληρών και μαλακών ναρκωτικών.
1998 - Ο Ολυμπιακός κατατάσσεται δεύτερος πίσω από την Φερεντσβάρος στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στο πόλο μετά από διπλό αγώνα (7-6 & 5-8).
2004 - Μεγάλος νικητής του 57ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Κανών αναδεικνύεται το πολιτικό ντοκιμαντέρ «Φαρενάιτ 9/11» του Αμερικανού σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ. Η αναγγελία της απονομής γίνεται δεκτή μέσω καταιγιστικών χειροκροτημάτων, ενώ ο σκηνοθέτης αφιερώνει την ταινία «στα παιδιά του Ιράκ και της Αμερικής» και «σε όλους όσοι υποφέρουν εξαιτίας μας». Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής αποσπά το "Old Boy" του Παρκ Τσαν -γουκ (Νότια Κορέα).
2006 - Πέθανε ο Κάζιμιρ Γκόρσκι, Πολωνός ποδοσφαιριστής και προπονητής.
2006 - Πέθανε ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης, Έλληνας πιλότος. Ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης ήταν Σμηναγός της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας που σκοτώθηκε στις 23 Μαΐου 2006. Η καταγωγή του ήταν από το Κάστελλο Ρεθύμνης.
Στις 23 Μαΐου 2006 και έπειτα από θερμό επεισόδιο ελληνικών με τουρκικά μαχητικά, το αεροσκάφος του Κωνσταντίνου Ηλιάκη κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο, έπειτα από προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικού F-16. Τα συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκαν λίγο αργότερα επιβεβαιώνοντας το τραγικό αυτό συμβάν. Από την στιγμή που μαθεύτηκε το γεγονός εκφράστηκαν υποψίες για την κατάρριψη του αεροσκάφους του Κωνσταντίνου Ηλιάκη από Τούρκο πιλότο. Στο γεγονός αυτό συνετέλεσαν πολλά γεγονότα, με αποτέλεσμα η άποψη αυτή να μοιάζει ως η πραγματική αιτία του θανάτου του Σμηναγού, αν και βάσει αξιολογήσεων του ΝΑΤΟ για την τουρκική πολεμική αεροπορία (TuAF), οι τούρκοι είναι πολύ χαμηλού επιπέδου για να καταφέρουν κατάρριψη απέναντι σε έλληνες χειριστές.
Εφονεύθη με δόλο   απο Τούρκο χειριστή κατα την διάρκεια αναχαίτισης/αναγνώρισης επιθετικού σχηματισμού F-16, ο οποίος συνόδευε Κατασκοπευτικό RF-4 προς την Κρήτη.
Ο Τούρκος χειριστής πραγματοποίησε επικίνδυνο ελιγμό ενώ ο Σμηναγός Ηλιάκης βρισκόταν δίπλα του, με αποτέλεσμα τα 2 αεροσκάφη να συγκρουστούν στον αέρα.
Περιθώρια αντίδρασης για τον Κωστα δεν υπήρχαν μιας και βρήκε ακαριαίο θάνατο, καθώς το Τούρκικο μαχητικό χτύπησε πάνω στην καλύπτρα του.
Ο Τούρκος χειριστής αμέσως μετά την σύγκρουση, εκτινάχθηκε ασφαλής, για να ακολουθήσει ένα πανδαιμόνιο στις υπηρεσίες έρευνας/διάσωσης, για το ποιός γλίτωσε και ποιός όχι, τις 2 πλευρές να κινητοποιηθούν σε κατάσταση Ετοιμότητας και να φορτώνουν πραγματικά πυρά και τέλος με αποκορύφωμα την εύρεση του Τούρκου χειριστή απο το Super Puma της ΠΑ, ο οποίος και αρνήθηκε να επιβιβαστεί σε αυτό.
Εν συνεχεία επιβιβάστηκε σε εμπορικό πλοίο το οποίο βρισκόταν στην περιοχή και αργότερα μετά απο συνεννόηση φιάσκο της Ελληνικής πλευράς με την Τούρκικη , ο Τούρκος ΦΟΝΙΑΣ επέστρεψε στην μονάδα του σαν να μην συνέβη ποτέ τίποτα.
Ο σμηναγός ήταν πατέρας δύο παιδιών 1,5 και 5 χρονών αντίστοιχα.
Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, στην καθιερωμένη τελετή απονομής μεταλλίων και βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών, του απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας. Στις 20 Μαΐου 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του, στην οδό Ακρωτηρίου στη περιοχή Άγιος Ματθαίος Χανίων. Η χάλκινη προτομή του πιλότου κλάπηκε από αγνώστους στις 2 Δεκεμβρίου 2012 και τελικά βρέθηκε εγκαταλελειμμένη την επόμενη ημέρα σε κοντινή περιοχή.
2007 - Διεξάγεται στην Αθήνα ο 16ος τελικός του Champion's League μεταξύ Μίλαν και Λίβερπουλ
2013 - Πέθανε ο Ζωρζ Μουστακί, Γάλλος τραγουδοποιός

1 σχόλιο:

  1. Περί του ΑΘΑΝΑΤΟΥ ήρωος Κωνσταντίνου Ηλιάκη (23 Μαΐου 2006) το σχόλιο:
    «... ο Τούρκος ΦΟΝΙΑΣ επέστρεψε στην μονάδα του σαν να μην συνέβη ποτέ τίποτα ...».
    Πολύ σωστά! Όλοι έχουν δικαίωμα επιστροφής και απολαβής τιμών, κατά τα έργα τους, στις πατρίδες τους.
    Ο τρόπος επιστροφής του εγκληματία, παραβάτη κάθε έννοιας πολεμικής δεοντολογίας, -και ο θριαμβικός τρόπος υποδοχής του από τους ''λύκους'' ομοίους του · (τα ζήσαμε, τα θυμόμαστε, πικραθήκαμε), είναι το ζητούμενο.
    Όταν από θέση ισχύος, έχοντας εξασφαλισμένη τη δική του επιβίωση να στρέφεται απροειδοποίητα, συνειδητά, αιφνιδιαστικά και ύπουλα(!), με το δικό του μαχητικό (κατασκοπευτικό R/F 4 [??]), σε τροχιά σύγκρουσης (από πάνω προς τα κάτω) κατά του Έλληνα ήρωα, που η μοίρα του έλαχε να φυλά τις Θερμοπύλες του δικού του Έθνους.
    Το αποτέλεσμα ήταν από πριν γνωστό. Ο ακαριαίος ο θάνατος του Έλληνα χειριστή, αλλά και σοβαρά ελπιδοφόρα ποσοστά μη πτώσης και συνέχισης της αποστολής του δομικά ισχυρότερου Α/Φ του εγκληματία.
    Η Ιστορία κατεγράφη: Ευτυχώς για το Έθνος μας (δυστυχώς για την πολιτική ηγεσία του), ο Τούρκος κατέπεσε στα Ελληνικά ύδατα.
    Το δικό μας ζητούμενο είναι το Πως? και το Γιατί ???!!!
    Το λάθος μας το Ελληνικό, το αφόρητα συναισθηματικό και διαρκώς επαναλαμβανόμενο είναι πως οι όμοιοί του, παρέλαβαν ''τον ήρωα'' τους σώο και αβλαβή, μη χάνοντας ευκαιρία να συνεχίζει ο αχαρακτήριστα αμετανόητος εγκληματίας, ο αλαζών, να κουνά το δάχτυλο ασκώντας εθνικιστικού τύπου επιθέσεις κατά των σωτήρων του.
    ΟΜΩΣ! Αν εφαρμοζόταν η Ελληνική Νέμεσις (και όχι τα θλιβερά κατάλοιπα της δογματικά ανόητης ταπεινοφροσυνοηττοπάθειας, του στιλ σφάξε με αγά μου αγιάσω, μη συμβατή στην ιδιοσυγκρασία του κανονικού Έλληνα), τα ίχνη θα είχαν χαθεί· θα είχε (ως όφειλε) περάσει μέσα από τη μηχανή του κιμά και ούτε δάχτυλο θα μπορούσε να σηκώσει ούτε θα τον έβρισκαν ποτέ· σκυλοτροφή των κατοικιδίων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή