Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 3 ΜΑ’Ι’ΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 3 ΜΑ’Ι’ΟΥ )
612 – Γεννιέται ο Κωνσταντίνος Γ’, ο οποίος στέφθηκε Αυτοκράτορας του Βυζαντίου το έτος 641. Έγινε διάδοχος τού αυτοκράτορα Ηρακλείου , ενώ ήταν γιος του από την πρώτη του γυναίκα Ευδοκία. Ο Κωνσταντίνος Γ’ έμεινε στο βυζαντινό θρόνο για 3 μήνες, μέχρι το θάνατό του το 641 σε ηλικία 29 ετών.
1270 – Πέθανε ο Μπέλα Δ', βασιλιάς της Ουγγαρίας
1469 - Γεννήθηκε ο Νικολό Μακιαβέλι, πολιτικός στοχαστής από τη Φλωρεντία, που δίδαξε την άσκηση της πολιτικής εξουσίας χωρίς ηθικούς φραγμούς. (Θαν. 21/6/1527)
1481 - Πεθαίνει ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής, ο Οθωμανός σουλτάνος που κατέλαβε και κατέσφαξε την Κωνσταντινούπολη. Ο Μωάμεθ γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1432 στην Αδριανούπολη, πρωτεύουσα τότε του Οθωμανικού κράτους. Ήταν τρίτος γιος του Σουλτάνου Μουράτ Β΄ και μιας χριστιανής σκλάβας. Σύμφωνα όμως με την τουρκική παράδοση η μητέρα του ήταν Τουρκάλα και ονομαζόταν Χούμα Χατίν, παράδοση που δεν την αναφέρει κανένας από τους συγχρόνους του ιστορικούς.
1494 -  Ο Χριστόφορος Κολόμβος εντοπίζει το νησί της Καραϊβικής, που ονομάστηκε Τζαμάικα.
1670 - Γεννήθηκε ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος, ηγεμόνας της Μολδοβλαχίας
1770 - Ο Χατζή Οσμάν πασσάς εισβάλλει μέ στρατόν 16.000 ανδρών καί πυροβολικόν εις τήν Ανατολικήν Μάνην. Διά ν’ αναχαιτίσουν τήν προέλασίν του εις τα ενδότερα, οι πέντε αδελφοί Καλκανδήδες ( Καλκαντήδες) με 75 συγγενείς των κλείονται (από την 01 Μαῒου) εις τον οχυρόν πύργον των (Παλιόπυργος σήμερα..)   παρά το Σκουτάρι καί επί μίαν εβδομάδα καθηλώνουν τούς εχθρούς. Οι Τούρκοι κατεσκεύασαν τέλος υπόνομον καί ανετίναξαν εις τον αέρα ( στὶς 7 με 8 Μαῒου ) τόν πύργον με τούς ηρωϊκούς υπερασπιστάς του. Ο Χατζή Οσμάν επρότεινε ακολούθως ειρήνην, οι δε Μανιάται απέστειλαν τρείς γέροντας, εκ τών οποίων οι δύο ήσαν ιερείς, διά να διαπραγματευθούν τούς όρους. Επειδή, όμως, οι αντιπρόσωποι τών Μανιατών ηρνήθησαν να δεχθούν συζήτησιν επί τής αξιώσεως τού Οσμάν όπως τού παραδοθούν τα όπλα, ούτος διέταξε να τούς τεμαχίσουν καί να καρφώσουν τα μέλη των εις υψηλούς πασσάλους, διά νά είναι ορατά εις μεγάλην απόστασιν.
1802 - Η Ουάσινγκτον αποκτά καταστατικό χάρτη.
1808 - Ο Γκόγια ζωγραφίζει τον περίφημο πίνακά του «Οι Εκτελέσεις της 3ης Μαΐου»
1810 - Ο 22χρονος λόρδος Βύρων διασχίζει κολυμπώντας τον Ελλήσποντο σε 1 ώρα και 10 λεπτά
1837 - Εγκαινιάζεται το Οθώνειον Πανεπιστήμιον (νυν Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), που στεγάζεται προσωρινά στην Πλάκα. Είναι η πρώτη ανώτατη σχολή σ' όλη την ανατολική Μεσόγειο.
1826.—Το αποτελούμενο από  4.000 οθωμανούς στράτευμα τού Κιουταχή,  πολιορκεί την Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας. Ο αριθμός τών υπερασπιστών τής I. Μονής ήταν μόνο 150 παλληκάρια, που πρόφτασε κι έστειλε ο Καραϊσκάκης, και 20 – 25 Μοναχοί. Επί 23 ημέρες οι τούρκοι προσπαθούν ανεπιτυχώς να το καταλάβουν, όμως, η Χάρις τής Παναγίας δεν τούς άφηνε να κατακτήσουν το Μοναστήρι Της.
1887 - Γεννήθηκε η Μαρίκα Κοτοπούλη, διακεκριμένη ηθοποιός. (Θαν. 3/9/1954)
1890 - Πεθαίνει στις φυλακές Χαλκίδας ο βουλευτής, πρώην αντεισαγγελέας εφετών, Ρόκκος Χοϊδάς, ο οποίος είχε αρνηθεί να υποβάλει αίτηση χάριτος μετά την καταδίκη του σε τριετή φυλάκιση για άρθρο που δημοσίευσε στην εφημερίδα Ραμπαγάς και θεωρήθηκε προσβλητικό για τη βασιλική οικογένεια. Διακήρυττε ότι η εθνική κυριαρχία και ο νόμος είναι πάνω από τον βασιλιά.
1891 - Γεννήθηκε ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, ρώσος συγγραφέας. (ΔιαβολιάδαΟ Μαιτρ και η Μαργαρίτα) (Θαν. 10/3/1940)
1892 - Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, που εξελίσσονται σε θρίαμβο Χαρίλαου Τρικούπη. Το κόμμα του λαμβάνει τις 160 από τις 207 έδρες της Βουλής και η αντιπολίτευση (Δεληγιάννης, ΡάλληςΚωνσταντόπουλος) 47.
1898 - Γεννιέται στο Κίεβο η Γκόλντα Μάμποβιτς, ευρύτερα γνωστή με το όνομα Γκόλντα Μέιρ, πρωθυπουργός του Ισραήλ το 1969.
1916 - εκτελούνται στο Δουβλίνο από τις βρετανικές αρχές οι ηγέτες της «Επανάστασης του Πάσχα».
1905.—Ταραχές στα Χανιά της Κρήτης. Πλήθος λαού επιτίθεται σε βουλευτές τής νήσου. 
1912.—Ο Ιταλικός στόλος, έχει ήδη καταλάβει τις νήσους Λέρο, Πάτμο, Κάλυμνο και επιχειρεί την κατάληψη της Χίου και Ικαρίας.
1920 - Γεννιέται στο Ντιτρόιτ, ο παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας, αμερικανός, Σούγκαρ Ρέϊ Ρόμπινσον (Sugar Ray Robinson ), για πολλούς, ο μεγαλύτερος πυγμάχος όλων την εποχών.
1932 - Γεννιέται στον Πειραιά ο ιστιοπλόος Οδυσσέας Εσκιτζόγλου. Το 1960 στη Ρώμη με κυβερνήτη τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο και πλήρωμα τον Γιώργο Ζαϊμη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα σκάφη τύπου «Ντράγκον». Το πλοίο τους λεγόταν «Νηρέας». Πήρε μέρος σε άλλες δύο Ολυμπιάδες πάντα στην ίδια κατηγορία. Το 1964 με τον «Πρωτέα» (Γιώργος Ζαίμης, Θεμιστοκλής Μαγουλάς) πλσαρίστηκαν στην 8η θέση, ενώ το 1968 με το σκάφος «Ελλάς» και τους Γιώργο Ζαίμη και Τάσο Βογιατζή κατέλαβαν την 15η θέση.
1932 - Ο διαβόητος γκάγκστερ Αλ Καπόνε, η έφεση του οποίου στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απορρίφθηκε, οδηγείται στις φυλακές της Ατλάντας
1933 - Γεννιέται ο Τζέιμς Μπράουν, Αμερικανός τραγουδιστής
1934 - Γεννήθηκε ο Ζωρζ Μουστακί, Γάλλος τραγουδοποιός
1937 - Η Μάργκαρετ Μίτσελ τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ για το έργο της Όσα Παίρνει ο Άνεμος.
1937 - Ο Παναθηναϊκός συντρίβει τον Ολυμπιακό με 4-1 για το Κύπελλο Πάσχα. Τρία γκολ σημειώνει ο Μήτσος Μπαλτάσης κι ένα ο Αντώνης Μηγιάκης.
1944 - Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν 50 Έλληνες στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου.
1945 - Η βρετανική 14η Στρατιά κυριεύει το Ρανγκούν της Μπούρμα. Ο Γερμανός ναύαρχος, Ντένιτζ στέλνει εκπροσώπους του για να συζητήσουν με τον στρατάρχη Μοντγκόμερι την πιθανότητα παράδοσής του. Οι αμερικανικές δυνάμεις συναντώνται με τους Σοβιετικούς στην περιοχή Βίσμαρ της Γερμανίας. Κυριεύεται το Ίνσμπουργκ της Αυστρίας. Τα στρατεύματα της Νέας Ζηλανδίας εισβάλλουν στην Τεργέστη.
1946 - ξεκίνησε στο Τόκιο η δίκη 28 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Χιντέκι Τόγιο, κατηγορούμενοι για τέλεση εγκλημάτων πολέμου. Στην πρώτη συνεδρίαση του ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου, έγινε μόνο η ανάγνωση του κατηγορητηρίου, που αποτελείτο από 20.000 λέξεις.
1946 - Λίγες μέρες μετά τον θρίαμβό του στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, ο Στέλιος Κυριακίδης γίνεται δεκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν στον Λευκό Οίκο, εξασφαλίζοντας παράλληλα αθλητικό υλικό και 250.000 δολάρια για τον ελληνικό αθλητισμό, που δοκιμάζεται από τον Συμμοριτοπόλεμο.
1947 - Τίθεται σε ισχύ το νέο σύνταγμα της Ιαπωνίας.
1956 - Ξεκινά το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τζούντο.
1959 - Απονέμονται τα πρώτα βραβεία Γκράμι.
1960 - Ο τερματοφύλακας του Ηρακλή, Γιώργος Χιώτης, συλλαμβάνεται κατά λάθος από τη Γενική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης αφού τον μπερδεύουν με το “δράκο” του Σέιχ Σου που καταζητείται για δολοφονίες. Η παρεξήγηση θα λυθεί και ο παίκτης θα αφεθεί ελεύθερος
1966 - Ιδρύεται στο ΓΕΣ το 7ο Επιτελικό Γραφείο, στο οποίο, όπως ανακοινώνεται, ανατίθεται ο τομέας ψυχολογικών επιχειρήσεων, προπαγάνδας και πολιτικής διαφωτίσεως. Διευθυντής του Γραφείου τοποθετείται ο αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος (γραμματέας της επιτροπής του Σχεδίου Περικλής και μετέπειτα δικτάτορας).
1968 - Εκτεταμένες συμπλοκές φοιτητών και αστυνομίας ξεσπούν μέσα στο κτιριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, στο Παρίσι. Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση της εξέγερσης, που θα μείνει στην ιστορία ως "Γαλλικός Μάης". Η πάλη θα κρατήσει περίπου έναν μήνα και θα αποτελέσει πολιτικό και ιδεολογικό ορόσημο για τις μεταπολεμικές γενιές.
1970 - Η Ακαδημία Αθηνών τιμά για τρίτη χρονιά την 21 Απριλίου 1967.
1973 - Ο Μισέλ Πλατινί παίζει για πρώτη φορά σε αγώνα πρωταθλήματος της Α’ κατηγορίας στη Γαλλία, με την Νανσί εναντίον της Νιμ
1973 - Η Ακαδημία Αθηνών τιμά για έκτη χρονιά την 21 Απριλίου 1967 (αυτή φέρεται και τελευταία επέτειος).
1987 - Πέθανε η Δαλιδά,

 Γαλλίδα τραγουδίστρια. Η Δαλιδά ή Dalida (Κάιρο 17 Ιανουαρίου 1933 - Παρίσι 3 Μαΐου 1987) ήταν γαλλικής υπηκοότητας Ιταλίδα τραγουδίστρια χορεύτρια και ηθοποιός. Έχει ηχογραφήσει σε περισσότερες από 10 γλώσσες, ήταν η πρώτη τραγουδίστρια που έλαβε διαμαντένια απονομή δίσκου στην ιστορία της μουσικής και από το 1955 μέχρι το 1986 είχε κάνει 55 χρυσούς δίσκους μόνο στη Γαλλία. Έδωσε τέλος στη ζωή της το 1987, όταν ήταν μόλις 54 ετών. Θεωρείται η σπουδαιότερη τραγουδίστρια στην Αίγυπτο και μία από τις πιο σημαντικές τραγουδίστριες παγκοσμίως του προηγούμενου αιώνα. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ σχετικά με τη ζωή της και το θρύλο της.
Στην προσωπική της ζωή η Δαλιδά θεωρήθηκε μια δυστυχισμένη γυναίκα και τραγικό πρόσωπο καθώς δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει μία οικογένεια όπως ονειρευόταν. Έζησε 3 μεγάλους έρωτες, αρχικά με τον Γάλλο μάνατζερ Λυσιέν Μορισσέ,μετά με τον Ιταλό τραγουδιστή Λουίτζι Τένκο και στη συνέχεια με τον Γάλλο παρουσιαστή Ρισάρ Σανφρέ. Και οι τρεις άντρες είχαν ψυχική εμμονή μαζί της, κάτι που τους οδήγησε στην αυτοκτονία. Αυτό κλόνισε τη Δαλιδά και έτσι το τέλος της, ήταν μοιραία ανάλογο. Στις 3 Μαΐου 1987 βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της έχοντας λάβει μία ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. Είχε αφήσει σημείωμα στο οποίο ανέφερε: "Η ζωή μου άρχισε να γίνεται ανυπόφορη. Συγχωρέστε με". Ο ξαφνικός θάνατός της σόκαρε τη Γαλλική και Αιγυπτιακή κοινωνία, ενώ η Δαλιδά θεωρήθηκε το μεγαλύτερο σύμβολο "μοιραίας γυναίκας" (femme fatale)
1990 - Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται για δεύτερη φορά Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, λαμβάνοντας 153 ψήφους.
1991 - Μια δήλωση του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που τότε ήταν υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις. Από την τουρκική πρωτεύουσα, όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη, ο Θεοδωράκης δήλωσε ότι ήταν "υπέρ της συνομοσπονδίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας", ενώ πρότεινε "στο Αιγαίο, όπου υπάρχουν πετρέλαια, να γίνει κονσόρτσιουμ ελληνοτουρκικό, ώστε το Αιγαίο που μας χωρίζει να μας ενώνει".
1996 - Πέθανε ο Δημήτρης Φάμπας, Έλληνας κιθαρίστας και συνθέτης
2002 - Ολοκληρώνεται η συγχώνευση των γιγάντων της πληροφορικής Hewlett Packard και Compaq Computer Corp.
2006 - Αεροπορική τραγωδία με 113 νεκρούς στην Μαύρη Θάλασσα, όταν συνετρίβη αεροσκάφος τύπου Airbus 320 των αρμενικών αερογραμμών Armavia, 6 χλμ ανοικτά των νοτίων ακτών της Ρωσίας.
2009 - Σε μία λαμπρή εκδήλωση στο Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης για την επέτειο των 102 χρόνων από την ίδρυση της Φενέρμπαχτσε, ο δήμος Κωνσταντινούπολης υψώνει το άγαλμά του 84χρονου Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδη (Lefter Kucukandonyadis), παλαιού θρύλου της ομάδας, στην κεντρική πλατεία της άλλοτε ελληνικής συνοικίας, πιο γνωστής ως Χαλκηδόνα
2009 - Ο Παναθηναϊκός νικά στον τελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα του μπάσκετ την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 82-78 στο O2 World Arena στο Βερολίνο και στέφεται για πέμπτη φορά Πρωταθλητής Ευρώπης. Ο Βέλιμιρ Ομπράντοβις γίνεται ο πιο πολυνίκης προπονητής στην ιστορία του θεσμού με 7 τίτλους (4 με τον Παναθηναϊκό), ο Βασίλης Σπανούλης ανακηρύσσεται MVP και γίνεται ο τρίτος Έλληνας παίκτης που αναδεικνύεται MVP του φάιναλ φορ, μετά τους Παπαλουκά (2006 με ΤΣΣΚΑ) και Διαμαντίδη (2007 με ΠΑΟ) , ενώ ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του θεσμού που κατακτά το τρόπαιο με τρίτη διαφορετική ομάδα (Μπαρτσελόνα 2003 και Μακάμπι 2004, 2005). Στον μικρό τελικό ο Ολυμπιακός έχασε από την Μπαρτσελόνα με 79-95.
2011 - Σε ηλικία 84 χρόνων, πεθαίνει ο πιο διάσημος Έλληνας κωμικός ηθοποιός, Θανάσης Βέγγος, ο «αεικίνητος άνθρωπος που συνεχώς έτρεχε». Μετείχε σε 126 ταινίες, από τις οποίες στις 52 ως πρωταγωνιστής. Είχε γεννηθεί στις 29 Μαΐου 1927, στο Νέο Φάληρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου