Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

3 Μαΐου 1791 ένα Σύνταγμα αλλά ένας και Διαμελισμός

ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
3 Μαΐου 1791 ένα Σύνταγμα αλλά ένας και Διαμελισμός
historyreport.gr
    Ο βασιλιάς της Πολωνίας, Φρειδερίκος, πέθανε το 1773 και η πολωνική Δίαιτα εξέλεξε νέο τον Στανίσλαο Λεζίνσκι, εκλεκτό των Σουηδών. Οι Ρώσοι μπήκαν στην Πολωνία κι ανάγκασαν την Δίαιτα να αλλάξει απόφαση και να δώσει τον θρόνο στον Αύγουστο (1733 – 1763), γιο του Φρειδερίκου.
    Τα ρωσικά όπλα χρειάστηκαν πέντε χρόνια ώσπου, στα 1738, να επιβάλουν τον εκλεκτό της Ρωσίας που είχε για τα καλά εμπλακεί στα εσωτερικά της Πολωνίας και δεν σκόπευε να απεμπλακεί στο μέλλον.
    Τον Αύγουστο διαδέχτηκε ο Στανίσλαος Αύγουστος Πονιατόφσκι ως Στανίσλαος Β’ (1763 – 1795). Τύχαινε να είναι ο τρέχων εραστής της Μεγάλης Αικατερίνης. Στην πραγματικότητα, την Πολωνία κυβερνούσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Βαρσοβία, πρίγκιπας Νικόλαος Ρέπνιν.
    Ο Φρειδερίκος της Πρωσίας ήταν ο πρώτος που ανησύχησε με την αυξανόμενη επιρροή των Ρώσων στην Πολωνία. Έπεισε την Μαρία Θηρεσία της Αυστρίας και οι δυο μαζί πρότειναν στη Ρωσία, αντί να ανταγωνίζονται ποιος θα πάρει τι από την Πολωνία, να την μοιράσουν στα τρία με τη Ρωσία να παίρνει το πιο μεγάλο κομμάτι. Οι Ρώσοι δέχτηκαν.
     Ο όπως ονομάστηκε Πρώτος Διαμελισμός της Πολωνίας έγινε στα 1772. Στην ίδια την Πολωνία απέμεινε ένα μικρό κομμάτι γης, αρκετό για να αποτελέσει ορμητήριο απελευθέρωσης των χαμένων εδαφών. Ο πρώην εραστής βασιλιάς φρόντισε να τα βρει με τον λαό του. Στις 3 Μαΐου 1791, υπέγραψε ένα φιλελεύθερο σχέδιο δικαιωμάτων που άλλαξε το πολιτικό σκηνικό της όσης απέμεινε Πολωνίας, ιδρύοντας συνταγματική μοναρχία. Ήταν μόλις το δεύτερο γραπτό σύνταγμα στον κόσμο μετά από αυτό των ΗΠΑ.
    Στις μάχες που ακολούθησαν, διακρίθηκε ο Πολωνός στρατιωτικός και πατριώτης, Θαδδαίος Αντρεζέι Μποναβεντούρα Κοσιούσκο (1746 – 1815). Οι Ρώσοι και οι Πρώσοι τελικά νίκησαν. Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1793, υπέγραψαν συμφωνία για τον Δεύτερο Διαμελισμό της Πολωνίας, αυτή την φορά, μεταξύ τους. Νέα επανάσταση, με τον Κοσιούσκο εκλεγμένο δικτάτορα, έδιωξε τους Πρώσους από τη Βαρσοβία.
    Οι μάχες συνεχίστηκαν άγριες. Τον Μάρτιο του 1794, σχεδόν όλη η Πολωνία είχε ελευθερωθεί.  Συγκεντρώνοντας νέα στρατεύματα, οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Πολωνία ισοπεδώνοντας ότι υπήρχε στο πέρασμά τους. Η Βαρσοβία έπεσε στα χέρια τους, οι σφαγές κατέδειξαν όλη την αγριότητα των κατακτητών και ο Κοσιούσκο πιάστηκε αιχμάλωτος.
    Ολόκληρη η Πολωνία γινόταν ρωσική. Πρώσοι και Αυστριακοί απείλησαν με πόλεμο. Η Ρωσία δέχτηκε να γίνει ο Τρίτος Διαμελισμός της Πολωνίας (24 Οκτωβρίου 1795). Αυτή τη φορά, η Πολωνία καταργήθηκε ως κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου