Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Η ανακάλυψη του φραπέ είναι ελληνική! Όλα έγιναν στη 26η Δ.Ε.Θ


Η ανακάλυψη του φραπέ είναι ελληνική! Όλα έγιναν στη 26η Δ.Ε.Θ
    Ο καφές φραπέ (που στα γαλλικά frappe σημαίνει "χτυπημένος") είναι διάσημος, αγαπημένος, διεθνώς αναγνωρισμένος και ξεκάθαρα ελληνικό δημιούργημα.
    Ο παγωμένος στιγμιαίος καφές που δεν συνοδεύει μόνο τα καλοκαίρια μας και παρασκευάζεται με σέικερ ή με μιξεράκι, ώστε να δημιουργηθεί αφρός και μέσα του "κολυμπούν" παγάκια και πίνεται με καλαμάκι, ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα.
    Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν παρασκευάζεται και δεν σερβίρεται, αν και η πρώτη ύλη του χρησιμοποιείται σε πολλά μέρη του κόσμου.
Και εγένετο, τυχαία, ο φραπέ!
    Το
2018 ο φραπέ γίνεται 61 χρόνων, αφού ανακαλύφθηκε το 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
    Πώς συνέβησαν όλα; Ο Γιάννης Δρίτσας, αντιπρόσωπος της εταιρίας
Νεστλέ στην Ελλάδα, παρουσίασε ένα παιδικό ρόφημα με βάση τη σοκολάτα. Η συνταγή ήταν απλή. Γάλα, σοκολάτα σε σκόνη, χτύπημα σε σέικερ και έτοιμο προς κατανάλωση. Μέχρι εδώ τίποτα περίεργο δεν συνέβη, μέχρι
που κατά τη διάρκεια διαλείμματος, ένας υπάλληλος της εταιρείας, ο Δημήτρης Βακόνδιος, αποφάσισε να πιει τον συνηθισμένο του καφέ.
    Η ιεροτελεστία συγκεκριμένη: έπαιρνε τον στιγμιαίο καφέ της εταιρίας, τον ανακάτευε σε ζεστό νερό με κουτάλι και προσέθετε ζάχαρη. Αν και στην αρχή θεώρησε ότι ήταν άτυχος, αφού δεν βρήκε ζεστό νερό, αποφάσισε να κάνει κάτι που είχε δει πολλές φορές να κάνει ο Γιάννης Δρίτσας με το σοκολατούχο ρόφημα με το σέικερ, αλλά αυτή τη φορά να ανακατέψει το κρύο νερό με τον καφέ σε σκόνη.

Η συνέντευξη του Βακόνδιου
    "
Μου λέρωσε το κοστούμι, αλλά έτσι γεννήθηκε ο φραπές! Από την αρχή ο κόσμος τον είδε σαν αναψυκτικό. Λέγανε: η μπίρα είναι μισό ποτήρι αφρός και κοστίζει 8 δραχμές. Αυτός ο καφές είναι
επίσης μισός αφρός, αλλά κοστίζει 7 δραχμές", είπε σε συνέντευξη του, μιλώντας για την ανακάλυψή του και τη συνέχεια της.
Μουσείο φραπέ

    Οι επισκέπτες της ΔΕΘ του 2017 δεν άφηναν ασχολίαστο και χωρίς επίσκεψη το Μουσείο Φραπέ. Για τα 60 του χρόνια δημιουργήθηκε ένας χώρος αφιερωμένος στην ιστορία του, στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε 9-17 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου