Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Ερντογάν: Η αλυτρωτική ομιλία στην Αγιά Σοφιά και η αναζήτηση στήριξης


Ερντογάν: Η αλυτρωτική ομιλία στην Αγιά Σοφιά και η αναζήτηση στήριξης
    Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε και πάλι την βυζαντινή εκκλησία τζαμί, ενώ έκανε και πάλι αναφορά σε χαμένα εδάφη της Τουρκίας, την ώρα που προετοιμάζεται να υποδεχτεί Πούτιν και Ρουχανί στην Άγκυρα
    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις δηλώσεις του πως η εδαφική κυριαρχία της χώρας του περιορίστηκε ραγδαία τον περασμένο αιώνα, χωρίς αυτή τη φορά να μιλήσει για Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ επέλεξε την Αγιά Σοφιά προκειμένου να αμφισβητήσει το κεμαλικό κράτος, αποκαλώντας για μια ακόμη φορά το βυζαντινό κτίριο πολιτιστικής κληρονομιάς, τζαμί.
    Ο ηγέτης της γειτονικής χώρας αναμένει εντός της εβδομάδας στην Άγκυρα τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Χασάν Ρουχανί με βασικό θέμα συζήτησης τη Συρία, αλλά και τη φιέστα για τα εγκαίνια του πρώτου πυρηνικού σταθμού της χώρας στο Ακούγιου.
Η ομιλία στην Αγιά Σοφιά
    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε την έκθεση Μπιενάλε στην Κωνσταντινούπολη, μέσα στην Αγιά Σοφιά, ενώ πριν την ομιλία του διαβάστηκε στην παρουσία του το κοράνι. «Είμαι συγκινημένος. Είμαι συναισθηματικά φορτισμένος. Πόσο μάλλον μετά από τόσους αιώνες να μιλάς κάτω από αυτή την μεγαλοπρεπή ευλογημένη στέγη είναι πολύ δύσκολο νομίζω», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος ξεκινώντας την ομιλία του ενώ στη συνέχεια είπε ότι «ένα μέρος των τζαμιών – ακριβώς όπως και εδώ – μετατράπηκαν σε μουσεία και δυστυχώς ένα μέρος σε στάβλους. Μόνο εντός των τειχών δυστυχώς κατά την περίοδο της μονοκομματικής εξουσίας εξολοθρεύτηκαν κάπου 300 τζαμιά».
    Κατηγόρησε αυτούς που έχουν νοοτροπία πιο Βυζαντινή από το Βυζάντιο και πιο δυτική από τη Δύση αλλά αμφισβητούν σε κάθε περίπτωση τις αξίες του λαού, ότι «δυστυχώς δεν γνωρίζουν ότι την αξία της κληρονομιάς που μας άφησαν οι πρόγονοί μας».
    Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι «στις αρχές του 19ου αιώνα είχαμε ένα έδαφος 5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων». «Μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα πέσαμε στο 780 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Κανείς δεν ρωτάει λογαριασμό γι' αυτό. Πώς ήρθαμε μέχρι εδώ, δεν ρωτάνε. Από εδώ και μπρος για μας είναι πολύ ευαίσθητα», ανέφερε.
    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Ερντογάν είπε «καλορίζικη η μπιενάλε μας για όλο τον κόσμο της τέχνης μας, όχι μόνο για τους Κωνσταντινουπολίτες αλλά για όλο τον κόσμο. Ο Αλλάχ να ευλογεί, στο όνομα του θεού του Ισλάμ».
Τριμερής με Ιράν και Ρωσία
    Έχοντας ανοίξει μέτωπα σε Συρία και Ιράκ, αλλά και αναζητώντας την δύσκολη ισορροπία με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν προσέρχεται στην τριμερή Σύνοδο Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας που αναμένεται μέσα στην εβδομάδα. Μια μέρα νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να προχωρήσει σε φιέστα παρουσία του Ρώσου ομολόγου του, για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, οι εργασίες του οποίου θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο από ρωσική εταιρία.
    Η τριμερής για τη Συρία μεταξύ Ερντογάν, Πούτιν και Ρουχανί θα λάβει χώρα στην Άγκυρα σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Μια μέρα νωρίτερα, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στο έβδομο κατά σειρά συμβούλιο κορυφής παρουσία υπουργών και των δύο χωρών.
Το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο
    Η κατασκευή του πρώτου σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας θα ξεκινήσει το 2018, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
    Νωρίτερα ωστόσο τον Μάρτιο, πηγές δήλωσαν πως το πρόγραμμα αυτό, ύψους 20 δισ. δολαρίων, είναι πιθανόν να μην είναι έτοιμο να ξεκινήσει το 2023, όπως είναι ο στόχος, καθώς η ρωσική εταιρία που κατασκευάζει τον σταθμό, η Rosatom, προσπαθεί μάταια μέχρι στιγμής να βρει ντόπιους εταίρους.
    Η Rosatom αναζητεί Τούρκους εταίρους για να αναλάβουν μερίδιο 49% του σχεδιαζόμενου πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της νότιας Τουρκίας.
    Ο σταθμός του Ακούγιου, έχει στόχο να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τις εισαγωγές ενέργειας, όμως σημειώνονται συνεχώς καθυστερήσεις αφότου η Ρωσία κέρδισε το σχετικό συμβόλαιο το 2010. Ο Ερντογάν μιλούσε σε μια τελετή για την ενέργεια που πραγματοποιείται στην Άγκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου