Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ



Ποιος είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
    Αιφνιδιαστική ήταν η αλλαγή στο «τιμόνι» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που πραγματοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, απομακρύνοντας τον Ρεξ Τίλερσον και βάζοντας στη θέση του τον Μάικ Πομπέο.
    Ακολουθούν πέντε πληροφορίες για τον διευθυντή της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) Μάικ Πομπέο, για τον οποίο ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε πως θα αντικαταστήσει τον Ρεξ Τίλερσον στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:
    Ο Πομπέο, 54 ετών, ενημερώνει τακτικά τον Τραμπ για τις πληροφορίες που συγκεντρώνει η CIA, ανήκει στον εσωτερικό κύκλο του Τραμπ και θεωρείται «γεράκι» στο θέμα της Βόρειας Κορέας.
    Ο Πομπέο έχει υποβαθμίσει την έκταση της επέμβασης της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 λέγοντας πως η Μόσχα επιδιώκει εδώ και δεκαετίες να επηρεάσει αμερικανικές εκλογές. Τον Φεβρουάριο υπεραμύνθηκε των συνομιλιών που είχε εκείνον τον μήνα στο αρχηγείο της CIA με ρώσους αρχικατασκόπους.
    Όπως και ο Τραμπ, ο Πομπέο είναι ένας σφοδρός επικριτής του Ιράν και έχει ζητήσει να καταργηθεί η συμφωνία του 2015 που περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων. Τον Οκτώβριο δήλωσε πως το Ιράν «επιδιώκει ανελέητα να γίνει η ηγεμονική δύναμη στην περιοχή».
    Ο Πομπέο έχει υποστηρίξει τη συγκέντρωση από την κυβέρνηση δεδομένων από τις επικοινωνίες Αμερικανών. Σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε το 2016, ζητούσε να αρχίσει και πάλι η συγκέντρωση μεταδεδομένων από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που γίνονται μέσα στις ΗΠΑ και να συνδυαστούν με οικονομικές και lifestyle πληροφορίες σε μια βάση δεδομένων που να μπορεί να ερευνηθεί.
    Πριν αναλάβει τα ηνία στη CIA τον Ιανουάριο, ο Πομπέο ήταν ένας συντηρητικός ρεπουμπλικανός βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Κάνσας. Είναι απόστρατος αξιωματικός του στρατού και απόφοιτος της αμερικανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Γουέστ Πόιντ της Νέας Υόρκης και της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ.

1 σχόλιο:

  1. Τελειωσε πρωτος την Στρατιωτικη Ακαδημια του Γουεστ Πόιντ το 1986 και το 1991 αποστρατευθηκε με τον βαθμο του Λοχαγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή