Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Από τα κίβδηλα 2ευρα στις μεμβράνες βουλγαρικών διαβατηρίων.



Από τα κίβδηλα 2ευρα στις μεμβράνες βουλγαρικών διαβατηρίων.
Οι «επιστήμονες» της παραχάραξης προκαλούν πονοκέφαλο στην ασφάλεια
http://makthes.gr
Του Κώστα Καντούρη kantouris@hotmail.com
    Σύνδεση εργαστηρίων πλαστογράφων Ελλάδας και Βουλγαρίας βλέπουν οι διωκτικές αρχές της Θεσσαλονίκης, οι οποίες φοβούνται μήπως η παράνομη δραστηριότητα των ειδικών στην παραχάραξη γειτόνων έχει μεταφερθεί σε σημεία της Βόρειας Ελλάδας. Η σύλληψη 63χρονου Ελληνοβούλγαρου στη Σίνδο, με χιλιάδες μεμβράνες έτοιμες για την κατασκευή πλαστών βουλγαρικών διαβατηρίων, προκαλεί πονοκέφαλο στην ασφάλεια.
    Ο παραλήπτης του φορτίου με τις μεμβράνες ήταν γνωστός στις αρχές για ακόμη μία, επίσης μοναδική για την Ελλάδα, υπόθεση παραχάραξης. Ο Νικολάε Κονσταντίνοβ Β., με διπλή υπηκοότητα από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, τον Ιούνιο του 2012 είχε προκαλέσει συναγερμό στις διωκτικές αρχές όλης της Ευρώπης. Είχε συλληφθεί ως προμηθευτής μηχανήματος που εκτύπωνε κίβδηλα 2ευρα. Τότε είχαν κατασχεθεί σε σπίτι Έλληνα στην Επανομή Θεσσαλονίκης περίπου 65.000 δακτύλιοι νικελίου και πυρήνες μπρούντζου, που θα μετατρέπονταν σε κίβδηλα νομίσματα των 2 ευρώ. Επίσης είχε βρεθεί μικρός αριθμός έτοιμων νομισμάτων με παραστάσεις διαφόρων χωρών.
    Ο 63χρονος όλα αυτά τα χρόνια κινούταν ανενόχλητος μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, χωρίς να είναι γνωστό τι έπραττε. Άλλωστε το δικαστήριο για τα κίβδηλα του επιφύλαξε την… εξοντωτική ποινή των δύο ετών φυλάκισης με τριετή αναστολή. Πλέον μετά τη σύλληψή του για τις μεμβράνες είναι πάλι ελεύθερος, καθώς διατάχθηκε περαιτέρω έρευνα για την υπόθεση.
    Οι περίπου 7.000 μεμβράνες, όλες πλαστά αντίγραφα αυτών που χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση ασφαλείας των βουλγαρικών διαβατηρίων, έφτασαν στη Σίνδο με δέμα από την Κίνα. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 63χρονου πρόκειται για 4.408 μεμβράνες με μεταβαλλόμενες παραστάσεις που έχουν τα διαβατήρια στη γειτονική χώρα, 1.225 στις οποίες οι μεταβαλλόμενες παραστάσεις απεικονίζουν το θυρεό της Βουλγαρίας και άλλες 1.224 μεμβράνες με μεταβαλλόμενες παραστάσεις του θυρεού και του χάρτη της Βουλγαρίας.
    Τα ευρήματα σήμαναν συναγερμό στις ελληνικές διωκτικές αρχές, που θεωρούν ότι είναι δύσκολο να έχει στηθεί στην Ελλάδα εργαστήριο για την κατασκευή πλαστών βουλγαρικών διαβατηρίων, εκφράζουν όμως κρυφούς φόβους μήπως συμβαίνει. Άλλωστε εκτιμούν πως το συγκεκριμένο δέμα με τις χιλιάδες μεμβράνες θα κατέληγε σε βουλγαρικό έδαφος και εκεί οι Βούλγαροι θα κατασκεύαζαν τα πλαστά. Ωστόσο το ερώτημα είναι για ποιον λόγο το δέμα με τις μεμβράνες χρειάστηκε να περάσει από τη Θεσσαλονίκη, μέχρι να καταλήξει στη γειτονική χώρα.
«Λάθος… παραγγελία»
    Το κλειδί ασφαλώς είναι ο 63χρονος Ελληνοβούλγαρος, ο οποίος φαίνεται πως αποτελεί σύνδεσμο διαφόρων δικτύων παραχάραξης, όπως τουλάχιστον κατηγορείται. Ο ίδιος πάντως, όταν συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος περιουσιακών δικαιωμάτων της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εμφανίστηκε… έκπληκτος για το περιεχόμενο του δέματος, τις μεμβράνες, και υποστήριξε πως «μάλλον έκαναν λάθος οι Κινέζοι, εγώ κάτι άλλο τους παρήγγειλα».
    Η υπόθεση έχει προκαλέσει μεγαλύτερη αναστάτωση στις βουλγαρικές διωκτικές αρχές. Πληροφορίες αναφέρουν πως αναζητούν στοιχεία για τη δράση του 63χρονου, με τον οποίο είχαν επίσης ασχοληθεί το 2012, όταν πληροφορήθηκαν για τη μεταφορά στη Θεσσαλονίκη της μηχανής παραχάραξης. Οι αρχές της γειτονικής χώρας φοβούνται μήπως τα χιλιάδες διαβατήρια που φαίνεται ότι είχαν σκοπό να κατασκευάσουν οι πλαστογράφοι δεν καταλήξουν απλώς σε διάφορες εγκληματικές ομάδες, αλλά αποτελούν παραγγελίες κυκλωμάτων διακινητών μεταναστών, που το τελευταίο διάστημα έχουν αναπτυχθεί στη Βουλγαρία, προκειμένου να τα πουλήσουν σε μετανάστες, για να διασφαλίσουν ένα ευκολότερο ταξίδι στην Ευρώπη. Οι διπλωματικές αρχές της Βουλγαρίας θεωρούν πως η εικόνα της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστεί πλήγμα, εάν ανακαλύπτονται βουλγαρικά διαβατήρια στα χέρια μεταναστών στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα θα επιβεβαιωθούν για ακόμη μία φορά οι φόβοι των Ευρωπαίων πως τα παράνομα εργαστήρια παραχάραξης της Βουλγαρίας, που είναι παγκοσμίως γνωστά για την άρτια τεχνοτροπία τους, δεν έχουν αντιμετωπιστεί από τις διωκτικές αρχές της χώρας.
Το πρώτο εργαστήριο με νομίσματα στην Ευρώπη
    Η υπόθεση με τα κίβδηλα 2ευρα, τον Ιούνιο του 2012, είχε προκαλέσει γενικό συναγερμό στις αρχές της νομισματικής ένωσης, καθώς για πρώτη φορά βρίσκονταν παραχαραγμένα τέτοια νομίσματα. Μάλιστα οι ανησυχίες είχαν ενταθεί από το γεγονός ότι το βάρος των κίβδηλων, όπως αναφερόταν στη δικογραφία, ήταν 8,6 γραμμάρια, όσο δηλαδή και το ακριβές βάρος του γνήσιου κέρματος των 2 ευρώ.
    Η σύλληψη του 63χρονου, που κατηγορήθηκε βασικά για την πώληση της ειδικής μηχανής παραχάραξης των νομισμάτων στον έλληνα κατηγορούμενο συνεργό του, είχε επιτευχθεί ύστερα από πληροφορίες των βουλγαρικών αρχών. Παράλληλα η υπόθεση παρακολουθούταν στενά από τις ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές και σε απόλυτη συνεργασία έγινε η έφοδος στο εργαστήριο, όπου βρέθηκαν οι δακτύλιοι, που ήταν έτοιμοι για την κατασκευή των κερμάτων.
    Τότε οι συλληφθέντες είχαν υποστηρίξει πως η μηχανή θα κατασκεύαζε… μπρελόκ με το σήμα του ΠΑΟΚ, ισχυρισμός που δεν έπεισε κανέναν. Πάντως η υπόθεση δεν έμεινε έτσι στη Βουλγαρία. Εκεί, στο Πλόβντιβ, συνελήφθησαν τρία άτομα, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν επίσης κίβδηλα κέρματα των 2 ευρώ, μηχανές κοπής των δακτυλίων και άλλα σύνεργα παραχάραξης. Το συγκεκριμένο εργαστήριο, σε Πλόβντιβ και Επανομή, θεωρήθηκε «κοινό» από τα μέλη της Europol, που συντόνιζαν την κοινή αστυνομική επιχείρηση σε Ελλάδα και Βουλγαρία και εκτιμήθηκε πως ήταν ένα από τα καλύτερα εργαστήρια παραχάραξης στην Ευρώπη. Άλλωστε μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί σε ευρωπαϊκό έδαφος, συγκεκριμένα στην Ιταλία, μόνον εργαστήρια κατασκευής κίβδηλων νομισμάτων του 1 ευρώ και αυτό πριν από την επιχείρηση του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου