Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Ρουμανία: Ο πρόεδρος Γιοχάνις απέρριψε την πρώτη μουσουλμάνα πρωθυπουργό.



ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
Ρουμανία: Ο πρόεδρος Γιοχάνις απέρριψε την πρώτη μουσουλμάνα πρωθυπουργό.
    Πηγές από την προεδρία ανέφεραν ως προβληματισμό την παρουσία του Σύρου συζύγου της Σεβίλ Σαϊντέχ
    Μεγάλη συζήτηση σε πολιτικό και όχι μόνο επίπεδο «άνοιξε» η επιλογή του Ρουμάνου προέδρου Κλάους Γιοχάνις να απορρίψει την πρόταση ανάληψης της πρωθυπουργίας από την Σεβίλ Σαϊντέχ του κόμματος SPD (Σοσιαλδημοκρατών), η οποία θα ήταν η πρώτη μουσουλμάνα πρωθυπουργός στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός -γενικότερα- στη Ρουμανία.
    Η κυρία Σαϊντέχ αποτέλεσε πρόταση του κόμματος που επικράτησε στις πρόσφατες εκλογές και η επιλογή της θα έγραφε ένα νέο κεφάλαιο στη χώρα και στην Ένωση, καθώς εμπεριείχε και πολλούς συμβολισμούς. Η απόφαση τοιυ Γιοχάνις, ωστόσο, ανέτρεψε τα δεδομένα, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που δεν μπήκε στη διαδικασία να εξηγήσει τους λόγους της αρνητικής του απάντησης.
    «
Ανέλυσα βαθιά τα δεδομένα ξανά και ξανά και αποφάσισα να μην αποδεχθώ την πρόταση», ήταν η δήλωση του Ρουμάνου προέδρου, ο οποίος δεν θέλησε να αναλύσει τους λόγους. «Κάλεσα το SPD να προτείνει άλλο πρόσωπο για πρωθυπουργό», συμπλήρωσε.
    Οι σοσιαλδημοκράτες πρότειναν την 52χρονη Σαϊντέχ μετά τη νίκη τους στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, με ποσοστό 45%. Ο επικεφαλής του κόμματος Λίβιου Ντραγκνέα αποσύρθηκε εθελοντικά από τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας, διότι εκτίει ποινή δύο χρόνων με αναστολή, για παραβιάσεις του νόμου περί εκλογών το προηγούμενο διάστημα.
    Η Σαϊντέχ είχε διατελέσει για πέντε μήνες υπουργός, πριν το SPD πάει σε εκλογές και διαλυθεί η κυβέρνηση το 2015. Η 52χρονη πολιτικός προέρχεται από την τουρκική μειονότητα.
    Σύμφωνα με πηγές από την προεδρία, ο προβληματισμός του Γιοχάνις δεν έγκειται στη μουσουλμανική της πίστη, αλλά στην παρουσία του συζύγου της, ο οποίος προέρχεται από τη Συρία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου