Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Ηρθε η ώρα να ξαναλάμψει ο χρυσός ως καταφύγιο;



Ηρθε η ώρα να ξαναλάμψει ο χρυσός ως καταφύγιο;
Διαχρονικά, στην παγκόσμια οικονομία, υπάρχουν δύο καταφύγια. Ο Χρυσός και η Γή.
Εφόσον το οικονομικό καταφύγιο της ΓΗΣ εκμηδενίζεται, είναι επόμενο να ενεργοποιηθεί το καταφύγιο του ΧΡΥΣΟΥ.
Δεν είναι σκέψεις, είναι ΓΕΓΟΝΟΤΑ που δεν δέχονται αμφισβήτηση.
    Μια σειρά πολιτικών και γεωπολιτικών παραγόντων πιέζει προς τα κάτω τις αγορές μετοχών, ανανεώνοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών για το χρυσό. Οι αναλυτές εκτιμούν πως το πολύτιμο μέταλλο μπορεί να φτάσει τα 1.200 δολάρια η ουγγιά.
    Καθώς οι παγκόσμιες αγορές μετοχών κατρακυλούν, οι αναλυτές τονίζουν ότι ίσως ήρθε η ώρα ο χρυσός να λάμψει ξανά ως ασφαλής αγορά, εν μέσω αναταραχής στην αγορά.
    Την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές άγγιξαν τα 1.100 δολάρια/ουγγιά για πρώτη φορά εδώ και εννέα εβδομάδες, πριν πέσουν πάλι περίπου στα 1.096/ουγγιά.
    «Με τις αγορές μετοχών να πέφτουν, τις κλιμακούμενες εντάσεις του σουνιτικού μπλοκ της Σαουδικής Αραβίας κατά του Ιράν, τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στη Συρία και τη Βόρεια Κορέα να δοκιμάζει αυτό που ισχυρίζεται πως είναι μια βόμβα υδρογόνου, το κάποτε πολύτιμο μέταλλο δείχνει να παίρνει τα πάνω του», τόνισε ομάδα στρατηγικών αναλυτών της BBH με επικεφαλής το Marc Chandler.
    Οι ισχυρές επιδόσεις του χρυσού μπορεί να ανανεώσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, επεσήμανε και η στρατηγική αναλύτρια της UBS, Joni Teves. «Ο χρυσός κρατιέται άνω του κινητού μέσου όρου 50 ημερών, παρά το ισχυρότερο δολάριο, με τη βοήθεια των χαμηλότερων αμερικανικών αποδόσεων και της φυσικής ζήτησης», παρατήρησε.
    Οι αυξήσεις του χρυσού σήμερα ήρθαν αφού οι δείκτες των κινεζικών μετοχών έπεσαν κατά περίπου 7% σε ημερήσια βάση, πυροδοτώντας ένα «βραχυκύκλωμα» για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι αγορές της Σανγκάης και της Σεντζέν για το υπόλοιπο της ημέρας. Οι ασιατικές και οι ευρωπαϊκές μετοχές έπεσαν λόγω των νέων αυτών και οι μετοχές της Wall Street φαίνεται πως θα ανοίξουν απότομα χαμηλότερα.
    Η RBC Capital Markets προβλέπει πως ο χρυσός θα διαπραγματεύεται σε ένα εύρος μεταξύ 1.050 και 1.200 δολαρίων φέτος, με μια μέση τιμή 1.150 δολαρίων/ουγγιά. «Όπως έγινε το 2004, αναμένουμε ο χρυσός να οδηγήσει μια ανάκαμψη στα εμπορεύματα», υποστήριξε ο Stephen Walker, επικεφαλής της RBC στην έρευνα στη μεταλλευτική παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου