Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ... κάνει εύκολη τη ζωή των απατεώνων



Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ... κάνει εύκολη τη ζωή των απατεώνων
Την κατάργησή του ζητά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου κατά της Απάτης (OLAF)
    Την κατάργηση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ προτείνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου κατά της Απάτης (OLAF), Τζοβάνι Κέσλερ, υποστηρίζοντας πως διευκολύνει όσους θέλουν να χρηματοδοτήσουν κάποια παράνομη δραστηριότητα.
    Αναρωτιέμαι αν υπάρχει ακόμα ανάγκη για τόσο μεγάλα χαρτονομίσματα, όπως αυτά των 500 ευρώ, ειδικά με δεδομένο ότι αυτά μπορούν να κάνουν πολύ πιο εύκολη τη ζωή των απατεώνων”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Κέσλερ.
    Ο Κέσλερ, υπεύθυνος για τη διερεύνηση τυχόν παράτυπης αξιοποίησης κοινοτικών πόρων, υποστήριξε πως οι μικρότερες ονομαστικές αξίες των χαρτονομισμάτων και η πιο διαδεδομένη χρήση ηλεκτρονικού χρήματος θα βοηθούσε πολύ τους ερευνητές της OLAF. “Η ανιχνευσιμότητα είναι εξαιρετικά σημαντική για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της απάτης”, υπογράμμισε.
    Στο τέλος του 2015 περίπου το 3% των χαρτονομισμάτων του ευρώ σε κυκλοφορία ήταν των 500 ευρώ, αποτελώντας το 28% της συνολικής αξίας όλων των χαρτονομισμάτων του ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
    Όταν το 2002 το ευρώ εισήχθη για πρώτη φορά, η Γερμανία ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, ώστε να πλησιάζει στην αξία του χαρτονομίσματος των 1.000 μάρκων που κυκλοφορούσε μέχρι τότε στη χώρα, αλλά και να αντανακλά την παραδοσιακή προτίμηση των Γερμανών στα μετρητά, έναντι του πλαστικού χρήματος. Άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, είχαν επίσης μεγάλα χαρτονομίσματα πριν την έλευση του ευρώ, ενώ αντίθετα στη Γαλλία το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα στην εποχή του φράγκου ισοδυναμούσε με μόλις 76 ευρώ, και γι' αυτό η Γαλλία δεν είδε ποτέ με καλό μάτι το 500ευρο.
    Οι υποστηρικτές του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ σημειώνουν πως η κατάργησή του δεν θα αποθάρρυνε σημαντικά τις παράνομες συναλλαγές, και επισημαίνουν το παράδειγμα της Ελβετίας, όπου υπάρχει χαρτονόμισμα των 1.000 ελβετικών φράγκων (ή 910 ευρώ), επομένως οι απατεώνες απλώς θα στρέφονταν σε αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου