Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Στο 8% με 15% θα πάρουν τα δάνεια τα ξένα και ντόπια κοράκια!



Στο 8% με 15% θα πάρουν τα δάνεια τα ξένα και ντόπια κοράκια!
     «Μετά τον αφελληνισμό των τραπεζών, κινδυνεύουμε με τον αφελληνισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, από τη στιγμή που τα επιχειρηματικά δάνεια θα πουληθούν από τις τράπεζες στα ξένα funds, και μάλιστα έναντι πινακίου φακής. Και τα funds θα κερδίζουν δισεκατομμύρια ευρώ, γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο!
    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ, η τιμή πώλησης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 10 και 40 σεντς ανά ευρώ, δηλαδή από το 10% έως το 40% της ονομαστικής αξίας του δανείου. Αντίστοιχα, τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια, χωρίς εξασφαλίσεις, έχουν τιμή πώλησης από 8% έως 15%, δηλαδή 80 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ της ονομαστικής αξίας του καταναλωτικού δανείου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών στη διαχείριση προβληματικών χαρτοφυλακίων, αν ξένα funds αγοράσουν «κόκκινα» δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ και καταφέρουν να εισπράξουν το 15% αυτών, κάθε χρόνο θα βγάζουν κέρδη 4,5 δισ. ευρώ.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από ένα σύνολο 120.000 «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων οι 6.000 επιχειρήσεις έχουν καθυστερημένες οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ, με συνολικό δανεισμό 28,5 δισ. ευρώ. Για 800 μεγάλες επιχειρήσεις το σύνολο των «κόκκινων» δανείων ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερα από 1.500.000 δάνεια κάθε μορφής, με συνολική αξία 86,7 δισ. ευρώ, είχαν καταγγελθεί από τις τράπεζες με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός δανεισμός για επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια είναι 205 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 107 δισ. είναι στο «κόκκινο», όταν οι καταθέσεις στις τράπεζες δεν ξεπερνούν τα 122 δισ. ευρώ. Το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων είναι 97 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 52% είναι στο «κόκκινο», δηλαδή περίπου 50 δισ. ευρώ.
***
Με 100.000 ευρώ κεφάλαιο αγοράζεις όσα «κόκκινα» δάνεια θέλεις!
Στήσε κι εσύ μια εταιρεία και τρέξε να πάρεις για πενταροδεκάρες όποιο πακέτο από τα «κόκκινα» δάνεια θέλεις, τώρα που πουλιούνται μπιρ παρά. Δεν χρειάζεται να βάλεις πολλά λεφτά. Με 100.000 ευρώ -αυτό είναι το ποσό το οποίο προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε την Τρίτη το βράδυ από τη Βουλή- στήνεις μια εταιρεία και πας στο παζάρι και αγοράζεις τσουβάλια από τα δάνεια που έχουν για ξεφόρτωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου