Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Επιστρέφουν οι τέσσερεις ιππότες της Αποκαλύψεως. Τι περιλαμβάνει η 2η λίστα με τα προαπαιτούμενα.



Επιστρέφουν οι τέσσερεις ιππότες της Αποκαλύψεως. Τι περιλαμβάνει η 2η λίστα με τα προαπαιτούμενα.
Μαρίνα Φούντα
    Σε νέες διαπραγματευτικές περιπέτειες εισέρχεται από σήμερα η κυβέρνηση, με αφορμή τις σφικτές προθεσμίες που "τρέχουν", αλλά και ενόψει της επιστροφής αύριο στην Αθήνα των επικεφαλής των δανειστών.
    Οι τέσσερεις ιππότες της Αποκαλύψεως αναμένεται να παραμείνουν επί ελληνικού εδάφους έως την Παρασκευή, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την πορεία εφαρμογής του δεύτερου πακέτου με τα προαπαιτούμενα. Η Αθήνα γνωρίζει άλλωστε από πρώτο χέρι πως εάν δεν δρομολογήσει ταχύτατα τη δεύτερη δέσμη των μέτρων, τότε κινδυνεύει να καθυστερήσει πολύ η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.
    Στην πραγματικότητα δεν συμφέρει κανέναν η μετάθεση καταβολής της δόσης πέραν του τέλους του έτους γιατί η απόφαση που θα απαιτηθεί τότε θα είναι πολιτική και θα γεννήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα (από τα ήδη υπάρχοντα). Η δόση πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά επί της ουσίας η Αθήνα δεν έχει στη διάθεσή της παρά τέσσερις μέρες, έως τις 11 του μηνός, προκειμένου να δρομολογήσει το δεύτερο πακέτο μέτρων, αλλά και να ανοίξει τον νέο γύρο διαπραγμάτευσης με τους τέσσερεις ιππότες της Αποκαλύψεως για τα φλέγοντα θέματα του ασφαλιστικού και του φορολογικού.
    Προάγγελος για όσα περιμένουν την κυβέρνηση ενόψει της έναρξης, αύριο, του νέου διαπραγματευτικού γύρου με τους τέσσερεις ιππότες της Αποκαλύψεως θα είναι το σημερινό Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα έχει "δύσκολη δουλειά" στις Βρυξέλλες, καθώς θα πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κλείσει τις εκκρεμότητες του δεύτερου πακέτου μέτρων, αλλά και να ανοίξει τη συζήτηση για ασφαλιστικό και φορολογικό, με στόχο κάποια στιγμή να ξεκινήσει και επισήμως η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
    Την ήδη "άβολη" ωστόσο κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αθήνα, δεδομένων των πιέσεων που ασκούν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, έρχονται να επιβαρύνουν έτι περαιτέρω γερμανικά δημοσιεύματα που μιλούν για μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της αξιολόγησης, τοποθετώντας την μάλιστα χρονικά... το καλοκαίρι του 2016!
    Για όλους αυτούς τους λόγους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καλείται να επιστρατεύσει όλη την υπομονή, αλλά και επιμονή που διαθέτει, με στόχο να ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για τα μέχρι στιγμής - αλλά και για τα επόμενα - βήματα της κυβέρνησης. Η συνεδρίαση του Eurogroup, αν και θα είναι ένα ακόμη δύσκολο τεστ για τον υπουργό Οικονομικών, δεν θα οδηγήσει σε αποφάσεις για την Ελλάδα, αφού... όλο το παιχνίδι αναμένεται να "παιχτεί" στην Αθήνα και στον νέο γύρο διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των θεσμών από αύριο.
    Όπως άλλωστε αποκαλύπτουν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, από τη δεύτερη δέσμη με τα 13 προαπαιτούμενα, η μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και δη σε ό,τι αφορά τους φορείς διαχείρισής τους.
    Αναλυτικά, η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα έχει ως εξής:
- Τα κόκκινα δάνεια (μόνο σε ό,τι αφορά τους φορείς διαχείρισής τους και όχι τις ρυθμίσεις που συνδέονται με την πρώτη κατοικία).
- Η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών.
- Οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο.
- Η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
- Το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
- Το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο.
- Επιτάχυνση των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και την ΕΤΕπ (αυτοκινητόδρομοι, μετρό κλπ).
- Η απελευθέρωση επαγγελμάτων.
- Μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής.
- Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
- Η εφαρμογή των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ, με αιχμή παρεμβάσεις για καύσιμα και ποτά - αναψυκτικά.
- Εφαρμογή του clawback* στις διαγνωστικές εξετάσεις.
- Νέο χωροταξικό πλαίσιο
*Clawback: Tο "σωσίβιο" στις δαπάνες φαρμάκου
    Πρόκειται για ένα όρο που έγινε γνωστός στις επιχειρήσεις του κλάδου Υγείας το 2012, τη χρονιά δηλαδή που οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για το φάρμακο, λίγους μόλις μήνες μετά τη σύστασή του, χτύπησαν κόκκινο. Το Clawback ή αλλιώς «μηχανισμός αυτόματων επιστροφών» δικαίως χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το «σωσίβιο» των δαπανών υγείας. Οι περισσότεροι όμως φαίνεται ότι προτιμούν την κυριολεκτική απόδοση του όρου στα ελληνικά, δηλαδή «τα νύχια του γερακιού στην πλάτη σου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου