Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Το ντοκιμαντέρ "Γεγονότα στη Φώκαια 1914" κέρδισε το πρώτο βραβείο στη Μασσαλία



Το ντοκιμαντέρ "Γεγονότα στη Φώκαια 1914" κέρδισε το πρώτο βραβείο στη Μασσαλία
    Ευχάριστα νέα για το ντοκιμαντέρ «Γεγονότα στη Φώκαια 1914» των σκηνοθετών Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη, κέρδισε το πρώτο βραβείο με τον γαλλικό του τίτλο «Evenements De Phocee 1914» στο Μεσογειακό Φεστιβάλ Primed 2015 στη Μασσαλία τον Δεκέμβριο 2015, ένα από τα τέσσερα ντοκιμαντέρ που διεκδικούσαν το βραβείο στην κατηγορία «Μνήμες της Μεσογείου».
    H Ανιές Σκλάβου γεννήθηκε στο Λονδίνο. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Έχει εργαστεί ως πρώτος βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες. Η πρώτη της ταινία, με τίτλο Ο Κυρ Ορφέας (2004), κέρδισε το βραβείο καλύτερου ελληνικού δραματοποιημένου στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας.
    Τα τελευταία έξι χρόνια εργάζεται ως σκηνοθέτης σε τηλεοπτικές σειρές, ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ.
    Ο Στέλιος Τατάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Προγραμματισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στη Σχολή Delta και Φωτογραφία στη Σχολή Σταυράκου. Από το 1991 έχει εργαστεί ως μοντέρ, κινηματογραφιστής και σκηνοθέτης σε τηλεοπτικές διαφημίσεις, εταιρικά βίντεο και ταινίες μεγάλου μήκους.   Έχει τιμηθεί δύο φορές με το πρώτο βραβείο μοντάζ στο Φεστιβάλ Ελληνικής Διαφήμισης.
    Το ντοκιμαντέρ τους Τα Κολλητήρια (2012) κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Chicago Greek Festival.
Γεγονότα στη Φώκαια 1914
    Ιούνιος 1914, ο Γάλλος αρχαιολόγος Φελίξ Σαρτιώ (Félix Sartiaux),που εργαζόταν σε ανασκαφές στην περιοχή της Φώκαιας στη Μικρά Ασία, έγινε μάρτυρας του πογκρόμ που κατέληξε στον πρώτο διωγμό Ελληνικού πληθυσμού από τα παράλια της Μικράς Ασίας.
    Ο Φελίξ Σαρτιώ κατέγραψε λεπτομερώς και φωτογράφισε τα γεγονότα με κίνδυνο της ζωής του. Μαζί με τους συνεργάτες του, έσωσε και φυγάδευσε χιλιάδες Φωκαείς, ενώ παράλληλα προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει την Ευρώπη στέλνοντας αναφορές, μάταια όμως. Η τραγωδία αυτή επισκιάστηκε από τα γεγονότα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που ακολούθησαν, και παραμένει μέχρι σήμερα σχεδόν άγνωστο γεγονός.
    Εκατό χρόνια αργότερα, το ντοκιμαντέρ
Γεγονότα στη Φώκαια 1914, των Aνιές Σκλάβου και Στέλιου Tατάκη, διερευνά τα γεγονότα αυτής της περιόδου ακολουθώντας τη διαδρομή ενός λαού που έχει εκδιωχθεί δύο φορές, το 1914 και το 1922.
    Οι μαρτυρίες του Φελίξ Σαρτιώ βγήκαν στο φως το 2005 χάρη σε μία σύμπτωση, όταν ο ιστορικός της φωτογραφίας Χάρης Γιακουμής ανακάλυψε στο Παρίσι το φωτογραφικό αρχείο και τα κείμενα του Γάλλου αρχαιολόγου σχετικά με το γεγονός.
FELIX SARTIAUX (1876 – 1944) ΦΕΛΙΞ ΣΑΡΤΙΩ (1876 – 1944)
    Ο Σαρτιώ, ο οποίος ήταν ο πρώτος που οργάνωσε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αρχαία Φώκαια της Μικράς Ασίας, το 1913, το 1914 και το 1920, με χρηματοδότηση του γαλλικού κράτους, τις δύσκολες εκείνες ώρες στάθηκε στο πλευρό των διωκόμενων Φωκιανών.
    Όταν ξέσπασε ο διωγμός της Φώκαιας, στις 13 Ιουνίου 1914, ο Σαρτιώ βρέθηκε εκεί για δεύτερη φορά και προστάτευσε διωκόμενους Φωκιανούς,
    Ο ίδιος, με τη βοήθεια των συνεργατών του, κατόρθωσε να υψώσει τη σημαία της Γαλλικής Δημοκρατίας σε τέσσερα σπίτια και να σώσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού από τη μανία των Τσετών.
    Το 1919-1920, ο μεγάλος αυτός φιλέλληνας επέστρεψε στη Φώκαια, μαζί με τους Φωκιανούς πρόσφυγες και την περίοδο εκείνη φωτογράφησε πολλά στιγμιότυπα, ενώ δημοσίευσε κείμενα και κάποιες φωτογραφίες από όσα είχε δει και ζήσει ως μάρτυρας του διωγμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου