7.Ξεχειλίζει το ταμείο σε 27 εισηγμένες!
του Στέφανου Κοτζαμάνη
http://www.euro2day.gr/
Είκοσι επτά τουλάχιστον εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας διέθεταν στις 30 Ιουνίου θετικό καθαρό ταμείο, δηλαδή τα διαθέσιμά τους ήταν μεγαλύτερα από το σύνολο των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες.
Το ύψος του καθαρού θετικού ταμείου των 27 αυτών εταιρειών διαμορφώθηκε στο 1,4 δισ. ευρώ, με τις πρώτες θέσεις στη σχετική λίστα να καταλαμβάνουν ο ΟΠΑΠ (259 εκατ. ευρώ), η Καρέλιας (252 εκατ.), η Αεροπορία Αιγαίου (209 εκατ.), ενώ ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ και ΟΛΘ διέθεταν καθαρό ταμείο ανώτερο των 100 εκατ. ευρώ!
Αναλυτικά στοιχεία για το ποιες είναι αυτές οι εταιρείες με το «πλεονάζον» ταμείο, αλλά και το ύψος του πλεονάσματος παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη λίστα ενδεχομένως να έπρεπε να συγκαταλέγονται και άλλες εισηγμένες (π.χ. JUMBO) ωστόσο δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία γι αυτές με ημερομηνία 30/6/2013.
Επιπλέον, εταιρεία με θετικό καθαρό ταμείο είναι και η Παρνασσός, η οποία όμως κατόπιν πρόσφατης δικαστικής απόφασης (θα ασκηθεί έφεση) καλείται να καταβάλει τεράστια ποσά για το μέγεθός της, στο ελληνικό δημόσιο.
Το βέβαιο είναι πως η ύπαρξη θετικού καθαρού ταμείου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα περίοδο, καθώς:
• Πολλές ανταγωνίστριες εταιρείες είτε αδυνατούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, είτε το καταφέρνουν αυτό έναντι πολύ υψηλού κόστους.
• Οι προμηθευτές είναι διατεθειμένοι να προχωρούν σε γενναίες εκπτώσεις, απέναντι σε εταιρείες με ισχυρή ρευστότητα και κυρίως απέναντι σε εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν μάλιστα κλάδοι, όπου αρκετές επιχειρήσεις τέθηκαν εκτός αγοράς, επειδή απλά δεν διέθεταν την απαιτούμενη ρευστότητα προκειμένου να παραγγείλουν εμπορεύματα και πρώτες ύλες.
• Οι επιχειρήσεις με θετικό καθαρό ταμείο έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες της κρίσης, είτε προχωρώντας σε κάποια εξαγορά, είτε απλώς διευρύνοντας το προϊοντικό τους χαρτοφυλάκιο, καθώς οι ξένοι παραγωγοί προσπαθούν να δώσουν την αντιπροσώπευση και τη διάθεση των προϊόντων τους σε εταιρείες που είναι ικανές να παραμείνουν στην αγορά.
Ειδικότερα τώρα για τις εταιρείες του παρατιθέμενου πίνακα:
ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ: Παραδοσιακές «αγελάδες μετρητών» που συνεχίζουν να παράγουν ακόμη και μέσα στην περίοδο της κρίσης.
Eurobank Properties: Θα ενισχυθεί περαιτέρω με κεφάλαια της καναδικής Fairfax (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) και μεταξύ άλλων θα διεκδικήσει την εξαγορά (και στη συνέχεια επανενοικίαση) ακινήτων του δημοσίου.
Alpha Αστικά Ακίνητα: Η θυγατρική της Alpha Bank ευνοήθηκε από την ένταξη της Εμπορικής Τράπεζας στο μητρικό Όμιλο. Ανοιχτά τα σενάρια και για μετεξέλιξή της σε ΑΕΕΑΠ.
ΚΡΙ-ΚΡΙ: Εδώ και πολλά χρόνια καταφέρνει να χρηματοδοτεί τις σημαντικές επενδύσεις που υλοποιεί, χωρίς ουσιαστική προσφυγή σε τραπεζικό δανεισμό.
MLS: Είναι πολύ θετικό στοιχείο η ύπαρξη θετικού καθαρού ταμείου σε μια περίοδο που η εισηγμένη επιχειρεί φιλόδοξα επεκτατικά ανοίγματα σε πολλά υποσχόμενες αγορες, εντός και εκτός Ελλάδας.
Ευρωπαϊκή Πίστη: Από τις ελάχιστες εταιρείες που «πέρασαν» το PSI χωρίς να υποχρεωθούν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Οι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας βοηθούν τις κινήσεις που γίνονται για διεύρυνση του μεριδίου αγοράς.
Ευρωπαϊκή Πίστη: Από τις ελάχιστες εταιρείες που «πέρασαν» το PSI χωρίς να υποχρεωθούν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Οι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας βοηθούν τις κινήσεις που γίνονται για διεύρυνση του μεριδίου αγοράς.
AS Company: Σε έναν πολύ δύσκολο κλάδο (παιχνίδια) προσπαθεί μέσω του χαμηλού κόστους να περιορίσει τους κινδύνους της κρίσης.
Quest Holdings, Profile, Epsilon Net: Έδωσαν έμφαση τα τελευταία χρόνια (και) στις ταμειακές ροές, πιστεύοντας πως μια τέτοια πολιτικά θα αποβεί αποδοτική μακροπρόθεσμα.
Κανάκης, Entersoft, ΓΕΚΕ: Εταιρείες που παραδοσιακά βασίζονταν στις δικές τους κεφαλαιακές δυνάμεις και όχι στις δανειακές. Η πολιτική τους αυτή ανταμείφθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Ideal: Και να σκεφτεί κάποιος ότι πριν από χρόνια η εταιρεία χρειάστηκε την είσοδο των τραπεζών στο μετοχικό της κεφάλαιο προκειμένου να επιβιώσει.
Q&R: Περιμένει χωρίς το βραχνά της προβληματικής ρευστότητας να προκηρυχθούν τα έργα του ΕΣΠΑ και να διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου