Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1056

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1056
 Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση,  είναι δικά μου.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
1.ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
2.Πως σώθηκαν μετά από παρέμβαση των Αρχιτεκτόνων τα Αρχαία της πλατείας Ναυαρίνου.
3.Επαναφορά του Ελληνικού γένους ως προϋπόθεση εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές
4.Στουρνάρας: Ανοιχτό το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο
5.«Παραθυράκια» για εύκολη φοροδιαφυγή των εφοπλιστών
6.Θαύμα! Πατρινός κέρδισε 300 φορές το Τζόκερ σε ένα χρόνο!
7.Εξοργιστική διαρροή για Στουρνάρα: Πήγε να αμνηστεύσει τα καθάρματα που έβγαζαν έξω χρήμα όταν “λεφτά υπήρχαν”!
8.Αν δεν ήταν η Κυρά, ήταν η Ελλάδα...
9.“Xαστούκι” δικαστικών υπαλλήλων στην τρόικα! Αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί τους
10.ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
11.Αβραμόπουλος: Ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα
12.Ράδιο Αρβύλα: Η Πατέρα ξέρει την πραγματική αιτία που απέτυχε η απόδραση Βλαστού
13.Ο γητευτής των κεφτέδων
14.ΠΡΟΣΕΥΧΗ
15.Ο ΗΛΙΟΣ ΕΒΑΣΙΛΕΨΕ
16.Η Μέρκελ με το «χαρτί» της Κύπρου
17.Μεγάλη νίκη των αντιμνημονιακών δυνάμεων στην Ιταλία
1.ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
Οσίου Ασκληπιού, Αγίου Νήσιου του Μάρτυρος
Ασκληπιός, Ασκληπιάς, Ασκληπιάδα,Νήσιος, Νήσης
ΕΔΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
2.Πως σώθηκαν μετά από παρέμβαση των Αρχιτεκτόνων τα Αρχαία της πλατείας Ναυαρίνου.
ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ
Το παράδειγμα της διάσωσης του «Οκταγώνου» στην πλατεία Ναβαρίνου
thessalonikimesaapoeikones.blogspot.gr
Του Γιάννη Κύρκου Αικατερινάρη αρχιτέκτωνα π. προέδρου του ΤΕΕ/Τμ. Κεντρικής Μακεδονίας
    Η απαξίωση και καταστροφή του μνημειακού πλούτου της χώρας μας –και ιδιαίτερα της Περιφέρειας– που αναδείχθηκε με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ (Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου) για την μεταφορά των αρχαιολογικών ευρημάτων του μετρό Θεσσαλονίκης (στάση Βενιζέλου), αποτελεί μια επαναλαμβανόμενη και δυστυχώς με μεγάλη συχνότητα τακτική της κεντρικής εξουσίας, ιδίως όταν πρόκειται για πολιτισμική κληρονομιά της Περιφέρειας.
    Θυμίζω ενδεικτικά ορισμένα από τα σπάνια μνημεία της Θεσσαλονίκης, που καταστράφηκαν ή οδηγούνται στην καταστροφή, μέσα στη γενική αδιαφορία των καιρών μας. Ανάμεσα σ’ αυτά συγκαταλέγονται το ιστορικό εργοστάσιο «ΥΦΑΝΕΤ», τα κελύφη και ο σπάνιος βιομηχανικός εξοπλισμός – ακόμη και του 19ου αιώνα - του εργοστασίου «ΦΙΞ», ο περιβάλλων χώρος των εργοστασίων «ΑΛΑΤΙΝΙ», το Βυζαντινό ανατολικό τείχος επί των οδών Τσιμισκή και Φιλικής εταιρείας, ο παλαιοχριστιανικός ναός στον αύλειο χώρο της Αγίας Θεοδώρας στην οδό Ερμού, οποίος «εξαφανίστηκε» την περασμένη δεκαετία κάτω από τα κτίσματα μιας αυθαίρετης δόμησης κ.ά.
    Η πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ μου έφερε στη μνήμη μου ένα ανάλογο γεγονός, που συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του ’80, στις ημέρες των εορτών και συγκεκριμένα την ημέρα των Θεοφανίων... Καταστράφηκε, κατά την ανέγερση κτίσματος σε οικόπεδο της Εκκλησίας στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και Μανουσογιαννάκη, ένα τμήμα του ανατολικού τείχους της πόλης. Ακολούθησε, πάλι με απόφαση του ΚΑΣ το 2007, η ανέγερση μεταλλικού κτιρίου επί του εναπομείναντος τμήματος του τείχους, επί της οδού Φιλικής Εταιρείας και Τσιμισκή, και φυσικά η συνακόλουθη «απαξίωσή» του… Σημειώνω μάλιστα ότι για το συγκεκριμένο τμήμα του τείχους διατυπώθηκαν προηγουμένως σχετικές προτάσεις διατήρησης και ανάδειξής του, με την υποβίβαση της στάθμης της οδού Φιλικής εταιρείας.
    Δεν ξέρω όμως αν έχουν νόημα τα «μνημόσυνα» για τα τόσα μνημεία που χάθηκαν, αν δεν παρθούν άμεσα από τους ασκούντες την εξουσία τα κατάλληλα μέτρα για τη διάσωση όσων κινδυνεύουν. Και δυστυχώς θα εξακολουθούν να κινδυνεύουν αν δεν γίνει συνείδηση στους διοικούντες, αλλά και στους πολίτες, ότι η καταστροφή τους στερεί από την ιστορία της πόλης τα πλέον αμάχητα τεκμήρια της ιστορίας της. Για την λαθεμένη, λοιπόν, πολιτική απέναντι στα μνημεία έχουν πολιτική ευθύνη τόσο η Κεντρική εξουσία με τους θεσμικούς παράγοντες, που την υπηρετούν (Πρωθυπουργός, υπουργοί, βουλευτές κ.ά.), όσο και οι αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
    Αντί να ενδιαφέρονται για τα μνημεία, την ποιότητα του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων, με το πνεύμα μιας Ορθολογικής διαχείρισης της εξουσίας σε θέματα Πολιτισμού, συχνά αναλώνονται σε πολυδάπανα έργα βιτρίνας (π.χ. Ολυμπιακοί αγώνες) και ανούσιους πανηγυρικούς λόγους. Κάθε φορά οι παντός τύπου αρμόδιοι, όταν πρόκειται για έργα Πολιτισμού, βρίσκουν ή σωστότερα «εφευρίσκουν» μια δικαιολογία, όπως για παράδειγμα το κατεπείγον ενός «μεγάλου» έργου -όταν οι ίδιοι το καθυστερούσαν με γραφειοκρατικά γρανάζια χρόνια και χρόνια-, η κακή οικονομική κατάσταση, η ιεραρχία των αναγκών και πάει λέγοντας....
    Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω την αδιαφορία, αλλά και την έλλειψη πειστικών –αλλά και πιεστικών– παρεμβάσεων, στην Κεντρική εξουσία, των τοπικών φορέων της δημοτικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αλλά και της τοπικής Εκκλησίας για να σωθούν μοναδικά ιστορικά μνημεία της πόλης. Γιατί είναι αυτονόητο ότι πέρα από τα συλλαλητήρια εσωτερικής κατανάλωσης, με τα οποία συχνά επιχειρούν «να διατρανώνουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας», την ιστορική πραγματικότητα τεκμηριώνουν με μοναδικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο τα ίδια τα μνημεία.
    Με όσα συμβαίνουν με τις αρχαιότητες του μετρό, οδηγήθηκα συνειρμικά σε ανάλογα ζητήματα διάσωσης μνημείων, που απασχόλησαν και απασχολούν ευαισθητοποιημένους πολίτες, εδώ και μερικές δεκαετίες. Σε μια τέτοια διάσωση ενός σημαντικού μνημείου της πόλης συνέβαλε η απόφαση αρμοδίων, ύστερα από κινητοποίηση πολιτών, μέσα μάλιστα στις σκληρές συνθήκες του τελευταίου δικτατορικού καθεστώτος, με ό,τι αυτό συνεπάγονταν για τους τελευταίους... Η σύγκρισή της με πολλές αποφάσεις και διαχειρίσεις ανάλογων περιπτώσεων της εποχής μας δεν είναι καθόλου κολακευτική για την δημοκρατία μας, παρότι την στηρίζουν συνολικά όλοι οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες.
    Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά στην πρόθεση, πριν από 40 χρόνια, της ανοικοδόμησης ενός σημαντικού μνημείου του κέντρου της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Ναβαρίνου. Η ανέγερση πολυκατοικίας ...επί του μνημείου (!) θα γινόταν επ’ ωφελεία εκδότη τοπικής εφημερίδας της εποχής, φίλα προσκείμενης στο τότε καθεστώς. Συγκεκριμένα χορηγήθηκε οικοδομική άδεια, βάσει της οποίας άρχισε η ... δόμηση της έκτασης που καταλαμβάνει το μεγάλης αρχαιολογικής αξίας «Οκτάγωνο» του ανακτορικού συγκροτήματος του Γαλερίου, των αρχών του 4ου αι. μ.Χ., ενός μοναδικού μνημείου της πόλης, στη συμβολή της οδού Βύρωνος με την πλατεία Ναβαρίνου!
    Παρά το γεγονός ότι «έπεσαν» τα πέλματα θεμελίωσης της οικοδομής, η άδεια ανέγερσης ανακλήθηκε, μετά την καταγγελία πολλών αρχιτεκτόνων, που με την ενυπόγραφη εντολή τους δημοσιοποίησα, φθάνοντας να την υποβάλω ακόμη και στο τότε Υπουργείο Βορείου Ελλάδος. Τα πέλματα μάλιστα, που κατέστρεφαν το μνημείο, υπήρχαν μέχρι πριν λίγα χρόνια και απομακρύνθηκαν όταν αποφασίστηκε να αποδοθεί πλέον αποκατεστημένο στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης, την οποία σήμερα κοσμεί.
    Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι η καταγγελία υπογράφηκε σχεδόν απ’ όλους απ’ όσους, τότε, το ζήτησα. Για την ιστορία, αλλά και για να τους τιμήσω, αναφέρω όσους την υπέγραψαν, παραθέτοντας και το αντίγραφο της. Ήταν οι καθηγητές του ΑΠΘ Χαράλαμπος Μπούρας, πριν μερικά χρόνια πρόεδρος του ΚΑΣ, Γ. Βελένης με σημαντικό αναστηλωτικό έργο, Γ. Λάββας, αργότερα ακαδημαϊκός, Ι. Τριανταφυλλίδης, γνωστός από την τότε χωροταξική πρόταση για τη Θεσσαλονίκη, Δ. Φατούρος, καθηγητής μου και αργότερα υπουργός Παιδείας, Ι. Δράγκος, Γ. Μαδεμλής, Ε. Δημητριάδης, Α. Κωτσιόπουλος, Ν. Κ. Μουτσόπουλος, καθηγητής μου στη Μορφολογία και αργότερα ακαδημαϊκός, Κική Καυκούλα, Γιώργος Κύρου και Ε. Τρεμπέλα, τα μετέπειτα στελέχη της δημόσιας διοίκησης Γ. Γαϊτανάκη, δ/τρια αργότερα της Πολεοδομίας Θεσ/νίκης, στην οποία εθήτευσαν και οι Ε. Λέπεσης, Όλγα Βαφειάδου, Ι. Κωστοπούλου, Μυρτώ Ρωμανού – Παπαθεοδώρου, Πέπη Κυριακίδου, τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, Ιω. Κνιθάκης και Ε. Χατζητρύφωνος-Κουλουκούρη, Φ. Πολυμένη, προϊσταμένη μελετών στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Κ. Παπαθεοδώρου, αργότερα αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Χρ. Κουλουκούρης, αργότερα πρόεδρος του συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκη, όπως και ο υποφαινόμενος, που λίγο μετά από το γεγονός αυτό εκλέχτηκε και μέλος του Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ στην Αθήνα, μετά από τις σχετικά ελεύθερες για την περίοδο εκείνη εκλογές κ. ά.
    Αναμένουμε λοιπόν, όλοι οι συμπολίτες, να δοθεί και σήμερα ένα καλό σημάδι γι’ αυτή την πόλη, να υπάρξει μια διαφορετική χειρονομία, που θα ξαναφέρει την αισιοδοξία. Οι θεσμικοί παράγοντες του τόπου ας απαιτήσουν, συνολικά και χωρίς περιστροφές, την ανάκληση της τελευταίας απόφασης του ΚΑΣ για την απόσπαση και μεταφορά των αρχαιολογικών ευρημάτων του μετρό Θεσσαλονίκης, ώστε να σωθεί στον τόπο που βρέθηκε ένα αρχαιολογικό εύρημα μοναδικής ιστορικής τεκμηρίωσης για μια από τις λαμπρότερες περιόδους της πόλης.

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
3.Επαναφορά του Ελληνικού γένους ως προϋπόθεση εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές
    81 βουλευτές της ΝΔ επαναφέρουν με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας την προϋπόθεση του Ελληνικού γένους ως προαπαιτούμενου για την εισαγωγή στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ), τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), τις Αστυνομικές Σχολές και τις Σχολές όπου φοιτούν οι κατατασσόμενοι στο Λιμενικό Σώματος.
    Ο προβληματισμός που υπήρχε στην κυβέρνηση για τις πιθανές αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αλλά και η απαράδεκτη διστακτικότητα που επέδειξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος για μικροπολιτικούς λόγους ξεπεράστηκαν και πλέον κλείνει η κερκόπορτα που άνοιξε το 2010 ο τότε ΥπΕΘΑ Ευάγγελος Βενιζέλος.
    Η συγκεκριμένη τροπολογία προβλέπει επίσης δυνατότητα εισαγωγής υποψηφίων μη Ελλήνων το γένος στις σχολές για κάλυψη ειδικών αναγκών, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να ξεπερνούν τους δύο κατ΄έτος για κάθε σχολή. Το θέμα έχει πάρει εξάλλου το δρόμο της Δικαιοσύνης, καθώς ομάδα πολιτών έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης του Ευ. Βενιζέλου. Είναι εκπληκτικό πάντως πόσα προβλήματα έχει δημιουργήσει ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σε όποιο υπουργικό θώκο κι αν βρέθηκε.
strategyreports

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
4.Στουρνάρας: Ανοιχτό το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο
www.ethnos.gr
   Ανοιχτό και δύσκολο θέμα για τους εταίρους χαρακτήρισε τις απολύσεις στο Δημόσιο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρα. Ο υπουργός τόνισε ότι αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα προσαρμογής, δεν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ενώ προέβλεψε ότι το 2014 θα είναι μία χρονιά μικρής, αλλά ουσιαστικής ανάκαμψης.
   Μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Ανατροπή», αναφέρθηκε στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα μείζονα ζητήματα, ενώ τόνισε ότι για την βαθιά ύφεση δεν φταίει μόνο η Ελλάδα.
Ειδικότερα, για τον κατώτατο μισθό, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να τον μειώσει, ενώ παράλληλα επικαλέστηκε ως αντίβαρο στην δυσκολία διαβίωσης την προσπάθεια που γίνεται για τη μείωση των τιμών.
   Αναφερόμενος στο μέτωπο των απολύσεων στο Δημόσιο, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για ένα θέμα δύσκολο και ανοιχτό για τους εταίρους, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει απολύσεις. Δήλωσε, μάλιστα, ότι η εξέλιξη των οικειοθελών αποχωρήσεων είναι καλύτερη από αυτή που αναμενόταν.
   Ερωτηθείς για το μείζον θέμα του φόρου στα ακίνητα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν υπάρχει βιασύνη και επιχειρείται η θέσπιση ενός απλούστερου φόρου, ενώ έκανε λόγο για δύο δυνάμεις, την ελαστικότητα του φόρου και την εισοδηματική ελαστικότητα. Εστίασε, ωστόσο, στη σημαντικότητα της έως τώρα επίτευξης των στόχων.
   Για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο κ. Στουρνάρας παρατήρησε ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άλλαξε φέτος η φορολογία στους επιτηδευματίες, με παράλληλη κατάργηση του αφορολόγητου», επεσήμανε. Τόνισε δε, ότι η φοροδιαφυγή δεν έχει να κάνει μόνο με πολύπλοκους νόμους, αλλά και με ελέγχους.
   Σχετικά μέτωπο των εργασιακών, πότε θα υπάρξουν ξανά συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι αυτό θα επιτευχθεί όταν φύγει η τρόικα και αποκατασταθεί μια βιώσιμη οικονομία, που θα οδηγήσει στην έξοδο στις αγορές.
( ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ, ΤΙ ΦΩΝΑΖΑΝ ΟΙ ΑΡΕΙΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΟΚΤΣΗΔΕΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ?
ΣΑΣ ΤΟ ΘΥΜΙΖΩ.’Πότε ???? Ποτέ ! ποτέ, ποτέ ποτέ…..’’.
ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ‘’Ποτέ’’ ΚΑΠΟΤΕ ΗΡΘΕ, Έ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΚΑΙ Η ΤΡΟΙΚΑ.)
   Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι με την τρόικα γίνεται σκληρή και μεγάλη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι ο ίδιος είχε ξακαθαρίσει εξ αρχής στους επικεφαλείς της τριμερούς κυβέρνησης ότι συμφωνεί με τους στόχους προγράμματος αλλά διαφωνεί με κάποια από τα μέτρα.
   Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με τον Όλι Ρεν, όταν ο επίτροπος λέει ότι για την εκτός υπολογισμών ύφεση, δεν φταίνε τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα.
«Ο κ. Ρεν έχει φερθεί πολύ φιλικά στην Ελλάδα», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «Δεν φταίει μόνο η Ελλάδα για την ύφεση», λέγοντας ωστόσο ότι η ελληνική Οικονομία είχε ένα μεγάλο έλλειμμα.
   Όσον αφορά στην πορεία του προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτό προχωρά καλά γενικά, αφού αποφεύχθη η χρεοκοπία, προσθέτοντας ότι γίνονται σημαντικά βήματα σε ότι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανταγωνιστικότητα.
Δύο στόχοι
   Ως υπ' αριθμόν ένα στόχο όρισε το να μπορέσει η χώρα να φύγει οριστικά από το φάσμα της χρεοκοπίας, ενώ ως δεύτερο στόχο να μπει η Ελλάδα σε ένα δρόμο που θα την οδηγήσει στην έξοδο ξανά στις αγορές.
   Παράλληλα, προέβλεψε ότι το 2014 θα είναι χρονιά μικρής, αλλά πραγματικής ανάκαμψης.
«Πολύ καλές οι σχέσεις με τους 3 αρχηγούς»
   Σε άλλο σημείο της συνέντευξης και αναφερόμενος στις σχέσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και οι σχέσεις είναι πλέον πάρα πολύ καλές. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη σχέση των πολιτικών αρχηγών μεταξύ τους, κάνοντας λόγο για βελτίωση κλίματος, κατανόηση και προσήλωση σε κοινό σκοπό. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.
   Μιλώντας για τη σχέση του με τους βουλευτές και την κριτική που του έχει ασκηθεί, ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να «σηκώσει το γάντι», και είπε χαρακτηριστικά ότι «ο καθένας έχει τις απόψεις του». Σημείωσε, παράλληλα, ότι σημαντικό είναι να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Ανέφερε μάλιστα, ότι η δουλειά του υπουργού Οικονομικών είναι να λέει και αρκετά "όχι". «Δεν μπορώ να λέω 'ναί' και μετά στο Eurogroup να μου τα απορρίπτουν», είπε χαρακτηριστικά.
ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ, ΕΔΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΣ.
 ΣΤΟ ‘’ΝΑ ΜΟΥ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ’’.
ΣΗΚΩΝΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΨΥΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ, Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ..
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ, ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΑΣ, Ο ΑΡΧΗΓΟΣ, ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ
ΙΣΩΣ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ.
«Σε εποχή ύφεσης οι ιταλικές εκλογές»
   Αναφερόμενος στο διαφαινόμενο πολιτικό αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία, εστίασε στο γεγονός ότι η αναμέτρηση έγινε στη χώρα σε μια εποχή με ύφεση.
Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει μια γραμμή κεντρική στην Ευρώπη και η Ιταλία την ακολούθησε. «Η ύφεση έρχεται από το παρελθόν, μεταφερόμενη», υπογράμμισε.
«Δεν έχω πολιτικές φιλοδοξίες, προέχει να σωθεί η χώρα»
   Ερωτηθείς αν προτίθεται να πολιτευτεί στο μέλλον, απάντησε ότι στην παρούσα φάση δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, ενώ πρόσθεσε πως αν δεν ήταν τώρα υπουργός Οικονομικών θα ασχολούνταν τώρα με την ακαδημαϊκή του καριέρα.
   Ωστόσο, δεν απέκλεισε κατηγορηματικά μια τέτοια προοπτική για το μέλλον, ενώ είπε με νόημα: «Δεν είμαι στο ραντάρ μου, προέχει να σωθεί η χώρα».

5.«Παραθυράκια» για εύκολη φοροδιαφυγή των εφοπλιστών
Η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα εφοπλιστικά συμφέροντα την ώρα που σύσσωμη η κοινωνία δοκιμάζεται τα βάρβαρα μέτρα
    Την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, κάποιες κατηγορίες αντιμετωπίζονται σαν «ιερές αγελάδες».
    Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εξοικονομίσει χρήματα χτυπάει τους μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους, ακόμα και την Παιδεία, αφήνοντος όμως στο απυρόβλητο τα «μεγάλα ψάρια».
    Αντί το οικονομικό επιτελείο να θεσπίσει μέτρα για την ανακούφιση των απλών πολιτών, μεριμνά πάνω απ’ όλα για τα συμφέροντα των εφοπλιστών που βλέπουν τα οικονομικά τους μεγέθη να καλπάζουν.
    Αλώβητοι, αμετανόητοι και είρωνες απέναντι στην κοινωνία, οι μεγαλοκαρχαρίες συνεχίζουν να εκβιάζουν και να αποτελούν οι ίδιοι το λεγόμενο «κράτος εν κράτει».
    Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο συνεχίζουν σκανδαλωδώς να κάνουν τα «στραβά μάτια» στο καθεστώς φορολογικής ασυλίας των εφοπλιστών με τις δεκάδες ειδικές ρυθμίσεις και απαλλαγές που διατηρούνται στο ακέραιο.
    Ο υπουργός Οικονομικών κάνει τον… «Κινέζο» για τα προκλητικά προνόμια των εφοπλιστών (σ.σ. ίσως σε αυτό να βοηθούν και οι επισκέψεις του «τσάρου» στην οδό Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι!).
    Θα μπορούσε να υπάρξει η δικαιολογία της διατήρησης ευρωστίας ενός κλάδου, χάριν της «ανάπτυξης» ή της διατήρησης των θέσεων εργασίας, που ναι, θα αποτελούσε άλλοθι κοινωνικής μέριμνας. Όχι όμως, το συγκεκριμένο θέμα παίρνει διαστάσεις εθνικού σκανδάλου.
Το προκλητικό «σχέδιο νόμου»
    Με αφόρητη δυσωδία εφοπλιστικής παρέμβασης, το σχέδιο νόμου που γυρίζει τη ναυτιλία πολλές δεκαετίες πίσω βρίθει από ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πλοιοκτήτες, με τη μείωση του λειτουργικού κόστους των πλοίων, την απαλλαγή τους από μισθολογικά βάρη άλλα και «κρυφά» δώρα.
Αλήθεια οι ναυτεργάτες τι θα απογίνουν; Ποια είναι η μέριμνα γι’ αυτούς;
    Η απάντηση απλή, θα μετατραπούν σε εποχικούς, ευέλικτους και φθηνούς εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα, στις ανάγκες των πλοιοκτητριών εταιρειών!
    Την ίδια στιγμή που ο κλάδος μαστίζεται από την ανεργία λόγω της «πατριωτικής» στάσης των εφοπλιστών να προσλαμβάνουν χαμηλόμισθους αλλοδαπούς ως πληρώματα.
    Με την πραγματική ανεργία βάσει των στοιχείων της ΠΝΟ ξεπερνάει το 50% για τους Έλληνες ναυτικούς αλλά και ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων να παραμένει απλήρωτο, βάσει του νέου φορολογικού νόμου που «λησμονεί» τους εφοπλιστές, οι φορολογικοί συντελεστές για τους ναυτικούς τριπλασιάζονται για τα κατώτερα πληρώματα (από 3% σε 10 %) και για τους αξιωματικούς αυξάνονται από 6% σε 15%. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση «αγνοεί» πως με εργασία 8 και 10 μήνες τον χρόνο στο καράβι υπέρ του πλοιοκτήτη, οι ναυτικοί αποτελούν ειδική κατηγορία εργαζομένων.
    Το προκλητικό νομοσχέδιο του κ. Μουσουρούλη ικανοποιεί παράλληλα ένα καίριο αίτημα των εφοπλιστών, ο μισθός των Ελλήνων ναυτικών να ισοσταθμίσει να φτάσει τον μέσο μισθό των χαμηλόμισθων αλλοδαπών, που όμως δεν ζουν τον ίδιο φορολογικό εφιάλτη! Η αδικία σε όλο της το μεγαλείο.
    Το συμπέρασμα; Με αυτά τα ντροπιαστικά σχέδια νόμου, η μάσκα του «πατριώτη» εφοπλιστή που συνεισφέρει σε δημιουργία θέσεων εργασίας, πέφτει αφήνοντας το πραγματικό πρόσωπο της διαπλοκής εφοπλιστών – εξουσίας: Ο «ευγενής» κλάδος, όχι μόνο θα συνεχίσει να πλουτίζει ανενόχλητος εις βάρος του κράτους και των πολιτών, αλλά θα απομυζήσει ακόμα και τα όποια οφέλη παρείχε στην Ελληνική κοινωνία μέσω της απασχόλησης.
    Φαίνεται πως κάποιοι έχουν αποφασίσει να κάνουν τον περήφανο Έλληνα ναυτικό, που συγκαταλέγεται στα καλύτερα πληρώματα του κόσμου, «Φιλιππινέζα» και έρμαιο στα σχέδια των εφοπλιστών που πλουτίζουν σε βάρος τους και σε βάρος του ελληνικού λαού.
www.newsbomb.gr

6.Θαύμα! Πατρινός κέρδισε 300 φορές το Τζόκερ σε ένα χρόνο!
    O Πατρινός πρωταγωνιστής της υπόθεσης, είχε 300 κερδισμένα δελτία από παιχνίδια του ΟΠΑΠ, μέσα σε ένα χρόνο...
    Με κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ επιχειρούσαν Πατρινοί να δικαιολογήσουν "μαύρο χρήμα" ή να καλύψουν υποθέσεις φοροδιαφυγής.
    Η εξαιρετικά μεγάλη... τύχη ορισμένων επιχειρηματιών της Πάτρας, κίνησε τις υποψίες των εφοριακών, οι οποίοι έκαναν έρευνα.
    Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Α' ΔΟΥ Πατρών Σωτήρη Σαξάμη παρατηρήθηκε στις δηλώσεις ορισμένων να έχουν επισυναφθεί στα δικαιολογητικά για την κάλυψη των δαπανών και βεβαιώσεις κερδών από παιχνίδια του ΟΠΑΠ ο αριθμός των οποίων δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί με λογικά κριτήρια.
    Σύμφωνα με το thebest.gr, υπάρχει Πατρινός που μέσα σε ένα χρόνο κέρδισε 300 δελτία.
Τα ποσά που φέρονται να έχουν κερδίσει οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ξεκινούν από 50.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι και το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
www.newsbomb.gr

7.Εξοργιστική διαρροή για Στουρνάρα: Πήγε να αμνηστεύσει τα καθάρματα που έβγαζαν έξω χρήμα όταν “λεφτά υπήρχαν”!
    Η διαρροή προέρχεται μέσα από το Μαξίμου και είναι εξοργιστική. Όπως επίσης, εξοργιστική είναι η συνέχιση παραμονής Στουρνάρα στο υπουργείο, την στιγμή που ο ίδιος ο Σαμαράς έγινε αποδέκτης αυτού του σεναρίου.
    Όπως έχουμε γράψει πολλάκις στο παρελθόν, η χειρότερη φάρα καθαρμάτων, ήταν όσοι έβγαζαν εκατομμύρια στο εξωτερικό μετά την άνοδο Παπανδρέου στην εξουσία (πολύ πριν τους “τιτανικούς”). Την στιγμή που είχε φύγει ο “κακός Καραμανλής”, είχε αναλάβει μία κυβέρνηση που ήλεγχε συνδικάτα, διαπλοκή, έλεγε ότι “λεφτά υπάρχουν” και είχε όλα τα φόντα να ασκήσει πολιτική.   Και όμως, εκείνη την εποχή, μία κάστα ανθρώπων άρχισαν μανιωδώς να βγάζουν τα λεφτά τους εκτός Ελλάδας. Πράγμα που σημαίνει ότι γνώριζαν πολύ καλά το σχέδιο Παπανδρέου και τι θα επακολουθούσε. Πολλοί εξ’ αυτών μάλιστα, επένδυσαν και αυτά τα λεφτά εις βάρος της χώρας τους.
    Χαρακτηριστικότατη περίπτωση, αυτή του συνεργάτη του Ανδρέα Α. Παπανδρέου, αδελφού του τ. πρωθυπουργού, που έβγαλε έξω 17 εκ. τον Δεκέμβρη του 2009, με πρόσχημα εξαγορές εταιρειών δικών του συμφερόντων! Τα λεφτά αυτά μάλιστα προήλθαν από θαλασσοδάνεια κρατικού τραπεζικού ιδρύματος! Ο ίδιος σήμερα έχει εγκαταλείψει την Ελλάδα!
    Ο κύριος Στουρνάρας λοιπόν, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “Ελλάδα”, προσπάθησε να αποσπάσει την έγκριση του πρωθυπουργού προκειμένου να δομήσει διάταξη με την οποία θα αμνήστευε όσους έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό! Η υπόθεση είναι σοβαρότατη γιατί πήγε να περάσει με προπέτασμα την δήμευση ακινήτων όσων οφείλουν στην εφορία, χωρίς όμως να γίνεται μνεία για τα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό… Συμπεριλαμβάνοντας βεβαίως και την απεχθή κατηγορία ανθρώπων που περιγράψαμε στην αρχή του άρθρου.
    Η αποκάλυψη αυτή είναι εξόχως σοβαρή και απαιτεί επίσημη τοποθέτηση.
olympia  
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

8.Αν δεν ήταν η Κυρά, ήταν η Ελλάδα...
ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
    Μεσημεράκι Σαββάτου, με έναν ήλιο-υπόσχεση Άνοιξης να κάνει σπλαχνικές τις οδούς των ανθρώπων.
    Αυτός οδηγούσε το αυτοκίνητό του με δευτέρα -μάλλον- για να μαζέψει καμιά ηλιαχτίδα πρόθυμη να διαλύσει λίγο από το σκοτάδι των επιβεβλημένων (από τους κυβερνώντες) έντονων βιοτικών μεριμνών.
    Είναι ένας λιγόλογος άνθρωπος που δούλεψε σκληρά και πολύ και τώρα επιβιώνει με μια κουτσουρεμένη σύνταξη.
    Όταν έφτασε μπροστά στη εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου, έκανε τον σταυρό του και φαντάζομαι πως δεν ζήτησε κάτι γιατί έμαθε να μην ζητάει και -ίσως- τόσο απλοϊκός που είναι, να νομίζει πως αν υποβάλει κάποιο αίτημα, θα βαρύνει τον Άγιο. Και αυτό δεν το θέλει με τίποτε, ούτε καν για τους ανθρώπους...
    Χαμένος στις σκέψεις του, δεν άκουσε την φωνή αλλά είδε την γυναίκα να του γνέφει από μακριά, κουνώντας τα χέρια. Μετά την άκουσε κιόλας που έλεγε "κύριε, κύριε".
" 'Ηταν μία συνηθισμένη γυναίκα." είπε αργότερα " Ούτε κακοντυμένη, ούτε ζητιάνα. Πλησίασε και μου ζήτησε ενάμιση ευρώ, να πάρει ψωμί. Και μου είπε να της δώσω την διεύθυνσή μου, να μου το επιστρέψει όταν πληρωθεί!
    Της έδωσα (νομίζω ότι δεν της έδωσε μόνο ενάμιση...) και της είπα πως δεν το θέλω πίσω, αν και επέμενε πολύ".
    Η λιτότητα του περιεκτικού του λόγου τελείωσε την αφήγηση εδώ αλλά αυτό που του έκανε υγρά τα μάτια, δεν ήταν η συνήθης αλλεργία του...
    Συνέχισε να καθαρίζει, στο τραπέζι της αυλής, τα χόρτα που είχε αγοράσει από την λαϊκή κι' εγώ ευχήθηκα αυτή η άγνωστη να μην ήταν ένα ακόμη θύμα της εξουσίας αλλά ίσως η Κυρά μας η Παναγιά που βγήκε από μια της εικόνα του παρακειμένου ναού και του ζήτησε χρήματα, για να ευλογήσει την καλοσύνη του.
    Έτσι το ήθελε η φαντασία μου για κείνον αλλά και για τις γυναίκες που δεν θέλω να μην έχουν ψωμί να φάνε, προεικονίζοντας (πιθανότατα) το δικό μας μέλλον.
    Αν δεν ήταν η Κυρά, σ' ένα "παιχνίδι" με τον αγαθό άνθρωπο στην πρώιμη λιακάδα, τότε σίγουρα ήταν η ίδια η Ελλάδα, που βγήκε σε επαιτεία.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
9.“Xαστούκι” δικαστικών υπαλλήλων στην τρόικα! Αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί τους
greeknation.blogspot.gr
    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) αρνήθηκε την πρόσκληση της τρόικας για συνάντηση με αντικείμενο τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης.
    Η ΟΔΥΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «οι πολιτικές μνημονίων έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αρνησιδικία και διάλυση των δικαστικών υπηρεσιών».

10.ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΗΜΙΜΕΤΡΑ…ΗΜΙΜΕΤΡΑ…ΗΜΙΜΕΤΡΑ !

ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΑΝΕΙΣΔΟΧΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
    O Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας πραγματοποίησε σήμερα επίσημη επίσκεψη στο Μπαγκλαντές, με κύριο αντικείμενο το κοινού ενδιαφέροντος ζήτημα της μετανάστευσης. Επισημαίνεται ότι το Μπαγκλαντές αποτελεί, μαζί με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, μία από τις κύριες πηγές μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και ότι η επίσκεψη του κ. Δένδια στη χώρα ήταν η πρώτη μέλους της ελληνικής κυβέρνησης από το 2000.
    Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με την Πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές κα Sheikh Hasina , τον Υπουργό Εξωτερικών Dr . Dipi Moni , τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Mohiuddin Khar Alamgir , τον Υπουργό Αποδήμων κ. Khandker Mosharraf Hossain και τον Υπουργό Οικονομικών κ. κ. Abul Maal Abdul.
    Κατά τη συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη της χώρας μας με την Πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές, συζητήθηκαν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο χωρών και εκφράσθηκε η αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας.
    Από την πλευρά του ο κ. Νικόλαος Δένδιας δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης με την Πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές: «Η επίσκεψη άνοιξε νέους δρόμους στις σχέσεις των δύο χωρών για συνεργασία σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως για την αστυνομική συνεργασία και το μεταναστευτικό».
    Κατά τις διαδοχικές συναντήσεις οι οποίες προηγήθηκαν, με τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και Αποδήμων, επιβεβαιώθηκε το εγκάρδιο κλίμα το οποίο επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συμφωνήθηκε ότι είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και του Μπαγκλαντές η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
    Κατά τις συναντήσεις συμφωνήθηκε να υπογραφεί συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, ενώ από την Ελλάδα υποβλήθηκε η πρόταση να υπογραφεί συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ του Μπαγκλαντές αφενός και της Ελλάδας αφετέρου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία το Μπαγκλαντές δεσμεύθηκε να εξετάσει. Το Μπαγκλαντές δεσμεύθηκε επίσης να ενισχυθούν άμεσα οι υπηρεσίες του Προξενείου του στην Αθήνα, ώστε να επιλυθούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα στο ζήτημα της επανεισδοχής παράνομων μεταναστών.
     Ο κ. Δένδιας δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων συναντήσεων:
« Όλες οι συνομιλίες μας στη Ντάκα έγιναν σε πάρα πολύ καλό κλίμα. Είχα την τύχη να διαπιστώσω ότι η βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας μας είναι αμοιβαία. Διαπιστώθηκε ότι δύο χώρες αναγνωρίζουν τη θετική συνεισφορά των νομίμως διαμενόντων μεταναστών από το Μπαγκλαντές στην οικονομία της χώρας μας. Αλλά συμφωνήθηκε επίσης να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια το Μπαγκλαντές προκειμένου να περιοριστεί η ροή των παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα, καθώς αναγνωρίζεται ότι γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από οργανωμένα κυκλώματα σύγχρονων δουλεμπόρων».
    Τέλος, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Ντάκα με τον Υπουργό Οικονομικών του Μπαγκλαντές κ. Abul Maal Abdul , με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τη διεθνή οικονομική κατάσταση.
    Ο Υπουργός επιστρέφει σήμερα το βράδυ στην Ελλάδα.
makeleio

ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑ )
11.Αβραμόπουλος: Ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα
ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ. ΚΑΛΑ ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΣΤΑ ‘’ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ’’…
    Επίσημη επίσκεψη στον Καναδά πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή τον εορτασμό των 70 ετών διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα.
www.newsbomb.gr
    Μιλώντας ενώπιον πλήθους επενδυτών και επιχειρηματιών καναδέζικων εταιρειών, ο υπουργός διαβεβαίωσε τους επιχειρηματίες ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές υλοποιούνται σε όλους τους τομείς, οδηγώντας στη διαμόρφωση ενός φιλόξενου, ασφαλούς και ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
    Ο κ. Αβραμόπουλος ανέπτυξε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας σε σημαντικούς κλάδους, όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, και η ναυτιλία καθώς και τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται στην ελληνική οικονομία.
    Ενημέρωσε ακόμα για τις σημαντικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και που διέλυσαν τις όποιες αμφιβολίες υπήρχαν για τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ και την Ευρώπη.

12.Ράδιο Αρβύλα: Η Πατέρα ξέρει την πραγματική αιτία που απέτυχε η απόδραση Βλαστού
gossip-tv.gr
    Χθες στην εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» έδειξαν ένα απόσπασμα από την εκπομπή της Σταματίνας Τσιμτσιλή και την πραγματική αιτία που απέτυχε η απόδραση του Παναγιώτη Βλαστού.
    Η αποτυχία της απόδρασης ευθύνεται στον ανάδρομο Ερμή! «Βρε, κύριε ληστή μου με ανάδρομο Ερμή;» είπε χαρακτηριστικά η αστρολόγος, Λίτσα Πατέρα!
    Και δεν έμειναν εκεί οι «Ράδιο Αρβύλα».... Πρότειναν στον ΑΝΤ1 να κάνει τηλεφωνική γραμμή για να μαθαίνουν τις αστρολογικές προβλέψεις της Λίτσας Πατέρα οι κρατούμενοι!

13.Ο γητευτής των κεφτέδων

Newsit.gr
Από χθες μέχρι σήμερα το twitter βούλιαξε από εκείνους που αποφάσισαν να διακωμωδήσουν όλα όσα έχουν συμβεί με τα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ που αποσύρθηκαν προληπτικά...
H αφίσα που κάνει το γύρο facebook και twitter..
- " Ενα αλογο !! Το βασιλειο μου για ενα αλογο !!!! " - Ριχαρδος ο 3ος περιμενοντας σε ουρα στα #IKEA
- Ο γητευτης των κεφτέδων
- που σε ολα τα φαγαδικα για να παραγγειλετε σας φερνουν κατ'αλογο,δεν σας προβληματισε ποτε;
- Οπως καταλαβαινετε κοριτσια, μη περιμενετε τον πριγκηπα πανω σε αλογο. Πεζος θα ρθει. Τα φαγαμε ολα.
- Εδωσα στο αλογο μου κεφτεδακι απο τα ΙΚΕΑ και αφησε πανω του λιγα λουλουδια..
- Καλά στο 3ο ταμείο στα ΙΚΕΑ έχει μια γκόμενα...ΑΛΟΓΟ!
- έφαγα κεφτεδάκια από ΙΚΕΑ και με πιάσαν αμέσως οι πόνυ
- Ο γύρος αλόγου λέγεται carousel?
- Κεφτεδάκια παχνί
- Μια όμορφη κεφτέδα με 2 άλογα...
- Ιπποσιτιζόμαστε
- Σύμφωνα με ανακοίνωση της Φερράρι, από σήμερα το λογότυπο της εταιρείας θα είναι ένας κεφτές ΙΚΕΑ
- Εκατσε μια μύγα στο κεφτεδακι μου κι εγινε αλογομυγα
- Με πόσα κεφτεδακια απο το ικεα φτιαχνω καρουζέλ;
- Φήμες λένε ότι ο ΣΕΦ στα ΙΚΕΑ ήθελε το ένα τ'αλογο να είναι άσπρο, όπως τα όνειρα που έκανε παιδί...
- Καταπληκτικά αυτά τα ΙΚΕΑ Føråda.
- Τα ΙΚΕΑ τον δεκαπενταύγουστο θα σερβίρουν το Αλογάκι της Παναγίας
- Aν τα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ έχουν κρέας αλόγου, ο σολωμός έχει κρέας ιππόκαμπου;

14.ΠΡΟΣΕΥΧΗ
ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΣΩΤΟΣ
    Σε παρακαλώ καλέ μου ΘΕΟΥΛΗ.. να με βοηθήσεις να είμαι καλό παιδάκι... να με προστατεύεις ,και βοήθα όλο τον κόσμο να’ ναι καλά.. και σε παρακαλώ θεέ μου μη βγάζεις στην τηλεόραση ένα κύριο...που τον λένε ΑΝΤΩΝΗ γιατί κάθε φορά που τον βλέπει ο μπαμπάς μου λέει .. ''πες τα λεβέντη μου..'' και τότε ο παππούς τον μουντζώνει τον μπαμπά μου, γιατί λέει πως αυτός ο Αντώνης είναι.... (λέει μια λέξη που η αγωγή μου δεν μου επιτρέπει να πω, γιατί η δασκάλα λέει να μη λέμε κακά λόγια)..και τότε ο θείος μου που είναι δημόσιος υπάλληλος λέει πως μόνο ένας κύριος χοντρός είναι καλός .. ΒΑΓΓΕΛΗ τον λένε .. και τότε η γιαγιά μου τον μουντζώνει τον θείο μου γιατί η γιαγιά μου ήταν στην ΕΠΟΝ .δεν ξέρω τι είναι αυτό.. αλλά κάθε φορά που το λέει κλαίει ,γιατί λέει .. ''και η Αλέκα σκατά τα ’κανε.''.
Kαι καλά αφού τα κάνανε σκατά γιατί δεν τα καθαρίζουνε για να πάψει να κλαίει η γιαγιά.. και ο ξάδελφός μου που πάει στο πανεπιστήμιο λέει πως .. ''όλοι είναι κλέφτες και πως αυτός θα ψηφίσει ΤΣΙΠΡΑ '' γιατί λέει..'' αυτός θα τους πηδήξει όλους .'' Τώρα ποιους θα πηδήξει δεν ξέρω.. αλλά τι να πω.. και η άλλη μου ξαδέλφη που ο μπαμπάς της είναι αστυνόμος λέει πως αυτοί ψηφίζουν χρυσή αυγή... μα εγώ δεν ξέρω τι είναι αυτό .. αλλά ο παππούς λέει πως αυτοί είναι φασίστες.. Οι φασίστες μάλλον ράτσα σκυλιών πρέπει να’ ναι, γιατί ο παππούς μου όταν λέει φασίστες βάζει μπροστά και τα κοπρόσκυλα.. ''κοπρόσκυλα φασίστες '' λέει
Kαι η μαμά μου είπε πως θα ξαναψηφίσει Κουβέλη.. αλλά ο μπαμπάς μου της είπε πως αν το ξανακάνει να ξεχάσει το κοκό για ένα μήνα. Και η μαμά μου είπε ..''σκασίλα μου κάλους θα βγάλει το χέρι σου.. '' Θεούλη μου δεν κατάλαβα τι σχέση έχουν όλα αυτά.. στη μαμά αρέσουν τόσο πολύ τα γλυκά.. πώς θα μείνει χωρίς γλυκό ένα μήνα ..και τα χέρια του μπαμπά θα βγάλουν κάλους????
Μου’ ρχεται να κλαίω.. Εγώ πάντως όταν μεγαλώσω ήθελα να γίνω γιατρός.. αλλά τώρα το μετάνιωσα.. θα γίνω Τσοχατζόπουλος . δεν ξέρω τι δουλειά είναι αυτό, αλλά πρέπει να είναι πολύ καλή δουλειά και να βγάζεις πολλά λεφτά γιατί ο μπαμπάς μου λέει. ''κουφάλα Τσοχατζόπουλε τα κονόμησες'' . ΩΩΩΩΩΧΧΧΧΧ , θεέ μου, είπα κακιά λέξη . Συγχώρα με . Μη το πεις του μπαμπά γιατί τώρα που το χέρι του θα έχει βγάλει κάλους, θα πονάω αν με δείρει . . Ευχαριστώ ,θεέ μου! ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ .. τα φιλιά μου στην Παναγίτσα ......

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
15.Ο ΗΛΙΟΣ ΕΒΑΣΙΛΕΨΕ
Ο ήλιος εβασίλεψε
Το βράδυ πλησιάζει
Το φεγγαράκι φάνηκε
στο βάθος μας κοιτάζει
στο βάθος μας κοιτάζει

Αχ να μπορούσα να βρεθώ
Κοντά στα βήματα σου
Να νοιώσω την αγάπη μου
Νάρχεται πια κοντά σου
Νάρχεται πια κοντά σου

Αηδονάκι μου γλυκό
Χαρά μες την ζωή μου
Τραγούδα τον γλυκό σκοπό
Να γιάνει η πληγή μου
Να γιάνει η πληγή μου

Της θάλασσας την μοναξιά
Και της στεριάς την χάρη
Δεν θα μπορώ να φανταστώ
Αιχμάλωτο με άλλη
Αιχμάλωτο με άλλη

Φύσα αεράκι δυνατά
Φύσα και δρόσισέ με
Για να κερδίσω μια καρδιά
Που χρόνια τυραννιέμαι
Που χρόνια τυραννιέμαι
Λαζ.-Κίμων Μπερβερίδης

Ο ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
16.Η Μέρκελ με το «χαρτί» της Κύπρου
www.ethnos.gr
    Αναθέρμανση των συνήθως τεταμένων σχέσεων Βερολίνου και Αγκυρας επιδιώκουν ο Ταγίπ Ερντογάν και η Ανγκελα Μέρκελ, όπως φάνηκε από τη διήμερη επίσκεψη της τελευταίας στην Τουρκία.

    Στιγμιότυπο από την υποδοχή της Ανγκελα Μέρκελ στην Αγκυρα. Οι επαφές της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν είχαν στο επίκεντρό τους την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
    Από τη μία πλευρά η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία έκανε λόγο για «βαθιά φιλία» ανάμεσα στις δύο χώρες, απέφυγε να χρησιμοποιήσει και πριν και κατά την επίσκεψή της τον όρο «ειδική σχέση» Τουρκίας- ΕΕ, που υποστηρίζει αντί της πλήρους ένταξης, ενώ από την άλλη πλευρά ο Τούρκος πρωθυπουργός παραβρέθηκε για πρώτη φορά στη συνάντηση της Μέρκελ με τις μη μουσουλμανικές θρησκευτικές κοινότητες της Τουρκίας.
    Κορυφαίο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών της Μέρκελ με τον Ερντογάν και τον πρόεδρο Γκιουλ ήταν οι τουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Παρά την «επιφυλακτικότητα» που εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τις οποίες χαρακτήρισε «ανοιχτού αποτελέσματος», τα σχόλιά της και, συγκεκριμένα, η έκκλησή της να «ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο» ενισχύει την αισιοδοξία της Αγκυρας ότι θα βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει εδώ και χρόνια.
    Πάντως, σε κοινή συνέντευξη που έδωσαν η καγκελάριος με τον Τούρκο πρωθυπουργό στην τουρκική πρωτεύουσα, η Μέρκελ πίεσε την κυβέρνηση να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε πλοία και αεροσκάφη από την Κυπριακή Δημοκρατία, θέτοντάς το μάλιστα ως προϋπόθεση για το άνοιγμα πολλών κεφαλαίων πολιτικής κάθε υποψήφιας προς ένταξη χώρας που πρέπει να εναρμονιστούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και που παραμένουν κλειστά. Η Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμα στο ακανθώδες κουρδικό ζήτημα, αναφέροντας ότι εξετάζεται «με μεγάλη ευαισθησία και προσοχή» το αίτημα της τουρκικής πλευράς για έκδοση Τούρκων πολιτών που καταζητούνται στην Τουρκία ως τρομοκράτες.
    Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι η Τουρκία έχει ζητήσει από τη Γερμανία να εκδοθούν 200 «μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων» και υπενθύμισε ότι ο δράστης της πρόσφατης βομβιστικής επίθεσης εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα είχε έλθει στην Τουρκία από τη Γερμανία.
    Πάντως ο Τούρκος πρωθυπουργός επεσήμανε τη στενή φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Μέρκελ και με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας ενός Τουρκικο-Γερμανικού Πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη το προσεχές έτος, που ιδρύθηκε βάσει διμερούς συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και τα πτυχία του οποίου θα ισχύουν και στις δύο.
Οικονομικές σχέσεις
    Επίσης υπογράμμισε τη σημασία των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών τονίζοντας ότι ο όγκος των διμερών συναλλαγών έχει αγγίξει τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ότι από το 2002 μέχρι σήμερα έχουν γίνει τουρκικές επενδύσεις της τάξης του 1,5 δισ. δολαρίων στη Γερμανία και ότι το 2012 οι Γερμανοί κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στη λίστα των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την πατρίδα του. Στην «αφρόκρεμα» των επιχειρηματιών που συνόδευσαν τη Μέρκελ στην Τουρκία βρίσκονταν και στελέχη της Siemens, τα οποία πέτυχαν χθες μια σημαντική συμφωνία στην Τουρκία.
    Το φορτωμένο πρόγραμμα της καγκελαρίου στην Τουρκία περιέλαβε πολλές επισκέψεις σε ναούς και τουριστικά αξιοθέατα.
    Μετά την επίσκεψή της στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, η Μέρκελ υπενθύμισε για ακόμα μία φορά τη φιλία Βερολίνου και Αγκυρας στο βιβλίο εντυπώσεων: «Οι σκέψεις μου είναι στον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, και στη βαθιά φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες μας και τους πολίτες τους». Ανάμεσα στις πολλές επισκέψεις της, η Μέρκελ παραβρέθηκε στο υπαίθριο μουσείο του Goreme στην Καππαδοκία, όπου έγινε δεκτή με ρίψη τριαντάφυλλων από αερόστατο, αλλά και στη Σκοτεινή Εκκλησιά του 11ου αιώνα και στην Εκκλησία των Στεφάνων.
    Χθες το βράδυ η Μέρκελ συναντήθηκε και με εκπροσώπους των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων της Τουρκίας, ανάμεσά τους και χριστιανούς, όπου επέλεξε να είναι αυτήν τη φορά παρών ο Ερντογάν, σε αντίθεση με την αντίστοιχη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί πριν από τρία χρόνια.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

17.Μεγάλη νίκη των αντιμνημονιακών δυνάμεων στην Ιταλία
    Mεγάλη στρατηγική επικράτηση της αντιμνημονιακής δεξιάς καταγράφεται στην Ιταλία, όπου στην κούρσα για τη Γερουσία στις τρεις μεγάλες περιφέρειες της Λομβαρδίας, της Σικελίας και της Καμπανίας προηγείται η δεξιά παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι! Ο τροϊκανός τραπεζίτης Μάριο Μόντι, ο "Παπαδήμος της Ιταλίας" καταβαραθρώνεται με 9%!
    Η δεξιά παράταξη του πρώην πρωθυπουργού προηγείται στη μάχη για τη Γερουσία στη Λομβαρδία (Μιλάνο) με 34,6%, έναντι 31% της κεντροαριστερής συμμαχίας του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, σύμφωνα με τα νεότερα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης του τηλεοπτικού δελτίου La7 έξω από τα εκλογικά τμήματα.
    Ακόμα και αν βγει δεύτερος ο κεντροδεξιός σχηματισμός ελέγχει το παιχνίδι, καθώς καταγάγει μεγάλες νίκες στις περιφέρειες που ελέγχουν την Γερουσία.
    Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, η δεξιά επικρατεί και στην κούρσα για τη Γερουσία στη Σικελία με 33%, ενώ στη δεύτερη θέση κατατάσσεται το κίνημα διαμαρτυρίας του κωμικού Μπέπε Γκρίλο με 28,4% και έπεται η κεντροαριστερά με 28%.
    Στην επίσης μεγάλη περιφέρεια της Καμπανίας (Νάπολι), η παράταξη του Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει για τη Γερουσία το 35,6% έναντι 30% της συμμαχίας του Μπερσάνι.
    Πράγματι, η παραπάνω άποψη φαίνεται να έχει κάποια βάση, καθώς μπορεί να υπερισχύει το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι στη Βουλή, ωστόσο η συμμαχία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά του Ρομπέρτο Μαρόνι εμφανίζεται τώρα να προηγείται στη Γερουσία με 31,6%, σύμφωνα με την προβολή του ινστιτούτου Piepoli, που μετέδωσε η Rai.Ο συνασπισμός του Μπερσάνι ακολουθεί με 29,4%, ενώ το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο φτάνει στο 25%.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η Corriere della Sera, «ο Μάριο Μόντι τρέμει», καθώς τα istant poll του δίνουν ένα 7%-9%, σε αντίθεση με τα πρώτα στοιχεία που τον έφερναν κοντά στο 10%.
    Ο Μπερσάνι θεωρείτο από τους περισσότερους ο επικρατέστερος για την πρωθυπουργία, κάτι που είχε διαφανεί ήδη από τις εσωκομματικές εκλογές όταν κατατρόπωσε τον κύριο αντίπαλό του τον 38χρονο Ματέο Ρέντζι ο οποίος αναμενόταν να φέρει έναν αέρα ανανέωσης στο κόμμα.
    Ο 62χρονος από την Πιατσέντζα μπορεί να μην έφερε τελικά κανένα φρέσκο στοιχείο, ωστόσο η ηρεμία του, η σοβαρότητά του που από πολλούς δε θεωρούνται χαρίσματα ηγέτη, τον έφτασαν στην κορυφή.
    Επηρεασμένος μάλιστα και από την ανταπόκριση του Γκρίλο, έπειτα από τη διαδικτυακή του καμπάνια, ξεκίνησε κι εκείνος μια προσπάθεια προσέγγισης του ιταλικού λαού μέσω δημοφιλών τόπων κοινωνικής δικτύωσης, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα. Άλλωστε η εικόνα του δεν συμβαδίζει απόλυτα με εκείνη του μοντέρνου και ενεργού χρήστη του διαδικτύου.
    Τη μεγάλη έκπληξη έκανε ο αντισυστημικός Μπέπε Γκρίλο, παρότι αρχικά είχε αντιμετωπιστεί σαν τον «τρελό του χωριού» με τις φωνές του, τις άγριες εκφράσεις του προσώπου του και τα μηνύματά του για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.
    Τελικά ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων προσέγγισε τον ιταλικό λαό με την απλότητά του, την αμεσότητά του και τον καταγγελτικό του λόγο κατά των «διεφθαρμένων πολιτικών που τρώνε».
defencenet.gr

Ο ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ
18.Γιατρός έγραψε τη συνταγή σε ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ!
ΕΛΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ… ΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΕΤΣΙ ?
ΞΕΜΕΙΝΑΝ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ. ΞΕΡΩ ΤΙ ΛΕΩ…
    Στο κέντρο Υγείας της Σιάτιστας συνέβη ένα μάλλον τραγελαφικό περιστατικό τη Δευτέρα.
    Όπως αναφέρει το thbest.gr, νεαρός κάτοικος της περιοχής βρέθηκε εκεί για να θεωρήσει μία συνταγή που είχε πάρει προηγουμένως από γιατρό του Νοσοκομείου Γρεβενών.
    Το παράξενο της υπόθεσης, είναι ότι από την άλλη πλευρά του... εντύπου ήταν τα ονόματα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στον Ν. Γρεβενών.
    Αυτό σημαίνει πως ο συγκεκριμένος γιατρός έγραψε κανονικά τη συνταγή και έβαλε τις σφραγίδες... σε ένα ψηφοδέλτιο.
www.newsbomb.gr/

19.Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ!
Καταρρίπτουμε τον τουρκικό μύθο

zagalisa.gr.
ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΠΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
    Η Ζαγάλισα αποκαλύπτει σήμερα μετά από προσεκτική επιτόπια έρευνα πολλών μηνών, ότι ο ισχυρισμός της γέννησης του Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ) στη Θεσσαλονίκη είναι ένα μεγάλο και ωραίο ΠΑΡΑΜΥΘΙ, για να κοροϊδεύουν οι Τούρκοι τους εαυτούς τους, αλλά και πολλούς μουσουλμάνους από τη Θράκη. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να τονώσουν το εθνικό φρόνημα, έχει δοθεί «γραμμή», ώστε οποιοδήποτε τουριστικό γκρουπ «Τούρκων» της Ελληνικής Θράκης αποτελούμενο από πολιτιστικούς συλλόγους και κυρίως δημοτικά σχολεία, επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, να πηγαίνει συμβολικά πρώτα στο …σπίτι του Κεμάλ και μετά οπουδήποτε αλλού. Για τον τουρκικό εθνικισμό το ιστορικότερο αξιοθέατο της Θεσσαλονίκης είναι το …σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ!
    Σε πολλά φύλλα των τουρκόφωνων εφημερίδων καταχωρούνται όλο και πιο συχνά φωτογραφίες από συλλόγους και μειονοτικά σχολεία της Θράκης τα οποία επισκέπτονται το …σπίτι του μεγάλου ηγέτη! Έχει γίνει πλέον της μόδας για κάθε «Τούρκο» της Θράκης! Μόνο που το προσκύνημα είναι σε μαϊμού μέρος…
   
Ο Κεμάλ, δεν γεννήθηκε στην κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη της εποχής εκείνης (δεν ήταν «πρωτευουσιάνος» όπως θέλει να τον παρουσιάζει ο Τουρκικός εθνικισμός), αλλά σε ένα μικρό χωριουδάκι έξω από τον Λαγκαδά, την Χρυσαυγή, όπου μέχρι τα οκτώ περίπου χρόνια του φύλαγε αγελάδες και πρόβατα στους γύρω λόφους! Εκεί πήγε στο δημοτικό σχολείο. Φυσικά σε καμιά τουρκική βιογραφία ή εγκυκλοπαίδεια δεν θα διαβάσετε αυτή την αλήθεια.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ
    Η Ζαγάλισα εδώ και πολλούς μήνες έχει ξεκινήσει μία μεγάλη επιτόπια (και βιβλιογραφική) έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας (ένα τμήμα μόνο) παρουσιάζονται σε αυτό το φύλλο και οι αναγνώστες μας, θα μάθουν αλήθειες που θα αλλάξουν την εικόνα που είχαν για τα πράγματα και για άλλη μια φορά θα αποδειχθεί το πόσο εύκολα οι Τούρκοι, χρησιμοποιούν το ψέμα για να πετύχουν τους στόχους τους. Η αλήθεια όμως δεν κρύβεται και για να χρησιμοποιήσουμε μια δική τους παροιμία «Ο ήλιος δεν κρύβεται με την λάσπη»!
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΥΣΑΥΓΗ
    Όταν οι χριστιανοί ανατολικοθρακιώτες πρόσφυγες πρωτοήρθαν (1922) στο Σαρίγερ (σήμερα Χρυσαυγή), οι Τούρκοι του χωριού δεν είχαν φύγει ακόμα. Έφευγαν σταδιακά κατά ομάδες και χρειάστηκε ένας περίπου χρόνος για να φύγει και η τελευταία οικογένεια. Στο διάστημα αυτό συγκατοίκησαν χριστιανοί πρόσφυγες και ντόπιοι μουσουλμάνοι. Μάλιστα, αναπτύχθηκαν και κάποιες φιλίες παρά τις εντάσεις της εποχής. Από τους ντόπιους μουσουλμάνους κατοίκους του χωριού έμαθαν οι Έλληνες ότι, ο Κεμάλ είχε γεννηθεί στο χωριό αυτό και μέχρι περίπου οκτώ χρονών είχε μεγαλώσει εκεί. Μάλιστα, λίγα χρόνια πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών, στην Χρυσαυγή, ζούσε και η γριά μαμή που τον είχε ξεγεννήσει (η Φατμέ Χανούμ), η οποία πρέπει να πέθανε γύρω στο 1911.
    Τότε, αρχές της δεκαετίας του 1920, ο τουρκικός εθνικισμός δεν είχε προλάβει να δημιουργήσει το μύθο ότι ο Κεμάλ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έτσι ήταν πολύ φυσικό να γνωρίζουν όλοι και να λένε την αλήθεια.
    Στο σπίτι, στο Σαρίγερ, όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ, εγκαταστάθηκε η οικογένεια του πρόσφυγα από την ανατολική Θράκη Ανδρέα Στάθη, ο οποίος αργότερα έγινε και πρόεδρος του χωριού Χρυσαυγή. Μάλιστα, οι συγχωριανοί του αστειευόμενοι επειδή εγκαταστάθηκε στο σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ, τον φώναζαν με το παρατσούκλι «Κεμάλ» ! Ο Α. Στάθης πέθανε το 1979 στην Χρυσαυγή.
    Το σπίτι του Κεμάλ ήταν χτισμένο από πέτρες και πλιθιά και ήταν διώροφο. Στον επάνω όροφο είχε δύο δωμάτια και κάτω το χαγιάτι. Είχε και αυλή. Βρισκόταν στην άκρη του χωριού μακριά από το τζαμί και δεν ανήκε στην κατηγορία των πλούσιων, αλλά των φτωχών σπιτιών. Ήταν χτισμένο κολλητά με άλλα δύο σπίτια.
    Οι ντόπιοι μουσουλμάνοι κάτοικοι, πριν μεταναστεύσουν, θυμούνταν ότι σε νεαρή ηλικία έβοσκαν με τον μικρό Κεμάλ πρόβατα και αγελάδες γύρω από το χωριό. Ήταν ένα συνηθισμένο παιδί της εποχής του. Όμως, στη συνέχεια χωρίς να γνωρίζουν γιατί, η μητέρα του τον πήρε και έφυγαν στη Θεσσαλονίκη.
    Οι τοίχοι του σπιτιού του Κεμάλ σώζονταν σε ύψος μισού περίπου μέτρου μέχρι τις αρχές του 1980. Τα σπίτι του όπως και τα υπόλοιπα του χωριού τα είχαν γκρεμίσει οι Θρακιώτες πρόσφυγες το 1924-25 για να πάρουν τις πέτρες και να χτίσουν καινούργια σπίτια στη σημερινή νέα Χρυσαυγή (πιο κοντά στον Λαγκαδά).
    Η αλήθεια αυτή αποσιωπήθηκε από τον καλπάζοντα τουρκικό εθνικισμό ο οποίος επιθυμούσε να παρουσιάσει τον Κεμάλ γεννημένο στην μεγάλη πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία άκμαζε και έλαμπε στα Βαλκάνια την εποχή εκείνη, και όχι σε ένα άγνωστο φτωχό χωριουδάκι έξω από τον Λαγκαδά.
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
    Τούρκοι πρόσφυγες που έφυγαν με την Ανταλλαγή των Πληθυσμών από το παλιό Σαρίγερ γνώριζαν την αλήθεια και παρά τα ψέματα του τουρκικού εθνικισμού, ερχόντουσαν πριν το 1981, ατομικά κυρίως, για προσκύνημα στον αληθινό τόπο γέννησης του Μουσταφά Κεμάλ. Υπήρχε μάλιστα ένας ντόπιος αγελαδάρης ο Κωνσταντίνος Γιαμουτζής, ο οποίος γνώριζε πολύ καλά την αληθινή ιστορία και αυτός συνόδευε τους επισκέπτες από την Τουρκία στο Σαρίγερ και τους έδειχνε τα ερείπια του σπιτιού.
    Αργότερα άρχισαν να έρχονται και με λεωφορεία από την Τουρκία. Το τελευταίο ήρθε το καλοκαίρι του 2007. Πολλοί επισκέπτες Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά την αλήθεια και την επιβεβαιώνουν, ότι δηλαδή ο Κεμάλ δεν γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη αλλά στο χωριό αυτό. Μάλιστα, ένας Τούρκος από τη Σμύρνη, προσκύνησε, φίλησε το χώμα και πήρε πέτρες από τα θεμέλια του σπιτιού του Κεμάλ για ενθύμιο. Όταν τον ρώτησαν εάν θα πάει και στο σπίτι της Θεσσαλονίκης, είπε «Αυτό είναι ψέμα. Ντροπή που άλλαξαν τον τόπο γέννησης του Μουσταφά Κεμάλ. Προσβάλλουν την μνήμη του. Δεν θα επισκεφτώ το ψευτο-σπίτι της Θεσσαλονίκης»
Η ... ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ
    Φαίνεται ότι και κάποιοι Τούρκοι αξιωματούχοι γνωρίζουν την αλήθεια, αλλά δεν τολμούν να την αποκαλύψουν. Το έτος 1981, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μουσταφά Κεμάλ, επισκέφθηκε την Χρυσαυγή (το κτίριο της τότε κοινότητας) ο Τούρκος πρόξενος Θεσσαλονίκης μαζί με τον γραμματέα του (σχετικό ρεπορτάζ στην εφημ. Θεσσαλονίκης ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ, 10 Μαίου 1981) συνοδευόμενοι και από Τουρκικό τηλεοπτικό συνεργείο. Ο ίδιος ήξερε την αλήθεια και γι’ αυτό παρακάλεσε τους κατοίκους να του υποδείξουν το ακριβές σημείο γέννησης του Μουσταφά Κεμάλ. Στάθηκε με σεβασμό και τράβηξε πολλές φωτογραφίες. Σε κάποια στιγμή αποκάλυψε στους Έλληνες συνοδούς του: «γνωρίζω ότι αυτή είναι η αλήθεια, αλλά είναι δύσκολο να το παραδεχθούμε επίσημα και καταλαβαίνετε το λόγο…». Ο ίδιος προθυμοποιήθηκε να χρηματοδοτήσει την ανέγερση μουσείου, το οποίο θα βοηθούσε και την ανάπτυξη του χωριού…
    Το 1981 πάλι, με αφορμή τους …εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κεμάλ, οι βουλευτές Νικήτας Βενιζέλος και Κ. Μπαντουβάς, με ερώτησή τους στο Ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών, αμφισβήτησαν επισήμως τη θεωρία ότι το σπίτι δίπλα στο Τουρκικό Προξενείο Θεσσαλονίκης είναι αυτό στο οποίο γεννήθηκε ο Κεμάλ, επικαλούμενοι μάλιστα και αυτοί την μαρτυρία της ίδιας της αδελφής του, της Μακμπουλέ, όπως διασώθηκε σε τουρκικές βιβλιογραφικές πηγές (Aydemir κλπ)
ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ
    Αλλά, ακόμα και αν ο Κεμάλ είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη, τότε σύμφωνα με μαρτυρία που διασώθηκε από την ίδια την αδερφή του, την Μακμπουλέ, «ο Κεμάλ δεν γεννήθηκε σε αυτό το σπίτι, αλλά σε ένα άλλο, σε κοντινή γειτονιά» (βλ. Μουσταφά Κεμάλ, Χ. Χριστοδούλου, Θεσσαλονίκη 2007, σ. 28). Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση το μουσείο έχει στηθεί σε ΛΑΘΟΣ σπίτι.
    Γιατί, λοιπόν, το Ελληνικό κράτος δέχθηκε ως πόλη γέννησης του Κεμάλ την Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα το μαϊμού σπίτι της οδού Αγ. Δημητρίου, δίπλα στο Τουρκικό προξενείο;
    Η απάντηση βρίσκεται στο φανφαρόνικο κλίμα της Ελληνοτουρκικής προσέγγισης που επικρατούσε την δεκαετία του 1930, όπου πολλές υπερβολές και χειρονομίες φιλίας ανταλλάσσονταν μεταξύ των Ελληνικών (κυρίως) και Τουρκικών κυβερνήσεων. Ο τουρκικός εθνικισμός - με την ανοχή του ιδίου του Κεμάλ - είχε ήδη ανακηρύξει ως πόλη γέννησής του τη Θεσσαλονίκη και δεν θα ήταν ευγενικό εκ μέρους της Ελλάδας να απομυθοποιήσει τον μύθο. Δεν θα είχε άλλωστε καμία σημασία για τα δεδομένα της εποχής εκείνης.
    Το 1934 η Ελληνική κυβέρνηση ανάρτησε έξω από το σπίτι-μαϊμού, μία πινακίδα όπου αναφερόταν ότι «εδώ γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ». Και σαν να μην έφτανε αυτό, το 1937 η κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά, σε μία συμβολική κίνηση προς την …φίλη Τουρκία, έδωσε εντολή στο δήμο Θεσσαλονίκης να αγοράσει το μαϊμού-σπίτι από τον Ελληνική οικογένεια (Σεραφειμίδου, έμποροι υποδημάτων), που το κατοικούσε. Όταν η οικογένεια αρνήθηκε να το πουλήσει προφανώς από εθνική ευαισθησία, τότε το κράτος προχώρησε στην υποχρεωτική απαλλοτρίωσή του… Μετά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Μερκουρίου, ενημέρωσε επίσημα με επιστολή του την κυβέρνηση του Ισμέτ Ινονού, ότι χαρίζει το σπίτι στο Τουρκικό κράτος.
    Ο Κεμάλ και η μητέρα του Ζουμπεϊντέ γνώριζαν την αλήθεια, αλλά έκαναν την …πάπια! Άραγε, θα μπορούσαν να πουν, ότι δεν γεννήθηκε σε αυτό το σπίτι, αλλά σε ένα χωριατόσπιτο στην περιοχή του Λαγκαδά; Και τι θα μπορούσε να γίνει; Να τους χαρίσουν ένα γκρεμισμένο χωριατόσπιτο βουτηγμένο στις λάσπες σε ένα άγνωστο χωριό; Αυτό δεν θα ταίριαζε στην εικόνα και στην ιστορία του μεγάλου ηγέτη της σύγχρονης Τουρκίας.
    Προφανώς και η Ελληνική κυβέρνηση γνώριζε την αλήθεια, αλλά θέλησε με αυτή την κίνηση να κολακεύσει τον ίδιο τον Κεμάλ. Η επίσημη αναγνώριση του σπιτιού από την ίδια την Ελληνική κυβέρνηση, θα έκλεινε οριστικά το ζήτημα. Όμως πέρα από την επίσημη ιστορία που γράφεται και επιβάλλεται από πολιτικές σκοπιμότητες υπάρχει και η αλήθεια του λαού, η μνήμη του οποίου δεν αλλοιώνεται από τέτοιες σκοπιμότητες. Αυτή καταγράφουμε, όπως διασώθηκε αρχικά από τους μουσουλμάνους κατοίκους του χωριού Σαρίγερ και στη συνέχεια μεταδόθηκε στους χριστιανούς πρόσφυγες. Η αλήθεια στην λαϊκή μνήμη επιβιώνει μέχρι σήμερα. Η Ζαγάλισα διαθέτει άφθονο υλικό από βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις κατοίκων, όπου αποδεικνύονται με λεπτομέρειες όλα τα παραπάνω.
    Οι Τούρκοι χαρούμενοι για την ανέλπιστη Ελληνική δωρεά, πήραν το μαϊμού–σπίτι και στη συνέχεια έφεραν μαϊμού έπιπλα και άλλες απομιμήσεις από το ανάκτορα Ντολμά Μπαχτσέ και Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης, ακόμα και …ρούχα του Κεμάλ και τα εκθέτουν πλέον στο μουσείο δίνοντας την εντύπωση στον σημερινό επισκέπτη του μουσείου, ότι τα μαϊμού έπιπλα και οι φορεσιές χρησιμοποιήθηκαν μέσα σε αυτό το σπίτι, από τον ίδιο τον Κεμάλ. Το χέρι του Κεμάλ ποτέ δεν ακούμπησε αυτά τα ιμιτασιόν έπιπλα…
    Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το σπίτι είχε κατοικηθεί από Ελληνικές οικογένειες για πολλά χρόνια. Έτσι, η όλη υπόθεση θυμίζει μάλλον θεατρικό σκηνικό σε κωμωδία…στην οποία συνέβαλε και το Ελληνικό κράτος. Όμως, η ιδεολογική λειτουργία του βαμμένου με ροζ χρώμα μαϊμού-σπιτιού είναι έντονη και εκεί κατευθύνονται συστηματικά πλέον σχολεία και σύλλογοι από την Θράκη, προκειμένου να βαθαίνουν ακόμη περισσότερο τον συνειδησιακό εκτουρκισμό των Πομάκων.
    Οι Πομάκοι, όταν επισκεπτόμαστε τη Θεσσαλονίκη πρέπει να γνωρίζουμε την αλήθεια. Πρέπει να πάψουμε να τρώμε κουτόχορτο στο ροζ ψευτόσπιτο! Είναι προτιμότερη μια βόλτα στο λούνα παρκ της Θεσσαλονίκης!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου