Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

ΥΒΡΙΔΙΑ (2ο από 4 μέρη)

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΦΙΛΩΝ


 

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία ανάλυσις κύριε Παπανικολάου. Η ένστασίς μου είναι ως προς την προέλευσιν της λέξεως "υβρίδιον". Έχω την εντύπωσιν, ότι η λέξις προέρχεται από την Ελληνικήν λέξιν "ύβρις", σημασίαν της οποίας μπορεί κάποιος να βρει εύκολα εις το διαδύκτιον (Βικιπαιδεία), και όχι από την Λατινικήν "hybrida", η οποία, φαίνεται καθαρά ότι προέρχεται από την Ελληνικήν, του "h" υποκαθιστώντος την δασείαν της Ελληνικής Γλώσσης.
    Χαλεβίδης Δημήτριος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κων-νος Παπανικολάου16 Μαρτίου 2024 στις 4:10 π.μ.

      Η «ύβρις» στην αρχαία Ελληνική αναφέρεται στην περιφρόνηση του μέτρου, στην αλαζονεία στην βία που προέρχεται από υπερβολική αίσθηση δύναμης, στην επίθεση των θνητών κατά των Ολυμπίων θεών.

      Το «υβρίδιο» άμεσο δάνειο στη Γαλλική hybride, και στην Λατινική hybrida εννοεί τον γόνο διασταύρωσης διαφορετικών ειδών γεννημένων από Ρωμαίο πατέρα και ξένη ή δούλη μητέρα με παρετυμολόγηση από το αρχαίο ὕβρις. Και ναι, προέρχεται από την Ελληνικήν, με το «h» να υποκαθιστά την δασεία της Ελληνικής Γλώσσας.

      Στην βιολογία το υβρίδιο αναφέρεται στο φυτό ή ζώο που έχει δημιουργηθεί με τη διασταύρωση ατόμων, τα οποία είναι γενετικά ανόμοια https://consciousness.gr/etymologia/.

      Οι Νεφελίμ βρίσκονταν στη γη εκείνες τις ημέρες (και επίσης μετά από αυτό) όταν οι γιοι του Θεού είχαν σεξουαλικές σχέσεις με τις κόρες της ανθρωπότητας, που γέννησαν τα παιδιά τους. Ήταν των παλαιών θνητών οι πανίσχυροι ήρωες, οι διάσημοι άντρες. https://www.blueletterbible.org/verse/lxx/gen/6/4/.

      Παρακαλώ, αν έχετε κάποια διαφορετική τεκμηρίωση να την προσφέρετε και να με διορθώσετε

      Διαγραφή