Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

10. Νέα» Ορθογραφία

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


 

1 σχόλιο:

  1. Έχω πει κατ' επανάληψιν, ότι εις την γλώσσαν των αγραμμάτων την οποίαν μας επέβαλαν και η οποία δυστυχώς διδάσκεται και εις τα "Ελλανικά;" σχολεία, δεν ισχύουν κανόνες. Ο καθείς γράφει ότι θέλει όπως θέλει, όπως του καπνίσει και όπως του κατεβάσει η "κούτρα" του.
    Ποιός είναι αυτός ο αγράμματος που με το έτσι θέλω αλλάζει την ορθογραφίαν των λέξεων; Και λέω αγράμματος, διότι αν είναι εγγράμματος και το κάνει, θα πρέπει να δικασθή, επί εσχάτη προδοσία.
    Είναι εκείνος ο αγράμματος ο οποίος δεν γνωρίζει την ύπαρξιν της διφθόγγου "αυ" και ότι αυτή διαβάζεται ως "αφ"ή "αβ", γι' αυτό το γράφει όπως το ακούει. Προφανώς δεν γνωρίζει ότι εις το Ελληνικόν Αλφάβητον εκτός του "ιώτα" υπάρχουν και άλλα γράμματα με την ίδιαν φωνητικήν απόδοσιν, όπως είναι το "ήτα" και το "ύψιλον", αλλά και δύο (2) δίφθογγοι με την ίδιαν φωνήν ("οι" και "ει"). Επίσης δεν γνωρίζει ότι εις το Ελληνικόν Αλφάβητον υπάρχουν δύο (2) γράμματα με την ίδιαν φωνητικήν απόδοσιν, όπως είναι τα "όμικρον" και "ωμέγα". Αυτά διά τους αγραμμάτους είναι "ψιλά γράμματα". "ο" ακούν "ο" γράφουν και όποιον πάρει ο χάρος, δεν θα σκάσομε κιόλας.
    Δεν συνεχίζω, διότι όσον περισσότερον γράφω, τόσον περισσότερον νευριάζω.
    Αυτό που με θλίβει περισσότερον είναι ότι αυτοί επεδίωξαν και επέτυχαν την αγραμματοσύνην των Ελλήνων, τη ανοχή μας, εμείς που υποτίθεται ότι έχομε διδαχθεί και γνωρίζομε κάπως την Ελληνικήν, τι κάνομε; Επιβραβεύομε; Εάν έτσι έχει το πράγμα, εύγε μας .
    Χαλεβίδης Δημήτριος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή