Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Στυλιανίδης Σταύρος



ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Στυλιανίδης Σταύρος
    Πέθανε για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Κατάγεται από τη κατεχόμενη ακόμα Αμμόχωστο, ορφανός από βρεφική ηλικία και μετακομίζει με μάνα και αδελφή στη Λευκωσία, για να μπει από μικρός στη βιοπάλη. Από τη φύση του ήταν απόλυτα ριψοκίνδυνος και αρκετά επινοητικός και ασχολείτο ερασιτεχνικά με όπλα και εκρηκτικά.
    Ένθερμος πατριώτης και συνειδητός Εθνικιστής εντάσσεται στον αγώνα με την έναρξη του  και υπό τις ομάδες εκτελεστικού που ανήκε, κατασκεύασε κάθε είδους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η βόμβα που προορίζονταν για τον κυβερνήτη, Χάρτιγκ, ήταν δικής του επινόησης, σχεδιασμένο με τρόπο ώστε να μεταφερθεί κάτω από ένα κορσέ στη κοιλιά του συναγωνιστή του, που θα την τοποθετούσε κάτω από το κρεβάτι του Άγγλου κυβερνήτη.
    Ο Στυλιανίδης διακρίθηκε και σε άλλους τομείς, προβάλλοντας θάρρος και τόλμη, την ευφυΐα του και παίρνοντας ρίσκα χωρίς φόβο, στοιχεία που πρέπει να διακρίνουν όποιον αληθινά κυνηγάει και αγωνίζεται για έναν ιερό σκοπό και μια Ιδέα. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι κατά την Αγγλογαλλική Επίθεση στο Σουέζ , όταν Γαλλικό απόσπασμα στάθμευσε στην Κύπρο,  η ομάδα του Ήρωα υπό τις εντολές του, μια μικρή δηλαδή αντάρτικη ομάδα, αμφιβόλου ισχύος και αποτελεσματικότητας σε σχέση με έναν οργανωμένο στρατό, κατάφερε να αποσπάσει από Γάλλους οπλίτες μεγαλο αριθμό όπλων και επιπλέον μεγάλο αντιαρματικό όπλο, με 60 βλήματα!
    Ο ήρωας ανέλαβε στη συνέχεια και άλλα καθήκοντα στην Οργάνωση προσφέροντας ανεκτίμητη βοήθεια στο αγώνα για την Ένωση. Συνεχίζοντας παράλληλα τα καθήκοντα του στην κατασκευή εκρηκτικών, μια νάρκη μεγάλης ισχύος που κατασκεύαζε εκρήγνυται έχοντας ως αποτέλεσμα να τραυματίσει τον Αγωνιστή και τους δύο βοηθούς του.
    Η κατάσταση του Στυλιανίδη κρίσιμη, όμως συναγωνίστριες και συναγωνιστές του καταφέρνουν να τον μεταφέρουν σε γιατρό, να προστάτεψουν τα δύο παιδιά που τραυματίστηκαν και να ξεγελάσουν τον αστυνομικό που μετέβηκε στη περιοχή μετά την έκρηξη. Ωστόσο, η κατάσταση του Αγωνιστή ήταν σοβαρότατη, η νάρκη τον είχε καθηλώσει και πλέον αγνάντευε μια αιώνια νεότητα, μια αιώνια ύπαρξη δίπλα στους μύριους Μάρτυρες και Ήρωες του Έθνους μας.
    Δύο μέρες μετά την έκρηξη, στις 18 Αυγούστου 1957, ο ήρωας Στυλιανίδης Σταύρος άφηνε τη τελευταία πνοή του λέγοντας περήφανα "Πεθαίνω για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα."!

2 σχόλια:

  1. ΘΑ ΗΘΕΛΑ Ν’ ΑΝΑΨΕΙ ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ

    Θα ήθελα ν’ ανάψει μια φωτιά
    στης σχόλης την ακύμαντη αιθάλη
    μες στις ψυχές ν’ αστράψει μπαρουτιά
    και να γενεί μια πυρκαγιά μεγάλη
    σαν κάποτε παλιά`
    των σαλπισμάτων ν’ ακουστεί η λαλιά
    που θρόιζε ονείρατα μεγάλα
    και ζούσε και φιλούσε την Ελλάδα.

    Θα ήθελα ν’ ανάψει μια φωτιά
    του πνεύματος, της αρετής και του ήλιου
    του Λεωνίδα και του Διάκου η αποκοτιά
    τ’ ολόγραμμα του δείπνου του γαμήλιου
    με την ελευθεριά`
    της Κύπρου, της Ελλάδας η χροιά
    τ’ Αλέξανδρου, του Τάσσου η διαθήκη
    να φέρει της Ανάστασης τη νίκη.

    Θα ήθελα ν’ ανάψει μια φωτιά
    μες στην καρδιά σαν κάποτε, μεγάλη,
    σαν τη φωτιά που είχαν στη ματιά
    της Κύπρου τα Ελληνόπουλα, που θάλλει
    σαν πάντα στις κορφές`
    του Αυξεντίου και Καραολή
    Μάρκου, Αβραάμ και Σολωμού η ώρα
    σαν κείνη εκεί του ημίθεου Ευαγόρα.

    Θα ήθελα ν’ ανάψει μια φωτιά
    Να διώξει του Αττίλα την ψευτιά!

    31/1/2018
    Ιωάννης Παναγάκος

    Β΄ Βραβείο στον 8ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό έτους 2017 του Ελληνικούς Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Π.Ο.Κ.). στην κατη-γορία «Μουσικός Στίχος».

    ΑπάντησηΔιαγραφή