Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
12: Γεννήθηκε ο Γάιος Καίσαρ Γερμανικός, ρωμαίος αυτοκράτορας, που έμεινε στην ιστορία με το παιδικό του προσωνύμιο Καλιγούλας (Μποτούλες στα λατινικά) και για την εξαιρετική αγριότητα και φαυλότητά του. (Θαν. 24/1/41)
161 - Γεννήθηκε ο Κόμμοδος, Ρωμαίος αυτοκράτορας
577 - Πέθανε ο Ιωάννης Γ' Σχολαστικός, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1056 - Τερματίζεται η Μακεδονική Δυναστεία με το θάνατο της Αυτοκράτειρας Θεοδώρας του Βυζαντίου χωρίς να αφήσει παιδιά.
1422 - Πέθανε ο Ερρίκος Ε', βασιλιάς της Αγγλίας
1657 - Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την Τένεδο.
1788 - Ο Λάμπρος Κατσώνης καταναυμαχεί και τρέπει σε φυγή τουρκική μοίρα κοντά στην Κάρπαθο.
1811 - Πέθανε ο Λουί Αντουάν ντε Μπουγκαινβίλ, Γάλλος στρατιωτικός και εξερευνητής
1847 - Πέθανε ο Ιωάννης Κωλέττης, Έλληνας πολιτικός
1864 - Πέθανε ο Φερντινάντ Λασσάλ, Γερμανός νομικός, φιλόσοφος και ακτιβιστής
1866 - Κρητική Επανάσταση του 1866: Σφακιανοί και Αποκορωνιώτες επαναστάτες πολιορκούν τους Αιγυπτίους στις Βρύσες Χανίων και υποχρεώνουν τελικά τον σμαήλ Πασά σε συνθηκολόγηση.
1867 - Πέθανε ο Σαρλ Μπωντλαίρ, Γάλλος ποιητής
1870: Γεννήθηκε η Μαρία Μοντεσόρι, ιταλίδα γιατρός και παιδαγωγός, που ασχολήθηκε με την καλλιέργεια της νοημοσύνης των πνευματικά καθυστερημένων παιδιών. (Θαν. 6/5/1952)
1876 - Εκδιώκεται ο Σουλτάνος της Τουρκίας, Μουράτ Ε΄ εξαιτίας διανοητικού προβλήματος. Τον διαδέχεται ο αδερφός του, Αμπντούλ Χαμίτ Β΄.
1879: Γεννήθηκε η Άλμα Σίντλερ, αυστριακή συνθέτρια και κοσμική κυρία της Βιέννης. Παντρεύτηκε κατά σειρά τον Γκούσταβ Μάλερ, τον Βάλτερ Γκρόπιους και τον Φραντς Βέρφελ. (Θαν. 11/12/1964)
1886 - Από σεισμό στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας σκοτώνονται 100 άνθρωποι.
1897 - Γεννήθηκε ο Φρέντρικ Μαρτς, Αμερικανός ηθοποιός
1897 - Ο Τόμας Έντισον κατοχυρώνει την εφεύρεση κινητοσκόπιο, τον πρώτο προβολέα κινηματογράφου.
1907 - Υπογράφεται μεταξύ Αγγλίας και Ρωσίας συμφωνία με την οποία ολοκληρώνεται η Τριπλή Συνεννόηση - Αντάντ, δηλαδή το κοινό Ευρωπαϊκό μέτωπο Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας.
1909 - Ο Νομπελίστας Πολ Έρλιχ πραγματοποιεί την πρώτη επιτυχή χημειοθεραπεία σε κουνέλι.
1913 - Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα Αϊντχόφεν στην ομώνυμη πόλη της Ολλανδίας.
1922 - Μικρασιατική Εκστρατεία: Η ελληνική 11η Μεραρχία, αφού κυκλώνεται στην περιοχή των Μουδανιών, παραδίδεται στους Τούρκους. Καταστροφή της Σμύρνης: Οι Τούρκοι συνεχίζουν πυρπολήσεις στις ελληνικές και αρμενικές συνοικίες της Σμύρνης.
1923 - Συνεπεία επεισοδίου παρά τα αλβανικά σύνορα (φόνος Ιταλών αξιωματικών της επιτροπής χάραξης των ελληνο-αλβανικών συνόρων), οι Ιταλοί με τον στόλο τους βομβαρδίζουν και στη συνέχεια καταλαμβάνουν την Κέρκυρα, (που θα εκκενωθεί έπειτα από 24 ημέρες, στις 23 Σεπτεμβρίου).
1927 - Πέθανε ο Αντρανίκ Οζανιάν, Αρμένιος στρατιωτικός
1928: Κάνει πρεμιέρα στο Βερολίνο το έργο του Μπέρτολντ Μπρεχτ Η Όπερα της Πεντάρας, για το οποίο συνεργάστηκε με τον συνθέτη Κούρτ Βάιλ. Στο έργο πρωταγωνιστεί η Λότε Λένια.
1932 - Με υπουργική απόφαση στην Ελλάδα επαναφέρεται η παλιά ώρα, αντί της θερινής.
1933: Εγκαινιάζεται το Λαϊκό Νοσοκομείο στου Γουδή, δύναμης 300 κλινών, για την εξυπηρέτηση κυρίως των απόρων.
1934 - Γεννήθηκε ο Νίκος Ξανθόπουλος, Έλληνας ηθοποιός
1939 - Γεννήθηκε ο Ελευθέριος Ζούρος, Έλληνας βιολόγος
1941 - Πέθανε η Μαρίνα Τσβετάγεβα, Ρωσίδα ποιήτρια
1947 - Γεννήθηκε ο Σομτσάι Ουονγκσαουάτ, Ταϊλανδός πολιτικός
1948: Πέθανε ο Αντρέι Ζντάνοφ, ρώσος πολιτικός, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ρώσικης κουλτούρας, οριοθετώντας το κυρίαρχο πολιτιστικό μοντέλο του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. (Γεν. 14/2/1896)
1948 - Γεννήθηκε ο Ρούντολφ Σένκερ, Γερμανός κιθαρίστας και τραγουδοποιός (Scorpions)
1949 - Γεννήθηκε ο Ρίτσαρντ Γκιρ, Αμερικανός ηθοποιός
1954 - Γεννήθηκε ο Ρομπέρτ Κοτσαριάν, Αρμένιος πολιτικός
1955 - Παρουσιάζεται το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο από τον Γουίλιαμ Γκομπ της εταιρείας Τζένεραλ Μότορς.
1956: Τα Ανάκτορα οργανώνουν βασιλική κρουαζιέρα στο Ιόνιο, με καλεσμένους δεκάδες ξένους πρίγκιπες, που χαρακτηρίζεται από την αντιπολίτευση «πλωτόν νυμφοπάζαρον αργοσχόλων πρώην εστεμμένων». Χρηματοδότης εμφανίζεται ο Σταύρος Νιάρχος, ενώ ο υπουργός Προεδρίας, Κωνσταντίνος Τσάτσος, δηλώνει ότι οργανώθηκε για να ενισχυθεί ο τουρισμός και για να αντιμετωπιστεί η ανθελληνική προπαγάνδα».
1957 - Η Μαλαισία γίνεται ανεξάρτητη από το Ηνωμένο Βασίλειο.
1959 - Ιδρύεται ανεξάρτητη πατρίδα από την ΕΤΑ , βασισμένη στις μαρξιστικές αρχές στις βόρειες επαρχίες της Ισπανίας.
1962 - Τα νησιά Τρινιντάντ και Τομπάγκο κερδίζουν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.
1963 - Πέθανε ο Ζωρζ Μπρακ, Γάλλος ζωγράφος
1967 - Γεννήθηκε ο Τζην Χόγκλαν, Αμερικανός ντράμερ (Tenet, Strapping Young Lad, Testament, Fear Factory και Dethklok)
1968 - Σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχει αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωη τους 12.000 άτομα στο βορειανατολικό Ιράν.
1969 - Πέθανε ο Ρόκι Μαρτσιάνο, Αμερικανός πυγμάχος
1970 - Γεννήθηκε ο Νίκολα Γκρούεβσκι, πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ
1971 - Ο Ντέιβ Σκοτ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που οδηγεί αυτοκίνητο στη Σελήνη.
1973 - Πέθανε ο Τζον Φορντ, Αμερικανός σκηνοθέτης Ταινίες που τις περισσότερες τις είδα και τις ξαναείδα και θα τις ξανάβλεπα ευχαρίστως Το υποβρύχιο 13 - Γεννημένος ατρόμητος - Υποβρύχιος πόλεμος - Η Σαρξ - Χαμένη μεραρχία - Ο δικαστής Πριστ - Ο καταδότης - Σπασμένες αλυσίδες / Δεν εσκότωσα τον Λίνκολν - Μαρία Στιούαρτ - Δουβλίνο, 1936 - Η μασκότ των λογχοφόρων - Η Καταιγίς - Μάρκο Πόλο - Ο όρκος των τεσσάρων - Θαλασσινή περίπολος - Η ταχυδρομική άμαξα - Ο νεαρός κύριος Λίνκολν - Πύρινος χείμαρρος - Τα σταφύλια της οργής - Περιπέτεια στον ωκεανό / Το μακρύ ταξίδι του γυρισμού - Καπνοτόπια - Η κοιλάδα της κατάρας / Η πράσινη κοιλάδα μου - Φλόγες στον Ειρηνικό / Γίγαντες των κυμάτων - Καταχθόνιος δίωξη / Ο λυτρωτής -  Ο σταυρός του μαρτυρίου - Το οχυρό αμύνεται / Επέλασις την αυγή - Οι τρεις δραπέτες - Πίνκι, η μιγάς - Σύγκρουσις γιγάντων / Ηρωική επέλαση - Τραγικό καραβάνι - Ρίο Γκράντε - Ο Ήσυχος Άνθρωπος - Ο ήλιος λάμπει για όλους - Μογκάμπο - Λεγεώνες ηρώων - Μίστερ Ρόμπερτς - Η αιχμάλωτος της ερήμου - Ο κυρίαρχος του Ειρηνικού - Όσα βλέπει το φεγγάρι - Σκότλαντ Γιαρντ: Απόσπασμα αμέσου δράσεως - Ο γίγας με τη χαλύβδινη ψυχή/Το τελευταίο χειροκρότημα - Οι γενναίοι δε διστάζουν ποτέ - Μπροστά στο απόσπασμα - Άλαμο - Δυο ιππότες της κολάσεως - Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Λίμπερτι Βάλανς - Η κατάκτηση της δύσης - Γροθιά και γοητεία - Το δειλινό της μεγάλης σφαγής - Ο επαναστάτης κι η χορεύτρια - Οι εφτά αμαρτωλές
1980 - Ιδρύεται το εργατικό συνδικάτο Αλληλεγγύη στην Πολωνία.
1985: Το άλμπουμ των Dire Straits Brothers in Arms ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών. Θα παραμείνει στην κορυφή για εννέα εβδομάδες και θα πουλήσει συνολικά 20 εκατομμύρια αντίτυπα.
1986 - Πέθανε ο Χένρυ Μουρ, Άγγλος γλύπτης
1986 - Σε μετωπική σύγκρουση του σοβιετικού επιβατηγού πλοίου "Ναύαρχος Ναχίμοφ" με το φορτηγό "Πιοτρ Βάσεφ" στη Μαύρη Θάλασσα χάνουν τη ζωή τους 423 άνθρωποι (1η Σεπτεμβρίου ώρα Ρωσίας).
1991 - Η Κιργισία κηρύττει την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.
1992 - Τερματίζεται η μαρξιστική διακυβέρνηση στο Κονγκό (Μπραζαβίλ). Πρόεδρος ορκίζεται ο Πασκάλ Λιζούμπα.
1994 - Αποσύρονται από τη Γερμανία, έπειτα από 50 χρόνια, τα τελευταία ρωσικά στρατεύματα.
1994 - Ο ΙRA (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός) κηρύττει κατάπαυση του πυρός για πρώτη φορά στα 25 χρόνια ζωής του.
1995 - Από συντριβή αεροσκάφους τύπου Αντόνοφ της κρατικής εταιρείας του Μαλί, πάνω σε τοίχο κτιρίου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, σκοτώνονται και οι 6 αξιωματικοί του Μαλί που επιβαίνουν σ’ αυτό (προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" εξαιτίας απώλειας καυσίμων).
1999 - Από συντριβή αεροσκάφους Μπόινγκ στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, σκοτώνονται 80 από τους 103 επιβάτες (η χειρότερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία της Αργεντινής).
1999 - Ο νεότερος γκραντ μάστερ στο σκάκι στον κόσμο γίνεται ο Βρετανός Ντέιβιντ Χάουελ,  που καταφέρνει να νικήσει το Βρετανό πρωταθλητή κόσμου.
1999 - Υπογράφεται συμφωνία εκεχειρίας στη Λουσάκα από τους αντάρτες στο Κονγκό (θα εγκατασταθεί δύναμη του ΟΗΕ στη χώρα αφού αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα της Ουγκάντας, Ζιμπάμπουε, Ρουάντας, Αγκόλας και Ναμίμπιας).
2002 - Τίθεται σε τροχιά ο πρώτος δορυφόρος Κύπρου-Ελλάδος.
2003: Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς συμπληρώνει 300 συμμετοχές στον πάγκο της ΑΕΚ στην αναμέτρηση με τον Ιωνικό και γίνεται ο προπονητής με τη μακροβιότερη θητεία. Ο συνολικός απολογισμός του είναι 194 νίκες, 62 ισοπαλίες και 44 ήττες.
2004 - Πραγματοποιείται με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση αστραγάλου στην Ευρώπη από τον Ιταλό χειρουργό Σάντρο Τζανίνι στο ραλίστα Σιλβάνο Μπόρντον.
2005 - Από πανικό σε γέφυρα στη Βαγδάτη χάνουν τη ζωή τους 1.199 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου