29: Πέθανε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ή ο Πρόδρομος, προφήτης και άγιος του Χριστιανισμού. (Γεν. 6 π.Χ.)
886 - Πέθανε ο Βασίλειος Α΄, Βυζαντινός αυτοκράτορας
Ο Βασίλειος Α΄ ο Μακεδών (811 – 29 Αυγούστου 886) ήταν Βυζαντινός Αυτοκράτορας και ιδρυτής της Μακεδονικής δυναστείας. Ταπεινής καταγωγής, κέρδισε την εύνοια του αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ΄, ο οποίος τον έστεψε συμβασιλέα το 866, προτού ο Βασίλειος τον ανατρέψει με πραξικόπημα το 867. Ο Βασίλειος βασίλεψε μέχρι το θάνατό του το 886. Η διακυβέρνησή του σημαδεύτηκε από μια σειρά επιτυχίες στην Ανατολή κατά των Αράβων και των Παυλικιανών, και στη Δύση, όπου η Δαλματία και η νότια Ιταλία επανήλθαν υπό βυζαντινή κυριαρχία.
1499 - Ενετοί και Έλληνες πρόκριτοι πείθουν τον Ιωάννη Μόρο να παραδώσει υπό όρους τη Ναυπάκτο στους πολιορκητές Τούρκους.
1526 - Οι Οθωμανοί, υπό τον Σουλεϊμάν Α' τον Μεγαλοπρεπή νικούν τον ουγγρικό στρατό στη Μάχη του Μοχάτς.
1619 – Γεννήθηκε ο Ζαν Μπατίστ Κολμπέρ, Γάλλος πολιτικός
1632: Γεννήθηκε ο Τζον Λοκ, άγγλος φιλόσοφος, από τους πρωτεργάτες του εμπειρικισμού και φιλελευθερισμού. (Θαν. 28/10/1704)
1686 - Οι Ενετοί, υπό τον Φραγκίσκο Μοροζίνι, νικούν τους Τούρκους, υπό τον Μουσταφά πασά, και κυριεύουν την πόλη του Ναυπλίου.
1756 - Ο Φρειδερίκος Β΄ της Πρωσίας εξαπολύει επίθεση εναντίον της Σαξωνίας ξεκινώντας τον Επταετή Πόλεμο.
1780 - Γεννήθηκε ο Ζαν Ωγκύστ Ντομινίκ Ενγκρ, Γάλλος ζωγράφος
1799 - Πέθανε ο Πάπας Πίος ΣΤ΄
1821 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ο Οσμάν Πασάς εισβάλλει στην επαρχία των Σφακίων και καίει το Άσκυφο. Για πρώτη φορά μετά το 1770 οι Τούρκοι κυριεύουν τα Σφακιά.
1824 - Ελληνική Επανάσταση του 1821 - Ναυμαχία του Γέροντα: Μοίρα του ελληνικού στόλου, υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, κατατροπώνει τον ενωμένο τουρκο-αιγυπτιακό στόλο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη ναυτική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της εθνεγερσίας
Η Ναυμαχία του Γέροντα ή της Μανδαλιάς ή Ναυμαχία της Κώ υπήρξε πολεμική ναυτική συμπλοκή της Επανάστασης του 1821.
Η ναυμαχία αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και έλαβαν μέρος 100 Τουρκικά Αιγυπτιακά Αλγερινά και Τυνησιακά πλοία εναντίον 75 περίπου Ελληνικών πλοίων. Ο Ισλαμικός στόλος συνετρίβη και μάλιστα συνελήφθη αιχμάλωτος ο ναύαρχος της Τυνησίας.
Έλαβε χώρα στις 29 Αυγούστου 1824 απέναντι από τη Λέρο, ανάμεσα στον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, υπό την αρχηγία του Ιμπραήμ και του Χοσρέφ Πασά, και του ελληνικού, που αποτελούνταν κυρίως από πυρπολικά από την Ύδρα και τις Σπέτσες και που διοικούσε ο Ανδρέας Μιαούλης. Την ναυμαχία παρακολούθησαν πολλοί κάτοικοι της Λέρου από τα υψώματα του νησιού. Πολλά τουρκικά πλοία χάθηκαν, ενώ ο Υδραίος Βατικιώτης πυρπόλησε μια τυνησιακή φρεγάτα. Ο Τουρκικός στόλος διασπάσθηκε, ενώ μετά την πυρπόληση τολμηροί ψαράδες πλησίασαν με τα καΐκια τους και λαφυραγώγησαν το πεδίο της μάχης. Με το τέλος της μέρας ο τουρκικός στόλος αποσύρθηκε προς την Αλικαρνασσό.
1828 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Γαλλικό εκστρατευτικό σώμα 16.000 ανδρών αποβιβάζεται με εντολή των Μεγάλων Δυνάμεων στα παράλια της Μεσσηνίας, για να αναγκάσει τον Ιμπραήμ να αποχωρήσει από την Πελοπόννησο.
1831 - Ο βρετανός επιστήμονας Μάικλ Φαραντέι (Michael Faraday) παρουσιάζει με επιτυχία τον πρώτο ηλεκτρικό μετασχηματιστή.
1842: Υπογράφεται η Συνθήκη του Νανκίνγκ μεταξύ Μ. Βρετανίας και Κίνας, που θέτει τέλος στον Α' Πόλεμο του Οπίου. Με τη συνθήκη επιβεβαιώνεται η παραχώρηση του Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία.
1885: Ο Γκότλιμπ Ντέιλμερ πατεντάρει την πρώτη μοτοσικλέτα.
1912: Η Ελληνική Αεροπορία θρηνεί τον πρώτο νεκρό, τον Αλέξανδρο Καραμανλάκη, το αεροπλάνο του οποίου κατέπεσε στον Κορινθιακό κόλπο.
1916 - Α' Π.Π. Ελλάδα: Το Δ΄ Σ.Σ. αιχμαλωτίζεται από τους Γερμανούς και μεταφέρεται στο Γκαίρλιτς της Σιλεσίας.
1920: Γεννήθηκε ο Τσάρλι «Μπερντ» Πάρκερ, αμερικανός αλτοσαξοφωνίστας, από τις σπουδαιότερες μορφές του bebop και εν γένει της τζαζ. (Θαν. 12/3/1955)
1921 - Γεννήθηκε ο Σωτηρία Μπέλλου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1922 - Μικρασιατική Εκστρατεία: Τουρκική εμπροσθοφυλακή εισέρχεται στην Προύσα.
1922: Πέθανε ο Ζορζ Σορέλ, γάλλος κοινωνικός φιλόσοφος, γνωστός για την ταυτόχρονη υποστήριξη των Λένιν και Μουσολίνι, καθώς θεωρούσε ότι τόσο η ρωσική επανάσταση, όσο και ο ιταλικός φασισμός, αποτελούσαν παραδείγματα για την υπέρβαση της ευρωπαϊκής «παρακμής». (Γεν. 2/11/1847)
1926 - Γεννήθηκε η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, Ελληνίδα ιστορικός
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι Ελληνίδα βυζαντινολόγος ιστορικός. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης το 1967 και η πρώτη γυναίκα πρύτανις του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στην 700 χρόνων ιστορία του, το 1976, καθώς επίσης και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Αυγούστου 1926. Μετακόμισε στη Γαλλία το 1950. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή της, εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, ενώ μετακόμισε στο Παρίσι το 1953 για να συνεχίσει τις σπουδές της. Δύο χρόνια μετά την άφιξή της, διορίσθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), ενώ το 1964 λαμβάνει τον τίτλο της διευθύντριας του Κέντρου και το 1967 αυτόν της καθηγήτριας στη Σορβόνη, ενώ στο μεταξύ τιμήθηκε με τον τίτλο του Docteur des Lettres. Ενώ διετέλεσε Διευθύντρια του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού του Βυζαντίου και της Χριστιανικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris 1, εξελέγη Αντιπρύτανις του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (1970-1973) και το 1976, Πρύτανις. Εκεί γνώρισε τον σύζυγό της, αξιωματικό του γαλλικού στρατού Ζακ Αρβελέρ (Jacques Ahrweiler), με τον οποίο απέκτησε μία κόρη.
Είναι Πρόεδρος, μεταξύ άλλων, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, της Επιτροπής Ηθικής του Εθνικού Κέντρου για την Επιστημονική Έρευνα (Γαλλία), του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών (Ελλάδα) και Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Παρισίων, Πρύτανις των Πανεπιστημίων των Παρισίων, και Πρόεδρος του Κέντρου Georges Pompidou-Beaubourg.
Τα έργα της αφορούν κυρίως την ιδιότητά της ως βυζαντινολόγου. Μεταξύ των σημαντικότερων, αξίζει να αναφερθούν οι «Έρευνες για τη διοίκηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας τον 9ο και 10ο αιώνα» (1960), «Το Βυζάντιο και η θάλασσα» (1966), «Μελέτες για τη διοικητική και κοινωνική διάρθρωση του Βυζαντίου» (1971), «Βυζάντιο, η χώρα και τα εδάφη» (1976), και «Η Πολιτική Ιδεολογία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας» (L’ ideologie politique de l’ empire Byzantine, 1976 ― ελλην.μετάφρ.Τ.Δρακόπουλου, "ΨΥΧΟΓΙΟΣ"), «Βυζαντινή Γεωγραφία», «Ιστορική γεωγραφία του μεσογειακού κόσμου». Γνωστή είναι επίσης και για το μεγάλο αίσθημα φιλελευθερισμού και ελεύθερης έκφρασης των ιδεών που την διέπουν. Όπως είχε η ίδια αναφέρει σε συνέντευξή της: "Ποτέ δεν επέτρεψα, ως πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, να μπει στο ίδρυμα αστυνομικός χωρίς να είμαι και εγώ η ίδια μπροστά".
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θεωρείται σήμερα από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες, ιδιαίτερα στη Βυζαντινολογία, με πολύ μεγάλο αριθμό σχετικών διαλέξεων και ομιλιών εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι πρύτανης των Πανεπιστημίων της Σορβόνης από το 1976, καγκελάριος των Πανεπιστημίων του Παρισιού, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Στην πολύχρονη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία έχει αναλάβει τα ανώτερα αξιώματα και έχει τιμηθεί με πλήθος διεθνών διακρίσεων. Στα βιβλία της περιλαμβάνονται, επίσης, "Η Σμύρνη ανάμεσα σε δύο τουρκικές κατοχές" (1975), "Η διασπορά στο Βυζάντιο" (1995), "The Making of Europe" (2000), "Γιατί το Βυζάντιο" (2010) κ.ά.
1934 - Γεννήθηκε ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Έλληνας ηθοποιός
1936 - Γεννήθηκε ο Τζον Μακέιν, Αμερικανός πολιτικός
1941 - Γεννήθηκε ο Ταουέζε Σούνια, κυβερνήτης της Αμερικανικής Σαμόα
1944: Πέθανε ο Αττίκ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Κλέωνος Τριανταφύλλου, «τροβαδούρος» της Αθήνας. (Γεν. 1/4/1885
1946 - Γεννήθηκε ο Δημήτρης Χριστόφιας, Κύπριος πολιτικός
1946 - Γεννήθηκε ο Μπομπ Μπίμον, Αμερικανός αθλητής
Ο Μπομπ Μπίμον γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1946 στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι βετεράνος αθλητής του άλματος εις μήκος και έμεινε στην ιστορία για το εξωπραγματικό παγκόσμιο ρεκόρ που πέτυχε στις 18 Οκτωβρίου του 1968 κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μεξικού με ένα άλμα στα 8 μέτρα και 90 εκατοστά . Το ρεκόρ του έμεινε ακατάρριπτο για 23 χρόνια και είναι μια απ' τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας του στίβου
1947 - Γεννήθηκε ο Τζέιμς Χαντ, Άγγλος οδηγός αγώνων
1949 - Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή στην έρημο του Καζακστάν.
1949: Λήγει ο συμμοριτοπόλεμος στην Ελλάδα. Το Βίτσι «πέφτει» στις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού από τους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού (ΔΣΕ) που το υπερασπίζονται.
Ο Μπάμπης Ξανθόπουλος είναι Έλληνας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, γεννημένος στις 29 Αυγούστου 1956. Αγωνιζόταν στη θέση του μέσου και του κεντρικού αμυντικού.Έγινε γνωστός από τη θητεία του για 13 χρόνια στον Ηρακλή, από το 1974 έως το 1987. Τη σεζόν 1987 - 1988 αγωνίστηκε στον Πιερικό.Στο διάστημα 1978-1985 ο Μπάμπης Ξανθόπουλος υπήρξε 27 φορές διεθνής με την Εθνική ομάδα και ήταν μέλος της ομάδας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1980 στην Ιταλία.Μετά το τέλος της καριέρας του άνοιξε εργοστάσιο ρούχων στη Θέρμη και στη συνέχεια στη Βουλγαρία. Υπήρξε στέλεχος της διοίκησης στο τμήμα μπάσκετ του Ηρακλή. Το 2007 ανέλαβε υποχρεώσεις και στον ποδοσφαιρικό Ηρακλή σε συνεργασία με τον Αντώνη Ρέμο.
1958: Γεννήθηκε ο Μάικλ Τζάκσον, αμερικανός τραγουδιστής της ποπ και της σόουλ. (Θαν. 25/6/2009)
1962: Εγκαινιάζεται η νέα μεγάλη οδική αρτηρία της χώρας, η εθνική Αθηνών - Λαμίας, από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.
1966 - Οι Μπητλς (Beatles) δίδουν τη τελευταία τους συναυλία στο Κάντλστικ Παρκ (Candlestick Park) στην Καλιφόρνια.
Οι Μπητλς, ή Μπιτλς (Αγγλ. Beatles), ήταν ένα παγκοσμίου φήμης αγγλικό ροκ συγκρότημα από το Λίβερπουλ, αποτελούμενο από τον τραγουδιστή και κιθαρίστα Τζων Λένον (John Lennon), τον τραγουδιστή και μπασίστα Πωλ Μακάρτνεϋ (Paul McCartney μετέπειτα Sir Paul McCartney), τον κιθαρίστα Τζωρτζ Χάρισον (George Harrison) και τον ντράμερ Ρίνγκο Σταρ (Ringo Starr, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Richard Starkey). Το συγκρότημα έκανε έντονη την παρουσία του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να παραμένει το πιο δημοφιλές και επαναστατικό συγκρότημα στην ιστορία της μουσικής.
1972 - Πέθανε η Λάλε Άντερσεν, Γερμανίδα τραγουδίστρια Η Λάλε Άντερσεν (23 Μαρτίου 1905 – 29 Αυγούστου 1972) ήταν Γερμανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός. Είναι περισσότερο γνωστή για την ερμηνεία του τραγουδιού "Λιλή Μαρλέν" το 1939, που έγινε τρομερά δημοφιλές και στις δυο πλευρές κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Ίνγκριντ Μπέργκμαν (αγγλ. Ingrid Bergman, προφέρεται [ˈbærjman] στα Σουηδικά, συνήθως όμως [ˈbɝgmən] στα Αγγλικά) (29 Αυγούστου 1915 – 29 Αυγούστου 1982) ήταν Σουηδέζα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, με τρία Όσκαρ στο ενεργητικό της και δύο Έμμυ.
Γεννήθηκε στη Στοκχόλμη. Από νεαρή ηλικία σπούδασε στη Βασιλική δραματική Σχολή της Στοκχόλμης και ως φοιτήτρια ακόμη εμφανίσθηκε στο θέατρο κατακτώντας αμέσως τη συμπάθεια του κοινού. Λαμβάνοντας το 1938 το δίπλωμά της άρχισε να παίζει και στον κινηματογράφο όπου και διέπρεψε ιδιαίτερα. Το 1945 έλαβε το βραβείο "Όσκαρ" για τη συμμετοχή της στη ταινία "Εφιάλτης".
Είχε κερδίσει επίσης βραβείο Τόνυ για Καλύτερη Ερμηνεία Πρωταγωνιστικού Γυναικείου Ρόλου σε Θεατρικό Έργο, στην πρώτη απονομή των Τόνυ το 1947. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει τέταρτη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών. Μίλούσε αγγλικά και γαλλικά.
Η Ίνγκριντ Μπέργκμαν είχε αρχικά πατρευτεί τον Σουηδό γιατρό Πέτερ Λίνστοβ και σε δεύτερο γάμο τον Ιταλό σκηνοθέτη Ρομπέρτο Ροσσελίνι. Πέθανε στο Λονδίνο το 1982.
Ιντερμέτζο Η γυναίκα του ολέθρου Θύελλα στον ουρανό Δόκτωρ Τζέκυλ και Μίστερ Χάιντ Καζαμπλάνκα Για Ποιόν Χτυπά η Καμπάνα ΕφιάλτηςΌσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου Σαρατόγκα Νύχτα Αγωνίας Οι καμπάνες της Αγίας Μαρίας Υπόθεση Νοτόριους Η αψίδα του θριάμβου Η Ιωάννα της Λωραίνης Στον Αστερισμό του Αιγόκερω Στρόμπολι Δε σε είχα απατήσει Ιωάννα Ταξίδι στην Ιταλία Ο φόβος Αναστασία Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου Η Έλενα και οι άλλοι Αδιακρισίες Το πανδοχείο της έκτης ευτυχίας Σας Αρέσει ο Μπραμς; Η εκδίκηση της κυρίας Η Κίτρινη Ρολς Ρόις Το Αγκάθι Φόνος στο Όριεντ Εξπρές Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου Φθινοπωρινή Σονάτα
Ο Αλέκος Σακελλάριος (7 Νοεμβρίου 1913 - 29 Αυγούστου 1991) ήταν Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης. Εξαιρετικά δημοφιλής και παραγωγικός, υπήρξε από τους σημαντικότερους ανανεωτές της μεταπολεμικής νεοελληνικής κωμωδίας και από τους σημαντικότερους στιχουργούς του ελαφρού ελληνικού τραγουδιού.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, στην Αχαρνών. Οι νομικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εκτοπίστηκαν πολύ σύντομα από τις ζωηρές δημοσιογραφικές του ανησυχίες (ήδη από τα σχολικά του χρόνια υπήρξε εκδότης του "Μαθητή", της πιο μεγάλης κυκλοφορίας μαθητικής εφημερίδας της εποχής). Στην μάχιμη δημοσιογραφία μπαίνει μέσα από τη φιλολογική στήλη της Καθημερινής, μετά από ποίημα που στέλενει στον Γεώργιο Βλάχο. Εργάστηκε σε όλες τις μεγάλες εφημερίδες: Ελεύθερη Ελλάδα, Ακρόπολις, Απογευματινή, Μάχη, Ελεύθερος Κόσμος, Εθνικός Κήρυξ, Ελεύθερος Τύπος κ.ά., άλλοτε ως ρεπόρτερ, άλλοτε ως χρονογράφος ή ως ευθυμογράφος. Επίσης με τον στενό συνεργάτη του Χρήστο Γιαννακόπουλο εξέδωσαν την εφημερίδα Το Εικοσιτετράωρο και τα περιοδικά Πρωτεύουσα και Σαββατοκύριακο. Διετέλεσε επίσης και διευθυντής του περιοδικού ποικίλης ύλης Εβδομάς. Μέχρι το τέλος της ζωής του χρονογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά.
Το 1935 έγραψε, κατόπιν παραγγελίας του κορυφαίου κωμικού του ελαφρού μουσικού θεάτρου της περιόδου, Πέτρου Κυριακού, το πρώτο θεατρικό του έργο, την μουσική ηθογραφία Ο βασιλιάς του Χαλβά σε συνεργασία με τον Μήτσο Βασιλειάδη με συνθέτη τον Νίκο Χατζηαποστόλου. Η επιτυχία ήταν μεγάλη και καθιέρωσε κατ'ευθείαν τον νεαρό συγγραφέα.
Η συνεργασία, όμως με τον Χρήστο Γιαννακόπουλο (ξεκινώντας από την επιθεώρηση Παύσατε Πυρ ), ήταν αυτή που έμελλε να γράψει πραγματικά ιστορία. Οι "Διόσκουροι του ελληνικού θεάτρου" (κατά την έκφραση του γνωστού θεατρικού κριτικού Αχιλλέα Μαμάκη ) εκτός από πολυγραφότατοι, υπήρξαν και εξαιρετικά πετυχημένοι. Το σερί των επιτυχιών τους, ενέπνευσε πολλούς συγγραφείς και χρονογράφους της γενιάς τους να καταπιαστούν με την θεατρική κωμωδία, αφήνοντας μια μεγάλη σειρά από έργα που παίζονται ακόμα και σήμερα.
Εξαιρετικά μεγάλη ήταν η επιτυχία του και στον κινηματογράφο -όπου ξεκίνησε αυτοδίδακτος, μετά από παρότρυνση του παραγωγού Φιλοποίμενος Φίνου. Οι ταινίες του σημείωναν ρεκόρ εισπράξεων και οι περισσότερες απ'αυτές έδειξαν και ιδιαίτερη αντοχή στο χρόνο, μέσω της τηλεόρασης. Πάνω από 20 από αυτές είναι εξαιρετικά δημοφιλείς και σήμερα.
Εκτός απ'την συνεργασία του με τον Χρήστο Γιαννακόπουλο, δούλεψε και με τους περισσότερους-αν όχι όλους- τους επιθεωρησιακούς συγγραφείς της εποχής του. Έγραψε μόνος ή συνεργαζόμενος περίπου 200 θεατρικά έργα και 60 κινηματογραφικά σενάρια. Γνωστότερα απ' αυτά είναι: Οι Γερμανοί ξανάρχονται, 'Ενας ήρως με παντούφλες, Ένα βότσαλο στη λίμνη, Σάντα Τσικίτα, Θανασάκης ο πολιτευόμενος, Δεσποινίς ετών 39, Ούτε γάτα, ούτε ζημιά, Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες, Ο φίλος μου ο Λευτεράκης, Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο, Η θεία απ' το Σικάγο, Η καφετζού, Η κυρά μας η μαμή, Ο Ηλίας του 16ου, Το ξύλο βγήκε απ'τον Παράδεισο, Τα κίτρινα γάντια, Αλίμονο στους νέους, Η Αλίκη στο ναυτικό, Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης, Χτυποκάρδια στο θρανίο, Το δόλωμα, Υπάρχει και φιλότιμο.
Έγραψε επίσης τους στίχους -μόνος, με τον Γιαννακόπουλο ή με άλλους- σε περίπου 2.000 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως «Άστα τα μαλλάκια σου», «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Μάρω-Μάρω μια φορά είν' τα νιάτα», «Άλα, άνοιξε κι άλλη μπουκάλα» , «Το μονοπάτι», «Βρε Μανώλη Τραμπαρίφα», «Ένα βράδυ που 'βρεχε», «Άρχισαν τα όργανα», "Έχω ένα μυστικό", "Υπομονή", "Σήκω χόρεψε συρτάκι" και πολλά άλλα.Συνεργάστηκε με ευρεία γκάμα συνθετών (από τον Νίκο Χατζηαποστόλου και τον Θεόφραστο Σακελλαρίδη, ως τον Σταύρο Ξαρχάκο , τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Γιάννη Σπανό). Ιδαίτερα σημαντικές για το ελληνικό τραγούδι ήταν οι συνεργασίες του με τον Κώστα Γιαννίδη και τον Μιχάλη Σουγιούλ. Σπουδαία -και εξαιρετικά επιτυχημένα- ήταν και τα τραγούδια που έγραψε με τον Μάνο Χατζιδάκι.
Η κριτική της εποχής (με εξαίρεση τον Αλκη Θρύλο ) αντιμετώπισε το δίδυμο Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου ως τους σημαντικότερους απ'τους κωμωδιογράφους της γενιάς τους (επαινώντας ιδιαίτερα και τις πιο φιλόδοξες απόπειρές τους , όπως τα "Ένας Ήρως με Παντούφλες" και Η Μεγάλη Παρένθεσις). Πολλές φορές κατηγορήθηκαν για προχειρότητα, λόγω της υπερπαραγωγικότητάς τους. Η αποτίμησή τους, όμως, μετά το πέρας της εποχής τους ήταν απολύτως θετική. Αρχίζοντας μάλιστα από το 1989, έργα τους μπήκαν και στο ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου, κάτι που στις μέρες των μεγάλων επιτυχιών τους θα ήταν αδιανόητο.
Ο Αλέκος Σακελλάριος τιμήθηκε για όλες τις δημιουργικές πλευρές του με πολλά ελληνικά και ξένα βραβεία. Κατά το τέλος της ζωής του, η αφηγηματική του δεινότητα τον έκανε περιζήτητο σε τηλεοπτικές εκπομπές που μελετούσαν την εποχή του. Πολύ μεγάλη επιτυχία, άλλωστε, είχε και το βιβλίο με τις αναμνήσεις του Λες και ήταν Χτες.
Πέθανε στις 29 Αυγούστου του 1991 στην Αθήνα και κηδεύθηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών σε οικογενειακό τάφο.
Είχε παντρευτεί τρεις φορές και είχε δύο κόρες.
Τα τελευταία χρόνια (από τα τέλη του '70 ως το 1991) ζούσε με την τρίτη σύζυγό του, Τίνα, γράφοντας (όπως έλεγε σε συνεντεύξεις του της εποχής) συνεχώς σενάρια, χρονογραφήματα και θεατρικά -τα περισσότερα εκ των οποίων δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας.
Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του -θεατρικό και χρονογραφικό-, σε αντίθεση με τα έργα των συγχρόνων του Τσιφόρου και Ψαθά , δεν εκδόθηκε ποτέ.
Γνωστότερα τραγούδια του
Άλα άνοιξε κι άλλη μπουκάλα- Άρχισαν τα όργανα -Άσε τον παλιόκοσμο να λέει- Ας είν’ καλά το γινάτι σου -Ας πάει και το παλιάμπελο -Άσ’ τα τα μαλλάκια σου- Άσ΄ το το χεράκι σου- Αχ! βρε παλιομισοφόρια -Αυτά τα μάτια κάπου τα `χω ξαναδεί -Βρε πώς μπατιρίσαμε- Γαϊδαράκος -Γαρύφαλλο στ’ αυτί- Δημήτρη μου, Δημήτρη μου- Είμαι άντρας και το κέφι μου θα κάνω -Είναι το στρώμα μου μονό -Ένα βράδυ που `βρεχε - Έχω ένα μυστικό - Η βαλίτσα - Η γυναίκα είναι ζημιά - Η Κυριακή - Θα γυρίσει κι ο τροχός - Θα καθόμουνα πλάι σου - Θα ξανάρθεις - Θα σε πάρω να φύγουμε - Θέλω τα ώπα μου - Κέρκυρα – Κέρκυρα - Κλωτσοσκούφι - Λες και ήταν χτες - Μάρω – Μάρω - Μου αρέσουνε τ΄ αγόρια - Ο αμαξάς ( Καροτσέρη καροτσέρη ) - Ο γλάρος - Ο μακρυμάλλης - Ο Τραμπαρίφας ( Το κορίτσι θέλει θάλασσα ) - Παλιά γειτονιά - Πάμε σαν άλλοτε - Πες μου μια λέξη - Σαν κι απόψε - Σ’ αγαπώ - Σ΄ αγαπώ σ΄ όλες τις γλώσσες - Σήκω χόρεψε συρτάκι - Στον ουρανό είν’ ένα αστέρι - Τ΄ αλητάκια ( Βρε ντουνιά ) - Το γκρίζο γατί (Νιάου νιάου βρε γατούλα) - Το καινούργιο φεγγάρι - Το μονοπάτι - Το τραμ το τελευταίο - Το φεγγαράκι - Το περιστέρι - Τράβα Μπρος - Υπομονή - Φεύγουν τα Νιάτα
Κινηματογράφος ( σκηνοθεσία – σενάριο )
Παπούτσι από τον τόπο σου, 1946 - Μαρίνα, 1947 - Οι Γερμανοί Ξανάρχονται, 1948 - Εκείνες που δεν πρέπει ν` αγαπούν, 1951 - Ένα βότσαλο στη λίμνη, 1952 - Ο Άλλος, 1952 - Σάντα Τσικίτα, 1953 - Δεσποινίς Ετών 39, 1954 - Θανασάκης ο Πολιτευόμενος, 1954 - Οι παπατζήδες, 1954 - Ούτε γάτα ούτε Ζημιά, 1954 - Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο, 1955 - Η Καφετζού, 1956 - Δελησταύρου και Υιός, 1957 - Η θεία απ` το Σικάγο, 1957 - Λατέρνα Φτώχεια και Γαρύφαλλο, 1957 - Της Νύχτας τα Καμώματα, 1957 - Ο Φανούρης και το σόι του, 1957 - Ένας Ήρως με Παντούφλες, 1958 - Η Κυρά μας η Μαμή, 1958 - Ο Ηλίας του 16ου, 1959 - Ο Θύμιος τα` κανε θάλασσα, 1959 - Αστέρω, 1959 - Το Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο, 1959 - Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες, 1960 - Τα κίτρινα γάντια, 1960 - Το Κλωτσοσκούφι, 1960 - Η Αλίκη στο Ναυτικό, 1961 - Χαμένα Όνειρα, 1961 - Η Νύφη το`σκασε, 1962 - Όταν λείπει η Γάτα, 1962 - Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης, 1963 - Πολυτεχνίτης και Ερημοσπίτης, 1963 - Χτυποκάρδια στο Θρανίο, 1963 - Siralardaki Heyecanlar, 1963 - Ο Κύριος Πτέραρχος, 1963 - Θα σε κάνω Βασίλισσα, 1964 - Η Σωφερίνα, 1964 - Το Δόλωμα, 1964 - Ο Παράς κι ο Φουκαράς, 1964 - Μοντέρνα Σταχτοπούτα, 1965 - Υπάρχει και Φιλότιμο, 1965 - Περάστε την πρώτη του μηνός, 1965 - Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια, 1966 - Διπλοπενιές, 1966 - Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι, 1966 - Η Αδελφή μου θέλει Ξύλο, 1966 - Καλώς ήρθε το Δολλάριο, 1967 - Ο Στρίγγλος που έγινε Αρνάκι, 1967 - Γαμπρός απ` το Λονδίνο, 1967 - Ο Σπαγγοραμένος, 1967 - Καπετάν Φάντης Μπαστούνι, 1968 - Ο Ρωμιός έχει Φιλότιμο, 1968 - - Μια τρελή τρελή Σαραντάρα, 1970 - Η Θεία μου η Χίπισσα, 1970 - Ζητείται επειγόντως Γαμπρός, 1971 - Κρεββατομουρμούρα, 1971 - Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήσει, 1971 - Η Κόμησσα της Κέρκυρας, 1972 - Η Ρένα είναι οφσάιντ, 1972 - Ο Άνθρωπος που γύρισε από τη Ζέστη, 1972 - Τα Λιονταράκια, 1974 - Ρένα τα ρέστα σου, 1985 - Γέλιο με Δόσεις, 1986
2003 - Τουλάχιστον 95 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο μετριοπαθής υψηλόβαθμος θρησκευτικός αξιωματούχος των Σιιτών Αγιατολάχ Μοχάμεντ Μπακρ-αλ-Χακίμ (Ayatollah Mohammed Baqr al-Hakim), σκοτώθηκαν από ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου οχήματος σε Τζαμί της ιερής πόλης του Ιράκ Νατζάφ (Najaf).
2008 - Πέθανε ο Νικόλαος Θέμελης, Έλληνας νομικός και πολιτικός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου