Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

9+1 τύπους που συναντάμε στα θερινά σινεμά


ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑ ) 
9+1 τύπους που συναντάμε στα θερινά σινεμά
Από parallaxi
    Όταν έχεις περάσει ένα μεγάλο μέρος των καλοκαιρινών σου διακοπών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εύκολα θα συνειδητοποιήσεις πόσο απαραίτητοι είναι οι θερινοί κινηματογράφοι για την επιβίωση σου.   Ίσως να είναι η ιδανικά για την θέα στον ουρανό, ίσως η μαγική ατμόσφαιρα, ίσως ακόμη και ο διάχυτος ρομαντισμός των παλιών αθώων εποχών που καθιστά τα θερινά σινεμά τον κατάλληλο καλοκαιρινό τρόπο ψυχαγωγίας. Είτε με αγαπημένους φίλους είτε και μόνος σου, η εμπειρία του να βλέπεις μια Old Hollywood ταινία στην τεράστια οθόνη κάτω από το φως των αστεριών είναι πραγματικά μοναδική. Αλλά έχεις παρατηρήσει ποτέ τι κατηγορίες ανθρώπων πηγαίνουν;
    Με μία δόση χιουμοριστικής διάθεσης, έχουμε συγκεντρώσει στην παρακάτω λίστα όλους τους τύπους θεατών στους θερινούς κινηματογράφους.
Τα ζευγαράκια
    Πολύ αναμενόμενο, αλλά είναι 100% σίγουρο ότι σε κάθε προβολή θα δεις ένα ζευγαράκι να ανταλλάσσει φιλιά και να αγκαλιάζεται κατά την διάρκεια της ταινίας. Δεν θα παρακολουθήσουν την ταινία, αλλά ενδιάμεσα του ρομαντικού τους ραντεβού, θα ρίξουν μία κλεφτή ματιά στην οθόνη για να θυμηθούν ποια ταινία ήρθαν να δουν. Θα γελάνε σε σκηνές της ταινίας που για τον υπόλοιπο κόσμο δεν υπάρχει κανένα ίχνος χιούμορ και θα κρατιούνται σφιχτά με τα pop corn στην μέση. (Ωωω τι ρομαντικό!).
Ο σινεφίλ που πάει μόνος του
    Είναι ο τύπος που δεν τον απασχολεί εάν θα έρθει κανείς μαζί του, αφού δεν πηγαίνει για την παρέα, αλλά αποκλειστικά και μόνο για να παρακολουθήσει την ταινία. Θα τον εντοπίσεις σε προβολές πολύ παλιών ταινιών ή των βραβευμένων έργων γνωστών σκηνοθετών. Είναι συνήθως στην πρώτη σειρά, μακριά από όλους τους άλλους και δεν αγοράζει σνακ ή αναψυκτικά, αφού ο οποιοσδήποτε εξωτερικός ήχος θα του αποσπάσει την προσοχή και δεν θα του επιτρέψει να απολαύσει την αγαπημένη του ταινία. (Αν είσαι λάτρης του κινηματογράφους η παρέα είναι περιττή βεβαίως-βεβαίως.)
Οι ηλικιωμένοι που «έχτισαν» τα θερινά
    Είναι οι παρέες ηλικιωμένων κυρίων ή τα ζευγάρια που πηγαίνουν χρόνια στα θερινά. Αποτελεί μία λατρεμένη συνήθεια τους. Κάθονται περίπου στην μεσαία σειρά ή πολύ πίσω γιατί επί τη ευκαιρία θα συζητήσουν όλα τα νέα τους, φωναχτά! Τα ζευγάρια ηλικιωμένων συνήθως μαλώνουν για το τι θα αγοράσουν στο κυλικείο και για την θέση που θα επιλέξουν να καθίσουν. (Και αυτοί πάντα θα σου ξεφουρνίσουν μία ιστορία που ειπώθηκε στα θερινά σινεμά της πόλης!)
Ο ψευτοκουλτουριάρης
    Πρόκειται για τον τύπο που παρακολουθεί μόνο ταινίες ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Τον χειμώνα, επιλέγει να πάει σε κινηματογραφικές προβολές που έχουν maximum 20 θεατές ή έστω σε προβολές ταινιών που έχουν συμμετάσχει σε κάποιο ευρωπαϊκό φεστιβάλ. Απεχθάνεται τις mainstream ταινίες, συνεπώς αγαπάει τα θερινά γιατί προβάλλονται παλιές. Δεν θα πάρει snacks, αλλά θα έχει μονίμως αναμμένο ένα στριφτό τσιγάρο και μία παγωμένη μπίρα ανα χείρας. Θα τον διακρίνεις γιατί θα φοράει τραγιάσκα ή κάποιο φουλάρι στον λαιμό. (Και με 40 βαθμούς!)
Ο χιπστεράς που πάει απλά για να ανεβάσει story
    Είναι από το πιο συνηθισμένο είδος θεατή που θα συναντήσεις εκεί. Πλέον κυκλοφορούν παντού ανάμεσα μας και θα τον αναγνωρίσεις από την κάμερα που θα κρατάει, ή το κινητό τελευταίας τεχνολογίας με 5 κάμερες. Ο συγκεκριμένος επιλέγει τα θερινά γιατί ταιριάζει στο προφίλ που έχει δημιουργήσει στα social media. Δεν θα καταλάβει πολύ την πλοκή της ταινίας, αλλά θα βγάλει αμέτρητες φωτογραφίες το φεγγάρι, τις πολυκατοικίες, το μπουκάλι της μπύρας και διάφορα στιγμιότυπα της ταινίας. Αν κάθεσαι πίσω από αυτόν το τύπο θεατή, είναι πολύ πιθανό να αλλάξεις θέση, αφού δεν θα μπορείς να δεις στην οθόνη γιατί θα αλλάζει συνεχώς στάσεις για να πετύχει την τέλεια λήψη. (O γνωστός influencer της καρδιάς μας!)
Αυτός που κοιμάται
    Σε αντίθεση με την προηγούμενη κατηγορία, αυτό το είδος θεατή δεν έχει τόση ενέργεια και διάθεση για πολλά πράγματα. Πηγαίνει αναγκαστικά, για την παρέα και ενδέχεται να μην ξέρει καν ποια ταινία ήρθε να παρακολουθήσει. Κάθεται πάντα στις πίσω θέσεις γιατί δεν τον απασχολεί να βλέπει στην οθόνη. Πάνω στο τέταρτο, έχει κοιμηθεί, μέχρι να τον ενημερώσει κάποιος από τους φίλους του ότι το έργο τελείωσε και πρέπει να φύγουν. (Είναι και τα τζιτζίκια και η μυρωδιά του γιασεμιού που τον βοηθούν βλέπεις.)
Αυτός που βγάζει ενοχλητικούς ήχους
    Είναι αυτός που θα κάνει αισθητή την παρουσία του με την δυνατή του φωνή ή το σπαστικό γέλιο του. Στην περίπτωση που η ταινία είναι κωμωδία, θα τον ακούσεις να γελάει δυνατά και να πέφτει κάτω από τα γέλια. Θα τσουγκρίσει την μπύρα του με τους φίλους του και θα μασουλήσει τα nachos, pop corn και ό,τι φαγητό έχει, όσο πιο δυνατά γίνεται. Θα κάνει τα πιο περίεργα ηχητικά εφέ για να τον προσέξουν και όσοι περνούν έξω από το σινεμά. Και φυσικά όταν θα του κάνουν παρατήρηση, θα αντιδράσει αγανακτισμένος. (Δηλαδή έλεος μερικοί άνθρωποι που ήρθαν να δουν και ταινία).
Ο «σας παρακαλώ, ησυχία!»
    Είναι ο τύπος με μηδέν ανεκτικότητα στην φασαρία. Πιστεύει ότι ο θερινός κινηματογράφος αποτελεί κάποιου είδους ιερό μέρος που πρέπει να επικρατεί νεκρική σιγή και οποιοσδήποτε ήχος μασουλήματος ή ομιλίας θα πρέπει να τιμωρείται υποδειγματικά. Είναι αυτός που θα φωνάξει «σςςςς» και θα μαλώσει με τους διπλανούς του και τους πίσω και τους μπροστά γιατί μιλάνε και αναπνέουν πολύ δυνατά. (Δεν σας έχουν μάθει ότι στην διάρκεια προβολής κλείνουμε τα κινητά μας πολύ λυπάμαι είστε αγενής!- Κλασική ατάκα τύπου.)
Αυτός που δεν σταματάει να μιλάει
    Είναι ο τύπος που δεν βάζει γλώσσα μέσα του και ήρθε στο θερινό για να συζητήσει όλη την ξένη και ελληνική επικαιρότητα. Εάν είσαι ο «τυχερός» που κάθεσαι κοντά του, θα ακούσεις όλα τα προσωπικά του ζητήματα! Όταν τελειώσει τα νέα του, θα αρχίσει τον σχολιασμό κάθε σκηνής της ταινίας. Δεν πρόκειται να αφήσει λεπτό να περάσει, χωρίς να το σχολιάσει και θα πρέπει όλοι υπόλοιποι να τον ανεχθούν. (Και στην τελευταίο λεπτό των τίτλων τέλους θα πει «τι μάπα ήρθαμε να δούμε» ενώ δεν θα έχει παρακολουθήσει κλάσμα δευτερολέπτου.)
Αυτός που αδειάζει το κυλικείο
    Είναι ο τύπος που ήρθε απλά για το φαγητό. Ξέρεις, η μυρωδιά του pop corn αείμνηστη. Θα πάρει και nachos και πατατάκια και pop corn και hot dog και κρακέρακια και ένα μπουκάλι μπύρα και ένα αναψυκτικό και ένα παγωμένο τσάι και οτιδήποτε άλλο πουλάει το κυλικείο. Δεν μοιράζεται το φαγητό του γιατί πεινάει πολύ και αυτό φαίνεται. Πριν ξεκινήσει η ταινία, θα έχει τελειώσει τουλάχιστον τα μισά από αυτά που προμηθεύτικε. (Κατά 80% θα αφήσει τα σκουπίδια στην θέση του στο τέλος της προβολής.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου