Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
480 π.Χ: Στα Στενά των Θερμοπυλών, ο αρχηγός των Ελλήνων, Λεωνίδας, απαντά «Μολών Λαβέ» στην πρόταση του βασιλιά των Περσών, Ξέρξη, να παραδώσει τα όπλα.
642 - Στη Μάχη του Μέισερφιλντ, μεταξύ των Αγγλοσαξώνων βασιλέων Πέντα της Μερκίας και Όσβαλντ της Νορθουμβρίας, ο Πέντα νικά και ο Όσβαλντ φονεύεται.
882 - Πέθανε ο Λουδοβίκος Γ', βασιλιάς της Γαλλίας
910 - Οι συμμαχικές δυνάμεις της Μερκίας και του Ουέσσεξ, με επικεφαλής το βασιλιά Εδουάρδο τον Γηραιό και τον κόμη Έθελρεντ της Μερκίας, νικούν τους Δανούς Βίκινγκς στη μάχη του Τέτενχολ.
1463 - Ενωμένες Χριστιανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Ναύπλιο χωρίς αντίσταση των Τούρκων.
1583 - Η Αγγλία ανακηρύσσει τη Νέα Γη δική της κτήση και ιδρύει επισήμως την πόλη του Αγίου Ιωάννη.
1716 - Μάχη του Πετερβαντάϊν. Ο Πρίγκιψ Ευγένιος της Σαβοΐας Αρχιστράτηγος των Αυστριακών δυνάμεων κατατροπώνει τους Τούρκους.
1777: Γεννήθηκε ο Λογγίνος Χέυδεν, ολλανδικής καταγωγής ρώσος ναύαρχος. Ήταν ο διοικητής της ρωσικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. (Θαν. 5/10/1850)
1802 – Γεννήθηκε ο Νιλς Χένρικ Άμπελ, Νορβηγός μαθηματικός
1824: Ο Σαχτούρης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο στη Σάμο (Ναυμαχία Μυκάλης). Το νησί δεν θα απειληθεί ποτέ ξανά από τους Τούρκους.
1832 - Πέθανε ο Δημήτριος Υψηλάντης, Έλληνας στρατιωτικός. Ο Δημήτριος Υψηλάντης (17945 Αυγούστου 1832) ήταν στρατιωτικός και αγωνιστής της επανάστασης του 1821.Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν γιος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη, δραγουμάνου του Τουρκικού στόλου και γόνου εύπορης και ισχυρής Φαναριώτικης οικογένειας. Αδελφός του ήταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. Στάλθηκε στην Γαλλία για να σπουδάσει σε στρατιωτικές σχολές και στη συνέχεια κατατάχθηκε στην αυτοκρατορική φρουρά του Τσάρου στην Πετρούπολη, φτάνοντας έως τον βαθμό του λοχαγού. Το 1818 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία. Με την έναρξη της επανάστασης ανέλαβε να αντιπροσωπεύσει τον αδερφό του, Αλέξανδρο Υψηλάντη, ως πληρεξούσιος του Γενικού επιτρόπου Αρχής στην Πελοπόννησο. Στις 20 Ιουνίου του 1821 ανέλαβε την αρχιστρατηγία των επαναστατών και προσπάθησε να οργανώσει τακτικό στρατό. Η προσπάθεια του όμως να περιορίσει την ισχύ των κοτζαμπάσηδων είχε σαν αποτέλεσμα την εκδίωξη του. Ο λαός όμως απαίτησε την αποκατάσταση του και ύστερα από προσπάθειες του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη επανήλθε στην αρχική του θέση. Στις 20 Δεκεμβρίου 1821 άρχισε τις εργασίες της η A' Εθνική Συνέλευση και στις 15 Ιανουαρίου 1822 εκλέχθηκε πρόεδρος του Bουλευτικού. Ο Υψηλάντης εκπροσώπησε κυρίως την πλευρά των δημοκρατικών και ήρθε σε σύγκρουση με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα έλαβε μέρος στην πολιορκία του Ναυπλίου και του Άργους, στην εκστρατεία εναντίον της Αθήνας, στη μάχη των Δερβενακίων, στη μάχη στους Μύλους της Λέρνας και στην μάχη στην Πέτρα της Βοιωτίας. Με την έλευση του Ιωάννη Καποδίστρια ο Υψηλάντης διορίστηκε στρατάρχης του στρατού και ανέλαβε την οργάνωση του και τη μετατροπή του σε τακτικό στρατό με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Απεβίωσε στο Ναύπλιο. Η πόλη Υψιλάντι (Ypsilanti) στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ πήρε το όνομά του (υπάρχει και σχετική προτομή).
1844 - Γεννήθηκε ο Ιλιά Ρέπιν, Ρώσος ζωγράφος και γλύπτης
1850 - Γεννήθηκε ο Γκυ ντε Μωπασσάν, Γάλλος συγγραφέας.
1861: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν για πρώτη φορά φόρο 3% στα εισοδήματα άνω των 800 δολαρίων. Το μέτρο φέρει την υπογραφή του Αβραάμ Λίνκολν.
1862 - Γεννήθηκε ο Τζόζεφ Μέρικ, ο «Άνθρωπος-Ελέφαντας»
1878 - Πέθανε ο Ιωακείμ Β΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1882: Ιδρύεται η πετρελαϊκή εταιρεία της οικογένειας Ρόκφελερ Standard Oil Company of New Jersey.
1889 - Γεννήθηκε ο Κόνραντ Άικεν, Αμερικανός συγγραφέας
1895: Πέθανε ο Φρίντριχ Ένγκελς, γερμανός φιλόσοφος, συνεργάτης του Καρλ Μαρξ. Μαζί έγραψαν το Κομουνιστικό Μανιφέστο, που αποτελεί τη βίβλο του κομουνιστικού κινήματος. (Γεν. 28/11/1820)
1905: Γεννήθηκε ο Βασίλι Λεόντιεφ, ρωσοαμερικανός οικονομολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών το 1973. (Θαν. 5/2/1999)
1906: Γεννήθηκε ο Τζον Χιούστον, αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Θαν. 28/8/1987). Πριν γίνει δημιουργός ταινιών του Χόλλυγουντ, ο Χιούστον υπήρξε ερασιτέχνης πυγμάχος, δημοσιογράφος, συγγραφέας διηγημάτων, ζωγράφος στο Παρίσι και στρατιώτης του ιππικού στο Μεξικό. Στους κύκλους του Χόλλυγουντ συχνά αναφερόταν ως Τιτάνας, Επαναστάτης κι Άνδρας της Αναγέννησης. Ο συγγραφέας Ίαν Φριρ τον περιγράφει, ως τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ του Χόλιγουντ, καθώς δεν φοβήθηκε ποτέ να πραγματευτεί θέματα ταμπού για την εποχή τους. Το Γεράκι της Μάλτας,,Η ύαινα,Τα Γεράκια του Ειρηνικού, Report from the Aleutians,The Battle of San Pietro,Let There Be Light,Ο Θησαυρός της Σιέρα Μάντρε (Όσκαρ Σκηνοθεσίας) Στη βοή της καταιγίδος(Όσκαρ Σκηνοθεσίας) Στις Φλόγες της Συμφοράς Η Ζούγκλα της Ασφάλτου  Νικηφόρα Επέλασις Η Βασίλισσα της Αφρικής(Όσκαρ Σκηνοθεσίας)Μουλέν Ρουζ(Όσκαρ Σκηνοθεσίας) Πιο Δυνατός απ`τον Διάβολο Μόμπι Ντικ Σάρκα και Ψυχή  Ο Βάρβαρος κι η Γκέισα Οι Ρίζες του Ουρανού Οι Ασυγχώρητοι Οι Αταίριαστοι  Φρόιντ, Απόκρυφα Πάθη Οι 5 Ύποπτοι Η Νύχτα της Ιγκουάνα (Όσκαρ Σκηνοθεσίας) Η Βίβλος  Ανταύγειες σε Χρυσά Μάτια Τζέιμς Μποντ 007: Καζινό Ρουαγιάλ Ένας Υπέροχος Αμαρτωλός Περίπατος με την Αγάπη και το Θάνατο Το Γράμμα του Κρεμλίνου Βρώμικη Πόλη Ο Δικαστής Ο Άνθρωπος με το Αδιάβροχο Ο Ανθρωπος που θα Γινόταν Βασιλιάς Wise Blood Η Πόλη του Φόβου Η Μεγάλη Απόδραση των 11  Άννι  Κάτω απ' το Ηφαίστειο Η Τιμή των Πρίτσι (Όσκαρ Σκηνοθεσίας) Οι Δουβλινέζοι
1909 - Διαλύεται η Πανελλήνιος Οργάνωσις, που ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1908 για τη συνέχιση του Μακεδονικού Αγώνα, προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα υφέσεως μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
1914 - Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο στο γερμανικό Ράιχ.
1915 - Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τη Βαρσοβία. (Α΄ Π.Π.)
1921 - Πέθανε ο Δημήτριος Ράλλης, Έλληνας πολιτικός
1930 - Γεννήθηκε ο Νηλ Άρμστρονγκ, Αμερικανός αστροναύτης
1944 - Στη Βαρσοβία αντάρτες ελευθερώνουν 348 Εβραίους σκλάβους εργάτες από ένα στρατόπεδο εργασίας.
1960 - H Μπουρκίνα Φάσο γίνεται από γαλλική αποικία ανεξάρτητο κράτος με το όνομα «Δημοκρατία του `Ανω Βόλτα»
1962 - Στη Νότια Αφρική φυλακίζεται ο ηγέτης του κινήματος κατά του Άπαρτχαϊντ και μελλοντικός πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα. Απελευθερώνεται το 1990.
1962 - Πέθανε η Μέριλιν Μονρόε, Αμερικανίδα ηθοποιός
1966: Ο Τζον Λένον δηλώνει ότι οι Beatles είναι πιο δημοφιλείς από τον Ιησού.
1968 - Γεννήθηκε η Μαρίν Λε Πεν, Γαλλίδα πολιτικός
1968 - Γεννήθηκε ο Κόλιν Μακ Ρέι, Σκωτσέζος οδηγός αγώνων
1968: Πέθανε η Μυρτιώτισσα, φιλολογικό ψευδώνυμο της ποιήτριας Θεώνης Δρακοπούλου. (Γεν. 1885)
1969 - Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 7 σημειώνει την κοντινότερη προσέγγιση στον πλανήτη Άρη (3524 χιλιόμετρα) που είχε επιτευχθεί ως τότε από τεχνητό αντικείμενο.
1972: Οι Moody Blues κυκλοφορούν τη μεγάλη επιτυχία τους Nights in White Satin.
1975 - Πέθανε ο Γκούσταφ φον Βανγκενχάιμ, Γερμανός ηθοποιός και σκηνοθέτης
1984 - Πέθανε ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, Ουαλός ηθοποιός
1991 - Πέθανε ο Σοϊτσίρο Χόντα, Ιάπωνας μηχανικός και επιχειρηματίας
1998 - Πέθανε ο Τόντορ Ζίβκοβ, Βούλγαρος πολιτικός
2000 - Πέθανε ο Άλεκ Γκίνες, Άγγλος ηθοποιός
2008 - Πέθανε ο Νηλ Μπάρτλετ, Άγγλος χημικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου