ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Μάχη του Στάλινγκραντ
Το κέντρο της πόλης του Στάλινγκραντ μετά την απελευθέρωση
http://el.wikipedia.org/
Με τον όρο Μάχη του Στάλινγκραντ (ρωσ: Сталинградская битва, γερ: Schlacht von Stalingrad) εννοούμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Βέρμαχτ και του Κόκκινου Στρατού στην περιοχή του Στάλινγκραντ, από τις 17 Ιουλίου 1942 μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 1943.
Αρχικά, ο Αδόλφος Χίτλερ διέταξε τις δυνάμεις που είχε στη Νότια Ρωσία (Ομάδα Στρατιών «Νότος») να επιτεθούν στον Καύκασο, με σκοπό να καταλάβουν τις μεγάλες ποσότητες πετρελαίου της περιοχής, οι οποίες θα επέτρεπαν στους Γερμανούς να συνεχίσουν τον πόλεμο. Ωστόσο, ο Χίτλερ αποφάσισε να χωρίσει την Ομάδα Στρατιών «Νότος» σε δύο ομάδες: Ομάδα Στρατιών «Α» και Ομάδα Στρατιών «Β»
Σύμφωνα με το σχέδιο της Επιχείρησης «Κυανό» (ή «Μπλε»), η Ομάδα Στρατιών «Α», υπό τις διαταγές του Στρατάρχη Βίλχελμ Λίστ, ανέλαβε την επιχείρηση στον Καύκασο, ενώ η Ομάδα Στρατιών «Β», υπό τις διαταγές του Στρατάρχη Μαξιμίλιαν φον Βάιχς, ανέλαβε την επίθεση στο Στάλινγκραντ. Η Ομάδα Στρατιών «Β» αποτελούνταν από την 6η Στρατιά του Φρίντριχ Πάουλους (συχνά λανθασμένα αναφέρεται ως «φον» Πάουλους) και την 4η Στρατιά Τεθωρακισμένων του Χέρμαν Χοτ, καθώς και από συμμαχικές μονάδες.
Ο Χίτλερ ήθελε να καταλάβει το Στάλινγκραντ, καθώς ήταν βιομηχανικό κέντρο στην περιοχή του ποταμού Βόλγα, ενώ επίσης άνοιγε τον δρόμο στις πετρελαιοφόρες πηγές του Καυκάσου.Η επίθεση των Γερμανών στην πόλη είχε και προπαγανδιστικό χαρακτήρα - η πόλη έφερε το όνομα του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν.Γι' αυτό τον λόγο, εξάλλου, οι δύο ηγέτες διέταξαν τις δυνάμεις τους να κρατήσουν τις θέσεις τους «πάση θυσία».
Η πρώτη φάση της μάχης (γερμανική επίθεση) ξεκινήσε στις 17 Ιουλίου 1942. Η 6η Στρατιά απώθησε τις σοβιετικές δυνάμεις στον ποταμό Ντον. Γι' αυτό τον λόγο, ο Χίτλερ αποφάσισε να αποσύρει την 4η Στρατιά Τεθωρακισμένων από το μέτωπο του Στάλινγκραντ.Το χτύπημα της 6ης Στρατιάς δέχθηκε η 62η Στρατιά του Βασίλι Τσουϊκόφ. Στα τέλη Αυγούστου, η Λουφτβάφε μετέτρεψε σε ερείπια το 80% της πόλης.
Τον Νοέμβριο, το μεγαλύτερο μέρος της πόλης βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή. Ωστόσο, στις 19 Νοεμβρίου, οι Σοβιετικοί αντεπιτέθηκαν (Επιχείρηση «Ουρανός») και περικύκλωσαν 250.000 στρατιώτες της 6ης Στρατιάς.
Ο Κόκκινος Στρατός πρότεινε στον Πάουλους να παραδοθεί, αλλά, ο Χίτλερ απαγόρευσε στον αρχηγό της 6ης Στρατιάς να παραδοθεί. Στα μέσα Δεκεμβρίου 1942, οι Σοβιετικοί προσπάθησαν να περικυκλώσουν την Ομάδα Στρατιών «Α» (Επιχείρηση «Κρόνος»), ωστόσο, η αντίσταση της 6ης Στρατιάς καθήλωσε τους Σοβιετικούς και έδωσε την ευκαιρία στον φον Κλάιστ να υποχωρήσει.
Καθώς η μάχη του Στάλινγκραντ έβαινε στο τέλος της, ο Πάουλους έλαβε τον βαθμό του Στρατάρχη, πράγμα που ο ίδιος εξέλαβε ως προτροπή να αυτοκτονήσει, καθώς κανένας Γερμανός στρατάρχης δεν είχε ποτέ συλληφθεί αιχμάλωτος. Ωστόσο, στις 31 Ιανουαρίου, ο Πάουλους αναγκάστηκε να παραδοθεί στον Κόκκινο Στρατό, και οι τελευταίοι γερμανικοί θύλακες ακολούθησαν στις 2 Φεβρουαρίου. Μαζί του παραδόθηκαν 22 στρατηγοί και 91.000 στρατιώτες της 6ης Στρατιάς.
Η μάχη του Στάλινγκραντ έληξε στις 2 Φεβρουαρίου 1943 με νίκη των Σοβιετικών. Η μάχη έδωσε την υπεροχή στον Κόκκινο Στρατό, ο οποίος την κράτησε μέχρι το τέλος του πολέμου.
Είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι ο Στρατάρχης Φρίντριχ Πάουλους κατά τη διάρκεια της κράτησής του από τους σοβιετικούς, μετατράπηκε σε ένα σφοδρό πολέμιο του ναζισμού και προσχώρησε στη διεθνή επιτροπή για μια ελεύθερη Γερμανία, η οποία συστάθηκε έπειτα από πρωτοβουλία των Ρώσων. Παρόλα αυτά, έμεινε φυλακισμένος και απελευθερώθηκε το 1953. Έζησε το υπόλοιπο της ζωής του στην Ανατολική Γερμανία, προσεγγίζοντας την κομμουνιστική ιδεολογία. Πέθανε στις 1-2-57.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε μπερδεύτηκες. Δεν κάνουμε πολιτική εδώ, εδώ συζητάμε την τακτική και τους ελιγμούς των στρατευμάτων. Θέματα που έχουν να κάνουν με τους πολιτικάντηδες δεν έχουν θέση εδώ.
ΔιαγραφήΗταν τεραστιο λαθος να ανατεθει η διοικηση της 6ης Στρατιας στον Παουλους. Ενω ειχε υπηρετησει αρκετα χρονια και ειχε πειρα σε επιτελικες θεσεις, η μεγαλυτερη μοναδα που ειχε διοικησει πριν να αναλαβει την διοικηση της 6η Στρατιας ηταν ενα μηχανοκινητο ταγμα. Βεβαιως την αποφαση για μη διασπαση του κλοιου, την ελαβε ο Δεκανεας του Α' ΠΠ Αδολφος Χιτλερ, ομως και ο Παουλους βοηθησε τα μεγιστα ωστε να οδηγηθουν στην ηττα και στον θανατο 1/4 του εκκατομυριου μαχητες και να σπασει η ραχοκοκαλια του ανατολικου μετωπου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα μεγάλο λάθος τακτικής ήταν η επιμονή ντε και καλά να καταληφθεί το Στάλιγκρανδ. Οι κατοικημένοι τόποι παρακάμπτονται, δεν καταλαμβάνονται. Η περίμετρος της πόλεως έπρεπε να ναρκοθετηθεί, να παραμείνει ένα τμήμα ΜΧ για να επιτηρεί το Ν/Π και άντε γειά, οι υπόλoιπες μονάδες να προχωρήσουν προς Μόσχαν, τον βασικόν ΑΝΣΚ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι ένα δεύτερο λάθος τακτικής ήταν η μη αποστολή από την Ιαπωνία μερικών μεραρχιών να προχωρήσουν από Aνατολικά, από ΄Απω Ανατολή δηλαδή προς Μόσχα, ταυτοχρόνως με τον Φον Πάουλους που πίεζε τον ρωσικό στρατό από Δυτικά.