Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 31 Ιουλίου

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 31 Ιουλίου
30 π.Χ: Διεξάγεται η Μάχη της Αλεξάνδρειας, μεταξύ του Οκταβιανού και του Μάρκου Αντωνίου για τον θρόνο της Ρώμης. Ο Μάρκος Αντώνιος, παρά τις αυτομολήσεις από το στρατόπεδό του, επιτυγχάνει πύρρεια νίκη. Ο Οκταβιανός θα επανέλθει δριμύτερος σε λίγες μέρες για την «τελική λύση».
904 - Η Θεσσαλονίκη καταλαμβάνεται από τους Σαρακηνούς, οι οποίοι και καταστρέφουν την πόλη.
1009 - Ο Πάπας Σέργιος Δ΄ γίνεται ο 142ος Πάπας, διαδεχόμενος τον Πάπα Ιωάννη ΙΗ'.
1040: Γεννήθηκε ο Ροδρίγο Δίαθ Ντε Βιβάρ, γνωστότερος ως Ελ Σιντ, ισπανός πολέμαρχος που συνέβαλε στην απελευθέρωση των συμπατριωτών του από τους Άραβες. (Θαν. 10/7/1099) Ο Ροδρίγο (ή Ρούι) Ντίαθ δε Βιβάρ (Rodrigo Díaz de Vivar, 1048Βαλένθια, 10 Ιουλίου 1099), γνωστός και ως Ελ Σιντ Καμπεαδόρ, ήταν Καστιλλιανός ευγενής, στρατιωτικός και πολιτικός. Χρημάτισε αλφέρεθ (alférez), δηλαδή αρχιστράτηγος του καστιλλιανικού στρατού υπό τον Σάντσο Β' της Καστίλλης, ενώ εξορίστηκε από τον αδερφό και διάδοχο του τελευταίου Αλφόνσο ΣΤ'. Η εξορία αυτή έγινε έναυσμα για τη μυθιστορηματική ζωή και δράση που επέδειξε έκτοτε με αποκορύφωμα την κατάκτηση της πλούσιας πόλης της Βαλένθια. Οι συνεχείς στρατιωτικοί θρίαμβοι εναντίον χριστιανών και μουσουλμάνων, καθώς και η συνήθειά του να μην πολιτεύεται σύμφωνα με τα φεουδαρχικά ήθη της εποχής, τον κατέστησε αγαπητό στον ισπανικό λαό και πρότυπο για τους ιππότες της πατρίδας του. Μετά το θάνατό του τα κατορθώματά του, πραγματικά και φανταστικά, τραγουδήθηκαν όσο λίγων από τους τροβαδούρους, δημιουργώντας ένα θρύλο γύρω από το όνομά του. Θεωρείται εθνικός ήρωας της Ισπανίας.Ο τίτλος Ελ Σιντ (στα ισπανικά προφέρεται Ελ Θιδ), με τον οποίο είναι παγκοσμίως γνωστός, προέρχεται από το ισπανικό άρθρο Ελ και την αραβική λέξη سيد «σίντι» ή «σαϊντ» (κύριος, άρχοντας). Ο τίτλος Καμπεαδόρ (Campeador) ανήκει στη δημώδη Λατινική και μπορεί να αποδοθεί ως «κύριος των πολεμικών τεχνών».
1396 – Γεννήθηκε ο Φίλιππος, δούκας της Βουργουνδίας
1423 - Εκατονταετής πόλεμος: ο αγγλικός στρατός νικά τον γαλλικό στη μάχη του Κραβάν στην Ιόν.
1492 - Στην Ισπανία τίθεται σε ισχύ το "Διάταγμα της Αλάμπρας" δια του οποίου εκδιώκονται όλοι οι αλλόθρησκοι μεταξύ αυτών και οι εγκατεστημένοι εκεί Εβραίοι. Απο εκεί τότε ήρθαν και οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.
1498 - Στο τρίτο του ταξίδι προς το Δυτικό Ημισφαίριο, ο Χριστόφορος Κολόμβος γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακαλύπτει το νησί του Τρινιντάντ.
1556 – Πέθανε ο Ιγνάτιος Λογιόλα, Ισπανός ιερέας και θεολόγος, ιδρυτής της Αδελφότητας του Ιησού
1588 - Η ισπανική αρμάδα φθάνει ανοικτά των ακτών της Αγγλίας .
1655 - Ρωσο-πολωνικός πόλεμος (1654-1667) : ο ρωσικός στρατός εισέρχεται στην πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας, τη Βίλνιους.
1667 - Υπογράφεται η Συνθήκη της Μπρεντά στην ομώνυμη ολλανδική πόλη που σηματοδότησε τη λήξη του Β' Αγγλο-Ολλανδικού πολέμου με την εκχώρηση στους Άγγλους των ολλανδικών αποικιών της Β. Αμερικής.
1726 - Πέθανε ο Νικόλαους Β΄ Μπερνούλι, Ελβετός μαθηματικός
1741 - Ο Κάρολος Αλβέρτος της Βαυαρίας εισβάλλει στην Άνω Αυστρία και τη Βοημία.
1750 - Πέθανε ο Ιωάννης Ε', βασιλιάς της Πορτογαλίας
1784 - Πέθανε ο Ντενί Ντιντερό, Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας
1790 - Εκδίδεται στις ΗΠΑ το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για τον εφευρέτη Σάμιουελ Χόπκινς στην παραγωγή ποτάσας.
1818: Πέθανε ο Νικόλαος Σκουφάς, ιδρυτικό μέλος της Φιλικής Εταιρείας. (Γεν. 1779)
1821 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Οι Τούρκοι απαγχονίζουν Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη.
1831: Γεννήθηκε η Έλενα Μπλαβάτσκι, ρωσίδα συγγραφέας, ιδρύτρια της Θεοσοφικής Εταιρείας, ενός θρησκευτικού κινήματος που χρησιμοποιεί τις διδαχές και τεχνικές του Ινδουϊσμού και του Βουδισμού για τη γνώση του Θεού. (Θαν. 8/5/1891)
1886: Πέθανε ο Φραντς Λιστ, ούγγρος συνθέτης και πιανίστας. (Γεν. 22/10/1811)
1896 - Κρητική Επανάσταση (1895-1898): Οι Τούρκοι σφάζουν 70 μοναχούς και άλλους Έλληνες στην Κρήτη.
1901 - Γεννήθηκε ο Ζαν Ντιμπιφέ, Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης
1912: Γεννήθηκε ο Μίλτον Φρίντμαν, νομπελίστας αμερικανός οικονομολόγος της ελεύθερης αγοράς και ηγέτης της Σχολής του Σικάγου, που επηρέασε καίρια τη βρετανική οικονομία επί Θάτσερ και την αμερικανική επί Ρίγκαν. (Θαν. 16/11/2006)
1913 - Β' Βαλκανικός Πόλεμος: Τα βαλκανικά κράτη υπογράφουν την ανακωχή στο Βουκουρέστι.
1914 - Γεννήθηκε ο Λουί ντε Φυνές, Γάλλος ηθοποιός
1914 - Πέθανε ο Ζαν Ζωρές, Γάλλος πολιτικός
1916 - Οι Βούλγαροι απαγχονίζουν στη Μακεδονία τον Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Γερμανό.
1919 - Γεννήθηκε ο Πρίμο Λέβι, Ιταλός χημικός και συγγραφέας
1919 - Η γερμανική Εθνοσυνέλευση υιοθετεί το Σύνταγμα της Βαϊμάρης, που θα τεθεί σε ισχύ στις 14 Αυγούστου.
1920: Ο Ίων Δραγούμης, πολιτικός και διπλωμάτης, από τους βασικούς εκφραστές του ελληνικού εθνικισμού και της Μεγάλης Ιδέας, δολοφονείται στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Παπαδιαμαντοπούλου στην Αθήνα από άνδρες της προσωπικής φρουράς του Ελευθέριου Βενιζέλου. (Ιουλιανά)
1922: Με έγγραφό τους, ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού και διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης, Γιώργος Χατζόπουλος, που σχεδίασε το τριφύλλι, και ο γενικός γραμματέας Μιχάλης Παπάζογλου, που το επέλεξε, ανακοινώνουν τη μετονομασία του Παναθηναϊκού από «Παναθηναϊκός Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος» (ΠΠΑΟ) σε «Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος» (ΠΑΟ).
1930 - Το μυστήριο ραδιοφωνικό πρόγραμμα "Η σκιά" βγήκε στον αέρα για πρώτη φορά.
1932 - Το Ναζιστικό Κόμμα κερδίζει το 38% των ψήφων στις γερμανικές εκλογές .
1938 - Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν στη Περσέπολη εγχάρακτες πλάκες από χρυσό και ασήμι του βασιλιά Δαρείου του Μεγάλου.
1938 - Η Βουλγαρία υπογράφει σύμφωνο μη επίθεσης με την Ελλάδα και άλλες χώρες των Βαλκανίων ( Τουρκία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία).
1944 - Πέθανε ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, Γάλλος πιλότος και συγγραφέας. Ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ (29 Ιουνίου 1900 - 31 Ιουλίου 1944) (Πλήρες όνομα Αντουάν-Ζαν-Μπατίστ-Μαρί-Ροζέ ντε Σαιντ-Εξυπερύ - Antoine-Jean-Baptiste-Marie-Roger de Saint-Exupery) ήταν Γάλλος συγγραφέας, γνωστός στο ευρύ κοινό από το βιβλίο του «Ο Μικρός Πρίγκιπας», το οποίο μεταφράστηκε σε περίπου 60 γλώσσες και έρχεται τρίτο σε πωλήσεις βιβλίο στην παγκόσμια ιστορία, μετά απ' τη Βίβλο και το Κεφάλαιο του Καρλ Μαρξ. Ο Εξυπερύ δεν ήταν όμως ένας διηγηματογράφος, αλλά ένας βαθύς φιλόσοφος που αποτύπωνε τη ζωή κι ανέλυε τον προορισμό της. Από την άποψη αυτή το έργο που τον χαρακτηρίζει απόλυτα είναι τα βιβλία του «Γη των Ανθρώπων» και το «Ταχυδρομείο του Νότου», που αποτελούν το απάνθισμα της φιλοσοφίας του. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του αφιερώθηκε στην κατάκτηση των αιθέρων της πολιτικής αεροπορίας, της οποίας είναι ιστορικά απ' τους μεγάλους προδρόμους , ήταν ηγετικός παράγων της δημιουργίας της πρώτης διεθνούς γαλλικής εμπορικής εταιρείας από την οποία ξεπήδησε η Air France, ήταν δοκιμαστής αεροπλάνων της Air France και πολέμησε στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην πτώση της Γαλλίας, όπου και παρασημοφορήθηκε για να σκοτωθεί τελικά το 1944. Η Γαλλία και οι γαλλόφωνες χώρες τιμούν με το όνομά του σωρεία δρόμων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Το διεθνές αεροδρόμιο της Λυών ονομάζεται Σαίντ-Εξυπερύ. Μια φράση του που έχει χαραχτεί συχνά σε πλάκες ως το πιο αυθεντικό ρητό του που τον αντιπροσωπεύει είναι η παρακάτω :«Το ουσιώδες διαφεύγει από τα μάτια, βλέπει κανείς σωστά μόνο με την καρδιά»1926: L'Aviateur (Ο αεροπόρος)1928: Courrier sud (Ο Ταχυδρόμος του Νότου)1931: Vol de nuit (Νυχτερινή Πτήση- Βραβείο Φεμίνα, τον ίδιο χρόνο)  1938: Terre des hommes (Γη των ανθρώπων)1942: Pilote de guerre (Πιλότος πολέμου)1943: Le Petit Prince (Ο Μικρός Πρίγκιπας) 1943: Lettre à un otage (Γράμμα σε έναν όμηρο)
1945 - Ο φυγόδικος Πιέρ Λαβάλ, πρώην ηγέτης της Κυβέρνησης του Βισύ στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Γαλλία, παραδίδεται στους στρατιώτες των Συμμάχων στην Αυστρία .
1964 - Ο τεχνητός δορυφόρος Ranger 7 στέλνει στη Γη τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες της Σελήνης, 1.000 φορές καθαρότερες από ληφθείσες προηγουμένως από οποιοδήποτε γήινο τηλεσκόπιο.
1965 - Γεννήθηκε η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Αγγλίδα συγγραφέας
1968: Ο αμερικανός γκραντ-μετρ στο σκάκι Μπόμπι Φίσερ αγωνίζεται ταυτόχρονα με πέντε έλληνες πρωταθλητές στην Αθήνας. Οι Αναστασόπουλος, Κόκκορης, Ορνιθόπουλος και Βυζαντιάδης χάνουν, ενώ μόνο ο Τρικαλιώτης κατορθώνει να αποσπάσει ισοπαλία. Ο Φίσερ δυσαρεστεί τους πάντες με τις παραξενιές του.
1971 - Πρόγραμμα Απόλλων : Ο Απόλλων 15 είναι η πρώτη αποστολή που θα οδηγήσει σεληνάκατο.
1976: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, λόρδο Κιλάνιν, προτείνει τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.
1991 - Οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση υπογράφουν τη συνθήκη START I (Συνθήκη Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων), η πρώτη για τη μείωση (με έλεγχο) των οπλικών αποθεμάτων (ιδιαίτερα των πυρηνικών όπλων) των δύο χωρών.
1992 - Η Γεωργία γίνεται κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών.
1999 - Η διαστημομηχανή Lunar Prospector της NASA συντρίβεται σκόπιμα στη Σελήνη, τερματίζοντας έτσι την αποστολή της για ανίχνευση κατεψυγμένου νερού στην επιφάνεια της Σελήνης.
2006 - Ο Φιντέλ Κάστρο παραχωρεί την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ Κάστρο .
2007 - Η παρουσία του βρετανικού στρατού στη Βόρεια Ιρλανδία, που υπήρξε και η μακροβιότερη επιχείρηση στην ιστορία του βρετανικού στρατού, φτάνει στο τέλος.
2009 - Πέθανε ο Μπόμπι Ρόμπσον, Άγγλος ποδοσφαιριστής και προπονητής
2012 - Ο Μάικλ Φελπς σπάει το ρεκόρ του 1964 της Λαρίσα Latynina για τον μεγαλύτερο αριθμό των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου