Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 4 ΙΟΥΛΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 4 ΙΟΥΛΙΟΥ )
414 - Η Πουλχερία ανακηρύσσεται αυγούστα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.
1054 - Φθάνει στη Γη το φως από την έκρηξη υπερκαινοφανούς αστέρα στον αστερισμό του Ταύρου, που παραμένει ορατή για μήνες ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα υπολείμματα της έκρηξης σχηματίζουν το Νεφέλωμα του Καρκίνου.
1187 - Μάχη του Χαττίν: οι στρατιές του Σουλτάνου της Αιγύπτου και της Συρίας και ιδρυτή της δυναστείας των Αγιουβιδών, του Σαλαντίν Α νικούν τους Σταυροφόρους σε μάχη κατά παράταξη στη Γαλιλαία, στη θέση που ήταν γνωστή με το όνομα "Κέρατα του Χατί". O Σαλαντίν συνεχίζει την προέλαση του, για να ανακτήσει την Ιερουσαλήμ και τα περισσότερα από τα εδάφη, που κατείχαν οι Χριστιανοί..
1429 - Πέθανε ο Κάρολος Α΄ Τόκκος, δεσπότης της Ηπείρου
1456 - Ξεκινά η πολιορκία του Βελιγραδίου από τους Οθωμανούς.
1534 - Ο Χριστιανός Γ' γίνεται βασιλιάς της Δανίας.
1546 – Γεννήθηκε ο Μουράτ Γ΄, Οθωμανός σουλτάνος
1546 - Πέθανε ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, Οθωμανός ναύαρχος
1570 - Ενετοί, Μανιάτες και Κυθήριοι καταλαμβάνουν το φρούριο των Τούρκων στο Πορτο Κάγιο το οποίο και κατεδαφίζουν.
1776 - Ο Τόμας Τζέφερσον διαβάζει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Μέσα από τις φλόγες της επανάστασης των αποικιών εναντίον της μητροπολιτικής Βρετανίας γεννιούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
1780 - Πέθανε ο Κάρολος Αλέξανδρος της Λωρραίνης, Αυστριακός πρίγκιπας
1784 - Γεννήθηκε ο Αντόνιο Αλμέιντα, πορτογάλος φιλέλληνας, που διακρίθηκε κατά την Ελληνική Επανάσταση. (Θαν. 21/9/1847)
1790 - Γεννήθηκε ο Σερ Τζορτζ Έβερεστ, ουαλός στρατιωτικός, μηχανικός και τοπογράφος. Δούλεψε πολλά χρόνια στην Ινδία, ανέπτυξε μεθόδους μέτρησης και προς τιμήν του η ψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων φέρει το όνομά του. (Θαν. 1/12/1866)
1804 - Γεννήθηκε ο Ναθάνιελ Χόθορν, Αμερικανός συγγραφέας
1806 - Πέθανε ο Σαρλ Ανρί Σανσόν, Γάλλος δήμιος
1807 - Γεννήθηκε ο Τζιουζέπε Γκαριμπάλντι, Ιταλός στρατιωτικός, που αγωνίστηκε για την ενοποίηση και την ανεξαρτησία της Ιταλίας. Η γεμάτη περιπέτειες και μάχες ζωή του τον έκανε πρόσωπο θρυλικό. Το 1860 ο Γκαριμπάλντι θα αναλάβει την "πορεία των χιλίων" ενάντια στη Σικελία, θα καταλάβει τη νήσο και στη συνέχεια θα περάσει στην ιταλική χερσόνησο, όπου μαζί με το στρατό των Πιεμοντέζων θα αντιμετωπίσει τους Βουρβώνους και θα εισέλθει στη Νάπολη, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του σύγχρονου ιταλικού κράτους.
1821 - Ελληνική Επανάσταση του 1821, Έλληνες αγωνιστές ελευθερώνουν τη Μονεμβάσια.
1822.—Η Μάχη τής Σπλάντζας (παρά τας εκβολάς τού ποταμού Καλαμά, εις την Ήπειρον). Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης μετά 500 Μανιατών καί μικρά δύναμις Σουλιωτών υπό τούς Ζώην Πάνου καί Α. Ζάρμπαν, αποκρούουν σφοδράν επίθεσιν υπερτρισχιλίων τσάμηδων τουρκαλβανών. Κατά τη διάρκεια τής μάχης ο Κυριακούλης τραυματίστηκε σοβαρά δεχόμενος σφαίραν  την στιγμήν που έσπευδε προς ενίσχυσην τού Ζώη Πάνου’ εξέπνευσε την ίδια ημέρα.
1822 - Ελληνική Επανάσταση του 1821Μάχη του Πέτα: Ο πασσάς τής Άρτης, ορμά μέ 8.000 τουρκαλβανούς εναντίον τών εις το Πέτα ευρισκομένων Ελλήνων καί Φιλελλήνων (600 τακτικοί και 1.500 άτακτοι), οι οποίοι αποκρούουν μεν θαρραλέως τας τουρκικάς επιθέσεις, αλλά δέχονται ταυτοχρόνως επίθεσιν εκ τών νώτων με αποτέλεσμα την ήτταν και τον θάνατο τών περισσοτέρων.
1826 - Πέθανε ο Τζον Άνταμς, 2ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1826 - Πέθανε ο Τόμας Τζέφερσον, 3ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1831 - Πέθανε ο Τζέιμς Μόνροου, 5ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1944.—Το ολοκαύτωμα τού Κηπουργού και το μαρτύριο τού Ιερέως Νικολάου Γκιάτα. Ο π.Νικόλαος ήταν Εφημέριος τού χωριού Κηπουργό Βοΐου [Δ. Μακεδονία] όταν συνελήφθη από τους Γερμανούς που τον έκαψαν ζωντανό μαζί με δεκάδες άλλους αθώους πολίτες.
1845 - εκδίδεται η "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων", το διαχρονικό έργο του Λούις Κάρολ, που συντροφεύει τα όνειρα των παιδιών ακόμα και σήμερα.
1848 - Πέθανε ο Φρανσουά Ρενέ Ντε Σατομπριάν, πιο γνωστός στην Ελλάδα ως Σατωβριάνδος, γάλλος συγγραφέας, πολιτικός, διπλωμάτης και φιλέλληνας. Προς τιμήν του, στην Αθήνα υπάρχει η οδός Σατωβριάνδου. (Γεν. 4/9/1768)
1848 - εκδίδεται το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο", το ευαγγέλιο του κομμουνιστικού κινήματος, που συνέγραψαν ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Ένγκελς.
1879 - οι Βρετανοί καταστρέφουν ολοκληρωτικά την πρωτεύουσα της χώρας των Ζουλού, Ουλούντι και ουσιαστικά κερδίζουν τον πόλεμο με το αφρικανικό έθνος.
1884 - Το Άγαλμα της Ελευθερίας δωρίζεται στις ΗΠΑ από τους Γάλλους.
1902 - γεννιέται ο Ρωσο - εβραίος γκάνγκστερ Μέγιερ Λάνσκι, ο οποίος έζησε και έδρασε μαζί με τους φίλους του και επίσης διαβόητους γκάνγκστερ Μπάγκζι Σπίγκελ και Λάκι Λουτσιάνο την περίοδο της άνθησης της μαφίας στις ΗΠΑ.
1904 - ξεκινά η κατασκευή του Καναλιού του Παναμά.
1909 - Συγκροτείται στην Αθήνα ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος, μία ομάδα αξιωματικών που προετοίμασε την επανάσταση στο Γουδί τον ίδιο χρόνο και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
1910 - Πέθανε ο Τζιοβάνι Σκιαπαρέλι, Ιταλός αστρονόμος
1913 - Β' Βαλκανικός Πόλεμος Τα ελληνικά θωρηκτά ΑΒΕΡΩΦ, ΨΑΡΑ και ΥΔΡΑ αγκυροβολούν στον λιμένα της απελευθερωμένης Καβάλας.
1918 - Ανέρχεται στον θρόνο ο Μωάμεθ ΣΤ΄, ο τελευταίος σουλτάνος (αυτοκράτορας) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1918 - σύμφωνα με το Ιουλιανό Ημερολόγιο) ο Τσάρος Νικόλαος Β και τα μέλη της οικογένειας του δολοφονούνται από τους Μπολσεβίκους.
1918 - Γεννήθηκε ο Ταουφααχάου Τουπόου Δ', βασιλιάς της Τόνγκα
1921 - Μικρασιατική Εκστρατεία, Ο Ελληνικός Στρατός (Χ Μεραρχία), μετά από σκληρή διήμερη μάχη, καταλαμβάνει την Κιουτάχεια.
1926 - Γεννήθηκε ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο, Αργεντινός ποδοσφαιριστής
1927 - γεννιέται στο Σουμπιάκο, μια περιοχή κοντά στη Ρώμη η Ιταλίδα ηθοποιός Τζίνα Λολομπριτζίτα.
1934 - Πέθανε η Μαρί Σκλοντόφσκα Κιουρί, γνωστότερη ως Μαντάμ Κιουρί, γαλλοπολωνέζα φυσικός, που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη του ραδίου.(Γεν. 7/11/1867)
1940 - γεννιέται η ηθοποιός Άννα Φόνσου.
1943 - ξεκινά η Μάχη του Κουρσκ, η μεγαλύτερη πολεμική αντιπαράθεση της ιστορίας με άρματα μάχης. Στην αρματομαχία ενεπλάκησαν 6.200 γερμανικά και σοβιετικά τανκς.
1943 - Δύναμη 5.000 Ελλήνων ανταρτών του ΕΔΕΣ αρχίζει εκτεταμένες επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων κατοχής στη Δυτική Ελλάδα, , καταστρέφοντας μεταξύ άλλων την γέφυρα Καλογήρου Άρτας και διακόπτοντας τους ανεφοδιασμούς, με αποτέλεσμα την παραπλάνησή τους ως προς την περιοχή αποβάσεως των Συμμάχων.
1954 - Η Δυτική Γερμανία νικά 3-2 την Ουγγαρία στη Βέρνη και κατακτά το 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.
1957 - ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφωνεί στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια τον διάσημο λόγο του «Η δύναμη της μη-βίας».
1969 - κυκλοφορεί το τραγούδι Give peace a chance, ερμηνευμένο από την Plastic Ono Band, με μέλη τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Όνο.
1972 - Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουΐλιαμ Ρότζερ επισκέπτεται την Αθήνα και συναντάται με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Η συνάντηση αυτή προβλήθηκε ιδιαίτερα.
1973 - Συλλαμβάνεται ο Ε. Αβέρωφ ως υποκινητής και πολιτικός σύμβουλος του "Κινήματος του Ναυτικού 1973".
1976 - με μια νυχτερινή αιφνιδιαστική επίθεση στο αεροδρόμιο Εντέμπε της Ουγκάντα, σχεδιασμένη από τον στρατιωτικό και κατοπινό Πρόεδρο του Ισραήλ Εχουντ Μπαράκ, Ισραηλινοί κομάντος απελευθερώνουν περισσότερους από 100 ομήρους, που κρατούνταν αιχμάλωτοι από Παλαιστίνιους αεροπειρατές. Τρεις όμηροι, όλοι οι αεροπειρατές, ο Ισραηλινός επικεφαλής της αποστολής και 40 στρατιώτες της Ουγκάντα είναι ο τραγικός απολογισμός της επιχείρησης απελευθέρωσης.
1989 - Με τη βίαιη επέμβαση του στρατού μπαίνει τέλος στην διαμαρτυρία στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.
1993 - σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς, δηλώνει: «Δεν θα επιστρέψω στη Ν.Δ. και αν ακόμη αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες, έστω και αν με καλέσουν για να γίνω ο αρχηγός της».
1994.—Μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, δολοφονούν στο Παλαιό Φάληρο, τον τούρκο διπλωμάτη Ομάρ Χαλούκ Σιπαχίογλου, συμβούλο της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.
2004 - Τελικός Euro 2004. Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ανεπανάληπτη και απρόσμενη επιτυχία στην Πορτογαλία για την Ελλάδα, που κατακτά το τρόπαιο νικώντας 1-0 τη διοργανώτρια. Το νικητήριο γκολ για την Ελλάδα πέτυχε στο 57ο λεπτό με κεφαλιά ο Άγγελος Χαριστέας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου