Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 2 ΙΟΥΛΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 2 ΙΟΥΛΙΟΥ )
963 - Ο Νικηφόρος Φωκάς ανακηρύσσεται από τον στρατό αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
1504 – Πέθανε ο Στέφανος Γ' ο Μέγας, πρίγκιπας της Μολδαβίας
1566 – Πέθανε ο Νοστράδαμος, κατά κόσμον Μισέλ ντε Νοτρ Νταμ Γάλλος αστρολόγος και συγγραφέας
1714 – Γεννήθηκε ο Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ, Γερμανός συνθέτης
1777 – Το Βερμόντ γίνεται η πρώτη Πολιτεία της Αμερικής που προχωρεί στην κατάργηση της δουλείας.
1778 – Πέθανε σε κατάσταση τρέλας ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ, Γάλλος φιλόσοφος
1839 - Θεμελιώνεται το νέο κτίριο του Οθωνείου Πανεπιστημίου της Αθήνας (μετέπειτα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο). Πρόκειται για το νεοκλασσικό της Οδού Πανεπιστημίου στα Προπύλαια.
1860 – Ιδρύεται η πόλη Βλαδιβοστόκ στη Ρωσία.
1862 – Γεννήθηκε ο Ουίλιαμ Χένρι Μπραγκ, Άγγλος φυσικός
1876 – Γεννήθηκε ο Βίλχελμ Κούνο, Γερμανός πολιτικός
1877 - Γεννήθηκε ο Χέρμαν Έσσε, γερμανοελβετός μυθιστοριογράφος και ποιητής. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1946. (Ο λύκος της στέπας) (Θαν. 9/8/1962)
1881 - ο Αμερικανός δικηγόρος, Τσαρλς Γκιτό, που αντιμετώπιζε διανοητικά προβλήματα πυροβολεί και τραυματίζει θανάσιμα τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζέιμς Γκάρφιλντ.
1881 - Υπό την έντονη πίεση των Μεγάλων Δυνάμεων, η Οθωμανική Αυτοκρατορία εξαναγκάζεται να υπογράψει με την Ελλάδα την τελική Σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως, με την οποία εκχωρεί στη δεύτερη το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας, το φρούριο της Πούντας στον Αμβρακικό κόλπο και την περιοχή της Άρτας.
1904 – Γεννήθηκε ο Ρενέ Λακόστ, Γάλλος αντισφαιριστής και επιχειρηματίας
1904.—Εκτελείται ο Μακεδονομάχος Αναστάσιος Μοναστερλής στο Μοναστήρι.
1906 – Γεννήθηκε ο Χρήστος Τσαγανέας, Έλληνας ηθοποιός
1912 – ΕλλάςΒουλγαρία και Σερβία δημιουργούν συμμαχία ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1913 - τα στρατεύματα της Σερβίας κατατροπώνουν, μετά από την πιο αιματηρή μάχη της εκστρατείας τους, τα βουλγαρικά στρατεύματα και συλλαμβάνουν 5.000 αιχμαλώτους.
1921 - στον πρώτο αγώνα με χρηματικό έπαθλο ένα εκατομμύριο δολάρια, ο Τζακ Ντέμπσεϊ κερδίζει με νοκ άουτ τον Γάλλο Ζορζ Καρπεντερ στον 4ο γύρο αγώνα για το πρωτάθλημα βαρέων βαρών στο Τζέρσεϊ.
1925 – Γεννήθηκε ο Πατρίς Λουμούμπα, Κονγκολέζος πολιτικός
1926.—Ίδρυσης τής Σιβιτανιδείου Σχολής επαγγελματικής εκπαιδεύσεως, εις εκτέλεσιν διαθήκης τού Β. Σιβιτανίδου, καταλιπόντος προς τον σκοπόν τούτον 200.000 χρυσών λιρών.
1932 - Αποφασίζεται η καθιέρωση της θερινής ώρας στην Ελλάδα.
1934 - η αμερικανική εταιρία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, Fox Corp υπογράφει συμβόλαιο με την 6χρονη, παιδί-θαύμα, Σίρλεϊ Τεμπλ.
1937 - η Αμερικανίδα πιλότος Αμέλια Έρχαρτ και ο Γάλλος πλοηγός, Φρεντ Νούναν, εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια πτήσης, που πραγματοποιούσαν με στόχο να κάνουν για πρώτη φορά τον κύκλο της γης ακολουθώντας τη νοητή γραμμή του ισημερινού
1940 - Γεννήθηκε ο Γκιόργκι Ιβάν Ιβάνοφ, βούλγαρος αστροναύτης, ο πρώτος βαλκάνιος που πέταξε στο διάστημα με το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ 33.
1944 – Πολιτική κρίση Καΐρου (1944): Ο Πρωθυπουργός της ελληνικής ελεύθερης κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου εισηγείται με τηλεγράφημά του προς τη βρετανική κυβέρνηση την αναγκαιότητα παρουσίας βρετανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα κατά την επικείμενη απελευθέρωση προς αποτροπή ορατού εμφυλίου πολέμου.
1950 – Γεννήθηκε ο Χόρχε ντελ Καστίγιο, Περουβιανός πολιτικός
1955 - στη Γαλλία, ο στρατηγός Ντε Γκολ ανακοινώνει ότι αποσύρεται από την πολιτική.
1961 - αυτοκτονεί στο Κέτσαμ της Πολιτείας του Άινταχο, ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας, Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Πέρα από συγγραφέας ο "papa" υπήρξε πυγμάχος στα νεανικά του χρόνια (στο Παρίσι έπαιρνε μαθήματα συγγραφής από τον ποιητή Εζρα Παουντ με αντάλλαγμα μαθήματα πυγμαχίας!), αντλώντας πολύτιμες εμπειρίες, που επηρέασαν άμεσα το έργο του.
1966 - Ο Φρανκ Σινάτρα ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Strangers In The Night.
1973 – Πέθανε ο Φέρντιναντ Σαίρνερ, Γερμανός στρατάρχης
1973 - πεθαίνει η Μπέτι Γκρέιμπλ, η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια, διάσημο κορίτσι της αφίσας κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
1974 – Ελλάδα: Στρατοδικείο των Ιωαννίνων καταδικάζει 27 μέλη της οργάνωσης "Άρης Βελουχιώτης" σε ποινές φυλάκισης μέχρι 10 χρόνια.
1976 – Το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ, διαιρεμένα από το 1954, επανενώνονται στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ.
1976 – Πέθανε ο Χρήστος Τσαγανέας, Έλληνας ηθοποιός
1977 - Πέθανε ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, ρωσοαμερικανός συγγραφέας. (Λολίτα) (Γεν. 10/4/1899)
1985 – Ο Αντρέι Γκρομίκο γίνεται Πρόεδρος της ΕΣΣΔ και ο Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε τον αντικαθιστά στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών.
1986 – Γεννήθηκε Η Λίντσεϊ Λόχαν, Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια
1991 - πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 55 ετών η Αμερικανίδα ηθοποιός Λι Ρέμικ.
1994.—Την κυβερνητική απόφαση να περάσουν τα μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής σε ιδιώτες, ανακοινώνει ο υφυπουργός Βιομηχανίας της κυβερνήσεως ΠΑ.ΣΟ.Κ Χρήστος Πάχτας. ΑΠΟ ΤΟΤΕ…
1994 - ο 27χρονος Κολομβιανός αμυντικός Αντρές Εσκομπάρ δολοφονείται στο Μεντεγίν της Κολομβίας. Αφορμή το αυτογκόλ, που πέτυχε κατά τη διάρκεια του αγώνα ΗΠΑ - Κολομβία (2-1) στην προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ΗΠΑ.
1997 – Πέθανε από ανακοπή ο ηθοποιός Τζέιμς Στιούαρτ, σε ηλικία 89 ετών.
2001 - το αεροδρόμιο του Λίβερπουλ ονομάζεται «Αεροδρόμιο Τζον Λένον», προς τιμήν του «σκαθαριού» που κατάγεται από την πόλη.
2004 - σβήνει σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες σε ηλικία 80 ετών ένας από τους μεγαλύτερους κινηματογραφικούς θρύλους, ο Μάρλον Μπράντο. Υπήρξε αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς ηθοποιούς ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους σε περισσότερες από 40 ταινίες, μεταξύ των οποίων το "Λεωφορείον ο Πόθος", "Το λιμάνι της Αγωνίας" και ο "Νονός". Μαχητικός και γεμάτος αντιφάσεις, ο Μπράντο αρνήθηκε να παίξει με τους όρους του Χόλιγουντ, και μεγαλόφωνα εξέφραζε την απέχθειά του για την κινηματογραφική βιομηχανία.
2010 - Σε δημόσια διαπόμπευση υποβάλλονται από το κομμουνιστικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας τα μέλη της αποστολής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου για τις τρεις ήττες που υπέστησαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κιμ Γιονγκ Χαν διαγράφεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα και εξαναγκάζεται να αλλάξει επάγγελμα και να γίνει εργάτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου