Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 17 Ιουλίου

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 17 Ιουλίου
http://www.sansimera.gr  - http://el.wikipedia.org/

180 - Δώδεκα άνθρωποι εκτελούνται στη Νουμιδία (Βόρεια Αφρική) λόγω της χριστιανικής τους πίστης. Πρόκειται για την παλαιότερη καταγραφή Χριστιανισμού σ' εκείνη την περιοχή.
924 – Πέθανε ο Εδουάρδος ο Γηραιός, βασιλιάς του Ουέσσεξ
1070 - Πέθανε ο Βαλδουίνος ΣΤ', κόμης της Φλάνδρας
1203 - Οι σταυροφόροι της Δ' Σταυροφορίας καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξιος Γ' εκθρονίζεται.
1402 - Ο Γιόνγκ  λε γίνεται αυτοκράτορας κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Μινγκ στην Κίνα.
1588 - Πέθανε ο Κοτσά Μιμάρ Σινάν Αγά, γνωστότερος ως Σινάν, ελληνικής καταγωγής αρχιτέκτονας, ο κορυφαίος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. (Γεν. 15/4/1489)
1717 - Η σύνθεσης του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ Η Μουσική των Νερών παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε βασιλικό πάρτι στον ποταμό Τάμεση.
1751 - Ίδρυση της «Αρχαίας Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας», ή αλλιώς ονομαζόμενης «Μεγάλης Στοάς των Ελευθέρων και Αποδεκτών Τεκτόνων της Αγγλίας».
1787 - Γεννήθηκε ο Φρίντριχ Κρουπ, γερμανός επιχειρηματίας και ιδρυτής της επιχειρηματικής δυναστείας των Krupp. (Θαν. 8/10/1826)
1789 - Η Γαλλία καθιερώνει την τρίχρωμη σημαία της (τρικολόρ).
1790 - Πέθανε ο Άνταμ Σμιθ.  O Άνταμ Σμιθ (αγγλικά: Adam Smith, 16 Ιουνίου 1723 - 17 Ιουλίου 1790) ήταν Σκωτσέζος οικονομολόγος και ηθικός φιλόσοφος. Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της πολιτικής οικονομίας και θεμελιωτής της σχολής των κλασικών οικονομικών. Ένας από τους κύριους εκπροσώπους του Σκωτσέζικου Διαφωτισμού, ο Σμιθ είναι συγγραφέας των έργων «Θεωρία των ηθικών συναισθημάτων» και «Μια έρευνα της φύσης και των αιτιών του πλούτου των εθνών», με το δεύτερο να αναφέρεται συνήθως απλά ως Ο Πλούτος των Εθνών και να θεωρείται ως το κύριο έργο του Σμιθ και η πρώτη νεωτερική εργασία πάνω στα οικονομικά. Ο Σμιθ μελέτησε ηθική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Με το πέρας των σπουδών του έδωσε μια σειρά από δημόσιες διαλέξεις στο Εδιμβούργο που οδήγησαν στη συνεργασία του με τον Ντέιβιντ Χιουμ κατα τη διάρκεια του Σκωτσέζικου Διαφωτισμού. Ο Σμιθ κατέλαβε θέση καθηγητή στην Γλασκώβη οπου δίδαξε ηθική φιλοσοφία και δημοσίευσε τη Θεωρία των ηθικών συναισθημάτων. Μετέπειτα ο Σμιθ ανέλαβε θέση επισκέπτη καθηγητή, κάτι που του επέτρεπε να ταξιδεψει στην Ευρώπη και να συναναστραφεί με άλλους διανοούμενους της εποχής του. Μετά το τέλος των ταξιδιών του, ο Σμιθ επέστρεψε στη Σκωτία όπου για τα επόμενα δέκα χρονια αφιερώθηκε στη συγγραφή του Πλούτου των Εθνών έχοντας σαν κύρια πηγή τις σημειώσεις των διαλέξεών του. Ο Πλούτος των Εθνών δημοσιεύτηκε το 1776 ενώ ο Σμιθ πέθανε το 1790.
1793 - Εκτελέστηκε η Σαρλότ Κορντέ, η Γαλλίδα που δολοφόνησε τον Μαρά.
1797 – Γεννήθηκε ο Ιπολύτ - Πωλ Ντελαρός, Γάλλος ζωγράφος
1815 - Ο Μέγας Ναπολέων παραδίνεται στις βρετανικές δυνάμεις στο Ροσφόρ.
1821 - Ελληνική Επανάσταση του 1821, Μάχη του Ασκύφου Σφακιανοί αγωνιστές συντρίβουν δύναμη 960 Τούρκων.
1825 - Ελληνική Επανάσταση του 1821, Δύναμη 7.000 Τουρκαλβανών αποκρούεται από 1.500 Έλληνες στη Μονή του προφήτη Ηλία, κοντά στην Άμφισσα.
1870 - Γεννήθηκε ο Ιωάννης Γρυπάρης, ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής, από τον Αρτεμώνα της Σίφνου. (Σκαραβαίοι και Τερακότες) (Θαν. 10/3/1942)
1894 - Γεννήθηκε ο Ζωρζ Λεμαίτρ, Βέλγος ιερέας, αστρονόμος και κοσμολόγος
1899 - Γεννήθηκε ο Τζέιμς Κάγκνεϊ, Αμερικανός ηθοποιός. Περισσότερα στο http://roykoymoykoy.blogspot.gr/
1912 - Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις ελάχιστες τουρκικές Αρχές και ανακηρύσσουν την «Ικαριακήν Πολιτείαν», μέχρι τις 4 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, όταν άγημα του Ελληνικού Στόλου αποβιβάζεται στη νήσο και υψώνει επίσημα την ελληνική σημαία.
1912 - Πέθανε ο Ανρί Πουανκαρέ, Γάλλος μαθηματικός
1913 - Συνέρχεται στο Βουκουρέστι συνδιάσκεψη των εμπολέμων του Β' Βαλκανικού Πολέμου, για τη σύναψη ειρήνης, στην οποία παρίσταται ο Πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος. Ελληνικό ναυτικό σύνταγμα καταλαμβάνει Ρουμτζούκιο και Φερεντζίκ όπου και καταλαμβάνεται ο πολυτελής σουλτανικός συρμός που είχε δωρίσει ο Ναπολέων στον Σουλτάνο Μουράτ. Το σύνταγμα προωθείται προς Σουφλί και Τεκιέ. Α/Τ ΣΦΕΝΔΟΝΗ εκκαθαρίζει δίοδο στο Πόρτο Λάγος.
1913 - Γεννήθηκε ο Μπέρτραντ Γκόλντμπεργκ, Αμερικανός αρχιτέκτονας
1918 - Μετά από διαταγή του Κόμματος των Μπολσεβίκων που εκτελείται από την Τσεκά ο παραιτηθείς προηγουμένως Τσάρος Νικόλαος Β' της Ρωσίας και τα μέλη της οικογένειάς του εκτελούνται εν ψυχρώ στην Οικία Υπατίεφ, στο Γεκατερίνμπουργκ. Ο Νικόλαος Β΄ της Ρωσίας (18 Μαΐου 186817 Ιουλίου 1918, στα ρωσικά: Никола́й II) υπήρξε ο τελευταίος αυτοκράτορας της Ρωσίας, Βασιλιάς της Πολωνίας και Μεγάλος Δούκας της Φινλανδίας. Κυβέρνησε από το 1894 μέχρι τη αναγκαστική παραίτησή του από τον θρόνο το 1917. Ο Νικόλαος Β΄αποδείχθηκε ανίκανος να διαχειριστεί μια χώρα που βρισκόταν σε πολιτική αναταραχή καθώς και να διοικήσει τον στρατό της στη διάρκεια του A΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η περίοδος της διακυβέρνησης του τελείωσε με την έναρξη της Ρωσικής Επανάστασης το 1917, οπότε και δολοφονήθηκε τόσο αυτός όσο και τα υπόλοιπα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας από τους Μπολσεβίκους, παρόλο ότι είχε προηγουμένως παραιτηθεί. Το πλήρες όνομα του Νικολάου ήταν Νικολάι Αλεξάντροβιτς Ρομανόφ (Никола́й Алекса́ндрович Рома́нов). Ο επίσημος τίτλος του ήταν Νικόλαος Β΄, Αυτοκράτορας και Μονοκράτορας πασών των Ρωσιών. Κάποιες φορές αναφέρεται ως ο Νικόλαος ο Μάρτυρας εξαιτίας της εκτέλεσής του ή και ως ο Αιματοβαμμένος Νικόλαος εξαιτίας των τραγικών γεγονότων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ενθρόνισής του και της ακόλουθης εναντίωσης της κυβέρνησής του. Αγιοποιήθηκε από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία με το όνομα "Άγιος Νικόλαος ο το Πάθος Φέρων".
1918 - Πέθανε η Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία της Ρωσίας. Η Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία της Ρωσίας (στα ρωσικά: Великая Княжна Анастасия Николаевна Романова, 18 Ιουνίου 190117 Ιουλίου 1918 ), μέλος της Δυναστείας των Ρομανόφ, ήταν η μικρότερη κόρη του Αυτοκράτορα Νικολάου Β΄ της Ρωσίας, τελευταίου ηγεμόνα της Αυτοκρατορίας της Ρωσίας, και της συζύγου του, Αλεξάνδρα Φεοντόροβνα της Έσσης.Η Αναστασία ήταν η μικρότερη αδερφή της Μεγάλης Δούκισσας Όλγας, της Μεγάλης Δούκισσας Τατιάνας και της Μεγάλης Δούκισσας Μαρίας. Ήταν μεγαλύτερη αδερφή του Αλεξέι Νικολάγιεβιτς, Τσάρεβιτς της Ρωσίας. Θεωρείται πως δολοφονήθηκε μαζί με την οικογένειά της στις 17 Ιουλίου 1918, από δυνάμεις της μυστικής αστυνομίας των Μπολσεβίκων. Ωστόσο, φήμες που χρονολογούνται από εκείνη την εποχή, επιμένουν για την πιθανή της απόδραση. Κατά περιόδους διάφορες γυναίκες διεκδίκησαν την ταυτότητα της Αναστασίας, τροφοδοτώντας ένα από τα πιο διάσημα μυστήρια του 20ού αιώνα. Πριν ακόμα βρεθούν τα λείψανα, μια γυναίκα η Άννα Αντερσον έγινε παγκοσμίως γνωστή, χάρη στις φήμες που θέλαν την ίδια να είναι η Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία, η διατεινόμενη ως μόνη επιζήσασα της εκτέλεσης. Στο Hollywood γυρίστηκαν ταινίες βασισμένες σε αυτό. Η Άννα Άντερσον υποστήριζε αυτές τις φήμες κερδίζοντας έτσι δημοσιότητα. Όσοι την υποστήριζαν ισχυριζόταν ότι ήξερε πράγματα για τους Ρoμανόφ, που μόνο ένα τόσο στενό μέλος της οικογένειας μπορούσε να ξέρει. Ωστόσο, η εξέταση DNA της Anna Anderson's απέδειξε ότι τίποτα απ’ αυτά δεν ίσχυε. Στην πραγματικότητα ήταν μία Πολωνή εργάτρια εργοστασίου που είχε εξαφανιστεί με το όνομα Franziska Schanzkowska.
1928 - Πέθανε ο Τζοβάννι Τζολίττι, Ιταλός πολιτικός
1932 - Γεννήθηκε ο Κίνο, Αργεντίνος σκιτσογράφος
1936 - Με την εξέγερση του στρατηγού Φράνκο εναντίον της προσφάτως νόμιμα εκλεγμένης αριστερής κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου, αρχίζει ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος, που θα διαρκέσει έως το 1939 και θα τελειώσει με την πλήρη επικράτηση του στρατηγού.
1942 - Ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες μάχες στην ιστορία των πολέμων, η μάχη του Στάλινγκραντ. Περισσότερα στο http://roykoymoykoy.blogspot.gr/
1945 - Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να επιστρέψει στην Ελλάδα.
1945 - Πέθανε ο Ερνστ Μπους, Γερμανός στρατάρχης
1952 - Γεννήθηκε ο Ντέιβιντ Χέισελχοφ, Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής
1953 - Πόλεμος της Κορέας: Το Τάγμα ΕΚΣΕ στην Κορέα αποκρούει ισχυρή κινεζική επίθεση στο Β.Δ. τμήμα της Ζουγκάμ - Νι.
1954 - Γεννήθηκε η Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανίδα πολιτικός
1958 - Γεννήθηκε ο Γουόνγκ Καρ Γουάι, Κινέζος σκηνοθέτης
1959 - Πέθανε η Μπίλι Χόλιντεϊ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια. Η Μπίλι Χόλιντεϊ (Billie Holiday, 7 Απριλίου 1915 - 17 Ιουλίου 1959) ήταν διακεκριμένη Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός της τζαζ. Περισσότερο γνωστή για τις ερμηνείες της σε συνθέσεις άλλων μουσικών και τις φωνητικές ικανότητές της, η ίδια έγραψε περιορισμένο αριθμό τραγουδιών, ορισμένα από τα οποία συγκαταλέγονται στα κλασικά του τζαζ ρεπερτορίου, όπως τα Lady Sings the Blues και God Bless the Child. Χαρακτηρίζεται συχνά ως η επιφανέστερη τραγουδίστρια στην ιστορία της τζαζ, λαμβάνοντας υπόψη και την επίδραση που άσκησε σε μεταγενέστερους καλλιτέχνες. Ερμήνευσε επίσης τραγούδια του μπλουζ ρεπερτορίου. Θεωρείται πως οι εγκάρδιες ερμηνείες της βρίσκονται στον αντίποδα των περισσότερο χαρούμενων αυτοσχεδιασμών της Έλα Φιτζέραλντ.
1963 - Γεννήθηκε ο Λετσίε Γ΄, βασιλιάς του Λεσότο
1967 - Πέθανε ο Τζον Κολτρέιν, Αμερικανός σαξοφωνίστας και συνθέτης
1974 - Πραξικόπημα του 1974 (Κύπρος) - Αρχιεπίσκοπος Μακάριος συναντάται στο Λονδίνο μυστικά με Ετζεβίτ. Απογευματινές ώρες μεταβαίνει αεροπορικώς ΗΠΑ.
1978 - Γεννήθηκε η Εμιλί Σιμόν, Γαλλίδα τραγουδίστρια
1988 - Γεννήθηκε η Σάμμερ Μπίσιλ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1994 - Η Βραζιλία κατακτά το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου κερδίζοντας στο Λος Άντζελες την Ιταλία στη διαδικασία των πέναλτι με 3-2 (κανονικός αγώνας 0-0).
1995 - Πέθανε ο Χουάν Μανουέλ Φάντζιο, Αργεντινός οδηγός αγώνων
2009 - Πέθανε ο Γουόλτερ Κρόνκαϊτ, Αμερικανός δημοσιογράφος
2009 - Πέθανε ο Λέζεκ Κολακόφσκι, Πολωνός φιλόσοφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου