Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ; ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΘΕΙ.


ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ; ΝΑ  ΕΡΕΥΝΗΘΕΙ.
ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
    Ο ΘΩΜΑΣ ΣΑΡΑΣ, εκδότης της Εφημερίδος ΠΑΤΡΙΔΕΣ από το Τορόντο του Καναδά, που κυκλοφορεί και στις ΗΠΑ, ένας ΕΛΛΗΝΑΣ από τους αξιολογότερους στην ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ, με πολυετή δράση για τα  ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ και ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΤΙΜΗΜΕΝΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ, σεμνός  και μετριοπαθής, μου απέστειλε την συνημμένη βαρυσήμαντη επιστολή, την οποίαν θέτω υπόψη σας, λόγω του ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ, ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
    Την επιστολή αυτή μου την έστειλε, ως παρέμβασή του, σε δημοσιευμένη στα ΜΜΕ στην ΕΛΛΛΑΔΑ και την ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ, απορία μου  για όσα γράφονται για  την ΕΠΙΤΡΟΠΗ 1821,  με την φράση μου:
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ; ΝΑ  ΕΡΕΥΝΗΘΕΙ.  
ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΜΜΕ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ, ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ, ΕΛΛΛΑΔΟΣ  ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ   
ΤΗΛ. 2106393891, 6977522502,  e-mail iliop@otenet.gr
    Φίλε Ηλία, μαζί με τις ευχαριστίες μου για την αποστολή θα ήθελα να εκφράσω και ορισμένους προσωπικούς μου προβληματισμούς γύρω από την όλη δομή της επιτροπής, καθώς επίσης και τα μέλη της ακαδημαϊκής και πολιτιστικής κοινότητας που την απαρτίζουν.
    Αρχικά ας μου επιτραπεί να δηλώσω ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα άτομα αυτά είναι πολυάσχολα και αμφιβάλω εάν θα έχουν διαθέσιμο τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ασχοληθούν με τα καθήκοντά τους ως μέλη μιας επιτροπής η οποία έχει ως στόχο την διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων προς τιμή του αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας. Πέραν όμως της συμμετοχής στην κεντρική επιτροπή του εθνικού κέντρου, η Ελλάδα και ο αγώνας του 1821 είναι απαραίτητο να γίνει αντιληπτός και από την διεθνή κοινότητα και κυρίως από την μεγάλη διεθνή κοινή γνώμη. Αυτός θα πρέπει να είναι  ο κεντρικός στόχος των εργασιών της επιτροπής η δε επιτυχία του θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητά τους να περάσουν αυτό το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα σε μέρες μάλιστα που η Τουρκία κάνει τόσο έντονα γνωστές τις επιδιώξεις και επιβουλεύσεις της  ενάντια στην ακεραιότητα της ελεύθερης πολιτείας των Ελλήνων. Κάτι τέτοιο όμως είναι αντίθετο να επιτευχθεί  υπό την παρούσα σύνθεση της επιτροπής η οποία παρουσιάζει μεν έναν γαλαξία ονομάτων των γραμμάτων και τεχνών, πλην όμως από αυτήν λείπουν τελείως ονόματα εργατών. Και κυρίως ατόμων της ομογενειακής αποδημίας. Αυτό ακριβώς είναι το λεπτό σημείο της επιτυχίας της επιτροπής να προσελκύσει την προσοχή του κατά τόπους κοινού γύρω από την δημιουργία του νεότερου Ελληνικού κράτους.
    Αυτά όμως είναι «ψιλά γράμματα»  τόσο για τον πρωθυπουργό, όσο και τους επιτελικούς του, οι οποίοι βιάστηκαν να βαφτίσουν με ονόματα χαρισματικούς ηγέτες της επανάστασης και πατριώτες οι οποίοι έδωσαν τις περιουσίες τους  και τις χαρισματικές τους ικανότητες άμισθί, προκειμένου να ριζώσει το δεντράκι της λευτεριάς στη γη που τη δημιούργησε και τη τίμησε για αιώνες.
    Για άλλη μια φορά οι απόδημοι αφέθηκαν έξω, για άλλη μια φορά μια τόσο σπουδαία επέτειος πρόκειται να χαθεί εξ αιτίας της ασυναρτησίας των γραφειοκρατών της Αθήνας.
    Τους ευχόμαστε λοιπόν  καλή τύχη.
Θωμάς Στεφ. Σάρας
Αρχισυντάκτης Πατρίδες ΒορειοΑμερικανικής Επιθεώρησης
President and CEO
National Ethnic Press and Media Council of Canada
Toronto City Hall

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου