Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 13 ΙΟΥΝΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 13 ΙΟΥΝΙΟΥ )
ΕΛΛΑΔΑ
.1821 - Ο τουρκικός στρατός στην Μολδοβλαχίαν εισέρχεται στην πόλιν τού Ιασίου και καταστρέφει αυτήν. Ο Υψηλάντης υποχωρώντας έφτασε στα αυστριακά σύνορα, συνελήφθη από τους αυστριακούς και φυλακίστηκε στο φρούριο του Μούνκατς.
.1821 - Οι Έλληνες επαναστάτες νικούν τους Τούρκους στη Μάχη του Λάλα.
.1825.—Μάχη τών Μύλων (παρά τήν Λέρνην Αργολίδος). Οι Δ.Υψηλάντης και Κ. Μαυρομιχάλης, με 278 μόνον άνδρας (κατ’ άλλους 480), αναχαιτίζουν την εμπροσθοφυλακήν τού Ιμβραήμ. Ενισχυθέντες βραδύτερον καί υπό άλλων δυνάμεων, απορρίπτουν τα τουφέκια των καί ορμούν με τας σπάθας προξενήσαντες σημαντικάς απωλείας εις τον εχθρόν και αναγκάσαντες αυτόν ν’ αλλάξη πορείαν. Η είδησις αυτής τής μάχης έφθασεν εις την Αμερικήν, καθ’ ην ώραν οι πρόκριτοι μιάς νεοπαγούς πόλεως τού Μίτσιγκαν συνεσκέπτοντο περί τού ονόματος που θα έδιδαν εις αυτήν. Απεφασίσθη αμέσως να δοθή το όνομα τού Υψηλάντου. Το Υψηλάντι αριθμεί σήμερον άνω τών 20.000 κατοίκων.
.1863 - Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία και Δανία υπογράφουν συνθήκη, με την οποία ο δανός πρίγκηπας Χριστιανός αναγορεύεται Βασιλιάς της Ελλάδας. Στο άρθρο 4 της συνθήκης προβλέπεται η ενσωμάτωση των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα, εφόσον το αποφασίσει η Επτανησιακή Βουλή.
.1878.—Συνέδριο του Βερολίνου με τη συμμετοχή τών 6 μεγάλων δυνάμεων (Γερμανίας, Αυστροουγγαρίας, Γαλλίας, Αγγλίας, Ιταλίας, Ρωσίας) και τής τουρκίας υπό την προεδρία τού Γερμανού καγκελάριου Bismarck. Στο συνέδριο τού Βερολίνου κερδισμένη βγαίνει η Αγγλία, η οποία περιορίζει τις επεκτατικές διαθέσεις τής Ρωσίας, ενώ, αντίθετα, προωθεί τα δικά της συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Με ξεχωριστή συμφωνία η Βρετανία απαίτησε και πήρε από την Οθωμανική αυτοκρατορία την Κύπρο. Στο συνέδριο επικυρώνονται για την  Ελλάδα τα νέα σύνορα. Θα καθορισθούν στο ύψος τού Μετσόβου για την Ήπειρο (χωρίς την Κόνιτσα και τους Φιλιάτες) και νοτίως τού Αλιάκμονα περιλαμβάνοντας το σύνολο τής Θεσσαλίας  αλλά και το Λιτόχωρο.
.1903.—Το πρώτο ανταρτικό σώμα τής ελεύθερης Ελλάδος, αποτελούμενο από 10 άνδρες, διαβαίνει την ελληνοτουρκική μεθόριο και εισέρχεται στην Δυτ. Μακεδονία. Είναι οι : Ευθύμιος Καούδης, Γεώργιος Πέρρος, Γεώργιος Μακρής, Λαμπρινός Βρανάς, Γεώργιος Ζουρίδης, Γεώργιος Στρατινάκης, Ευστράτιος Μπονάτος, Εμμανουήλ Καντουνάτος, Νικόλαος Λουκάκης, και Γεώργιος Σειμένης.  Καθοδηγούμενοι υπό του μητροπολίτου Καραβαγγέλη δρούν κατά των βουργάρων.
.1904 - Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο Νικηφόρος Λύτρας, Έλληνας ζωγράφος             
.1909 - ο διωγμός του ελληνικού στοιχείου στα παράλια της Μικράς Ασίας, την Ξάνθη, τη Θεσσαλονίκη και τη Μυτιλήνη έχει οξυνθεί.
.1914 - Η χώρα μας προβαίνει στην αγορά δύο Αμερικανικών θωρηκτών, τού “Αϊντάχο”( ΚΙΛΚΙΣ ) και τού “Μισσισσίπη” ( ΛΗΜΝΟΣ ). Ηταν αμερικανικής κατασκευής του 1905. Αγοράσθηκαν με βεβιασμένες ενέργειες της Ελληνικής Κυβερνήσεως, σε μια προσπάθεια αντισταθμίσεως των τουρκικών ναυτικών εξοπλισμών, χωρίς να είναι και τα απολύτως κατάλληλα. Κύριο μειονέκτημα τους ήταν η μικρή ταχύτητα και το ότι ήταν χαμηλά για ωκεανοπλοΐα. Νεωτερισμός στα πλοία αυτά αποτέλεσε η ευρεία χρήση ηλεκτροκινήτων μηχανημάτων. Έκαναν γενική επισκευή το 1926-28. Έλαβαν μέρος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις επιχειρήσεις της Κριμαίας το 1919 και στις επιχειρήσεις της Μικρασιατικής Εκστρατείας.
Τέθηκαν σε παροπλισμό το 1931.
.1920 - Γεννήθηκε ο Γεώργιος Κοτζιάς, διακεκριμένος επιστήμονας και ερευνητής. Είχε τιμηθεί με το βραβείο Λάσκερ κι έγινε διεθνώς γνωστός με την ανακάλυψη του φαρμάκου L-Dopa κατά της ασθένειας του Πάρκινσον και τα τελευταία χρόνια με τις έρευνές του στην καταπολέμηση του καρκίνου. (Θαν. 13/6/1977)
.1944 - Αφού κρέμασαν μπροστά στα μάτια του τον γιό του, οι κομμουνιστοσυμμορίτες, μετά από σκληρά βασανιστήρια, δολοφόνησαν τον Ιερέα  Βασίλειο Σαλονικιό.
.1974 - Γεννήθηκε ο Χρήστος Μενιδιάτης, Έλληνας τραγουδιστής
ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
823 – Γεννήθηκε ο Κάρολος ο Φαλακρός, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
1373 - Η Πορτογαλία και η Αγγλία (την οποία διαδέχθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο) συνάπτουν συμμαχία, η οποία είναι παγκοσμίως η παλαιότερη συμμαχία που βρίσκεται σε ισχύ.
1381 - Ο Γουάτ Τάιλερ ηγείται της Εξέγερσης των Χωρικών στην Αγγλία, απαιτώντας λιγότερους φόρους από τον βασιλιά Ριχάρδο Β'. Πρόκειται για την πρώτη λαϊκή εξέγερση που έχει καταγραφεί στην αγγλική ιστορία.
1525 - Ο Μαρτίνος Λούθηρος νυμφεύεται την Καταρίνα φον Μπόρα, ενάντια στον κανόνα της αγαμίας που θεσπίστηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για τους ιερείς και τις μοναχές.
1774 - Το Ρόουντ Άϊλαντ είναι η πρώτη αμερικανική αποκία που απαγορεύει την εισαγωγή σκλάβων.
1831 - Γεννήθηκε ο Τζέιμς Κλαρκ Μάξγουελ, βρετανός φυσικός, που το 1873 διατύπωσε τους βασικούς νόμους της ηλεκτρομαγνητικής.(Θαν. 5/11/1879)
1866 - ψηφίζεται η 14η αναθεώρηση του αμερικανικού Συντάγματος, που προβλέπει "αστικά δικαιώματα" για τους μαύρους.
1886 - Πέθανε ο Λουδοβίκος Β', βασιλιάς της Βαυαρίας
1888 - Γεννήθηκε ο Φερνάντο Πεσόα, πορτογάλος ποιητής και συγγραφέας. (Θαν. 30/11/1935)
1897 - Γεννήθηκε ο Πάαβο Νούρμι, Φινλανδός δρομέας
1918 - Πέθανε σε ηλικία 40 ετών ο Μέγας Δούκας Μιχαήλ Αλεξάντροβιτς Ρομανόφ, αδελφός του Τσάρου Νικόλαου.
1930 - στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, συλλαμβάνεται ο Αλ Καπόνε με την κατηγορία της ψευδορκίας.
1934 - Ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Μπενίτο Μουσολίνι συναντώνται στη Βενετία. Μία μέρα μετά, ο ιταλός δικτάτορας θα αποκαλέσει τον σύμμαχό του «μικρή ανόητη μαϊμού».
1939 - Πέθανε ο Φρανκ Γκλάσκοου Τίνκερ, Αμερικανός πιλότος
1943 - γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός Μάλκολμ Μακ Ντάουελ.
1944 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γερμανία εξαπολύει επίθεση με ιπτάμενες βόμβες V1 εναντίον της Αγγλίας.
1946 - εκθρονίζεται ο τελευταίος βασιλιάς της Ιταλίας, Ουμπέρτο Β της Σαβοΐας.
1950 - στη Νότια Αφρική, οι λευκοί βουλευτές, που αντιπροσώπευαν το 20% του πληθυσμού, ψηφίζουν υπέρ της διαίρεσης της χώρας σε περιοχές λευκών και μαύρων.
1953 - γεννιέται ο Αμερικανός κωμικός Τιμ Άλεν.
1954 - γεννιέται η Βραζιλιάνα χορεύτρια και πορνοστάρ Ρίτα Κάντιλακ.
1956 – Η Ρεάλ Μαδρίτης νικά στο Παρίσι τη Ρεν με 4-3 και κατακτά το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης.
1964 - Γεννήθηκε ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, Λιθουανός καλαθοσφαιριστής
1966 - στην υπόθεση Μιράντα εναντίον Πολιτείας της Αριζόνας, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει ότι, η αστυνομία πρέπει να ενημερώνει τους υπόπτους για τα νομικά τους δικαιώματα, προτού τους συλλάβει και τους ανακρίνει.
1970 - το τραγούδι των Μπιτλς "The long and winding road" σκαρφαλώνει στην κορυφή των τσαρτς, τέσσερις μήνες μετά την ανακοίνωση της διάλυσης του θρυλικού συγκροτήματος.
1981 - Γεννήθηκε ο Κρις Έβανς, Αμερικανός ηθοποιός
1983 - Ο Pioneer 10 γίνεται το πρώτο αντικείμενο που έφτιαξε ο άνθρωπος, που φεύγει από το Ηλιακό Σύστημα
1985 - Ο Σεργκέι Μπούμπκα γίνεται ο πρώτος άλτης που περνά τα 6 μ. στο άλμα επί κοντώ σε μίτινγκ στο Παρίσι.
1986 – Πέθανε ο Μπένι Γκούντμαν, αμερικανός κλαρινετίστας, ο «βασιλιάς του σουίνγκ».(Γεν. 30/5/1909)
1987 - Πέθανε σε ηλικία 63 ετών η Αμερικανίδα ηθοποιός, Τζεραλντίν Πέιτζ, η οποία προτάθηκε οχτώ φορές για Όσκαρ ερμηνείας.
2003 - ο εφιάλτης της Άτυπης Πνευμονίας οδεύει προς το τέλος. Τις τελευταίες μέρες δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα SARS σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ, ενώ η κατάσταση στην Ταϊβάν είναι μερικώς ελεγχόμενη. Ο Π.Ο.Υ. δηλώνει ότι, δεν γνωρίζει αν ο ιός ήταν εποχιακός ή εάν πρόκειται να ξανακάνει την εμφάνισή του τον επόμενο χρόνο. Πάντως, προχωρά σε άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας σε όλες τις κινεζικές επαρχίες, πλην του Πεκίνου και της Ταϊβάν.
2005 - δικαστήριο στην Σάντα Μαρία της Καλιφόρνια απαλλάσσει τον Μάικλ Τζάκσον από την κατηγορία της κακοποίησης του 13χρονου Γκάβιν Αρβίζο.
2012 - Πέθανε ο Ροζέ Γκαροντί, γάλλος φιλόσοφος. Ξεκίνησε ως χριστιανός και μαρξιστής και κατέληξε μουσουλμάνος και αρνητής του Ολοκαυτώματος. (Γεν. 17/7/1913)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου