Σάββατο 4 Μαΐου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 4 ΜΑ’Ι’ΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 4 ΜΑ’Ι’ΟΥ )
1415 - Ο θρησκευτικός μεταρρυθμιστής Γιαν Χους καταδικάζεται ως αιρετικός από τη Σύνοδο της Κωνσταντίας.
1471 - κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Ρόδων, του εμφύλιου πόλεμου, που ξέσπασε στην Αγγλία στα μέσα του 15ου αι. ανάμεσα στους Οίκους των Λάνκαστερ και των Γιορκ, για τη διαδοχή του θρόνου, ο Εδουάρδος Δ νικά το στρατό των Λάνκαστερ και σκοτώνει τον Εδουάρδο Πρίγκιπα της Ουαλίας, στη μάχη του Τιούκσμπερι.
1493 - ο πάπας Αλέξανδρος ΣΤ μοιράζει μεταξύ Ισπανίας και Πορτογαλίας το "Νέο Κόσμο", με τη "Διαχωριστική Γραμμή".
1519 – Πέθανε ο Λορέντσο ΙΙ Ντε Μέντιτσι, (Λαυρέντιος Β' των Μεδίκων), κυβερνήτης της Φλωρεντίας από το 1513 έως το 1519. Ο Νικολό Μακιαβέλι του αφιέρωσε το βιβλίο του «Ο Ηγεμών». (Γεν. 12/9/1492)
1622 – Γεννήθηκε ο Χουάν Ντε Βαλντές Λεάλ, Ισπανός ζωγράφος και χαράκτης
1626 - Ένας Ολλανδός άποικος, ο Πέτερ Μινουίτ, αγoράζει από τους Ινδιάνους το νησί Μανχάταν για μια χούφτα κοσμήματα που δεν άξιζαν περισσότερο από τριάντα, σημερινά, ευρώ!.
1675: Ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος Β’ διατάζει την κατασκευή του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Γκρίνουιτς.
1715: Λανσάρεται στο Παρίσι η πρώτη πτυσσόμενη ομπρέλα.
1776: Το Ρόουντ Άιλαντ γίνεται η πρώτη αμερικανική αποικία που αποκηρύσσει την κυριαρχία του βρετανικού θρόνου.
1812 - οι Ιταλοί καταλαμβάνουν το νησί της Ρόδου.
1814 - ο Ναπολέων φτάνει εξόριστος στη νήσο Έλβα.
1821: Αποκεφαλίζονται στην Κωνσταντινούπολη οι αρχιερείς Δέρκων Γρηγόριος, Αδριανουπόλεως Δωρόθεος, Τυρνάβου Ιωαννίκιος και Θεσσαλονίκης Ιωσήφ, ο πρώην μέγας διερμηνέας της Πύλης Γεώργιος Καλλιμάχης και δύο μέρες αργότερα ο Νικόλαος Μουρούζης.
1825: 3.000 Τούρκοι, υπό τον Κιουταχή πασά, νικούν στα Πεντεόρια Φωκίδος τους Πανουργιά, Γκούρα και Σκαλτσοδήμο και εισέρχονται στα Σάλωνα (Άμφισσα), όπου προβαίνουν σε άγριες λεηλασίες και σφαγές, ενώ παίρνουν ως σκλάβους 300 νέους και νέες.
1825 - Γεννήθηκε ο Τόμας Χάξλεϊ, αμερικανός βιολόγος, γνωστός και με το προσωνύμιο Μπουλντόγκ του Δαρβίνου, επειδή υποστήριξε με πάθος τη θεωρία περί εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου. (Θαν. 29/6/1895)
1826.—Ο Ιμπραήμ Πασάς επιτίθεται σφοδρώς εναντίον των καλογήρων της Ιεράς μονής Αγίας Λαύρας και αποκρούεται.
1827.—Με ψήφισμα της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης ορίζεται πρωτεύουσα του κράτους το Ναύπλιο.
1833: Υπογράφεται ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Αίγυπτο η Συνθήκη της Κιουτάχειας, σύμφωνα με την οποία η Κρήτη παραμένει υπό αιγυπτιακή διοίκηση.
1854 - Τα εισελθόντα εις Θεσσαλίαν ανταρτικά σώματα υπό τούς Τσικουράκον, Δ. Πετροπουλάκην καί Πλαπούταν, πολιορκούν το Φανάρι καί αναγκάζουν τούς τούρκους να κλεισθούν εις το φρούριον τών Τρικάλων, ενώ ο Χατζηπέτρος με τον Ν. Λεωτσάκον, έπειτα από σκληράν μάχην, καθ’ ην επετέλεσαν και οι δύο θαύματα ηρωϊσμού καί ανδρείας, εισέρχονται εις Καλαμπάκαν. Τα δημοτικά τραγούδια του τόπου αντηχούν για τους δυο αυτούς ήρωες μέχρι σήμερα στην περιοχή:
«Τι έχεις μαύρε κόρακα και σκούζεις και φωνάζεις;
Μήνα για αίματα διψάς, μήνα διψάς για λέσια;
Έβγα ψηλά στον Κόζιακα, ψηλά στην Καλαμπάκα.
Να ιδείς κρέατα Τούρκικα, κορμιά χωρίς κεφάλια…
Βάστα, ρε Χατζηπέτρο μου, το λιάπικο ντουφέκι!
Βάστα Πέτρο, πουλάκι μου, να κλείσουμε τους δρόμους…»
Κατά τήν ιδίαν ημέραν, ο εν Αθήναις Άγγλος πρεσβευτής, εις βιαίαν συνομιλίαν του με τον Όθωνα, διατυπώνει την απειλήν τής εκθρονίσεώς του, εις περίπτωσιν καθ’ ην δεν απεκήρυσσε τούς εν Θεσσαλία αντάρτας [!!!……].
1863 - Πέθανε ο Χριστόφορος Περραιβός, Έλληνας στρατιωτικός και συγγραφέας
1882 - Υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας Μεταλλουργεία Λαυρίου για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών - Λαυρίου με διακλάδωση προς την Κηφισιά.
1886 - Οι αμερικανοί εργαζόμενοι, που διαδηλώνουν για την καθιέρωση του οκτάωρου στην Πλατεία Χεϊμάρκετ του Σικάγου, συγκρούονται με την αστυνομία. Από ρίψη χειροβομβίδας από την πλευρά των διαδηλωτών σκοτώνονται 8 αστυνομικοί και 60 τραυματίζονται. Η αστυνομία ανοίγει πυρ, σκοτώνοντας ανυπολόγιστο αριθμό διαδηλωτών. Αν και ποτέ δεν βρέθηκε ο πραγματικός ένοχος για τη βομβιστική επίθεση θα κατηγορηθούν οκτώ από τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου και επτά από αυτούς θα καταδικαστούν σε θάνατο.
1903 - Πέθανε ο Γκότσε Ντέλτσεφ, Βούλγαρος επαναστάτης
1904: Ιδρύεται το «Μακεδονικό Κομιτάτο» με πρόεδρο τον Δημήτριο Καλαποθάκη για την ενίσχυση του Μακεδονικού Αγώνα.
1904.—Σύμφωνα με πηγές, 1.500 οργανωμένοι βούλγαροι συμμορίτες είχαν συγκεντρωθεί στην μονή Ρίλα και ήταν έτοιμοι να περάσουν στην Μακεδονία με σκοπό δολιοφθορές.
1904 - σε συμφωνία καταλήγουν ο Τσαρλς Ρολς, του οποίου η ομώνυμη εταιρία πούλαγε ανταλλακτικά αυτοκινήτων, και ο Χένρι Ρόις, που ήταν η κινητήρια δύναμη της ομώνυμης εταιρίας ηλεκτρολογικών μηχανών. Η νέα φίρμα ονομάζεται Ρολς-Ρόις.
1904 - Ίδρυση της ποδοσφαιρικής ομάδας της FC Schalke 04 στο Γκελζενκίρχεν της Γερμανίας.
1905 - Ηλεκτροφωτίζεται για πρώτη φορά η οδός Αθηνάς.
1908.—Πάνδημο μνημόσυνο υπέρ των 617 Κρητικών πεσόντων του Μακεδονικού αγώνος , στην Αθήνα.
1910 - Γεννήθηκε ο Στέλιος Κυριακίδης, Κύπριος αθλητής
1912 - Η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία.
1913 - Γεννήθηκε η Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Ελλάδας
1915 - η Βρετανία υπολογίζει τις δαπάνες των οκτώ πρώτων μηνών του Α Παγκοσμίου Πολέμου σε 3,95 δισ. δολάρια.
1919 - Φοιτητές διαδηλώνουν στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου, διαμαρτυρόμενοι για τη Συνθήκη των Βερσαλλιών που εκχωρεί κινέζικα εδάφη στην Ιαπωνία.
1924 - Έναρξη των 8ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.
1927 - ιδρύεται στο Χόλυγουντ η Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών των ΗΠΑ. Από το 1929 και μετά θα απονέμει κάθε χρόνο τα κινηματογραφικά βραβεία Όσκαρ.
1928 - Γεννήθηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ, Αιγύπτιος στρατιωτικός και πολιτικός
1929 - Γεννήθηκε η Όντρεϊ Χέμπορν, βρετανοβελγίδα ηθοποιός. (Θαν. 20/1/1993)
1930 - Ο Μαχάτμα Γκάντι συλλαμβάνεται από τη βρετανική αστυνομία.
1932 - Ο Αλ Καπόνε μπαίνει στη φυλακή για φοροδιαφυγή.
1933 - στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ρούσβελτ αποφασίζει να δώσει αυξήσεις στους εργαζομένους, ακολουθώντας τη θεωρία κατά την οποία για να επιτευχθεί ανάκαμψη της οικονομίας πρέπει να διατηρηθεί ενεργός η ζήτηση.
1937 - στη Γαλλία, οι Αρχές συλλαμβάνουν 29 Αμερικανούς στην περιοχή των συνόρων με την Ισπανία, επειδή παραβίασαν το νόμο που απαγόρευε τη εθελοντική συμμετοχή στον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας.
1939 - Γεννήθηκε ο Άμος Οζ, ισραηλινός συγγραφέας.
1941 - Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Χίο.
1942: Αρχίζει η Ναυμαχία στη Θάλασσα των Κοραλίων, μεταξύ του αμερικανικού και ιαπωνικού ναυτικού. Οι Αμερικανοί θα επικρατήσουν τέσσερις μέρες αργότερα.
1944: Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής καταστρέφουν ολοσχερώς το χωριό Σακτούρια του Ρεθύμνου και φυλακίζουν όλους τους άνδρες άνω των 15 ετών.
1945 - Πέθανε ο Φέντορ φον Μποκ, Γερμανός στρατάρχης
1945 - κατά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί παραδίνονται σε Ολλανδία και Δανία ενώ στη βόρεια Γερμανία παραδίνονται στον στρατάρχη Μοντγκόμερι
1946 - στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, Αμερικανοί πεζοναύτες καταστέλλουν εξέγερση στην ομοσπονδιακή φυλακή του Αλκατράζ. Πέντε νεκροί είναι ο απολογισμός.
1948: Σε αντίποινα για τη δολοφονία του υπουργού Δικαιοσύνης, Χρήστου Λαδά, η κυβέρνηση εκτελεί 154 θανατοποινίτες, οπαδούς του ΚΚΕ. Ο δράστης της δολοφονίας, Ευστράτιος Μουτσογιάννης, δεν εκτελείται, καθώς επέδειξε μεταμέλεια και συνεργάστηκε με τις αρχές, καταδίδοντας πολλούς από τους συντρόφους του.
1948 - ο 25χρονος τότε Αμερικανός συγγραφέας Νόρμαν Μέιλερ εκδίδει την πρώτη του νουβέλα "Οι Γυμνοί και οι Νεκροί".
1949 - Η ποδοσφαιρική ομάδα της Τορίνο ξεκληρίζεται σε αεροπορικό δυστύχημα στην περιοχή Σουμπέργκα της βορείου Ιταλίας. Σκοτώνονται 31 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 18 είναι παίκτες της μεγάλης Τόρο με τους 10 διεθνείς.
1953 - Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του Ο Γέρος και η Θάλασσα.
1955 - Ο Νίκος Καζαντζάκης διώκεται για θρησκευτικούς λόγους.
1955 - Πέθανε ο Ζορζ Ενέσκου, ρουμάνος συνθέτης. (Γεν. 19/8/1881)
1959 - ανακοινώνονται τα πρώτα αμερικανικά μουσικά βραβεία Γκράμι. Άλμπουμ της Χρονιάς: Χένρι Μαντσίνι, «The Music from Peter Gunn». Τραγούδι της Χρονιάς: Ντομένικο Μοντούνιο, «Nel Blu Dipinto di Blu»


 1970 - Η εθνοφρουρά του Οχάιο σκοτώνει τέσσερις φοιτητές και τραυματίζει 11 στο πανεπιστήμιο του Κεντ, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ. Οι C.S.N.&Y. εμπνέονται από το γεγονός και γράφουν το τραγούδι τους Ohio.
1971: Πέθανε ο Χρήστος Ευθυμίου, κωμικός του θεάτρου και του κινηματογράφου. (Γεν. 3/8/1900)
1972 - Καταδικάζεται ο Μήτσος Παρτσαλίδης, (πρώην γραμματέας του ΚΚΕ), σε ισόβια για τη δράση του στον εμφύλιο, πριν 25ετία.
1973: Οι Led Zeppelin ανοίγουν την περιοδεία τους στη Βόρειο Αμερική, η οποία θα είναι η πιο επικερδής στην ιστορία του αμερικάνικου ροκ. Το συγκρότημα κέρδισε 4 εκατομμύρια δολάρια, ενώ χρησιμοποίησε ως μεταφορικό μέσο ένα μισθωμένο επιβατικό αεροπλάνο τύπου Boeing 720, με κρεβατοκάμαρες, μπάνιο, μπαρ, τηλεόραση και βίντεο.
1974: Το σουηδικό συγκρότημα των Abba κυριαρχεί στα διεθνή charts με την επιτυχία Waterloo, που κέρδισε το διαγωνισμό της Eurovision.
1979 - Η Μάργκαρετ Θάτσερ ορκίζεται πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου με το κόμμα των Συντηρητικών. Είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.
1980 - Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, Γιουγκοσλάβος πολιτικός
1989 - ο Αμερικανός αντισυνταγματάρχης Όλιβερ Νορθ καταδικάζεται για παρακώλυση δικαιοσύνης και καταστροφή εγγράφων, που αφορούν τη διαβόητη υπόθεση Ιράν-Κόντρας. Πρόκειται για το σκάνδαλο που ξεσπά στις ΗΠΑ όταν γίνεται γνωστή η χρηματοδότηση των Κόντρας, των δεξιών παραστρατιωτικών ομάδων της Νικαράγουας που πολεμούν το καθεστώς των Σαντινίστας, με μυστικά αμερικανικά κονδύλια προερχόμενα από την παράνομη πώληση όπλων στο Ιράν. Οι κατηγορίες εναντίον του Νορθ αργότερα θα ανατραπούν.
1990 - η Αντζελα Μπάουι ανακοινώνει ότι, έπιασε τον άνδρα της, Ντέιβιντ Μπάουι, στο κρεβάτι με τον Μικ Τζάγκερ.
1990 - Η Λεττονία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.
1993: Ιστορικός τόπος χαρακτηρίζεται με κυβερνητική απόφαση ο χώρος θυσίας στα Καλάβρυτα, όπου το 1943 τα γερμανικά στρατεύματα εκτέλεσαν 800 περίπου κατοίκους.
1994 Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν και ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Γιάσερ Αραφάτ επικυρώνουν, στο Κάιρο της Αιγύπτου, τη Συμφωνία του Όσλο, για την παραχώρηση αυτονομίας στους Παλαιστινίους, στη Λωρίδα της Γάζας και την πόλη της Ιεριχούς.
1996 - Το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση, ύστερα από 13 χρόνια παρουσίας των Σοσιαλιστών στην εξουσία. Πρωθυπουργός της χώρας αναλαμβάνει ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ.
1999: Η Γιουγκοσλαβία ανακοινώνει ότι από την έναρξη των βομβαρδισμών έχουν σκοτωθεί περίπου 1200 άτομα κι έχουν τραυματισθεί περίπου 5000, ενώ τρεις ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί και 300 σχολεία έχουν καταστραφεί. Ο ρώσος υπουργός Άμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, προτείνει την αποστολή διεθνούς δύναμης από χώρες εκτός ΝΑΤΟ, υπό τον ΟΗΕ, που θα αναπτυχθούν σε γιουγκοσλαβικό έδαφος με τη σύμφωνη γνώμη του Βελιγραδίου, ενώ για πρώτη φορά ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον υπαινίσσεται την πιθανότητα διακοπής των βομβαρδισμών, εάν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συμμορφωθεί στους όρους της Δύσης.
2001 - Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β' ταξιδεύει στη Μεσόγειο, από την Ελλάδα ως τη Συρία και από εκεί στη Μάλτα, ακολουθώντας την πορεία του αποστόλου Παύλου.
2006 - Πέθανε ο Αλέξης Δαμιανός, σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας. Οι ταινίες του Μέχρι το πλοίοΕυδοκία σηματοδότησαν την ιστορία του νέου ελληνικού κινηματογράφου. (Γεν. 1921)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου