Σάββατο 20 Μαΐου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 20 ΜΑ’Ι’ΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 20 ΜΑ’Ι’ΟΥ )
325 - Συνέρχεται στη Νίκαια της Μικράς Ασίας η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος, για να καταδικάσει τον Αρειανισμό.
491 - Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Αναστάσιος Α´ παντρεύεται την Αριάδνη, χήρα του προηγούμενου αυτοκράτορα Ζήνωνα.
526 - Ισχυρός σεισμός προκαλεί το θάνατο 300.000 ανθρώπων στη Συρία.
685 - Πέθανε ο 'Εκγκφριθ, βασιλιάς της Νορθουμβρίας
921.—Ο πρωτότοκος γιος τού Ρωμανού Α’ Λεκαπηνού, Χριστόφορος, στέφεται συναυτοκράτορας, τρίτος στη σειρά μετά τον πατέρα του και τον Κωνσταντίνο Ζ’.  «Οι αυτοκράτορες τής δυναστείας τών Μακεδόνων έλαβαν μέτρα για την υπεράσπιση τών ιδιοκτησιών τών αγροτών και τών στρατιωτών. Απαγόρευσαν στους ισχυρούς να αγοράζουν ή να παίρνουν στην κατοχή τους κτήματα που ανήκαν στους αγρότες και τους στρατιώτες. Η προσπάθεια αυτή έγινε με βάση μία «Νεαρά» που δημοσιεύτηκε το 922 από τον Ρωμανό Α’ Λεκαπηνό. Ο Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος, σ’ ένα μεταγενέστερο διάταγμά του αναφέρει επίσημα ότι δεν τηρούνταν οι παλαιότεροι νόμοι. Οι περιορισμοί που έβαλε ο Κωνσταντίνος στους πλούσιους ξεπέρασαν και αυτούς του Ρωμανού».
1293 - Ο βασιλιάς Σάντσο Δ' της Καστίλλης ιδρύει τη Σχολή Γενικών Σπουδών του Αλκαλά.
1498 - Ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα φτάνει στο Κάλικουτ της Ινδίας.
1506 - Πέθανε ο Χριστόφορος Κολόμβος, ισπανός εξερευνητής, ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Αμερική. (Γεν. 1451) Ο Χριστόφορος Κολόμβος πέθανε στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας το 1506 και ετάφη σε μοναστήρι της πόλης. Τρία χρόνια αργότερα, η σορός του μεταφέρθηκε σε μοναστήρι της Σεβίλλης και το 1537 στον Καθεδρικό του Αγίου Δομίνικου στο νησί Εσπανιόλα. Μαζί μεταφέρθηκε και η σορός του γιου του Ντιέγκο. Το 1795, η Ισπανία παραχώρησε το νησί στη Γαλλία και οι δύο σοροί μεταφέρθηκαν εκ νέου στην Ιβηρική Χερσόνησο. Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο να έγινε λάθος κατά την μεταφορά, δεδομένου ότι το 1877 ανακαλύφθηκε τυχαία στον Άγιο Δομίνικο ένας τάφος, στον οποίο υπήρχε η επιγραφή: «Ο Διαπρεπής και Εξέχων, Δον Κρίστομπαλ Κολόν».
1769 - Γεννήθηκε ο Ανδρέας Μιαούλης, ναύαρχος και πολιτικός, διοικητής ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ανδρέας Βώκος. Πήρε το παρατσούκλι Μιαούλης, επειδή συνήθιζε να δίνει εντολές στους ναύτες του με τη φράση «μια ούλη, μια ούλη». (Θαν. 11/6/1835)
1799 - Γεννήθηκε ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ, Γάλλος συγγραφέας
1806 - Γεννήθηκε ο Τζον Στιούαρτ Μιλ, βρετανός φιλόσοφος και οικονομολόγος, που επηρέασε καθοριστικά τη φιλελεύθερη σκέψη. (Θαν. 8/5/1873)
1821.—Ο πρόκριτος Χρήστος Καψάλης, ο προύχοντας Αθανάσιος Ραζηκότσικας, ο Δημήτριος Μακρής και ο Αναστάσιος Παπαλουκάς υψώνουν την Ελληνική Σημαία στο τουρκικό διοικητήριο του Μεσολογγίου και κηρύσσουν την Επανάσταση, ανακηρυχθέντος αρχηγού τού Αθαν. Ρατζηκότσικα. 
1825 - Η Μάχη στο Μανιάκι: Ο Παπαφλέσσας με λιγοστούς άνδρες πέφτουν μαχόμενοι κατά υπεραρίθμων Τουρκοαιγυπτίων του Ιμπραήμ.
1825.—Ναυμαχία τού Καφηρέως. Ελληνική μοίρα υπό τόν Γεώργιον Σαχτούρην διέλυσε τον υπό τον Τοπάλ πασσάν τουρκικόν στόλον εκ 51 πλοίων, ανετίναξε την ναυαρχίδα (καπιτάναν), κατέστρεψε τρία βρίκια καί ηχμαλώτισε πέντε μεταγωγικά με πολεμoφόδια. Εις την αναφοράν του ο Σαχτούρης γράφει διά την ανατίναξιν τής ναυαρχίδος, πού ήτο βαρύ πολεμικόν σκάφος μέ 62 κανόνια: «Θέαμα φρικτόν αληθινά να βλέπη τινάς 800 τών εχθρών, οίτινες ηυρίσκοντο εις την ρηθείσαν καπιτάναν, να εκσφενδονίζωνται εις τον αέρα, ομού με κανόνια, κατάρτια, ξύλα κτλ. έως τον ουρανόν ».
1830 - Γεννήθηκε ο Εκτόρ Μαλό, Γάλλος συγγραφέας
1835.—Ο Όθων ενηλικιωθείς αναλαμβάνει αυτοπροσώπως τά καθήκοντά του. Τό γεγονός ανηγγέλθη εις τας Αθήνας δι’ 75 κανονιοβολισμών, αι δέ στρατιωτικαί μουσικαί περιήλθον την πόλιν παιανίζουσαι θούρια.
1862 - Ο αμερικανός πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν υπογράφει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο σε κάθε οικογενειάρχη παραχωρείται μια κατοικία συγκεκριμένων τετραγωνικών, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει εκεί για πέντε χρόνια, ενώ αν θέλει μπορεί να την αγοράσει έναντι ορισμένου αντιτίμου μετά από έξι μήνες.
1867 - Η Βασίλισσα Βικτωρία θέτει το θεμέλιο λίθο του Royal Albert Hall.
1874 - ο Λιβάι Στρος κυκλοφορεί το πρώτο τζιν με κόπιτσες, στην τιμή των 13 δολαρίων η δωδεκάδα.
1875 - πεθαίνει, σε ηλικία 58 ετών, η πρώην βασίλισσα Αμαλία, σύζυγος του Όθωνα.
1882 - Συνομολογείται η Τριπλή Συμμαχία μεταξύ Γερμανίας, Αυστροουγγαρίας και Ιταλίας
1891 - ο Τόμας Έντισον επιδεικνύει για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό την εφεύρεσή του, το κινετοσκόπιο, το οποίο υπήρξε πρόδρομος του κινηματογράφου.
1902 - Η Κούβα αποκτά την ανεξαρτησία της από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τόμας Εστράντα γίνεται Πρόεδρος της νέας δημοκρατίας, μετά την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων
1908 - Γεννήθηκε ο Τζέιμς Στιούαρτ, Αμερικανός ηθοποιός
1915 - Γεννήθηκε ο Μοσέ Νταγιάν, Ισραηλινός στρατηγός
1917 - πεθαίνει ο φιλοτελιστής Φιλίπ φον Φεράρι, που θεωρείται, ότι είχε την πιο πλήρη συλλογή γραμματοσήμων σε ολόκληρο τον κόσμο.
1919.—Ο αρχιμανδρίτης Πανάρετος, σε έκθεσή του προς τον συνταγματάρχη Κατεχάκη αποκαλύπτει στατιστικά στοιχεία της τραγωδίας των Ποντίων «… Η επαρχία Αμασείας είχε προ του πολέμου 136.768 ελληνικό πληθυσμό. Εκ του ολικού αριθμού, 73.375 του πληθυσμού μετετοπίστησαν ή εξορίσθησαν, εκ των οποίων το 70% απέθανον εν τη εξορία, μόλις δε οι 30% επανήλθον… Εκ των 25.000 εξορισθέντων της επαρχίας Νεοκαισαρείας, εκ μεν των χωρικών εσώθησαν μόλις 6% και ούτοι συντετριμμένοι ως ναυαγοί της σατανικής τουρκικής θηριωδίας, εκ δε των κατοίκων των πόλεων 35% ρακένδυτοι και κατεσυληκότες, ζωντανά μαρτύρια της τουρκικής βαρβαρότητος… Η επαρχία Κολωνίας εξ ολοκλήρου κατεστράφη, όλα τα χωριά αυτής ηρημώθησαν, ελάχιστοι ομογενείς σώζονται εν Νικοπόλει… Η επαρχία Χαλδείας-Κερασούντος… είχε… ολικόν πληθυσμόν 167.450. Εκ τούτων 45.000 περίπου εξηνηγκάσθησαν κατά τον χρόνον της ανακατοχής να καταφύγωσιν εις Ρωσίαν, άνω δε των 90.000 μετετοπίσθησαν και εξορίσθησαν εις τα βάθη της Μ. Ασίας… Εκ των εξορισθέντων 80% απέθανον εκ πείνης, εκ των διωγμών, των δεινοπαθημάτων και των δαρμών… Εκ των 72 ελληνικών χωρίων του τμήματος Κερασούντος ουδέν σώζεται...». Παρόμοιες στατιστικές υπάρχουν και για άλλες περιοχές του Πόντου.
1925 - Γεννήθηκε ο Αλεξέι Τουπόλεφ, ρώσος αεροναυπηγός, που εξέλιξε το πρώτο υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο Tu-144. (Θαν. 12/5/2001)
1927 - To Βασίλειο του Χετζάζ και Νατζντ (μετέπειτα Σαουδική Αραβία) κηρύσσει την ανεξαρτησία του από τη Μεγάλη Βρετανία.
1927 - Ο πιλότος Τσαρλς Λίντμπεργκ ξεκινά από το Λονγκ Άιλαντ για την πρώτη πτήση χωρίς διακοπή πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και φτάνει στο Λε Μπουρζέ Φιλντ του Παρισιού το επόμενο πρωί.
1934 - Γεννήθηκε ο Αλκέτας Παναγούλιας, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής
1938 - Γεννήθηκε η Μαρινέλλα, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1940 - Μπαίνουν οι πρώτοι αιχμάλωτοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.
1941 - Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αρχίζει η εποποιία της Μάχης της Κρήτης, με τους πρώτους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές να προσγειώνονται στη Μεγαλόνησο, την ώρα, που στην υποδουλωμένη Αθήνα γίνονται οι πρώτες κινήσεις για την οργάνωση της αντίστασης.
1944 - Γεννήθηκε ο Τζο Κόκερ, Άγγλος τραγουδιστής
1944 - Ολοκληρώνει τις εργασίες του το Συνέδριο του Λιβάνου όπου και συνομολογείται το "Εθνικό Σύμφωνο" μεταξύ όλων των ελληνικών πολιτικών παρατάξεων.
1946 - Γεννήθηκε η Σερ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
1946 - Παραχωρείται από το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το αντιτορπιλικό Αιγαίον ΙΙ.
1949 - Θάνατος τού Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού. Τό κοσμικόν του όνομα ήτο Δημήτριος Παπανδρέου, κατήγετο δέ από τήν Δόρβιτσαν τής Ναυπακτίας. Είχεν αναπτύξει σπουδαίαν εθνικήν καί κοινωνικήν δράσιν κατά τήν περίοδον τής Κατοχής, διετέλεσε δέ πρωθυπουργός καί Αντιβασιλεύς.
1951 - O γερμανικός οίκος Χόλτσμαν ξεκινά το έργο του νέου λιγνιτωρυχείου στο Αλιβέρι.
1959 - Γεννήθηκε ο Ισραήλ Καμακαγουιγουόλε, Αμερικανός τραγουδιστής. Γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1959. Έγινε διάσημος εκτός Χαβάης με το album Facing Future το 1993 με τη μίξη "Somewhere Over the Rainbow/What a Wonderful World". Το τραγούδι ακούγεται στους τίτλους τέλους σε πολλές ταινίες, όπως You've Got Mail, Finding Forrester, Meet Joe Black, και 50 First Dates.
Το 1990, κυκλοφόρησε το πρώτο του solo album Ka‘ano‘i , που κέρδισε πολλά βραβεία.Υπέφερε από παχυσαρκία (ήταν 340 κιλά) και πέθανε στις 26 Ιουνίου 1997 από αναπνευστικά προβλήματα. Είχε το ψευδώνυμο "ευγενικός γίγαντας".
1967 - Γεννήθηκε ο Παύλος, πρίγκηπας της Ελλάδας
1972 - Δυο Κούροι, πολύ μεγάλης αξίας, ανακαλύπτονται στο Μαρκόπουλο Αττικής.
1977 - Το Όριαντ Εξπρές κάνει το τελευταίο ταξίδι του
1978 - Κεντρώο άνοιγμα του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία και αναλαμβάνει το Υπουργείο Συντονισμού. Μαζί του και ο έτερος βουλευτής των Νεοφιλελευθέρων Παύλος Βαρδινογιάννης, ενώ ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την ΕΔΗΚ, αναλαμβάνει Υπουργός Οικονομικών.
1980 - Απάτη εκατομμυρίων ξεσκεπάζεται σε βάρος του ΟΑΕΔ. Συλλαμβάνονται 32 άτομα.
1991 - Ο πολυνίκης πρώην προπονητής του Άρη Γιάννης Ιωαννίδης υπογράφει στον Ολυμπιακό έπειτα από απουσία ενός έτους από τους πάγκους. Με τον Ιωαννίδη ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα Α1.
1993 - Τα Σκόπια διαμαρτύρονται στις ελληνικές αρχές για τις δυσκολίες που δημιουργούν Έλληνες φρουροί και τελωνειακοί των συνόρων, σε πολίτες και αυτοκίνητα των Σκοπίων, που φέρουν στα χαρτιά τους την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας".
2002 - Το Ανατολικό Τιμόρ αποκτά την ανεξαρτησία του από την Ινδονησία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου