Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 2 ΜΑ’Ι’ΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 2 ΜΑ’Ι’ΟΥ )
373 – Πέθανε ο Αθανάσιος, πατριάρχης Αλεξανδρείας
1519 - Πέθανε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ιταλός ζωγράφος, γλύπτης, επιστήμονας, εφευρέτης, οραματιστής, η προσωποποίηση δηλαδή του αναγεννησιακού ανθρώπου. (Γεν. 15/4/1452)
1536 - Η βασίλισσα της Αγγλίας, Άννα Μπολέυν, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται κατηγορούμενη για μοιχεία, αιμομιξία, προδοσία και μαγεία.
1551 - Γεννήθηκε ο Ουίλιαμ Κάμντεν, Άγγλος ιστορικός
1568 - Η βασίλισσα της Σκωτίας, Μαρία Στιούαρτ, δραπετεύει από το κάστρο του Λοχ Λέβεν όπου ήταν αιχμάλωτη.
1729 - Γεννήθηκε η Αικατερίνη Β', αυτοκράτειρα της Ρωσίας, αποκληθείσα και Μεγάλη. (Θαν. 6/11/1796)
1821 - Οι Ψαριανοί με τον Πλοίαρχο Ανδρέα Γιαννίτση αρπάζουν από τον κόλπο του Αίνου 23 τουρκικά κανόνια και τα μεταφέρουν στα Ψαρά.
1824 - Το φέρετρο μέσα στο οποίο έχει τοποθετηθεί η σορός του λόρδου Βύρωνα, μαζί με το κιβωτίδιο που περιέχει την καρδιά και τον εγκέφαλό του, μεταφέρονται στη Ζάκυνθο προς ταφή.
1834 - Γεννήθηκε ο Βίλελμ Μάουζερ, σχεδιαστής και κατασκευαστής όπλων, μαζί με τον αδελφό του Πάουλ Μάουζερ. (Θαν. 13/1/1882)
1857 - πεθαίνει ο Γάλλος δραματουργός, ποιητής και μυθιστοριογράφος, Αλφρέντ ντε Μισέ.
1885 - Ιδρύεται το «Ελεύθερο Κράτος του Κονγκό», ως προσωπικό φέουδο του Βασιλιά Λεοπόλδου Β΄ του Βελγίου.
1889 - Η ιταλική Ερυθραία περιέρχεται στον έλεγχο της Αιθιοπίας.
1892 - Γεννιέται ο "Κόκκινος Βαρόνος". Ο Γερμανός πιλότος Μάφρεντ φον Ριχτόφεν, ο οποίος πήρε την επωνυμία ο "Άσος των άσων" κερδίζοντας 80 αερομαχίες κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.
1893 - Διοργανώνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο συλλαλητήριο των Ελλήνων σοσιαλιστών για την Εργατική Πρωτομαγιά. Στο πλήθος απευθύνεται ο ιδρυτής του κινήματος στην Ελλάδα, Πλάτων Δρακούλης.
1896 - Γεννήθηκε η Πριγκίπισσα Ελένη της Ελλάδας και της Δανίας, βασίλισα της Ρουμανίας
1902O Γάλλος σκηνοθέτης και παραγωγός Ζωρζ Μελιέ σκηνοθετεί  το "Ταξιδι στη σελήνη" την πρώτη κινηματογραφικη ταινία επιστημονικής φαντασίας εμπνευσμένη από το βιβλίο του Ιουλίου Βερν "Από τη γη στη σελήνη"
1903 - Γεννιέται ο διάσημος Αμερικανός παιδίατρος δρ. Μπέντζαμιν Σποκ, το βιβλίο του οποίου "Baby and Child Car", είναι ένα από τα μεγαλύτερα μπεστ σέλλερ όλων των εποχών, με το οποίο μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά. Το επαναστατικό του μήνυμα στις μητέρες ήταν "Γνωρίζετε περισσότερα απ αυτά, που νομίζετε". Όταν σπούδαζε παιδιατρική στο πανεπιστήμιο Γέιλ, ήταν ποδηλάτης και μάλιστα υπήρξε χρυσός ολυμπιονίκης στους Αγώνες του 1924.
1904 - Γεννιέται ο διάσημος Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός Μπινγκ Κρόσμπυ.
1918 - Η Τζένεραλ Μότορς εξαγοράζει τη Σεβρολέτ Μότορ Κόμπανυ.
1919 - Η 1η Μεραρχία του Ελληνικού Στρατού (υπό τον μέραρχο Νικόλαο Ζαφειρίου) αποβιβάζεται στις 7.50 στη Σμύρνη με εντολή του συμμαχικού συμβουλίου και γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από το ελληνικό πλήθος της πόλης. Η Μεραρχία είχε επιβιβαστεί την προηγούμενη μέρα στα πλοία δίχως να ανακοινωθεί στους άνδρες της ο τόπος προορισμού τους. Ο σχετικός φάκελλος ανοίχθηκε εν πλω. Ήταν η αρχή της Μικρασιατικής Εκστρατείας καθώς μετά την ολοκλήρωση της κατάληψης της Σμύρνης και των γύρω υψωμάτων, τμήματα της Πρώτης Μεραρχίας επεξέτειναν την ελληνική κυριαρχία και στα προάστεια της πόλης, μέχρι το τέλος του μήνα..
1926 - Οι ΗΠΑ εισβάλουν στη Νικαράγουα.
1933 - Gleichschaltung: Το ναζιστικό καθεστώς αναστέλλει τη λειτουργία των εργατικών σωματείων στη Γερμανία.
1934 - Πεθαίνει ο Γερμανός καγκελάριος, Πολ φον Χίντενμπουργκ.
1938 - Πέθανε η Μαντάμ Ορτάνς, Γαλλίδα ιερόδουλη
1940Ματαιώνονται οριστικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες, λόγω των πολεμικών γεγονότων. Αρχικά ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν στο Τόκιο και στη συνέχεια στο Ελσίνκι.
1941 - Πέθανε η Πηνελόπη Δέλτα, Ελληνίδα συγγραφέας
1945 - Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει την πτώση του Βερολίνου. Η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κυματίζει στον ιστό του Ράιχσταγκ.
1945 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Αμερικανοί στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των Η.Π.Α. καταφθάνουν στο Ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Wöbbelin στην Ανατολική Γερμανία για να απελευθερώσουν περίπου 4.000 τρόφιμους βρίσκοντας 1000 από αυτούς νεκρούς από την πείνα και τη δίψα. Μετά την απελευθέρωση κάτοικοι της κοντινής πόλης Ludwigslust επισκέφθηκαν και έθαψαν σε συγκεκριμένο χώρο τους νεκρούς
1945 - Πέθανε ο Μάρτιν Μπόρμαν, Γερμανός αξιωματικός των Ναζί
1946 - Μια αποτυχημένη απόπειρα δραπέτευσης καταλήγει στη λεγόμενη «μάχη του Αλκατράζ» που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο φρουρών και τριών φυλακισμένων.
1951 - το Συμβούλιο Ευρώπης κάνει δεκτή τη Γερμανία ως πλήρες μέλος της.
1953 - Πραγματοποιείται η ενθρόνιση του Βασιλιά Χουσεΐν Α΄ της Ιορδανίας, ο οποίος διαδέχεται σε ηλικά 16 ετών τον πατέρα του Βασιλιά Αμπντάλα Α΄.
1955 - Ο Τένεσι Ουίλιαμς τιμάται με βραβείο Πούλιτζερ για το θεατρικό του έργο Λυσσασμένη Γάτα
1957 - Πέθανε ο Τζόζεφ Μακάρθι, αμερικανός γερουσιαστής, γνωστός για το κυνήγι του εναντίον των κομμουνιστών ή των υποτιθέμενων κομμουνιστών που ξεκίνησε το 1950 (Μακαρθισμός). (Γεν. 14/11/1908)
1966 - Ο σκωτσέζος μηχανικός Τζέιμς Γκουντφέλοου πατεντάρει την τεχνολογία στην οποία βασίζεται ο προσωπικός αριθμός αναγνώρισης (PIN).
1968 - Η Ακαδημία Αθηνών τιμά με πανηγυρική συνεδρία και ορίζει την "21 Απριλίου 1967" εθνική επέτειο της Ελλάδος.
1969 - Πέθανε ο Φραντς φον Πάπεν, Γερμανός πολιτικός
1972 - Πεθαίνει ο Έντγκαρ Χούβερ, ο μακροβιότερος διευθυντής του FBI. [γεν. 1/1/1895]
1982 - Το Βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο HMS Conqueror βυθίζει το αργεντίνικο θωρηκτό Στρατηγός Μπελγκράνο κατά τη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντς. Η βύθιση του ισχυροτέρου πλοίου της Αργεντινής έγινε από πυρηνικό υποβρύχιο με συμβατική τορπίλη και αφού προς τούτο έγινε σε υψηλότατο επίπεδο τροποποίηση των ΕΚΕ ώστε το Υ/Β να επιτεθεί εκτός ζώνης αποκλεισμού όπου το Μπελγκράνο κυκλοφορούσε μάλλον αμέριμνο, με όλες τις στεγανές θυρίδες ανοικτές (η γρήγορη βύθισή του οφείλετο μεταξύ άλλων και στη μη λήψη της απαιτούμενης κατάστασης στεγανότητος / βλ. http://www.elesme.gr/elesmegr/periodika/t38/t38_08.htm). 323 μέλη του πληρώματος πνίγηκαν ενώ περισσότεροι από 700 ναυτικοί κατάφεραν να σωθούν, αντιμετωπίζοντας τα παγωμένα νερά του Nότιου Ατλαντικού ωκεανού και τους ισχυρούς ανέμους..
1982 - Πέθανε ο Ευάγγελος Παπανούτσος, Έλληνας φιλόσοφος και συγγραφέας
1997 - Το Εργατικό Κόμμα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τερματίζοντας μια περίοδο 18 ετών διακυβέρνησης από τους Συντηρητικούς. Ο ηγέτης του, Τόνι Μπλερ, γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός από την εποχή του Ουίλιαμ Πιτ του νεότερου.
2002 - Πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός και ιδιοφυΐα στην προσπέλαση κωδικών Γουίλαμ Τόμας Τιουτ, η συμβολή του οποίου υπήρξε σημαντική κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο στην αποκρυπτογράφηση μυστικών κωδικών των Γερμανών
2009 - Ο Ολυμπιακός κερδίζει την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος και κατακτά το ντάμπλ. Ο αγώνας λήγει 3-3 στην κανονική διάρκεια και 4-4 στην παράταση και κρίνεται στα πέναλτι. 15-14 έπειτα από 34 εκτελέσεις, ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού. Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς δίνει τον τελευταίο αγώνα της καριέρας του ενώ ο Αντώνης Νικοπολίδης αποκρούει δύο και σκοράρει δύο φορές στα πέναλτι.
2011 - Σκοτώνεται ο ιδρυτής και αρχηγός της διεθνούς ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα (που πραγματοποίησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001και πολλές άλλες ανά τον κόσμοΟσάμα Μπιν Λάντεν. Φονεύθηκε με πυροβολισμό στο κεφάλι στις 2 Μαΐου 2011, κατόπιν αιφνίδιας επέμβασης Αμερικανικών ειδικών δυνάμεων σε έπαυλη που διέμενε στην πόλη Abbottabad, βόρεια του Ιslamabad, πρωτεύουσας του Πακιστάν, αδυνατώντας να τον συλλάβουν ζωντανό, κατά το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί. Η επιχείρηση διεξήχθη από τα μέλη των Navy SEALs των ΗΠΑ από την Ναυτική Ειδική Πολεμική Ομάδα (DEVGRU), γνωστή ως SEAL Team Six, υπό τη διοίκηση της Μικτής Ειδικής Διοίκησης Επιχειρήσεων με τη CIA. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ πήραν το σώμα του στο Αφγανιστάν και το έριξαν στη θάλασσα. Η Αλ Κάιντα αναγνώρισε το θάνατο του στις 6 Μαϊου, και απείλησε με αντίποινα.
2013 - Πέθανε ο Λευτέρης Βογιατζής, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου