Τρίτη 16 Μαΐου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 16 ΜΑ’Ι’ΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 16 ΜΑ’Ι’ΟΥ )
218 - Η ρωμαϊκή λεγεώνα που σταθμεύει στην Έμεσα ανακηρύσσει αυτοκράτορα τον Βάριο Άβιτο Βασσιανό, ο οποίος θα μείνει στην ιστορία με το όνομα Ηλιογάβαλος.
1204 - Ο Βαλδουίνος της Φλάνδρας στέφεται αυτοκράτορας της καταληφθείσης από τους Σταυροφόρους Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
1527 - Οι Φλωρεντινοί διώχνουν για δεύτερη φορά από την εξουσία την οικογένεια των Μεδίκων και αποκαθιστούν τη Δημοκρατία στη Φλωρεντία.
1532 - Ο Τόμας Μορ παραιτείται από Λόρδος Καγκελάριος της Αγγλίας.
1568 - Η Μαρία Α' της Σκωτίας διαφεύγει στην Αγγλία.
1651 – Φονεύεται δια στραγγαλισμού ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Παρθένιος Β΄. Ο Παρθένιος Β΄ (ο επονομαζόμενος Νέος, οξύς, Γολιάθ ή Κεκεσκίνης) διετέλεσε Πατριάρχης κατά τα έτη 1644-1646 και 1648-1651 και καταγόταν από τα Ιωάννινα.
1678 - γεννιέται ο Ανδρέας Σίλμπερμαν κατασκευαστής του εκκλησιαστικού οργάνου. Πρόκειται για ένα είδος μουσικού οργάνου με πλήκτρα, το οποίο ωστόσο διαφέρει από το πιάνο και το αρμόνιο, μιας και οι ήχοι που παράγει δεν προέρχονται από τη δαχτυλική επίκρουση αλλά από τη δόνηση των χορδών.
1703 - Πέθανε ο Σαρλ Περό, γάλλος παραμυθάς. (Η ΣταχτοπούταΗ ωραία κοιμωμένηΟ Καρυοθραύστης) (Γεν. 12/1/1628)
1770 - η 14χρονη Μαρία Αντουανέτα παντρεύεται τον 15χρονο Λουδοβίκο Αύγουστο, ο οποίος στη συνέχεια στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας.
1830 - Πέθανε ο Ζοζέφ Φουριέ, Γάλλος μαθηματικός και φυσικός
1866 - ο Τσαρλς Ελμερ Χάιρς, φτιάχνει το μη αλκοολούχο αμερικανικό ποτό "ρούτ μπιρ". Περιέχει βανίλια, τσέρι, ρίζα γλυκόριζας, ρίζα από το φυτό αϊλάκι, ρίζα από σασαφράς, μοσχοκάρυδο, γλυκάνισο και μελάσα
1868 - ο Άντριου Τζόνσον, ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος μετά τον εμφύλιο, αθωώνεται με μία ψήφο στη δίκη, όπου είχε παραπεμφθεί από μερίδα ριζοσπαστών στη Γερουσία, οι οποίοι τον κατέκριναν για τα αλλεπάλληλα βέτο του στα νομοσχέδια περί πολιτικών δικαιωμάτων
1868 -  Οι Κρήτες επαναστάτες, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά εμπρηστικές ύλες, συγκρούονται με τους Τούρκους στο Γάζι Ηρακλείου και επιτυγχάνουν περιφανή νίκη.
1869 - Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Θα διαρκέσουν έως τις 19 Μαΐου. Από τις 187 έδρες της Βουλής, ο Θρασύβουλος Ζαΐμης θα λάβει 90, ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος 59 και ο Βούλγαρης 30.
1883 – Γεννήθηκε ο Τζελάλ Μπαγιάρ, Τούρκος πολιτικός
1905 - Γεννήθηκε ο Χένρι Φόντα, Αμερικανός ηθοποιός
1911 - το γερμανικό Ζέπελιν "Ντόιτσλαντ" συντρίβεται κατά την παρθενική του πτήση.
1912 - Υπογράφεται στη Σόφια η μυστική ελληνοβουλγαρική αμυντική συνθήκη, η οποία αποτελεί το προοίμιο της ελληνοβουλγαρικής συμμαχίας για την αντιμετώπιση του τουρκικού κινδύνου.
1919 - Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Καραμπάν καί τα Θείρα.Η τελευταία έκθεση τού Χόρτον προς το State Department για τα γεγονότα τής Σμύρνης αποτελεί σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο.  Στο κείμενο διαβάζουμε: «Η Ελληνική απόβαση, με τις συνθήκες που πραγματοποιήθηκε, αποτελεί το μεγάλο λάθος του Βενιζέλου. Παρ’ όλο που, χωρίς αμφιβολία, ήταν οι εκπρόσωποι όλων των συμμαχικών κρατών που του ζήτησαν να πάει στη Σμύρνη, δεν θα έπρεπε να το πράξει χωρίς την υπογραφή συνθήκης με γραπτή συμφωνία >> Εισαγωγή Β.Γ Σολομωνίδου στο Τζορτζ Χόρτον, Η μάστιγα της Ασίας, Το Βήμα, 2009, σελ. 37.
1920 ο Πάπας Βενέδικτος ο 15ος ανακηρύσσει Αγία τη Ζαν Ντ' Αρκ, γνωστή στην Ελλάδα και ως Ιωάννα της Λορένης.
1920 - Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Ορεστιάδα.
1926 - Πέθανε ο Μεχμέτ ΣΤ', Οθωμανός τελευταίος Οθωμανός Σουλτάνος
1927 - Αποφασίζεται με συνοπτικές διαδικασίες από τη Βουλή η δίκη του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου.
1929 - Διοργανώνεται για πρώτη φορά η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ, στους ηθοποιούς Τζάνετ Γκέινορ και Εμιλ Γιάνινγκς στο ξενοδοχείο Ρούσβελτ, στο Λος Άντζελες.
1943 - κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Βρετανοί αρχίζουν την "επιχείρηση τιμωρία". Βρετανικά αεροσκάφη, αρχίζουν να πλήττουν φράγματα στο Ρήνο, με στόχο να πλημμυρίσει η γύρω περιοχή.
1943 - Ο π. Γεώργιος Νάσκος δολοφονείται από τους κομμουνιστοσυμμορίτες.
1943 - Ο π. Κωνσταντίνος Φιλιάδης,  συλλαμβάνεται και εκτελείται  από τους κομμουνιστοσυμμορίτες.
1944 - Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής αφού πριν καταστρέφουν ολοσχερώς το χωριό Σακτούρια τού Ρεθύμνου και φυλακίζουν όλους τους άνδρες άνω τών 15 ετών, τους οδηγούν στον Άγιο Κύριλλο στη θέση ενός απότομου γκρεμού όπου είχαν στήσει τα πολυβόλα. Η εκτέλεση δεν πραγματοποιείται και οι συλληφθέντες οδηγούνται στις φυλακές τής Φορτέντζας στο Ρέθυμνο. Κατά διαστήματα αφήνουν ορισμένους ελεύθερους. Σαν σήμερα στις 16-5-1944 τελικά εκτελούν 16 από τους φυλακισθέντες. Τα γυναικόπαιδα οδηγούνται στην εξορία στην περιοχή  Άδελε- Κόρνια του Νομού. Λίγο μετά την απομάκρυνση τών γυναικόπαιδων κατέστρεψαν το χωριό
1946 - Την τραγική κατάσταση που επικρατούσε στη Γερμανία ένα χρόνο μετά τη λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου αποτύπωνε μια μικρή είδηση, που δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας "Ελευθερία" στις 16 Μαΐου 1946: "Ο πολιτικός γραμματεύς του ανεξαρτήτου Εργατικού κόμματος κ. Μπραγκατέν, επανελθών εκ Γερμανίας (σ.σ.: στο Λονδίνο) αφηγήθη ότι εις εν νοσοκομείον του Αμβούργου είδε να συλλέγουν τας τρίχας των ασθενών που κουρεύουν και εδοκίμασε φαγητόν κατασκευαζόμενον από ουσίαν προερχομένην από τας τρίχας αυτάς. Εις την γεύσιν ομοιάζει με πατέ από ψάρι" είπε".
1948 - Ο βαρκάρης Λάμπρος Αντώναρος βρίσκει να επιπλέει στο θαλάσσιο χώρο της Θεσσαλονίκης το πτώμα του αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, απεσταλμένου του CBS για την κάλυψη του συμμοριτοπολέμου. Γρήγορα διαπιστώνεται ότι πρόκειται για δολοφονία.
1948 - Γεννήθηκε η Κάτια Δανδουλάκη, Ελληνίδα ηθοποιός
1953 - Γεννήθηκε ο Πιρς Μπρόσναν, Ιρλανδός ηθοποιός
1953 - Πέθανε ο Τζάνγκο Ράινχαρντ, τσιγγάνος από το Βέλγιο, βιρτουόζος της κιθάρας και από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τζαζ. (Γεν. 23/1/1910)
1960 - ο πρώτος Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, Νικίτα Χρουτσόφ, καλεί τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντουάιτ Άιζενχαουερ, να ζητήσει συγνώμη εκ μέρους των ΗΠΑ για τις πτήσεις αμερικανικών κατασκοπευτικών πάνω από τη Σοβιετική Ένωση.
1961 - πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών, ο λογοτέχνης και κριτικός Θεμιστοκλής Αθανασιάδης-Νόβας.
1963 - ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Σαρλ ντε Γκολ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη την Ελλάδα.
1966 - Οι Beach Boys κυκλοφορούν στις ΗΠΑ το αριστουργηματικό άλμπουμ τους «Pet Sounds».
1966 - Γεννήθηκε η Τζάνετ Τζάκσον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
1968 - Πέθανε ο Ευάγγελος Λεμπέσης, έλληνας κοινωνιολόγος και οικονομολόγος, γνωστός για το δοκίμιό του Η τεραστία κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω. (Γεν. 1904)
1972 - δολοφονική απόπειρα κατά του δημοκρατικού υποψήφιου για την προεδρία, Τζο Ουάλας, πραγματοποιείται στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
1973 - Στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων που έγινε στο Καυτατζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης με διαιτητή τον Χρήστο Μίχα, η Μίλαν νικά με 1-0, αλλά οι Άγγλοι είχαν τρομερά παράπονα από τη διαιτησία που ήταν υπέρ το δέον φιλοϊταλική. Για πολλά χρόνια οι Έλληνες διαιτητές έμειναν μακριά από σημαντικούς αγώνες.
1974 - ο Χέλμουτ Σμιτ ορκίζεται νέος καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας, μετά την παραίτηση του Βίλι Μπραντ.
1986 - Γεννήθηκε η Μέγκαν Φοξ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1988: Με ψήφους έξι υπέρ και δύο κατά, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει ότι οι αστυνομικοί δεν χρειάζονται ένταλμα έρευνας για να ψάχνουν στα σκουπίδια των πολιτών.
1988 - Πέθανε ο Γεώργιος Πυρουνάκης, Έλληνας ιερέας
1990 - πεθαίνει στο Λος Άντζελες, σε ηλικία 64 ετών, ο Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ, ένας από τους κορυφαίους του αμερικανικού μουσικοχορευτικού θεάματος.
1999 - Η οργάνωση «17 Νοέμβρη» στοχεύει με ρουκέτα την οικία του Γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι.
2004 - Ο ορειβάτης Γιώργος Βουτηρόπουλος γίνεται ο πρώτος Έλληνας που φτάνει στην κορυφή των Ιμαλαΐων, στο Έβερεστ, σε υψόμετρο 8.848 μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου