Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Τα πιο ασυνήθιστα μέτρα που έχουν πάρει οι χώρες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού


Τα πιο ασυνήθιστα μέτρα που έχουν πάρει οι χώρες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού
    Η έξαρση του νέου κορωνοϊού είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, με σχεδόν όλες τις χώρες να παίρνουν τα μέτρα τους στην προσπάθεια αναχαίτισης της εξάπλωσής του. Τα μέτρα σε όλο τον πλανήτη είναι πρωτοφανή, με το εύρος του να κυμαίνεται από το πιο ακραία περιοριστικό μέχρι το πλέον χαλαρό.
    Μια σειρά από τα πιο ασυνήθιστα μέτρα που έχουν πάρει οι χώρες για την καταπολέμηση του Covid-19 παρουσιάζει το BBC, που κάνει μια εδική αναφορά σε πέντε χώρες.
Παναμάς
    Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής, η οποία είχε περίπου 1.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα καραντίνας που χωρίζουν τις εξόδους από το σπίτι των ανθρώπων κατά φύλο σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του κοροναϊού.
    Από την
Τετάρτη, οι άνδρες και οι γυναίκες θα μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μόνο για δύο ώρες κάθε φορά και σε διαφορετικές ημέρες. Κανείς δεν θα επιτρέπεται να βγαίνει τις Κυριακές.
    «
Αυτή η απόλυτη καραντίνα δεν λήφθηκε παρά μόνο για να σώσει τη ζωή σας», δήλωσε ο υπουργός Ασφαλείας του Παναμά, Χουάλ Πίνο, σε συνέντευξη Τύπου.
Κολομβία
    Σε ορισμένες πόλεις της Κολομβίας, οι άνθρωποι επιτρέπεται να βγαίνουν εκτός σπιτιού με βάση το τελευταίο ψηφίο του εθνικού τους αριθμού ταυτότητας.
    Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με αριθμό ταυτότητας που λήγει σε
0, 7 ή 4 επιτρέπεται να εξέλθουν από το σπίτι τη Δευτέρα, ενώ εκείνοι με αριθμό ταυτότητας που τελειώνει το 1, 8 ή 5 μπορούν να βγουν έξω την Τρίτη.
    Και η Βολιβία έχει επιλέξει παρόμοια προσέγγιση.
Σερβία
    Η κυβέρνηση της Σερβίας είχε εισαγάγει μια «ώρα περπατήματος σκύλου» μεταξύ
20:00 έως τις 21:00 για όσους βρίσκονται σε lockdown. Αλλά, πλέον και αυτή καταργήθηκε, προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες από τους κατόχους των κατοικιδίων.
    Ένας κτηνίατρος είπε ότι η παράκαμψη του βραδινού περιπάτου θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση για τα σκυλιά με προβλήματα στα ούρα και να «
επιδεινώσει τις βασικές συνθήκες υγιεινής στα σπίτια των ανθρώπων».
Λευκορωσία
    Πιθανότατα η πιο YOLO χώρα του κόσμου στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η απόσταση μεταξύ των ανθρώπων μπορεί να είναι αναγκαστικό μέτρο σε πολλές χώρες, αλλά όχι στη Λευκορωσία. Ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έχει προσελκύσει πολλά βλέμματα από την παγκόσμια κοινότητα, στη στάση του με τον ιό.
    Μιλώντας σε δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα χόκεϊ επί πάγου, ισχυρίστηκε επίσης ότι τα πλήθη στον αγώνα θα είναι καλά, επειδή η ψυχρότητα του σταδίου θα εμπόδιζε τον ιό να εξαπλωθεί.
    Σε αντίθεση με τα περισσότερα της Ευρώπης, η Λευκορωσία δεν έχει βάλει... πάγο στην αθλητική δραστηριότητα. Είναι, άλλωστε, η μόνη χώρα από τις 55 μέλη της UEFA που το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα συνεχίζεται κανονικά.
    Ο Λουκασένκο έχει αναφέρει επίσης την κατανάλωση βότκα και τις τακτικές επισκέψεις στη σάουνα ως τρόπους για την αποφυγή του ιού -κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συμβουλές των ειδικών.
Σουηδία
    Σε αντίθεση με τους γείτονές της, η Σουηδία κράτησε μια χαλαρή στάση όσον αφορά τα μέτρα περιορισμού του κόσμου, παρά τα σχεδόν 4.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι άνθρωποι θα συμπεριφέρονται λογικά και τους εμπιστεύεται να κάνουν το σωστό.
    Συναντήσεις άνω των 50 ατόμων απαγορεύτηκαν την Κυριακή, αλλά τα σχολεία για παιδιά κάτω των 16 ετών παραμένουν ανοιχτά.
    Οι παμπ και τα εστιατόρια μπορούν να προσφέρουν επιτραπέζια εξυπηρέτηση και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να κοινωνικοποιούνται ως συνήθως.
    Η στρατηγική αυτή έχει διχάσει τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν θα επιβραβευθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου