Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Μελέτη που αθωώνει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος αναστατώνει τους επιστήμονες


Μελέτη που αθωώνει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος αναστατώνει τους επιστήμονες
    Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει στους επιστήμονες η δημοσίευση νέας μεγάλης διεθνούς μελέτης, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει λόγος να περιορίσουμε την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος.
    Η τριετούς διάρκειας μελέτη πραγματοποιήθηκε από 14 ερευνητές σε 7 χώρες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας Μπράντλεϊ Τζόνστον του καναδικού Πανεπιστημίου Νταλουζί και δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine». Οι επιστήμονες λοιπόν ανησυχούν, γιατί η έρευνα σχεδόν «αθωώνει» τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα ως προς τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί προκαλέσει η κατανάλωση τους, αναφέροντας ότι είναι ανεπαρκή τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία ενέχει κινδύνους για καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια.
    Λίγο-πολύ, η νέα έρευνα κατέληξε στο ανατρεπτικό συμπέρασμα ότι όσοι μειώνουν ή κόβουν αυτά τα κρέατα, φαίνεται να έχουν ελάχιστα έως μηδαμινά οφέλη στην υγεία τους, συνεπώς δεν έχει κανείς λόγο να περιορίσει το μοσχάρι, τα λουκάνικα, το ζαμπόν ή το μπέικον. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό φέρνει σύγχυση στο ευρύτερο κοινό, καθώς φαίνεται ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε θέματα διατροφής.   Άλλωστε η περίπτωση του κόκκινου κρέατος δεν είναι η μοναδική, μιας και υπάρχουν αντίθετες απόψεις και ως προς την κατανάλωση αβγών, αλατιού, λιπαρών και υδατανθράκων.
    Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η κυρίαρχη επιστημονική συμβουλή είναι ότι πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, επειδή περιέχουν κορεσμένα λίπη και συντηρητικά.  Όμως, η νέα έρευνα εγείρει βάσιμες αμφιβολίες κατά πόσο τα εμπειρικά
στοιχεία επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.
     «Με βάση την έρευνα μας, δεν μπορούμε να πούμε με καμία βεβαιότητα ότι η κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια. Από τις 12 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές που αφορούσαν συνολικά περίπου 54.000 άτομα, δεν βρήκαμε στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, καρκίνου ή διαβήτη για όσους κατανάλωναν λιγότερο κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας. Η βεβαιότητα από τα στοιχεία για μείωση των κινδύνων είναι από χαμηλή έως πολύ χαμηλή», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Μπράντλεϊ Τζόνστον.
    Πάντως,. ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει το επεξεργασμένο κρέας ως δυνητικά καρκινογόνο από το 2015, ενώ το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνών για τον Καρκίνο (WCRF) έχει κάνει ανάλογη προειδοποίηση από το 2010. Η ελληνικής καταγωγής δρ Γιώτα Μήτρου, διευθύντρια ερευνών του WCRF, δήλωσε ότι «συνεχίζουμε να στηρίζουμε την αξιόπιστη έρευνα μας των τελευταίων ετών και προτρέπουμε το κοινό να ακολουθεί τις τρέχουσες συστάσεις για το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας Η μελέτη ,  θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους λέγοντας τους πως μπορούν να τρώνε όσο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας θέλουν, χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο τους για καρκίνο. Το μήνυμα που οι άνθρωποι χρειάζονται να ακούσουν, είναι ότι δεν πρέπει να τρώνε περισσότερες από τρεις μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα και να αποφεύγουν τελείως το επεξεργασμένο κρέας».
    Την ίδια στιγμή βέβαια, αρκετοί επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στην έρευνα, αναγνώρισαν ότι τα στοιχεία από μελέτες ανά τον κόσμο αφήνουν πράγματι ανοιχτό το ζήτημα κατά πόσο το κόκκινο, επεξεργασμένο κρέας κάνει κακό στην υγεία. Άλλοι πάλι, εμφανίστηκαν πιο «κάθετοι» στην άρνηση τους. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, για παράδειγμα, ανέφεραν ότι τα νέα συμπεράσματα «πλήττουν την αξιοπιστία της επιστήμης της διατροφής και υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστημονική έρευνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου