Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Μάχη Κουνλούν: Η μεγάλη μηχανοκίνητη σύγκρουση Κίνας και Ιαπωνίας


Μάχη Κουνλούν: Η μεγάλη μηχανοκίνητη σύγκρουση Κίνας και Ιαπωνίας
    Η μάχη του περάσματος Κουνλούν ήταν από τις σημαντικότερες του πολέμου Κίνας – Ιαπωνίας τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έχει δε ειδική σημασία καθώς σε αυτή οι Κινέζοι έριξαν στη μάχη περί τα 400 άρματα μάχης.
    Το στρατηγικής σημασίας πέρασμα είναι το κλειδί της επαρχίας Γκουανσί στα σημερινά σύνορα Κίνας – Βιετνάμ. Στόχος των Ιαπώνων ήταν η αποκοπή της οδού ανεφοδιασμού των Κινέζων μέσω της τότε γαλλικής Ινδοκίνας. Για τον σκοπό αυτό είχαν προωθηθεί και καταλάβει το πέρασμα το οποίο οι Κινέζοι ήθελαν να ανακαταλάβουν με κάθε θυσία.
    Οι Ιάπωνες είχαν ρίξει στη μάχη δυνάμεις από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Αιχμή του δόρατος ήταν η επίλεκτη 5η Μεραρχία Πεζικού (ΜΠ) που ενισχύθηκε και με άλλες δυνάμεις. Συνολικά οι Ιάπωνες έριξαν στη μάχη 45.000 άνδρες τους οποίους υποστήριζαν δύο αεροπλανοφόρα και πολλά ακόμα πολεμικά.
    Από κινεζικής πλευράς στη μάχη έλαβε μέρος το ενισχυμένο 5ο Σώμα Στρατού (ΣΣ) με 60.000 άνδρες αλλά και 270 σοβιετικά ελαφρά άρματα (240 T-26, 30 BT-5) και 120 ιταλικές τανκέτες CV-33. Το 5ο ΣΣ υπό τον στρατηγό Ντου Γιουμίνγ, διέθετε τη 200η και την Νέα 22η ΜΠ και την 1η «Τιμημένη» Μεραρχία.
    Οι κινεζική επίθεση εκδηλώθηκε με δύο μεραρχίες σε πρώτο κλιμάκιο (200η και 1η «Τιμημένη»), ενώ
η Νέα 22η ΜΠ ελίχθηκε με σκοπό να αποκόψει τη γραμμή επικοινωνιών των Ιαπώνων. Οι Ιάπωνες αιφνιδιάστηκαν.  Ο διοικητής της 5ης ΜΠ υποστράτηγος Νακαμούρα έπεσε μαχόμενος προσπαθώντας να αποφύγει την περικύκλωση από την κινεζική Νέα 22η ΜΠ.
    Υποστηριζόμενοι στενά από αέρος οι Ιάπωνες εξαπέλυσαν αντεπίθεση με την επίλεκτη 21η Ταξιαρχία Πεζικού (ΤΞΠΖ) γνωστή ως «το ανίκητο ξίφος». Παρόλα αυτά οι Ιάπωνες, αν και προκάλεσαν βαριές απώλειες στους Κινέζους, υποχρεώθηκαν να υποχωρήσουν για να μην κυκλωθούν. Άλλωστε και αυτοί είχαν υποστεί βαρύτατες απώλειες, ειδικά σε αξιωματικούς, της τάξης του 85% στις μονάδες πρώτης γραμμής, με τα κινεζικά άρματα να διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην πορεία της μάχης.
    Συνολικά οι Ιάπωνες υπέστησαν τουλάχιστον 8.000 απώλειες. Οι απώλειες των Κινέζων ήταν ακόμα βαρύτερες, κυρίως λόγω της δράσης της εχθρικής αεροπορίας και έφτασαν τους 6.400 νεκρούς και εξαφανισθέντες και τους 11.000 τραυματίες. Ωστόσο η μάχη αποτέλεσε μια ιδιαίτερα τονωτική για το κινεζική ηθικό επιτυχία, την πρώτη από το 1938.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου