Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Βιολίστρια κατάφερε να ξαναβρεί το σπάνιο Στραντιβάριούς της, αξίας 2,4 εκατ. ευρώ, σε τραίνο.



Βιολίστρια κατάφερε να ξαναβρεί το σπάνιο Στραντιβάριούς της, αξίας 2,4 εκατ. ευρώ, σε τραίνο.
Ή πολύ ‘’σεκλετισμένη’’, ή πολύ αφηρημένη η νεαρά, για να το ξεχάσει.
Αυτά τα πράγματα, δεν ξεχνιούνται !
    Μια νεαρή βιολίστρια που είχε ξεχάσει ένα σπάνιο, πανάκριβο βιολί Στραντιβάριους σε ένα τρένο κατάφερε να το ξαναβρεί, ανακοίνωσε η αστυνομία.
    Όταν αποβιβάστηκε από το τρένο που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Μάνχαϊμ-Ζααρμπρίκεν, η νεαρή μουσικός ξέχασε την Τρίτη το πολύτιμο μουσικό όργανο στον χώρο αποσκευών του βαγονιού της, περιέγραψε η ομοσπονδιακή αστυνομία σε ένα δελτίο τύπου.
    Αφού τους ενημέρωσε η ιδιοκτήτριά του, οι εργαζόμενοι άρχισαν να αναζητούν εναγωνίως το βιολί, το οποίο κατασκευάστηκε το 1727 στο ατελιέ του Αντόνιο Στραντιβάρι (1644-1737) και η αξία του εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 2,4 εκατομμύρια ευρώ.
    Το τρένο, που είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από το Μάνχαϊμ, συνέχισε την πορεία του προς το Κόμπλεντς, έπειτα το Ζααρμπρίκεν όπου το βαγόνι προσδέθηκε σε ένα άλλο τρένο που επέστρεφε στο Μάνχαϊμ.
    «Ένα λεπτό πριν από την αναχώρηση του τρένου, η θήκη του βιολιού ανακαλύφθηκε στο τελευταίο τμήμα (του βαγονιού) και η μουσικός, ανακουφισμένη, το κράτησε και πάλι στα χέρια της μετά την επιβεβαίωση ότι πρόκειται πράγματι για ιδιοκτησία της» διευκρίνισε η αστυνομία.
    Περίπου 550 βιολιά του είδους αυτού από τα συνολικά 1.100 που είχαν κατασκευαστεί από τον διάσημο κατασκευαστή της Κρεμόνα έχουν διασωθεί μέχρι και σήμερα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.
Τα ‘’Στραντιβάριους’’ είναι φτιαγμένα για να τα ξεχνούν ! ( 2012 )
    Οπως γράφει η Χάφινγκτον Ποστ,(2012) προ ημερών ένας μουσικός ταξίδευε προ ημερών με τους ελβετικούς σιδηροδρόμους και όταν αποβιβάστηκε στη Βέρνη άφησε κατά λάθος στο τρένο ένα βιολί, μέσα στη θήκη του.
    Οταν κατάλαβε το λάθος του, θα πρέπει να κόντεψε να καταρρεύσει, δεν επρόκειτο για ένα τυχαίο βιολί, αλλά για ένα Στραντιβάριους, έργο του πλέον φημισμένου δημιουργού βιολιών στον κόσμο, τον 17ο και 18ο αιώνα. Ακόμη χειρότερα, δεν ήταν δικό του, αλλά το είχε δανειστεί από έναν φίλο, προφανώς με αξιόλογη περιουσία.
    Παρότι έσπευσε άμεσα στις Αρχές, η έρευνα του προσωπικού στο τρένο δεν εντόπισε το βιολί και ξεκίνησε άμεσα ο έλεγχος των βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας, στον οποίο εντοπίστηκε ένας άλλος επιβάτης, να κατεβαίνει σε άλλο σταθμό, με το πολύτιμο όργανο.
    Πριν ωστόσο αναζητηθεί η ταυτότητα του άνδρα, το βιολί επεστράφη στα Απωλεσθέντα των ελβετικών σιδηροδρόμων, φέροντας την καρδιά του αφηρημένου βιολιστή στη θέση της.
    Για να καταλάβει κανείς την αξία του, ο Στραντιβάρι κατασκεύασε χιλιάδες βιολιά κορυφαίας ποιότητας, αλλά σήμερα διασώζονται περίπου 600, τα οποία δημοπρατούνται σε αστρονομικές τιμές.
    Η μεγαλύτερη τιμή που έπιασε ποτέ Στραντιβάριους ήταν τα 16 εκατ. δολάρια το 2011, σε δημοπρασία για την στήριξη των θυμάτων του τσουνάμι της Ιαπωνίας. Το αμέσως ακριβότερο ήταν αυτό που απέκτησε η διάσημη καλλιτέχνης Αν Ακίκο Μέγιερς το 2010, με 3,6 εκατ. δολάρια.
Πουλήθηκε βιολί Στραντιβάριους έναντι 11 εκατ. ευρώ στη Βρετανία (21/6/2011)
    Ένα βιολί Στραντιβάριους πωλήθηκε σήμερα στην τιμή των 11 εκατομμυρίων ευρώ σε δημοπρασία στο Λονδίνο. Τα έσοδα από την πώληση αυτή θα διατεθούν στα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι στην Ιαπωνία.
    Η τιμή αυτή είναι τετραπλάσια από την προηγούμενη τιμή ρεκόρ πώλησης ενός βιολιού Στραντιβάριους.
Ένας ανώνυμος αγοραστής απέκτησε το πολύτιμο αυτό βιολί από τον ειδικευμένο στα μουσικά όργανα οίκο Tarisio.
    Το συγκεκριμένο Στραντιβάριους κατασκευάστηκε το 1721 και φέρει την ονομασία «Lady Blunt», επειδή ανήκε στη λαίδη Ανν Μπλαντ, εγγονή του ποιητή λόρδου Μπάιρον.
    Σύμφωνα με τον ειδικό Ο.Ε. Χιλλ, το βιολί είναι σήμερα σχεδόν στην ίδια κατάσταση με εκείνη που βρισκόταν όταν έφυγε από τα χέρια του κατασκευαστή του, του διάσημου Αντόνιο Στραντιβάρι, ο οποίος γεννήθηκε στην Κρεμόνα της Ιταλίας το 1644.
    Το βιολί αποκτήθηκε το 2008 από το ιαπωνικό ίδρυμα για τη μουσική, το οποίο αποφάσισε να το πωλήσει για να διαθέσει τα χρήματα στα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι στην Ιαπωνία. Το Ίδρυμα έχει στην κατοχή του21 έγχορδα, τα οποία δανείζει σε μεγάλα διεθνή μουσικά γεγονότα.
    Σήμερα υπάρχουν ακόμα περίπου 600 βιολιά που κατασκευάστηκαν στο ατελιέ του Στραντιβάρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου