Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

ΗΠΑ: Η Ρωσία και η Κίνα αμφισβητούν την παγκόσμια τάξη



ΗΠΑ: Η Ρωσία και η Κίνα αμφισβητούν την παγκόσμια τάξη
Με άλλα λόγια, ‘’ΔΕΝ  ΜΑΣ  ΑΦΗΝΟΥΝ  ΝΑ  ΚΑΝΟΥΜΕ  Ο ΤΙ   ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ’’
  Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
Απόδοση-Επιμέλεια: Αριστέα Τσαμαδιά
    «Η στρατιωτική πολιτική των ΗΠΑ δεν «στοχεύει» στην αναβίωση ενός Ψυχρού Πολέμου, αλλά είναι αποφασισμένη να εναντιωθεί στην ανάδειξη νέων παγκόσμιων δυνάμεων-Ρωσία και Ινδία-για να προστατεύσει τη «διεθνή τάξη» που υφίσταται υπό την προστασία των ΗΠΑ», ανέφερε ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Ash Carter.
    Ο Carter, στο Reagan National Defence Forum στην Καλιφόρνια, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διακατέχεται από μια «εκδικητική στάση για τα πυρηνικά» και ότι «παραβιάζει την κυριαρχία» των συμμάχων των ΗΠΑ, ανέφερε η AP το Σάββατο.
    Τοποθέτησε τη Ρωσία και την Κίνα στην ίδια κατηγορία με το Ισλαμικό Κράτος (IS) όταν ανέφερε τη λίστα με τους χειρότερους εφιάλτες της Αμερικής.
    «Τρομοκρατικά στοιχεία όπως το Ισλαμικό Κράτος, φυσικά, είναι εντελώς αντίθετα με τις αξίες μας. Όμως οι άλλες προκλήσεις είναι πιο πολύπλοκες, και δεδομένου του μεγέθους τους και των δυνατοτήτων τους, είναι δυνητικά πιο ζημιογόνες» ανέφερε.
    «Κάποιοι δρώντες φαίνεται ότι προσπαθούν να διαβρώσουν αυτές τις αρχές δυναμιτίζοντας τη διεθνή τάξη που βοηθά στην ενίσχυσή τους…φυσικά ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα μπορούν να ανατρέψουν αυτήν την τάξη.  Όμως και οι δύο αποτελούν διαφορετικού είδους πρόκληση για την καθεστηκυία τάξη» είπε.
    «Η Ρωσία και η Κίνα αμφισβητούν την αμερικανική πρωτοκαθεδρία και την εξυπηρέτηση της επονομαζόμενης παγκόσμιας τάξης από την Ουάσιγκτον, καθώς κάνουν την είσοδό τους στην διεθνή αρένα ως υπολογίσιμες στρατιωτικές δυνάμεις» πρόσθεσε.
    Σύμφωνα με τον Carter, οι «προκλητικές τους ενέργειες» είναι εμφανείς σε κάθε επίπεδο, είτε στη θάλασσα, είτε στον αέρα, είτε στο διάστημα- είτε, ακόμα και στον κυβερνοχώρο.
    «Περισσότερο ενοχλητικό» για τον αξιωματούχο των ΗΠΑ, ωστόσο, είναι η αποκαλούμενη «διάθεση εκδίκησης για τα πυρηνικά» της Μόσχας, η οποία κατά την άποψή του «εγείρει ζητήματα σχετικά με τη βούληση της ηγεσίας της Ρωσίας να διατηρηθεί η στρατηγική σταθερότητα, με το σεβασμό της σχετικά με τις διατάξεις αντίθετες στη χρήση των πυρηνικών όπλων, και για το σεβασμό της για την βαθιά προσοχή που έδειξαν οι ηγέτες της πυρηνικής εποχής για να μην «ξεδιπλώσουν» αυτά τα πυρηνικά όπλα».
    Μπορεί να αναφερόταν σε μια πρόσφατη αντίδραση της Ρωσίας στα αμερικανικά σχέδια για την ανάπτυξη προηγμένων πυρηνικών βομβών στην αεροπορική βάση Büchel στη Γερμανία, που ήταν μέρος ενός προγράμματος του ΝΑΤΟ που περιλαμβάνει μη πυρηνικές χώρες του ΝΑΤΟ , οι οποίες όμως φιλοξενούν στο έδαφός τους πάνω από 200 πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ.
    Το Κρεμλίνο τότε είχε πει ότι τα καινούρια όπλα που είχαν αναπτύξει οι ΗΠΑ, θα κατέστρεφαν τη στρατηγική ισορροπία στην περιοχή και θα ανάγκαζαν τη Ρωσία να εφαρμόσει παρόμοια μέτρα.
    Παρόλο που σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ πιέζουν τη Ρωσία προς μια κούρσα εξοπλισμών, ο Carter πιστεύει το αντίθετο.
    «Δεν προσβλέπουμε σε έναν ψυχρό πόλεμο με τη Ρωσία, πόσο μάλλον σε έναν θερμό. Δεν επιθυμούμε να κάνουμε τη Ρωσία εχθρό μας. Αλλά μην απατάστε, οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τα συμφέροντά μας, τους συμμάχους μας, τη διεπόμενη από αξίες παγκόσμια τάξη, και το αισιόδοξο μέλλον που αυτή παρέχει σε όλους μας» είπε ο Carter.
    Σύμφωνα με εκείνον, η Ρωσία ενθαρρύνει συρράξεις στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
    «Στην Ευρώπη, η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία της Ουκρανίας και της Γεωργίας και προσπάθησε ενεργά να φοβερίσει τα Βαλτικά Κράτη. Εν τω μεταξύ, στη Συρία, ρίχνει λάδι στη φωτιά σε μια ήδη επικίνδυνη φωτιά, παρατείνοντας έναν εμφύλιο πόλεμο που τροφοδοτεί εκείνον τον εξτρεμισμό στον οποίο η Ρωσία διατείνεται ότι εναντιώνεται», είπε στο forum.
    Κατηγόρησε τη Ρωσία και την Κίνα ότι δεν ακολουθούν τις αρχές της παγκόσμιας τάξης: ειρηνική επίλυση των διαφορών, ελευθερία από τον καταναγκασμό, σεβασμός για την κρατική κυριαρχία και ελεύθερη ναυσιπλοΐα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου