Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΦΙΛΩΝ

ΤΡΕΙΣ  ΙΕΡΑΡΧΕΣ  ΚΑΙ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΠΑΙΔΕΙΑ


 

3 σχόλια:

  1. Ένας ακόμα μύθος της Ιουδαιοχριστιανικής προπαγάνδας που εμείς πρέπει να καταπίνουμε αμάσητο!
    Τρεις ανθέλληνες κατεδαφιστές του Ελληνισμού που κάποιοι τους αγιοποίησαν και τους βάφτισαν προστάτες της παιδείας του. Κατ' αρχάς δεν ήταν Έλληνες. Εξ' ανάγκης ήταν Ελληνικής παιδείας. Ο Μέγας Βασίλειος και ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός ήταν Καππαδόκες. Η δε καταγωγή του Ιωάννη Χρυσόστομου, ο οποίος γεννήθηκε στη Συρία, είναι αδιευκρίνιστη και εντελώς αυθαίρετα παρουσιάζεται ως Έλληνας. Το ότι η μητέρα του είχε το ελληνικό όνομα Ανθούσα δεν λέει απολύτως τίποτε, καθώς ήταν συνηθισμένο φαινόμενο της εποχής ένεκα της παγκοσμίου γλώσσας και του εξελληνισμού οι ελληνικές ονοματοδοσίες και ειδικά από τους Εβραίους (πχ, οι Εβραίες μητέρες των αποστόλων είχαν ελληνικά ονόματα). Όμως αν το δούμε αλλιώς και οι Γενίτσαροι ελληνικής καταγωγής ήταν. Για να μη το πλατιάζουμε ιδού ελαχιστότατο δείγμα γραφής του καθενός που φανερώνει τα ευγενή συναισθήματα του για τη Φυλή μας.
    Γρηγόριος Ναζιανζηνός (ο Θεολόγος): «Η μητέρα μου πρόσεχε να μη φιλήσουν τα χείλη μου ελληνικά χείλη, να μην αγγίξουν τα χέρια μου ελληνικά χέρια και ούτε ελληνικά τραγούδια να μολύνουν τα αφτιά και την γλώσσα μου», («Επιτάφιος εις τον πατέρα, παρόντος Βασιλείου», παρ. ι').
    «Η σοφία των Ελλήνων είναι τύφος... Οι Έλληνες είναι αλαζόνες... δεισιδαίμονες... αυθάδεις...»,(«Εις Ηρώνα τον φιλόσοφον»).
    Ιωάννης ο Χρυσόστομος: «Όπου η μνήμη των μαρτύρων, εκεί και η ντροπή των Ελλήνων»,(«Εις τον άγιον ιερομάρτυρα Βαβύλα», παρ. β').
    «Όσο πιο βάρβαρο ένα έθνος φαίνεται και της ελληνικής απέχει παιδείας, τόσο λαμπρότερα φαίνονται τα ημέτερα…», («Υπόμνημα εις τον άγιον Ιωάννην τον Απόστολον και Ευαγγελιστήν», Ομιλία Α', 59.31).
    «Tα παιδιά να υπακούτε στους γονείς σας σύμφωνα με το θέλημα του Kυρίου... Εκτός κι αν ο γονέας είναι Έλληνας»,(«Προς Eφεσίους επιστολήν», Oμιλία KA', παρ. α').
    «Αν κοιτάξεις στα ενδότερα (των ελληνικών σκέψεων) θα δεις, τέφρα και σκόνη και τίποτε υγιές, αλλά τάφος ανοιγμένος είναι ο λάρυγγας (των Ελλήνων φιλοσόφων), όλα δε είναι γεμάτα ακαθαρσίες και πύον, και πάντα τα δόγματα τους βρίθουν από σκουλήκια… Αυτά γέννησαν και αύξησαν οι Έλληνες, παίρνοντας από τους φιλοσόφους τους… Εμείς όμως, δεν παραιτούμαστε από την μάχη εναντίον τους», («Υπόμνημα εις τον άγιον Ιωάννην τον Απόστολον και Ευαγγελιστήν», Ομιλία Ξ', 59.369-370).
    Μέγας Βασίλειος: «Προσταγή! Μη δειλιάζετε από των ελληνικών πιθανολογημάτων… τα οποία είναι σκέτα ξύλα, μάλλον δε δάδες που απώλεσαν και του δαυλού την ζωντάνια και του ξύλου την ισχύ, μη έχοντας δε ούτε και του πυρός την φωτεινότητα, αλλά σαν δάδες καπνίζουσες καταμελανώνουν και σπιλώνουν όσους τα πιάνουν και φέρνουν δάκρυα στα μάτια όσων τα πλησιάζουν. Έτσι και (των Ελλήνων) η ψευδώνυμος γνώση σε όσους την χρησιμοποιούν»,(«Εις τον προφήτην Ησαΐαν Προοίμιον», 7.196.3).
    «Είναι εχθροί οι Έλληνες... διότι διασκεδάζουν καταβροχθίζoντας με ορθάνοιχτο στόμα τον “Ισραήλ”. Στόμα δε, λέγει εδώ ο προφήτης (βλ. Ησαΐας Θ΄: 11) την σοφιστική του λόγου δύναμη, η οποία τα πάντα χρησιμοποίησε για να παραπλανήσει αυτούς που πιστεύουν με απλότητα στον Θεό», («Εις τον προφήτην Ησαΐαν Προοίμιον», 9.230.8). Και αυτός ο πάμπλουτος γόνος επιφανούς οικογένειας Βασίλειος, πλην όμως αχάριστος ως «πανεπιστήμονας» αφού είχε αντλήσει Ελληνική παιδεία και επιστημοσύνη κατόπιν 5ετούς φοίτησης στην Αθήνα.
    Ας κλείσουμε εδώ λέγοντας πως ο «πολύς» Χρυσόστομος είναι εκτός των άλλων ο κατ' εξοχήν υπεύθυνος των κατεδαφίσεων Ελληνικών ναών στη Φοινίκη, του υπέρλαμπρου Σεραπείου στην Αλεξάνδρεια με την Βιβλιοθήκη του, του ναού της Αρτέμιδας στην Έφεσο (ενός από τα 7 θαύματα στον κόσμο) και πάει λέγοντας. Να τους χαίρονται λοιπόν τα Ελληνόπουλα και οι θεοσεβείς γονείς τους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Παναγιωταράκο.Γνωστές και συχνά επαναλαμβανόμενες οι θέσεις σου περί της χριστιανικής πίστης.Ασφαλώς είναι σεβαστές,πλην όμως όχι αποδεκτές.Φέτος εορτάζουμε τα 200 χρόνια γιατί για του [[Χριστού την πίστη ]]επαναστάτησαν.Δεν θα επεκταθώ περισσότερο και δεν θα προσπαθήσω να μεταβάλλω τις απόψεις σου. Καλή Χρονιά και ένα μέλλον χριστιανικό,ειρηνικό και ελπιδοφόρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαφορετικό πράγμα είναι η χριστιανική πίστη του κάθε ανθρώπου (όπως λέτε) και διαφορετικό η ιστορική κριτική που επιβάλλεται στα πρόσωπα που ούτως η άλλως διαμόρφωσαν και οδηγούν την Ιστορία!
      Χωρίς να απουσιάζει το απαξιωτικό: «Γνωστές και συχνά επαναλαμβανόμενες οι θέσεις σου περί της χριστιανικής πίστης», -άρα· φίλε μου μη γίνεσαι γραφικός-, εν τούτοις ο ίδιος μένετε αδιάφορος στην εξέταση τουλάχιστον των γεγονότων, που οδήγησαν στην κατεδάφιση και αλλοίωση του Ελληνισμού, που είχαν κύριους πρωταγωνιστές μεγαλοστελέχη του Χριστιανισμού. Ας είναι!
      Η αληθινή Ιστορία πλέον έχει καταγραφεί, ούτε παραγράφεται ούτε χαλκεύεται.

      Διαγραφή