Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (Φωτογραφίες)


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (Φωτογραφίες)
Ανδρέας Μελεζιάδης
    Ο σάλος που δημιουργήθηκε με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ήταν πολύ μεγάλος. Αυτό όμως, συνετέλεσε στην μη ενημέρωση για άλλους Χριστιανικούς Ναούς, που με το ίδιο διάταγμα του Ερντογάν, μετατράπηκαν σε τζαμιά.
    Ένας από αυτούς, είναι και η περίφημη Μονή της Χώρας. Άγνωστο γιατί, οι διοργανούμενες στο παρελθόν εκδρομές στην Κωνσταντινούπολη δεν την περιελάμβαναν, ίσως επειδή δεν είναι κοντά στα άλλα αξιοθέατα που συνήθως επισκέπτονται, ενώ έχει ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ, όπως κατέγραψαν ειδικοί. Αυτό οφείλεται, στο ότι μετά την Άλωση, οι οθωμανοί απλώς «ασβέστωσαν» τα ψηφιδωτά χωρίς να προλάβουν να κάνουν πολλές καταστροφές, και έτσι διασώθηκαν.
    Σε μία εκδρομή με τους συμμαθητές μου το 2014,   όταν η νοσταλγία επικρατούσε της οργής, επισκεφθήκαμε και την Μονή της Χώρας. Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια αλλά και επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, σας παραθέτω κάποιες από τις φωτογραφίες που εβγαλα, για να δείτε περι τίνους πρόκειται. Όσο για την Ιστορία της Μονής της Χώρας, σήμερα υπάρχει σχετική δημοσίευση στο μπλόκ.


2 σχόλια:

  1. Η κατασκευή του τζαμιού (δεν εννοώ τον υαλοπίνακα) σε οικόπεδο του ΠΝ στην Αθήνα, προχωράει; Αυτό είναι το πιο σημαντικό για όλους τους πολιτικούς του συνταγματικού τόξου και τα κομματόσκυλά τους
    Όλα τα άλλα είναι "να'χαμε, να λέγαμε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή