Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Μισμάρ Χαεμέκ: Μια απίστευτη ήττα των Αράβων από τους Εβραίους


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μισμάρ Χαεμέκ: Μια απίστευτη ήττα των Αράβων από τους Εβραίους
    Η μάχη στο Μισμάρ Χαεμέκ ήταν μια από τις σκληρές συγκρούσεις του Α’ Αραβοϊσραηλινού Πολέμου, γνωστού ως Πολέμου της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ. Στις αρχές Απριλίου 1948 εξαπέλυσαν επίθεση στο εκεί εβραϊκό κιμπούτς (κοινοβιακό αγρόκτημα) 1.000 περίπου Άραβες του Αραβικού Απελευθερωτικού Στρατού υπό τον Φαβζί αλ Καβουτζί.
    Το κιμπούτς ήταν κτισμένο σε στρατηγικό σημείο ελέγχοντας την οδό Τζενίν – Χάιφας, κοντά στο ομώνυμο χωριό.  Στο Κιμπούτς αμύνονταν 170 Εβραίοι που ενισχύθηκαν με δύο λόχους της εβραϊκής πολιτοφυλακής Παλμάχ (επίλεκτοι της πολιτοφυλακής Χαγκανά) ανεβάζοντας τον αριθμό των αμυνομένων σε περίπου 300.   Ωστόσο οι Άραβες, πέραν τις αριθμητικής υπεροχής 3:1 διέθεταν και επτά πυροβόλα που τους διέθεσε ο συριακός στρατός.
    Οι Εβραίοι, αρχικά, διέθεταν μόνο ένα πολυβόλο ενώ δεν διέθεταν καν επαρκή αριθμό τυφεκίων για όλους τους άνδρες. Οι Άραβες άρχισαν να βομβαρδίζουν το κιμπούτς και συνέχισαν επί πέντε ημέρες βάλλοντας από απόσταση μόλις 800μ.
    Στις 4 Απριλίου, βέβαιοι όντες πως οι αμυνόμενοι είχαν εξοντωθεί, οι Άραβες εξαπέλυσαν επίθεση. Ωστόσο το προηγούμενο βράδυ είχαν καταφέρει να ενισχύσει τους αμυνόμενους ένας λόχος της Χαγκανά (εβραϊκή πολιτοφυλακή), ο οποίος και αποτέλεσε τον στυλοβάτη της άμυνας… Η επίθεση των Αράβων αποκρούστηκε.
    Την επομένη οι Άραβες επανέλαβαν τον βομβαρδισμό αλλά δεν αποτόλμησαν νέα επίθεση. Γενικά η στάση των Αράβων υπήρξε παθητική και άτολμη δίνοντας χρόνο στους Εβραίους να ενεργήσουν. Έτσι άρχισε να σχηματίζεται ένα εβραϊκό τάγμα σε από απόσταση 5 χλμ. από το κιμπούτς.
    Παράλληλα και οι Άραβες ενισχύθηκαν βέβαια, αλλά η ευκαιρία να καταλάβουν το κιμπούτς γρήγορα είχε ήδη χαθεί. Στις 7 Απριλίου οι Βρετανοί πρότειναν 24ωρη εκεχειρία. Οι Άραβες δέχτηκαν την
εκεχειρία ζητώντας παράλληλα από τους Εβραίους να παραδώσουν τα όπλα τους…
    Φυσικά οι τελευταίοι δεν απάντησαν, αλλά το ίδιο βράδυ, εκμεταλλευόμενοι την εκεχειρία, φυγάδευσαν από το κιμπούτς τα γυναικόπαιδα. Στο μεταξύ είχαν αποφασίσει να ενεργήσουν αντεπίθεση με δυνάμεις της Χαγκανά. Η επίθεση εξαπολύθηκε το βράδυ της 8ης προς 9ης Απριλίου και ήταν επιτυχής και μια συνοικία του χωριού καταλήφθηκε και ανατινάχθηκε.
    Οι Άραβες κάτοικοι είχαν ήδη φύγει. Ακολούθως οι Εβραίοι ανατίναξαν και τα άλλα σπίτια. Ακολούθησαν άγριες οδομαχίες, αλλά μέχρι τις 10 Απριλίου οι δυνάμεις της Χαγκανά είχαν επικρατήσει και ανατίναξαν και τα λοιπά σπίτια του χωριού ώστε να μην μπορούν να καταστούν σημεία στηρίγματος των Αράβων.
    Οι Εβραίοι συνέχισαν την επίθεση και ως τις 12 Απριλίου άλλα δύο χωριά. Οι 230 Άραβες κάτοικοι στο ένα από αυτά αφέθηκαν να φύγουν. Το άλλο είχε ήδη εκκενωθεί. Στο μεταξύ οι δυνάμεις του αλ Καβουτζί κινδύνευαν να κυκλωθούν. Το βράδυ της 12ης προς 13ης Απριλίου οι Εβραίοι κατέλαβαν δύο ακόμα χωριά.   Οι Άραβες στρατιώτες υποχώρησαν. Οι Εβραίοι κατέστρεψαν τα χωριά που κατέλαβαν. Μέχρι τις 12 Μαΐου είχαν καταλάβει άλλα πέντε χωριά, εκκαθαρίζοντας την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου