Σάββατο 22 Απριλίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ )
238 - Η Ρωμαϊκή Σύγκλητος θέτει εκτός νόμου τον αυτοκράτορα Μαξιμίνο Θραξ και διορίζει στο θρόνο δύο μέλη της: τον Πουπιένο και τον Βαλβίνο.
1451 – Γεννήθηκε η Ισαβέλλα Α', βασίλισσα της Καστίλης
1500 - Ο Πορτογάλος εξερευνητής Πέδρο Άλβαρες Καμπράλ φτάνει στη Βραζιλία.
1519 - Ο Ισπανός κατακτητής Ερνάν Κορτές ιδρύει οικισμό στη Βερακρούζ (Μεξικό).
1529 - Η  συνθήκη της Σαραγόσα, χωρίζει το δυτικό ημισφαίριο ανάμεσα στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Η Ισπανία θα λάβει χρηματική αποζημίωση γιατί η συνθήκη αυτή παραχωρεί περισσότερα εδάφη στην Πορτογαλία απ ότι η προηγούμενή της.
1610 - Γεννήθηκε ο Πάπας Αλέξανδρος Η΄
1616 - Πέθανε ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες, Ισπανός συγγραφέας
1658 - Γεννήθηκε ο Τζουζέπε Τορέλλι, Ιταλός συνθέτης
1707 - Γεννήθηκε ο Χένρυ Φήλντινγκ, Άγγλος συγγραφέας
1724 - Γεννήθηκε ο Ιμάνουελ Καντ, γερμανός φιλόσοφος, ιδρυτής του κριτικού ιδεαλισμού. (Η κριτική του καθαρού λόγου) (Θαν. 12/2/1804)
1821 - Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης διεξάγεται η Μάχη της Αλαμάνας. Ο Διάκος προστάτευε το πέρασμα προς Θερμοπύλες. Ο Πανουργιάς το πέρασμα προς Μπράλο που οδηγούσε στην Άμφισσα (Σάλωνα) και ο Δυοβουνιώτης στο Γοργοπόταμο για να εμποδίσει το πέρασμα από τις πλαγιές της Οίτης.
1822.—Στην Χίο απαγχονίζονται 70 χωρικοί εις τα κατάρτια των πλοίων του Καρά Αλή.
1822 - Ελληνική επανάσταση: στην εξεγερμένη Νάουσα λαμβάνει χώρα το ολοκαύτωμά της.
1827.—Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης τραυματίζεται είς τήν μάχην τού Φαλήρου καί αποθνήσκει έπειτα από πολύωρον αγωνίαν.
1854.—Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν είς θέσιν Λειβάδι 26 προκρίτους τού Πολυγύρου, οίτινες είχον μετάσχει είς τήν υπό τόν Τσάμην Καρατάσον επανάστασιν.—Ο Ν. Ζέρβας και ο Σπ. Καραϊσκάκης με 400 άνδρες συγκρούονται στην Πλάκα Ιωαννίνων με τους τούρκους του Πίτσιαρη, οι οποίοι ηττώνται και συμπτύσσονται στα Πέντε Πηγάδια Πρεβέζης, εγκαταλείποντας 200 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.
1864 - Το αμερικανικό Κογκρέσο ψηφίζει νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο όλα τα νομίσματα, που κόβονται στις ΗΠΑ θα πρέπει να φέρουν την φράση "In God We Trust".
1866 - Ο Γεώργιος Σκούφος αναλαμβάνει δήμαρχος Αθηναίων.
1867.—Μάχη τής Κράπης: 15.000 Τούρκοι υπό τούς πασσάδες Ομέρ καί Μεχμέτ επιτίθενται κατά τών είς τά στενά τού Καλλικράτη καί τής Κράπης Κρητών επαναστατών, αλλ’ αποκρούονται καί τρέπονται είς φυγήν μέ μεγάλας απωλείας.
1870 - Γεννήθηκε ο Βλαντιμίρ Λένιν, Ρώσος επαναστάτης
1889 - Χιλιάδες άνθρωποι τρέχουν να κατακτήσουν μια μερίδα γης κατά τη διάρκεια του «Land Run» που είχε θεσπιστεί στην ακατοίκητη ως τότε Αμερική. Μέσα σε λίγες ώρες δημιουργείται η πόλη της Οκλαχόμα και η Γκάθρι με 10.000 κατοίκους
1892 - Πέθανε ο Εντουάρ Λαλό, γάλλος συνθέτης λόγιας μουσικής. (Γεν. 27/1/1823)
1894 - Πέθανε ο Κώστας Κρυστάλλης, πεζογράφος και ποιητής. (Ο τραγουδιστής του βουνού και της στάνης) (Γεν. 1868)
1897 - Η Μάχη των Φαρσάλων. Οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον Ταξίαρχο Σμολένσκη, παρά τις σφοδρές τουρκικές επιθέσεις, διατηρούν τις θέσεις τους. (Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897)
1899 - Γεννήθηκε ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, Ρώσος συγγραφέας
1904 - Γεννήθηκε ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, Αμερικανός φυσικός, που υπήρξε ένας από τους βασικούς συντελεστές στην προσπάθεια δημιουργία της ατομικής βόμβας κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
1912 - Η Πράβδα, το επίσημο όργανο του ΚΚΣΕ, αρχίζει να εκδίδεται στην Αγία Πετρούπολη.
1917.—Παρά τον λόφον Σεμέν Ντε Φέρ (Δογάνη) (Ν.Κιλκίς) συνάπτεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων. Οι ελληνικές δυνάμεις τρέπουν τους Βούλγαρους σε φυγή. Το III Τάγμα του 1ου ΣΠ, με Διοικητή τον Λγό Γ. Κονδύλη, καταλαμβάνει το ύψωμα Σεμέν ντε Φερ (νότια της Ειδομένης). Επανειλημμένες αντεπιθέσεις των βουλγάρων αποκρούονται με επιτυχία. Απώλειες τάγματος 17 νεκροί και 52 τραυματίες.
1914 - Γεννήθηκε ο Μίχαελ Βίττμαν, Γερμανός στρατιώτης. Ο Μίχαελ Βίττμαν (Michael Wittmann) ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Γερμανούςαρματιστές. Κατετάγη στην Λαιμπσταντάρτε (Leibstandarte, σωματοφυλακή) το 1937 και έμελλε να γίνει ο πρώτος άσσος των αρμάτων μάχης μέχρι τον θάνατό του στη Νορμανδία στις 8 Αυγούστου 1944. Μέχρι τότε ο Βίττμαν είχε καταστρέψει σε διάστημα τριών ετών 138 εχθρικά άρματα και πυροβόλα. Οι επιτυχίες του Βίττμαν εξαρτώνταν κατά πολύ από τον, για μεγάλο χρονικό διάστημα, πυροβολητή του, τον Μπαλτάζαρ Βολ, ο οποίος διακρινόταν από μία σχεδόν υπεράνθρωπη ικανότητα να ευστοχεί, ενώ το άρμα βρισκόταν σε κίνηση. Με τον βαθμό του δεκανέα διακρίθηκε στις επιχειρήσεις στην Πολωνία το 1939 και στη Γαλλία το 1940. Κατά τη Γερμανική Εισβολή στην Ελλάδα διακρίθηκε ιδιαίτερα στην Κατάληψη της στενωπού της Κλεισούρας, ως επικεφαλής άρματος εφόδου. Οι προοπτικές του φάνηκαν από τις πρώτες μέρες της εισβολής στη Σοβιετική Ένωση. Προωθήθηκε στη Σχολή Αξιωματικών του Μπαντ Τελτζ και καθιερώθηκε ως άσσος των αρμάτων στη μάχη του Κουρσκ. Χαρακτηριστική των ικανοτήτων του ήταν η δράση του στο Βιγιέρ Μποκάζ. Ο Βίττμαν αρνήθηκε στη συνέχεια την τοποθέτησή του ως εκπαιδευτή σε σχολές τεθωρακισμένων των Waffen SS. Η δράση του και η ζωή του τερματίσθηκαν στις 8 Αυγούστου 1944 στην περιοχή του Σιντώ, κατά τη διάρκεια προσπαθειών ανακατάληψης της Καν, όταν το Tiger του εξερράγη.
Ο μεγαλύτερος αρματιστής της ιστορίας ήταν εξωτερικά ένας ήπιος άνθρωπος, ο οποίος παρέμενε ήρεμος κατά τη διάρκεια της μάχης και διέθετε το χάρισμα της πρόβλεψης των κινήσεων του αντιπάλου. Εκτός από τον Βολ, γενικά ο Βίττμαν είχε πάντα άψογη συνεργασία με τα πληρώματα των αρμάτων στα οποία υπηρετούσε, οι άνδρες των οποίων εμπνέονταν από αυτόν.
1915 - Κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία χρησιμοποιεί τις πρώτες βόμβες δηλητηριωδών αερίων, που περιείχαν χλώριο κατά του γαλλικού μετώπου, στην πόλη Ιπρ, του Βελγίου.( ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΡΙΤΗΣ )
1916 - Γεννήθηκε ο Γεχούντι Μενουχίν, Αμερικανός βιολιστής
1923 - Γεννιέται ο διάσημος Αμερικανός τηλεοπτικός παραγωγός, Άαρον Σπέλινγκ. Ανάμεσα στις μεγάλες επιτυχίες του οι σειρές "Ντάλας", "Δυναστεία", "Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς" και "Melrose Place".
1927 - Γεννήθηκε ο Γιάννης Μιχαλόπουλος, Έλληνας ηθοποιός
1928 - Σφοδρότατος σεισμός σημειώνεται στις 8:15 μ.μ. στην Κορινθία. 20 άνθρωποι σκοτώνονται και 3.000 σπίτια καταστρέφονται. Στη Νέα Κόρινθο καταρρέει το κτίριο των φυλακών, με αποτέλεσμα πολλοί κρατούμενοι να δραπετεύσουν.
1931 - Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και άλλων επισήμων.
1933 - Πέθανε ο Χένρι Ρόις, βρετανός επιχειρηματίας, συνιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Rolls-Royce. (Γεν. 27/3/1863)
1937 - Γεννήθηκε ο Τζακ Νίκολσον, Αμερικανός ηθοποιός
1941 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Βυθίζεται έξω από τις Λαγούσες νήσους το αντιτορπιλικό Ύδρα. Συμμετείχε στις επιχειρήσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (1940-1941) και στην  επιδρομή στο στενό του ΟΤΡΑΝΤΟ στις 14-15/11/1940. Στις 22/04/1941 βυθίστηκε από σφοδρή αεροπορική γερμανική προσβολή κοντά στη νησίδα Λαγούσα του Σαρωνικού. Στη διάρκεια της επιδρομής και του ναυαγίου του πλοίου σκοτώθηκε ο Κυβερνήτης του Αντιπλοίαρχος Θ. Πεζόπουλος, ο Ύπαρχος Πλωτάρχης Βλαχάβας και 2 ακόμη Αξιωματικοί, 12 Υπαξιωματικοί και 26 Ναυτοδίοποι. «Ὀπως ανέφερε ο Ναυτικός Διοικητής Μήλου, ένας Γερμανός αεροπόρος από εκείνους που έλαβαν μέρος στην επίθεση του είπε κατά τη κατάληψη της νήσου, ότι του είχε κάνει εντύπωση η ηρωική στάση του πληρώματος της ΥΔΡΑΣ που κουνούσαν τα καπέλα τους και ζητωκραύγαζαν τη στιγμή που το πλοίο βομβαρδιζόταν και βυθίζονταν
1944.—Το δεύτερο ολοκαύτωμα του χωριού Μεσόβουνο στο Νομό Κοζάνης. To Oλοκαύτωμα του Μεσόβουνου σε δύο φάσεις, 23-10-1941 / 22-4-1944. Τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής το 1941 σκότωσαν ή έκαψαν ζωντανούς 157 κατοίκους του χωριού και το 1944 άλλους 108 και έκαψαν το χωριό.
1945 - Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθερώνουν την ιταλική πόλη Μπολόνια.
1964 - Ο πρόεδρος της Ένωσης Κουρέων της Αγγλίας προσφέρει ένα δωρεάν κούρεμα στον καλλιτέχνη που θα φτάσει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών, απηυδισμένος από τους μακρυμάλληδες ρόκερ. Σε δηλώσεις του υπογραμμίζει: «Οι Rolling Stones είναι οι χειρότεροι, του ενός από αυτούς το κεφάλι μοιάζει με ξεσκονόπανο».
1971 - Πεθαίνει ο ισόβιος Πρόεδρος της Αϊτής, Φρανσουά Ντιβαλιέ, στυγνός δικτάτορας, γνωστός και ως Πάπα Ντοκ. Τον διαδέχτηκε ο 19χρονος γιος του, Ζαν Κλοντ.
1978 - Διοργανώνεται στην Τζαμάικα το One Love Peace Concert, με πρωτοβουλία του Μπομπ Μάρλεϊ για την καταλλαγή των πολιτικών παθών στη χώρα.
1985 - Πέθανε ο Γιώργος Οικονομίδης, Έλληνας παρουσιαστής και στιχουργός
1994 - Πέθανε ο Ρίτσαρντ Νίξον, 37ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1996 - Στην Ιταλία, ο κεντροαριστερός συνασπισμός της Ελιάς θριαμβεύει στις εκλογές και με την υποστήριξη της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης στη Βουλή συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία. Α, ΩΣΤΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΤΟ ΠΗΡΑΝΕ…
1997 - Στο Περού αιφνίδια επέμβαση ειδικών αντιτρομοκρατικών ομάδων της αστυνομίας λήγει την ομηρία 71 ατόμων, που κρατούνταν αιχμάλωτοι στο σπίτι του Ιάπωνα πρεσβευτή στη Λίμα του Περού, από 14 αντάρτες Τουπάκ Αμάρου. Κατά την επιχείρηση ένας όμηρος πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, δυο κομάντος τραυματίζονται, ενώ σκοτώνονται και οι 14 επαναστάτες.
1997 - Κατά τη διάρκεια της περιόδου με εμφύλιες διαμάχες στην Αλγερία, παραστρατιωτική οργάνωση εισβάλει στο χωριό Χάουτς Κέμιστι και αποκεφαλιζει 93 άτομα. Είναι η δεύτερη από τις 14 μαζικές δολοφονίες σε χωριά που έγιναν στην Αλγερία σε διάστημα 9 μηνών.
2002 - Πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός ερωτικών ταινιών Λίντα Λάβλεϊς, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Το βαθύ λαρύγγι»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου