Σάββατο 20 Απριλίου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ )
570 - Γεννήθηκε ο Μωάμεθ, προφήτης και ιδρυτής της μουσουλμανικής θρησκείας. (Θαν. 8/6/632)
1303 - Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα Ρώμης από τον Πάπα Βονιφάτιο Η'.
1453 - Ο πλοίαρχος Φλαντανελλάς εισέρχεται στον Κεράτιο κόλπο διασπώντας τον οθωμανικό αποκλεισμό και εφοδιάζει την πολιορκούμενη Κωνσταντινούπολη. Τρεις γενοβέζικες γαλέρες, που συνοδεύουν το πλοίο του Φλαντανελλά, εμπλέκονται στην τελευταία ναυμαχία της βυζαντινής ιστορίας.
1804.—Ο Αλή Πασάς στέλνει νέες ενισχύσεις περίπου 7 έως 8.000Τουρκαλβανούς και παραγγέλλει οργισμένος στους στρατηγούς του να ξεπαστρέψουν μια «φούχτα κατσικοκλέφτες» όπως αποκαλούσε τους γενναίους Σουλιώτες της Μονής Σέλτσου στον νομό Άρτης. Το μέλλον πλέον είχε κριθεί.
1808 – Γεννήθηκε ο Ναπολέων Γ΄, αυτοκράτορας της Γαλλίας
1841 - Κυκλοφορεί το βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ, που θεωρείται το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα της λογοτεχνίας.
1861 - Ο στρατηγός Ρόμπερτ Λι παραιτείται από τον ομοσπονδιακό στρατό των ΗΠΑ για να αναλάβει την αρχηγία του ομοσπονδιακού στρατού των Νοτίων στη Βιρτζίνια
1862 - Πραγματοποιείται το πρώτο πείραμα παστερίωσης από τους Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
1879 - Το πρώτο τροχόσπιτο, ρυμουλκούμενο από άλογα, χρησιμοποιείται σε ταξίδι από το Λονδίνο στην Κύπρο.
1889 - Γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ, αυστριακός ηγέτης του Ναζισμού και καγκελάριος της Γερμανίας (Θαν. 30/4/1945)
1893 - Γεννήθηκε ο Ζουάν Μιρό, Ισπανός ζωγράφος
1902 - Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το ράδιο.
1903.—Εγκαινιάζεται το πρώτο μουσείο των Δελφών, του οποίου μέγας χορηγός ήταν ο Ανδρέας Συγγρός .
1907 - Γεννήθηκε ο Αυγουστίνος Καντιώτης, Έλληνας μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας
1912 - Πέθανε ο Μπραμ Στόκερ, βρετανός συγγραφέας. (Ο Δράκουλας) (Γεν. 8/11/1847)
1913 - Γεννιέται ο ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος.
1914 - Η Σφαγή του Λάντλοου. Η Εθνική Φρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής Λούης Τίκας.
1915 - Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γάλλος αξιωματικός της αεροπορίας Ρολάν Γκαρός αιχμαλωτίζεται από τις εχθρικές δυνάμεις.
1918 - Ο γερμανός θρύλος της αεροπορίας Μάνφρεντ φον Ριχτχόφεν -επονομαζόμενος και Κόκκινος Βαρόνος- καταρρίπτει το 79ο και 80ο αεροπλάνο, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Την επόμενη μέρα (21 Απριλίου) θα βρει το θάνατο σε μία ακόμη αερομαχία.
1919 - Ο βασιλιάς του Μαυροβουνίου Νικόλαος παραιτείται από το θρόνο.
1920 - Έναρξη των 7ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αμβέρσα του Βελγίου. (οι 6οι δεν έγιναν ποτέ λόγω πολέμου). Λαμβάνουν μέρος 2.479 αθλητές και 64 αθλήτριες από 29 κράτη σε 22 αθλήματα. Πρώτη εμφάνιση της σημαίας με τους 5 ολυμπιακούς κύκλους και πρώτη απαγγελία του Ολυμπιακού Ύμνου από τον Βέλγο ξιφομάχο Victor Boin. Μελανό σημείο ο αποκλεισμός των κρατών, που ηττήθηκαν στον πόλεμο (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία), αφού το πνεύμα των αγώνων δεν θέλει τη διάκριση λόγω πολιτικών διαφορών.
1922 - Υπογράφεται συμφωνία του Κεμάλ Ατατούρκ με τους Ιταλούς σύμφωνα, με την οποία οι Ιταλοί αποχωρούν από την κοιλάδα του ποταμού Μαιάνδρου στη νοτιοδυτική Τουρκία, με την υποχρέωση να ασκήσουν πίεση στους Συμμάχους υπέρ της Τουρκίας.
1922 - Γεννήθηκε ο Τάσος Λειβαδίτης, έλληνας ποιητής. (Θαν. 30/10/1988)
1926: Ιδρύεται ο ΠΑΟΚ (Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών) στη Θεσσαλονίκη ύστερα από πρωτοβουλία προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη με πρώτο πρόεδρο τον Τριαντάφυλλο Τριανταφυλλίδη. Τα χρώματα της ομάδας είναι το μαύρο και το άσπρο που συμβολίζουν τις χαμένες πατρίδες και την ελπίδα που δεν σβήνει και το έμβλημά της είναι ένα τετράφυλλο τριφύλλι, εμπνευσμένο από τον Κώστα Κοεμτζόπουλο, από ένα πακέτο τσιγάρων
1940 - Στη Νορβηγία, δύναμη 50.000 ανδρών των Συμμάχων βαδίζουν κατά των Ναζί.
1941 - Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Ράιν Ο'Νιλ
1941 – Ο Επισμηναγός της RAF Μάρμαντιουκ Τόμας Σαιντ Τζον Πατλ, γνωστός με το υποκοριστικό «Πατ» (RAF Squadron Leader Marmaduke Thomas St. John "Pat" Pattle DFC & bar3 Ιουλίου 1914 – 20 Απριλίου 1941) ήταν ο πρώτος πιλότος της Αγγλικής Αεροπορίας σε καταρρίψεις κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, την περίοδο 1940-41, τις περισσότερες από τις οποίες πέτυχε πάνω από την Ελλάδα κατα την περίοδο της Ιταλο - Γερμανικής εισβολής. Σκοτώθηκε πολεμώντας στην περίφημη Μάχη των Αθηνών, στις 20 Απριλίου 1940, όπου με μια χούφτα εναπομείναντα αεροπλάνα από την Ελευσίνα αντιμετώπιζε εκατοντάδες επιτιθέμενα γερμανικά που στόχευαν στα πλοία που μετέφεραν τα υποχωρούντα συμμαχικά στρατεύματα απ' τον Φαληρικό κόλπο.
Επειδή κατά την υποχώρηση εκείνη καταστράφηκαν τα αρχεία της μοίρας του, του έχουν αναγνωρισθεί επίσημα μόνο 24 καταρρίψεις. Με νεώτερες μελέτες και μαρτυρίες συντρόφων του ο αριθμός αυτός πιθανότατα ξεπερνάει τις 50 και αυτό σε διάστημα μόλις εννέα μηνών μάχης, ένα ρεκόρ που ακόμα δεν έχει καταρριφθεί από κανέναν γνωστό άσσο των Συμμάχων.
Το αεροπλάνο με το λείψανό του μέσα, με βάσει πρόσφατες μελέτες, πρέπει να βρίσκεται στον βυθό, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά απ' τη νήσο Ψυττάλεια, κατά την πορεία του απ' το Φάληρο προς τον κόλπο της Ελευσίνας καθώς προσπαθούσε να βοηθήσει έναν άλλο πιλότο του που περιτριγυρίζονταν από πολλά εχθρικά αεροπλάνα. Ο Πατλ ήταν ήδη άρρωστος με υψηλό πυρετό (39 o C) και είχε την εντολή να μην πετάει «παρά μόνο αν αυτό κρίνονταν απολύτως απαραίτητο». Εντούτοις πετούσε αδιάλειπτα καταρρίπτοντας στο τελευταίο διήμερο, ακόμα πέντε γερμανικά αεροπλάνα.
1941 – Το καταδιωκτικό Α2 βυθίζεται μετά από αεροπορική επιδρομή κοντά στις ακτές του Ρίου. Το Α2 ήταν Καταδιωκτικό λαθρεμπορίου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ναυπηγήθηκε το 1926 στην Ιταλία και χρησιμοποιήθηκαν για βοηθητικές υπηρεσίες λυμένος και περιπολίες ακτών.
1943.—Στην τοποθεσία Λυκόχωρος της Βουνιχώρας Παρνασσίδος υψώνεται η Ελληνική Σημαία και γίνεται η επίσημη τελετή ορκωμοσίας των ανδρών του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων, με Διοικητή τον Σχη Δημήτριο Ψαρρό. Τον πυρήνα του Συντάγματος απετέλεσαν αξιωματικοί και οπλίτες της αντιστασιακής οργανώσεως “Ελληνικός Απελευθερωτικός Στρατός” (ΕΑΣ), ο οποίος είχε συσταθεί στην περιοχή αυτή από τους πρώτους μήνες της κατοχής.
1946 - Ο 36χρονος κύπριος δρομέας Στέλιος Κυριακίδης κερδίζει τον 50ο Μαραθώνιοτης Βοστόνης με χρόνο ρεκόρ 2:29.27, που θα παραμείνει έως το τέλος της δεκαετίας του 1960.
1949 - Γεννήθηκε η Τζέσικα Λανγκ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1952 - Γεννήθηκε η Λούκα Κατσέλη, Ελληνίδα πολιτικός
1959 - Πέθανε ο Μανώλης Τριανταφυλλίδης, γλωσσολόγος, γνωστός από τη Γραμματική της Δημοτικής Γλώσσας. (Γεν. 1883)
1963 - Η Ισπανία εκτελεί τον κομμουνιστή ηγέτη Χούλιαν Γκριμάου Γκαρσία, παρά τις εκκλήσεις του σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ.
1975 - Η ΑΕΚ επικρατεί του Παναθηναϊκού με 4-3, σε ένα από τα πλέον συγκλονιστικά παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων. Η «Ένωση» προηγείται 2-0 (32' Βάγκνερ, 38' Παπαϊωάννου), ο Αντωνιάδης μειώνει (57'), ο Δέδες το 3-1 (76'), μέσα σε τέσσερα λεπτά (80', 83') Φυλακούρης και Αντωνιάδης κάνουν το 3-3, για να διαμορφώσει το τελικό σκορ ο Τάσος στο 88'.
1977 - Όνειρο μένει για την ΑΕΚ η συμμετοχή της στον τελικό του Κυπέλλου UEFA, καθώς η Γιουβέντους επικρατεί 1-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια (85' Μπέτεγκα, από σέντρα του Καούζιο) και παίρνει το «εισιτήριο».
1979 - Στην Αίγυπτο, ο Ανουάρ Σαντάτ, σε δημοψήφισμα, που γίνεται για να κριθεί από το λαό η αποδοχή ή όχι της συμφωνίας ειρήνευσης με το Ισραήλ, πετυχαίνει σαρωτική νίκη.
1986 - Ο πιανίστας Βλαντιμίρ Χόροβιτς παίζει στην πατρίδα του, τη Ρωσία για πρώτη φορά μετά από 61 χρόνια.
1992 - Πέθανε ο Μπένι Χιλ, Άγγλος κωμικός
1994 - Στη Γαλλία, ο συνεργάτης των Ναζί, Πολ Τουβιέ, είναι ο πρώτος Γάλλος, που καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
1999 - Πέθανε ο Νίκος Ρίζος, κωμικός ηθοποιός. (Γεν. 1924)
1999 - 13 μαθητές σκοτώνονται στο Λύκειο Κόλουμπαϊν των ΗΠΑ, όταν δύο συμμαθητές τους ανοίγουν πυρ με αυτόματα και χειροβομβίδες.
1999 - Σημειώνεται ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός του Κοσόβου από τις ΗΠΑ.
2000 - O Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ για δεύτερη φορά στην ιστορία του. Στον τελικό του φάιναλ-φορ που έγινε στη Θεσσαλονίκη επικράτησε της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 73-67.
2008 - Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, διακομίζεται στο ΚΑΤ με κατάγματα, μετά από ατύχημα με το ποδήλατό του.
2009 - Πέθανε η Μπεάτα Ασημακοπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός
2011: Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Διαμαντίδης κερδίζει το βραβείο του Καλύτερου Αμυντικού Παίκτη της Euroleague για 6η φορά σε 7 σεζόν. Ο 30χρονος πρώην διεθνής (που αποσύρθηκε από την εθνική ομάδα το προηγούμενο καλοκαίρι μετά το Worldbasket) έχασε το περυσινό βραβείο όταν ανακηρύχθηκε τρίτος μετά τον Ρώσο Viktor Khryapa και τον Ισπανό Ricky Rubio ενώ το έχει κερδίσει κάθε χρονιά από την σύστασή του το 2005. Ο Διαμαντίδης άφησε πίσω του 3 παίκτες, που όπως αυτός, βοήθησαν τις ομάδες τους να φτάσουν στο Final Four της Βαρκελώνης, τον Shaun Stonerook της Montepaschi Siena και τους Doron Perkins και Chuck Eidson της Maccabi Electra Tel Aviv.
2011: Η ΑΕΚ κερδίζει τον Πανιώνιο με 76-68 αλλά η ταυτόχρονη νίκη του Ηλυσιακού επί του Κολοσσού στην Ρόδο με 58-49 στιγμιαία την υποβιβάζει στην Α2 κατηγορία του μπάσκετ κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της. Λίγες ημέρες μετά, ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ θα αποβάλει την ΚΑΕ Ηλυσιακός από την Α1 μπάσκετ κάνοντας δεκτή την ένσταση της ΚΑΕ ΑΕΚ για παράνομη συμμετοχή του συλλόγου των Ιλισίων στο πρωτάθλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου