Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ )
401 - Γεννήθηκε ο Θεοδόσιος Β', Βυζαντινός αυτοκράτορας
1741 - Οι Πρώσοι νικούν την Αυστρία στην μάχη του Μόλβιτς.
1813 – Πέθανε ο Ζοζέφ Λουί Λαγκράνζ, Ιταλός μαθηματικός
1821 - Επαναστατούν τα Ψαρά.
1821 - Μετά από πολιορκία του κάστρου των Σαλώνων (Άμφισσας) από τον Γκούρα και τον Πανουργιά, οι Τούρκοι που βρίσκονται μέσα σ' αυτό αναγκάζονται να παραδοθούν. Το γεγονός αυτό ήταν καθοριστικό για την εξέλιξη της Επανάστασης στη Στερεά Ελλάδα, καθώς υπήρξε η πρώτη κατάληψη κάστρου από τους επαναστατημένους Έλληνες.
1821 - Απαγχονίζεται ο Γρηγόριος Ε', Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ο Γρηγόριος Ε΄ (1746 - 10 Απριλίου 1821) διετέλεσε τρεις φορές Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, (1797-17981806-1808 και 1818-1821). Αναγνωρίστηκε εθνομάρτυρας, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο τιμώντας την μνήμη του στις 10 Απριλίου, ημέρα του απαγχονισμού του. Mετά τη λειτουργία του Πάσχα (10 Απριλίου 1821) ο Γρηγόριος συνελήφθη, κηρύχθηκε έκπτωτος και φυλακίστηκε. Το απόγευμα της ίδιας μέρας απαγχονίστηκε στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου παρέμεινε κρεμασμένος για τρεις ημέρες, εξευτελιζόμενος από τον όχλο. Κατόπιν, μια ομάδα τριών Εβραίων αγόρασαν το πτώμα του, το περιέφεραν στους δρόμους και το έριξαν στον Κεράτιο κόλπο. Τα ονόματα των τριών αυτών Εβραίων ήταν Μουτάλ, Μπιταχί και Λεβύ. Τη σκηνή της περιφοράς του σκηνώματος από τους τρεις Εβραίους έχει αποδώσει παραστατικά σε πίνακά του ο γερμανός ζωγράφος Πέτερ φον Ες. Ένας Κεφαλονίτης πλοίαρχος, ονόματι Νικόλαος Σκλάβος, βρήκε το σκήνωμα και το μετέφερε στην Οδησσό, όπου και ετάφη στον ελληνικό ναό της Αγίας Τριάδος. Από εκεί ανακομίστηκε στην Αθήνα, 50 χρόνια μετά, και έκτοτε φυλάσσεται σε μαρμάρινη λάρνακα στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.
1821 - Απαγχονίζεται ο Ευγένιος Καραβίας, Έλληνας κληρικός.Η έναρξη της Ελληνικής επανάστασης του 1821 βρήκε τον Ευγένιο Καραβία στην Αγχίαλο. Τον αφορισμό της Επανάστασης από το Πατριαρχείο και την επικύρωση της εγκυκλίου του, ελάχιστοι μητροπολίτες αρνήθηκαν να υπογράψουν. Μεταξύ αυτών, ο Μητροπολίτης Ευγένιος δεν υπέγραψε τον αφορισμό, αλλά και αρνήθηκε να τον διαβάσει δημόσια όταν το ζήτησαν οι Τούρκοι. Οι τουρκικές αρχές τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν στην Κωνσταντινούπολη στις φυλακές του Μποσταντζή μαζί με τους συλληφθέντες επίσης επισκόπους Δέρκων Γρηγόριο, Εφέσου ΔιονύσιοΝικομηδείας Αθανάσιο, Αδριανουπόλεως Δωρόθεο, Θεσσαλονίκης Ιωσήφ και Τυρνόβου Ιωαννίκιο. Την ημέρα του Πάσχα10 Απριλίου 1821, μετά τον απαγχονισμό του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, στην κεντρική πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι Τούρκοι, μέσα στο πλαίσιο των σουλτανικών αντιποίνων, μετέφεραν τον Ευγένιο και τους μητροπολίτες Εφέσου Διονύσιο και Νικομήδειας Αθανάσιο, σε διάφορα σημεία της πόλης όπου και τους απαγχόνισαν. Συγκεκριμένα τον Ευγένιο τον κρέμασαν στη Πύλη του Γαλατά παρά την ομώνυμη γέφυρα. Στο στήθος και των τριών μητροπολιτών έφεραν υβριστική επιγραφή ως προδότες και αποστάτες.Τα σώματά τους παρέμειναν κρεμασμένα επί τριήμερο, μετά την αποκαθήλωσή τους, αφού σύρθηκαν και διαπομπεύθηκαν ατιμωτικά στους δρόμους της πόλης από τουρκικό όχλο αλλά και Εβραίους στη συνέχεια ρίχτηκαν στη θάλασσα. Λίγες ημέρες μετά ανασύρθηκαν από κάποιους ευσεβείς Χριστιανούς όπου και τάφηκαν κάποια στο Επταπύργιο και άλλα σε κοντινό νησί απροσδιόριστου σημείου.
1847 - Γεννήθηκε ο Τζόζεφ Πούλιτζερ, ουγγροαμερικανός δημοσιογράφος και εκδότης, ο άνθρωπος που έδωσε τον ορισμό της «κίτρινης δημοσιογραφίας», αλλά και δημιούργησε τα έγκυρα δημοσιογραφικά βραβεία που φέρουν το όνομά του. (Θαν. 29/10/1911)
1864 - Παραιτείται η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Κανάρη. Ο Ζηνόβιος Βάλβης σχηματίζει μεταβατική κυβέρνηση.
1867 - Ιδρύεται η ελευθεροτεκτονική Στοά Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος, που σήμερα έχει μετεξελιχθεί στην Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδας.
1870 - Γεννήθηκε ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, γνωστότερος ως Λένιν, ρώσος επαναστάτης και θεωρητικός του κομμουνισμού, ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης και ιδρυτής της Σοβιετικής Ένωσης.(Θαν. 21/1/1924)
1896 - Ο Σπύρος Λούης στέφεται Ολυμπιονίκης στο Μαραθώνιο, τερματίζοντας σε 2 ώρες και 50 λεπτά.
1919 - Πέθανε ο Εμιλιάνο Ζαπάτα, Μεξικανός επαναστάτης Ο Εμιλιάνο Ζαπάτα σκοτώθηκε σε ενέδρα κυβερνητικών στρατευμάτων, στις 10 Απριλίου 1919. Ανδριάντες του έχουν ανεγερθεί στη πόλη του Μεξικού και στη πόλη Μορέλος, ενώ το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στη στήλη των ηρώων της επανάστασης στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής του Μεξικού
1924 - Σημειώνεται η πρώτη ληστεία τραίνου στην Ελλάδα. Τέσσερις άγνωστοι νεαροί, μετεμφιεσμένοι με περρούκες και ψεύτικα γένεια, εισβάλλουν στην αμαξοστοιχία Αθηνών - Θεσσαλονίκης, που είναι σταθμευμένη στον Δοξαρά της Λάρισας και ληστεύουν τους επιβάτες της πρώτης θέσης. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται ο σερραίος Υπουργός Υγείας Δημήτριος Πάζης και ο γενικός διοικητής Μακεδονίας Ιωάννης Βαλαλάς. Η λεία των ληστών ανέρχεται σε 200.000 δραχμές. Οι αρχές υποψιάζονται την τοπική συμμορία των Παγιούλα - Παπαγεωργίου.
1932 - Γεννήθηκε ο Ομάρ Σαρίφ, Αιγύπτιος ηθοποιός
1941 - Οι δυνάμεις του Άξονα δημιουργούν το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας υπό την διοίκηση του Άντε Πάβελιτς, αρχηγού της φασιστικής οργάνωσης Ουστάτσι.
1944 - Αναλαμβάνει στην τελική της σύνθεση η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης ή Κυβέρνηση του Βουνού, με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Σβώλο
1954 - Πέθανε ο Ογκίστ Λιμιέρ, γάλλος εφευρέτης. Μαζί με τον αδερφό του Λουί κατασκεύασαν το 1894 την πρώτη κινηματογραφική μηχανή. (Γεν. 19/10/1862)
1957 - Το κανάλι του Σουέζ ξανανοίγει μετά από τρεις μήνες.
1962 - Πέθανε ο Μάικλ Κερτίζ, Ούγγρος σκηνοθέτης
1970 - Ο Πωλ Μακ Κάρτνεϋ ανακοινώνει τη διάλυση των Beatles.
1979 - Πέθανε ο Νίνο Ρότα, ιταλός συνθέτης που «έντυνε» μουσικά τις ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι. (Γεν. 3/12/1911)
1984 - Έρχεται στον κόσμο ο Ζόε, το πρώτο παιδί που προήλθε από κατεψυγμένο ωάριο.
1985 - Ο Παναθηναϊκός ηττάται με 4-0 στο Άνφιλντ από τη Λίβερπουλ, στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
1998 - Πέθανε ο Σεραφείμ, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος
2005 - Πέθανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος
2010 - Πέθανε ο Λεχ Κατσίνσκι, Πολωνός πολιτικός Ο Λεχ Κατσίνσκι, απαντάται και Καζίνσκι (Lech Kaczyński) (1949 - 2010) ήταν Πολωνόςπολιτικός, Πρόεδρος της χώρας από το 2005 ως το θάνατό του. Κέρδισε το 54,04% των ψήφων, έναντι 45,96% για τον αντίπαλό του, Ντόναλντ Τouσκ, στον τελικό γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 23 Οκτωβρίου 2005. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν 50,99%. Στον α΄ γύρο, στις 9 Οκτωβρίου, ο Τασκ είχε προηγηθεί με 36,33% των ψήφων. Ο Καζίνσκι κέρδισε με 33,1%.To 2006 προκάλεσε σάλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις δηλώσεις του υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής. To 2007 έγινε γνωστός για την αντίθεσή του σε πολλές προωθούμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιρλανδία έκανε προσβλητικά σχόλια για τους ομοφυλόφιλους, που πυροδότησαν αντιδράσεις. Ο Κατσίνσκι σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στις 10 Απριλίου του 2010 όταν το προεδρικό αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί στο Σμολένσκ της Ρωσίας. Μαζί του στο αεροπλάνο ήταν η γυναίκα του, Μαρία, καθώς και άλλοι Πολωνοί πολιτικοί και στρατιωτικοί. Ο Πολωνός πρόεδρος πήγαινε στο Σμολένσκ για να αποτίσει τιμές στους χιλιάδες Πολωνούς αξιωματικούς που είχαν σφαγιαστεί από Σοβιετικούς κατά τη σφαγή του Κατύν το 1940. Το αεροπλάνο κατέπεσε στο νεκροταφείο όπου και θα μετέβαινε ο Λεχ Κατσίνσκι. Για το συγκεκριμένο ‘’ατύχημα’’ πολλά έχουν ειπωθεί για το κατά πόσο ήταν ατύχημα ή όχι. Η αντίδραση του Κατσίνσκι στις επιταγές της Ευρωπαικής Ένωσης, σε συνάρτηση της ‘’αγάπης’’ των Γερμανών προς τους Πολωνούς, διαμόρφωσαν κάποια πολύ πιθανά σενάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου