Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ )
475 - Ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Ζήνων αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη. Τον έλεγχο της αυτοκρατορίας αποκτά ο στρατηγός Βασιλίσκος, ο οποίος ανακηρύσσεται αυτοκράτορας.
1127 - Στρατιώτες της Δυναστείας Τσιν πολιορκούν και καταλαμβάνουν την Καϊφένγκ, την πρωτεύουσα της Δυναστείας των Σονγκ στην Κίνα, και αιχμαλωτίζουν τον αυτοκράτορα Τσιντσόνγκ και άλλους, τερματίζοντας τη Δυναστεία των Βορείων Σονγκ.
1349: Επτακόσιοι Εβραίοι καίγονται ζωντανοί στη Βασιλεία της Ελβετίας, επειδή θεωρούνται υπεύθυνοι για τη βουβωνική πανώλη που έπληξε την πόλη.
1431 - Στη Ρουέν της Γαλλίας, όπου βρίσκεται η έδρα της αγγλικής κατοχικής κυβέρνησης, αρχίζει προδικαστική έρευνα για την Ιωάννα της Λωραίνης.
1438: Αρχίζει στη Φεράρα της Ιταλίας η ομώνυμη σύνοδος των Εκκλησιών της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης, με στόχο την άρση του Σχίσματος του 1054. Στη σύνοδο, η οποία αργότερα θα μεταφερθεί στη Φλωρεντία, συμμετέχει και ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιωάννης Η'. Αν και αποφασίζεται η ένωση των δύο Εκκλησιών, η ανθενωτική μερίδα της Κωνσταντινούπολης υπερισχύει και τελικά ανατρέπει την αρχική απόφαση.
1514 - Πέθανε η Άννα της Βρεττάνης, βασίλισσα της Γαλλίας
1792 - Υπογράφεται η Συνθήκη του Ιασίου, με την οποία τερματίστηκε ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1787-1792.
1823: Η ρωσική κυβέρνηση, με υπόμνημά της προς τις άλλες Μεγάλες Δυνάμεις, προτείνει ως λύση του ελληνικού ζητήματος τη σύσταση τριών ηγεμονιών κατά το πρότυπο της Βλαχίας και της Μολδαβίας. Οι προταθείσες ηγεμονίες ήταν: α) Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά Ελλάς, β) Δυτική Στερεά Ελλάς και Ήπειρος, γ) Πελοπόννησος και Κρήτη. Για τα νησιά του Αιγαίου πρότεινε δημοτικούς θεσμούς και τοπική αυτοδιοίκηση. Οι τρεις ηγεμόνες θα πλήρωναν ετήσιο φόρο στην Τουρκία και θα εκπροσωπούνταν από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.
1835: Γεννήθηκε ο Γιατάρο Ιβαζάκι, ιάπωνας επιχειρηματίας, ιδρυτής της Mitsubishi. (Θαν. 7/2/1885)
1855 - Πέθανε ο Νεόφυτος Βάμβας, Έλληνας λόγιος
1873 - Πέθανε ο Ναπολέων Γ΄, αυτοκράτορας της Γαλλίας
1876: Πέθανε ο Σάμιουελ Χάου, φιλέλληνας αμερικανός γιατρός, που έλαβε ενεργό μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. (Γεν. 10/11/1801)
1878 - Πέθανε ο Βίκτωρ Εμμανουήλ Β΄, βασιλιάς της Ιταλίας
1890: Γεννήθηκε ο Κάρελ Τσάπεκ, τσέχος συγγραφέας, που έγραψε κυρίως έργα επιστημονικής φαντασίας. Ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε σε έργο του τη λέξη «ρομπότ», η οποία σημαίνει «εργάτης» στα τσέχικα. (Θαν. 25/12/1938)
1905 - Ρωσική Επανάσταση: Χιλιάδες άοπλων συγκεντρώνονται στα Χειμερινά Ανάκτορα της Πετρούπολης και πυροβολούνται από τον Τσαρικό στρατό. Η μέρα έμεινε γνωστή ως Ματωμένη Κυριακή. Η τσαρική αστυνομία βάλει εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την πολιτική του τσάρου, με συνέπεια να υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί.
1908 - Γεννήθηκε η Σιμόν ντε Μποβουάρ, Γαλλίδα συγγραφέας
1913 - Γεννήθηκε ο Ρίτσαρντ Νίξον, 37ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1917 - Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη της Ράφα
1928 - Γεννήθηκε ο Ντομένικο Μοντούνιο, Ιταλός τραγουδιστής
1938 - Ο Διάδοχος Παύλος της Ελλάδας νυμφεύεται την Φρειδερίκη Πριγκίπισσα του Ανοβέρου, Αθήνα.
1941 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Το Ελληνικό Υποβρύχιο «Τρίτων» κατά τη διάρκεια της τρίτης πολεμικής περιπολίας στο Στενό του Οτράντο, με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Δ. Ζέπο, βυθίζει το ιταλικό υποβρύχιο «Neghelli».
1941: Γεννήθηκε η Τζόαν Μπαέζ, αμερικανίδα τραγουδίστρια και αγωνίστρια υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
1941: Πέθανε ο Δημήτριος Γολέμης, έλληνας ολυμπιονίκης. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 800 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (1896). (Γεν. 15/11/1874)
1945 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισβάλλουν στη νήσο Λουζόν των Φιλιππίνων.
1949: Σοβιετικοί οικονομολόγοι, που συναντώνται στη Μόσχα, προσπαθούν να βρουν το λόγο για τον οποίο η καπιταλιστική Αμερική δεν επλήγη από τη μεγάλη οικονομική κρίση, που είχε προβλέψει ο Μαρξ.
1979: Η ελληνική τηλεόραση αποκτά χρώμα, χάρη στο γαλλικό σύστημα SECAM, που αργότερα θα αντικατασταθεί από το γερμανικό PAL.

2005 - Παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές στις οποίες νικητής αναδεικνύεται ο Μαχμούντ Αμπάς (Mahmoud Abbas).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου