Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ )
814 – Πέθανε ο Καρλομάγνος, βασιλιάς των Φράγκων
1077 - Ο Πάπας Γρηγόριος Ζ' ανακαλεί τον αφορισμό του Ερρίκου Δ' της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
1393 - Ο βασιλιάς Κάρολος ΣΤ΄ της Γαλλίας παραλίγο να καεί ζωντανός όταν τα κοστούμια αρκετών χορευτών αρπάζουν φωτιά κατά τη διάρκεια χορού μεταμφιεσμένων.
1521 - Ξεκινά η Δίαιτα της Βορμς, η οποία θα διαρκέσει έως τις 25 Μαΐου.
1547 - Πεθαίνει ο βασιλιάς Ερρίκος Η΄ της Αγγλίας. Ο εννιάχρονος γιος του, Εδουάρδος ΣΤ', γίνεται βασιλιάς και ο πρώτος Προτεστάντης ηγέτης της Αγγλίας.
1573 - Υπογράφονται τα άρθρα της Συνομοσπονδίας της Βαρσοβίας, επικυρώνοντας την ανεξιθρησκία στην Πολωνία.
1624 - Ιδρύεται στο νησί του Αγίου Χριστόφορου η πρώτη βρετανική αποικία στην Καραϊβική Θάλασσα.
1717 – Γεννήθηκε ο Μουσταφά Γ΄, Οθωμανός σουλτάνος
1754 - Αναφέρεται για πρώτη φορά η λέξη Σερεντίπιτυ.
1813 - Η Περηφάνια και Προκατάληψη της Τζέιν Όστεν εκδίδεται για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
1820 - Ρωσική αποστολή με επικεφαλής τον Φάμπιαν φον Μπελλινγκσχάουζεν και τον Μιχαήλ Πετρόβιτς Λάζαρεφ ανακαλύπτει την Ανταρκτική.
1823 - Νίκη του Καραϊσκάκη κατά των Τούρκων στο Βάλτο.
1826 Η Ναυμαχία του Αράξου. Ο Ανδρέας Μιαούληςκαταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο και τον αναγκάζει να καταφύγει στην Πάτρα. Έτσι, κατορθώνει να μπει στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι και να το εφοδιάσει με τρόφιμα και πολεμοφόδια.
1828 - Αρχίζει τις εργασίες του το "Πανελλήνιο" ως όργανο διοίκησης των Ελλήνων.
1896 Η πρώτη κλήση για παραβίαση του ορίου ταχύτητας στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Γουόλτερ Άρνολντ τιμωρείται με πρόστιμο ενός σελινίου, επειδή συνελήφθη να τρέχει με το αυτοκίνητό του με ταχύτητα 12 χλμ/ώρα κι ενώ το όριο ταχύτητας ήταν 3 χλμ/ώρα.
1897 Ο λαός της Σητείας και της Ιεράπετρας Λασιθίου ζητάει με ψήφισμά του την Ένωση με τη μητέρα Ελλάδα.
1900 - Ιδρύεται στη Λειψία της Γερμανίας η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γερμανίας (DFB).
1908 Καθίσταται υποχρεωτικό το μάθημα της γυμναστικής για τους φοιτητές τουΠανεπιστημίου Αθηνών. Διάσταση Συγκλήτου και Υπουργείου Παιδείας για το θέμα.
1913 - Ο Γερμανός Ε΄ εκλέγεται Οικουμενικός Πατριάρχης.
1933 Το όνομα Πακιστάν (Η χώρα των Καθαρών) πιστώνεται στον Τσουντχαρί Ρεχμάτ Αλί Καν και θα γίνει αποδεκτό από τους μουσουλμάνους της Ινδίας, οι οποίοι θα το υιοθετήσουν ως όνομα του κράτους που θα δημιουργήσουν το 1947.
1937 - Πέθανε ο Αναστάσιος Μεταξάς, Έλληνας αρχιτέκτονας και σκοπευτής
1938 Ο γερμανός ραλίστας Ρούντολφ Καρατσόλα με Mercedes-Benz W195 καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας σε δημόσιο δρόμο με 432,7 χλμ/ώρα, που ισχύει μέχρι σήμερα. Αργότερα την ίδια ημέρα ο 29χονος Γερμανός ραλίστας Μπερντ Ροζεμιάγιερ, προσπαθώντας να βελτιώσει το ρεκόρ του Καρατσιόλα, χάνει την ζωή του.
1955 - Γεννήθηκε ο Νικολά Σαρκοζί, πρόεδρος της Γαλλίας
1956 - Η καριέρα του Έλβις Πρίσλεϊ αρχίζει να παίρνει εθνικές διαστάσεις όταν μαζί με τους Moore, Black και D.J. Fontana κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην εκπομπή Stage Show
1971 - Η Ελλάδα διαγράφεται από την Ευρωπαϊκή Βουλή της ΕΟΚ.
1986 - Το Διαστημικό Λεωφορείο Τσάλλεντζερ χάνεται 73 δευτερόλεπτα μετά από την εκτόξευση.
1996 - Κρίση των Ιμίων: Το περιπολικό «Αντωνίου» του Πολεμικού Ναυτικού κατεβάζει την τουρκική σημαία που πριν είχαν υψώσει στα Ίμια Τούρκοι δημοσιογράφοι και υψώνει την ελληνική. Το βράδυ, Έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια χωρίς να τους πάρουν είδηση τα παραπλέοντα εκεί τουρκικά πολεμικά.
1998 - Ανακοινώνεται η εξαγορά της Volvo Cars από την Premier Automotive Group και ολοκληρώνεται μέσα σε ένα χρόνο.
2000 - Παρουσία της πολιτικής, πολιτειακής, και θρησκευτικής ηγεσίας της χώρας, πραγματοποιείται η τελετή των εγκαινίων του Μετρό της Αθήνας, στο σταθμό Συντάγματος.
2003 - Πέθανε η Ταϋγέτη, Ελληνίδα ηθοποιός

2008 - Πέθανε ο Χριστόδουλος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος (17 Ιανουαρίου 1939 - 28 Ιανουαρίου 2008) γεννήθηκε στην Ξάνθη. Tο κοσμικό του όνομα ήταν Χρήστος Παρασκευαΐδης, του Κωνσταντίνου και της Βασιλικής. Διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος για σχεδόν δέκα χρόνια, από το 1998 ως το θάνατό του το 2008.Στα πρώτα χρόνια της θητείας του απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα λόγω του ότι προωθούσε το λεγόμενο "άνοιγμα της Εκκλησίας προς την κοινωνία" και λόγω της διαμάχης του με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο ζήτημα των ταυτοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου